Sefii bancilor centrale din Japonia si Marea Britanie anticipeaza ca propriile masuri de stimulare a economiei vor fi suficiente pentru a sprijini cresterea economica globala dupa ce Rezerva Federala a SUA va incepe sa reduca programul de relaxare cantitativa.
Programul prin care Banca Japoniei preia active din piata pentru a spori lichiditatea a inceput sa-si faca efectul in economie, a declarat guvernatorul institutiei, Haruhiko Kuroda, la finalul conferintei anuale a sefilor de banci centrale de la Jackson Hole, Wyoming, gazduita de Rezerva Federala, transmite Bloomberg.
Viceguvernatorul Bancii Angliei, Charlie Bean, a afirmat ca angajamentul asumat recent de banca centrala a Marii Britanii, de a mentine dobanda de politica monetara la un nivel minim pana cand somajul va cobori la 7%, va facilita un cost redus de finantare pentru guvernul britanic si va creste increderea companiilor si consumatorilor.
"Nu credem ca toate bancile centrale vor renunta la politica monetara neconventionala. Mai este mult de lucru in Europa si Japonia", a declarat pentru Bloomberg directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde.
Declaratiile celor trei lideri ar putea sa amelioreze temerile investitorilor referitor la reducerea iminenta a programului de relaxare cantitativa de catre Rezerva Federala, temeri resimtite in principal pe pietele emergente.
Principalele monede emergente, in frunte cu rupia indiana, au scazut puternic in ultimele saptamani,... mai mult
Duminica, 25 August 2013, ora 17:02
Banca centrala a Japoniei (BoJ) a decis joi sa nu modifice politica monetara si totodata si-a mentinut punctul de vedere potrivit caruia economia nipona isi revine treptat gratie cererii interne fara a fi nevoie de alte stimulente.
Asa cum se asteptau analistii, comitetul de politica monetara de la BoJ a decis, in unanimitate, sa mentina dobanda de referinta la un interval cuprins intre zero si 0,1%.
De asemenea, Banca centrala a Japoniei (BoJ) si-a mentinut estimarile potrivit carora exercitiul fiscal 2012 (care se va incheia in luna martie 2013) in cea de-a treia economie mondiala va inregistra o crestere de 2,2%, urmata de o crestere de 1,7% in exercitiul fiscal 2013.
"Activitatea economiei japoneze a inceput sa-si revina treptat pe masura ce cererea interna ramane sustinuta de cerere legata de reconstructie", dupa dezastrul de anul trecut, a anuntat BoJ intr-un comunicat.
Decizia Bancii centrale a Japoniei de a nu adopta noi masuri de stimulare i-a surprins pe unii dealeri care se asteptau la noi decizii de politica monetara dupa ce saptamana trecuta Banca Centrala Europeana si Banca Centrala a Chinei au decis sa reduca dobanda de baza. De asemenea, miercuri Banca Centrala a Braziliei a redus si ea dobanda de baza la un nivel record, iar joi Banca Centrala din Coreea de Sud a redus dobanda de referinta pentru prima data in ultimi trei ani. mai mult
Joi, 12 Iulie 2012, ora 09:31
Banca Japoniei a anuntat marti ca va injecta aproape 10.000 miliarde yeni (77 miliarde euro) in economia nipona, a carei redresare este amenintata de deflatie si de aprecierea yenului, potrivit AFP, dupa ce cu o zi in urma guvernul nipon anuntase un plan de relansare de circa 20 miliarde euro, precizeaza NewsIn. Astfel, institutia a anuntat ca va acorda imprumuturi cu dobanda preferentiala de 0,1% bancilor, garantate cu active, precum titluri de stat sau obligatiuni corporative. Banca centrala a Japoniei se asteapta ca bancile, datorita noilor lichiditati, sa inceapa sa dea credite companiilor nipone."Ne-am gandit ca este mijlocul cel mai eficient de sustinere a redresarii economice", se arata intr-un comunicat al bancii centrale. Aceasta masura neconventionala va fi valabila trei luni, a precizat Banca Japoniei, care, in plus, a mentinut dobanda cheie la 0,1%.Economia Japoniei a revenit pe crestere din al doilea trimestru al acestui an, dupa 12 luni de recesiune, cea mai indelungata si mai profunda inregistrata de Japonia dupa 1945. Totusi, tara a intrat in deflatie, o spirala a scaderii preturilor care antreneaza firmele intr-o cursa pentru cele mai mici costuri, franeaza investitiile si blocheaza cresterea salariilor.Redresarea economiei nipone este amenintata, totodata, de aprecierea yenului fata de alte valute, in special dolarul, in fata caruia moneda japoneza a ajuns la cel mai inalt nivel din ultimii 14 ani, respectiv de 86,85 yeni pentru un dolar. Aprecierea... mai mult
Marti, 01 Decembrie 2009, ora 11:02