Grecii de la Alpha Bank au inregistrat, in primul trimestru din 2015, pierderi de 6,5 milioane de euro, inainte de taxe.
Potrivit datelor publicate de institutia financiara elena, in aceeasi perioada din 2014, banca a avut un profit de 1,4 milioane de euro.
Per total, anul trecut, Alpha Bank a avut parte de un rezultat negativ de 58,5 milioane de euro, aminteste Mediafax.
Mai mult, rata creditelor neperformante a crescut in primele trei luni ale anului la 16,5%, de la 15,3%, cat era la sfarsitul anului trecut.
Cota Alpha Bank era, in luna martie, de 5,8% pe piata creditelor, iar imprumuturile ipotecare insumau 896 milioane de euro, cele de consum erau in valoare de 286 milioane de euro, iar cele pentru companii au ajuns la 1,77 miliarde de euro.
Calul troian din Romania si alte tari? Bancile nationale se pregatesc pentru cel mai negru scenariu
Masuri de precautie
Din ...citeste mai departe despre "O banca greceasca incepe cu stangul anul 2015: Pierderi importante in Romania" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 29 Mai 2015, ora 14:23
Bancile grecesti vor fi nevoite sa-si reduca operatiunile in Europa de Sud-Est, in conditiile in care Directoratul general pentru competitivitate din cadrul Comisiei Europene a cerut managerilor sa nu mai transfere fonduri si lichiditati pentru a-si intari subsidiarele din tarile vecine, informeaza un articol aparut in publicatia greceasca Kathimerini.
Publicatia sustine ca desi aceasta va da o lovitura cresterii institutiilor financiare grecesti, totusi bancile elene vor reusi sa evite propunerile unor oficiali europeni care au cerut o retragere rapida a bancilor grecesti din Balcani. Sursele citate de Kathimerini au declarat ca bancile grecesti si Comisia Europeana au acceptat ca pana in 2017 bancile elene vor trebui sa-si reduca volumul operatiunilor de peste hotare, lucru care poate fi atins si fara vanzarea subsidiarelor.
Punctul de vedere al Bruxellesului este ca bancile care beneficiaza de sprijin de stat nu pot utiliza acesti bani pentru a-si sprijini activitatile din alte tari. De asemenea, Comisia a cerut ca bancile elene sa ia masuri mai decisive pentru vanzarea unor active, care sa le permita sa returneze fondurile publice pe care le-au primit.
Insa in conditiile actuale chiar daca bancile elene ar dori sa-si vanda subsidiarele din Europa de Sud-Est pretul primit ar fi foarte mic astfel incat nu ar putea rambursa ajutoarele de stat.
In schimb, daca bancile grecesti isi mentin prezenta in Balcani, cresterea viitoare inregistrata de tarile vecine va... mai mult
Luni, 30 Septembrie 2013, ora 10:07
Cel mai mare grup bancar elen, National Bank of Greece (NBG), a anuntat vineri ca intentia fondului canadian de investitii Fairfax Holdings de a lua parte la programul sau de recapitalizare s-a lovit de un obstacol, deoarece fondul canadian a vrut sa faca unele modificari la termenii ofertei care erau dincolo de controlul NBG.
Zilele trecute, NBG a informat ca Fairfax Holdings si-a exprimat interesul sa investeasca 1,5 miliarde de euro, sau 10% din majorarea de capital avuta in vedere de grupul bancar elen. Fairfax este controlat de omul de afaceri Prem Watsa, supranumit "Warren Buffet al Canadei", transmite Reuters.
"Exprimarea interesului a ramas intr-o faza initiala deoarece Fairfax a cerut o serie de modificari la termenii planului de recapitalizare care erau dincolo de controlul NBG", a informat banca greceasca intr-un comunicat trimis bursei de la Atena.
Primele patru banci grecesti vor emite noi actiuni pana la finele lunii aprilie pentru a-si reface capitalul afectat de pe urma deprecierii obligatiunilor guvernamentale. NBG, Eurobank, Alpha si Piraeus au nevoie in total de noi capitaluri in valoare de 27,5 miliarde de euro pentru a-si imbunatati rata de adecvare a capitalului Core Tier 1 la 9%.
In luna februarie a acestui an, NBG a preluat o banca greceasca mai mica, Eurobank, iar Banca centrala a estimat ca impreuna cele doua banci ar avea nevoie de noi capitaluri in valoare de aproximativ 16 miliarde de euro.
Principalele banci din Grecia sunt... mai mult
Vineri, 15 Martie 2013, ora 15:31
In contextul discutiilor despre iminenta falimentului grecesc, autoritatile europene iau masuri pentru a limita efectele pe piata financiara a unui astfel de eveniment. Astfel, autoritatile de reglementare au cerut separarea bancii grecesti EFG Eurobank de Grupul EFG.
In cazul in care Grecia isi declara in mod oficial falimentul, efectul nociv asupra sistemului bancar s-ar opri la EFG Eurobank, fara a se extinde catre importantul grup bancar european.
Grupul EFG este actionar majoritar in cadrul bancii romanesti Bancpost, inca din 2003. Din 2009, Grupul detine 99% din actiunile bancii. In acest moment, Bancpost are 3.000 de angajati si 240 de sucursale in Romania, 10 centre regionale si 10 centre de afaceri. La nivel global, Grupul EFG are peste 20.000 de angajati si 1.600 de sucursale, raportand in primul trimestru al 2012 active totale de 73,6 miliarde de euro.
"Evident ca pentru orice banca intrarea in faliment a Greciei va fi foarte importanta, depinzand in primul rand de portofoliul de titluri grecesti pe care le are fiecare banca. Dincolo de asta, bancile care au subsidiare locale vor avea o pierdere si in functie de valoarea portofoliului pentru aceste subsidiare", a declarat pentru Business24, analistul financiar Aurelian Dochia.
BNR poate absorbi socul retragerii bancilor grecesti din Romania - JPMorgan.
Grupul EFG va transfera 43,55% din cele 44,7% actiuni detinute in banca greceasca in posesia a noua membrii mai tineri ai familiei Latsis,... mai mult
Marti, 24 Iulie 2012, ora 09:01
Profitul dupa impozitare obtinut de Bank of Cyprus din afacerile in Romania era de 3,5 milioane euro in primul semestru al acestui an, in scadere cu 12,5% fata de primele sase luni din 2010, arata raportul publicat marti de banca-mama, potrivit NewsIn.In primul semestru al anului trecut, profitul net al bancii a fost de 4 milioane euro.Banca a obtinut un profit inainte de provizioane de 8,7 milioane euro, cu 19,17% mai mare fata de cel inregistrat in primul semestru al anului trecut, de 7,3 milioane euro.De asemenea, volumul creditelor acordate de Bank of Cyprus in Romania era de 631 milioane euro la 30 iunie 2011, in crestere cu 1% fata de decembrie 2010, arata datele prezentate marti de banca-mama. Fata de 30 iunie 2010, portofoliul de credite acordate a sporit cu 9%.Volumul depozitelor a urcat cu 26%, la 174 milioane de euro, de la un nivel de 139 milioane euro in prima jumatate a anului 2010.Totodata, veniturile nete din dobanzi s-au mentinut la 11,8 milioane euro in primul semestru al acestui an. mai mult
Marti, 30 August 2011, ora 18:32
Ce au in comun Deutsche Bank si ING? Ambele sunt foarte amenintate de falimentul Greciei. Pe lista institutiilor expuse se afla companii si guverne care risca pierderi imense daca statul grec intra in default.Conform unui studiu Barclays, preluat de Business Insider, o serie de 20 de banci, guverne si companii nu vor putea sa gestioneze efectele falimentului Greciei.
Participarea globala la pachetele de finantare ale statului grec au lasat tari si institutii expuse la colaps.
Printre numele amentintate se afla giganti precum Deutsche Bank, ING si HSBC.
Concluzia Barclays este ca, din cauza faptului ca o parte atat de mare din finantarea Greciei a fost realizata de sectorul public, rostogolirea datoriilor ar putea fi o solutie eficienta.
1. Banca Centrala Europeana
Efectele falimentului Greciei ar fi resimtite de Eurosystem SMP, programul de achizitie de obligatiuni derulat de Banca Centrala Europeana si bancile membre.
Obligatiuni si facturi totale: 49 miliarde euro
Procent din datoria Greciei: 13%
2. Fondul de credit al Uniunii Europene
Obligatiuni si facturi totale: 38 miliarde euro
Procent din datoria Greciei: 10%
3. Bugetul de stat al Greciei
Obligatiuni si facturi totale: 30 miliarde euro
Procent din datoria Greciei: 8%
4. Fondurile guvernamentale ale restului tarilor
Obligatiuni si facturi totale: 25 miliarde euro
Procent din datoria Greciei: 7%
5. Fondul Monetar International
Obligatiuni si facturi totale: 15 miliarde euro
Procent din datoria Greciei: 5%
6. Banca... mai mult
Marti, 21 Iunie 2011, ora 11:55
Creditele totale acordate de bancile elene, in Romania, s-au ridicat la 13 miliarde euro, iar depozitele atrase la 6 miliarde euro.Printre marile proiecte realizate cu contributia creditelor furnizate de banci grecesti se numara mallurile Baneasa Shopping City si Liberty Center, conform Cotidianul.ro.
De asemenea, cladiri de birouri, precum Euro Tower sau Cubic Center, au fost ridicate tot cu credite din bancile elene.
Printre proiectele importante din aceasta categorie se numara si ansambluri de locuinte ca Asmita Gardens, Doamna Ghica Plaza sau Stejarii.
"Bancile grecesti finanteaza in mod traditional piata imobiliara, fiind un business usor de inteles. Pe plan local au abordat masiv doua segmente: clientii greci si dezvoltatorii imobiliari, unde au fost foarte competitivi ca pret si nu au permis altor banci sa creasca", a declarat Andrei Diaconescu, managing partner in cadrul casei de investitii Capital Partners.
Rezultatele financiare ale proiectelor imobiliare finantate de bancile elene sunt diferite: sunt proiecte de locuinte in care exista sute de apartamente nevandute, cladiri de birouri cu etaje goale sau centre comerciale cu zeci de spatii neocupate, dar si proiecte inchiriate aproape integral si care obtin randamente ridicate, precum turnurile City Gate din Piata Presei sau proiectul Baneasa dezvoltat de Gabriel Popoviciu. mai mult
Vineri, 17 Iunie 2011, ora 10:31
Sistemul bancar din Bulgaria, statul cu cel mai redus deficit bugetar din Uniunea Europeana, risca sa fie afectat de problemele financiare ale Greciei, potrivit analistilor Fitch Ratings si Capital Economics, transmite Bloomberg.Masurile de austeritate la care au fost nevoite sa recurga autoritatile de la Atena vor eroda profitabilitatea bancilor, provocand o instabilitate financiara care se va propaga in alte regiuni ale Balcanilor, considera analistii Fitch si Capital Economics, precizeaza Mediafax.
Bancile elene, printre care National Bank of Greece si Alpha Bank, detin aproape o treime din institutiile de credit bulgare, subliniaza acestia.
"Cel mai probabil canal de contagiune dinspre Grecia spre Europa de Sud-Est este reprezentat de subsidiarele bancilor elene. Orice presiune de finantare sau lichiditate la nivelul grupului parinte ar putea afecta comportamentul subsidiarelor", a declarat Mark Young, seful diviziei Fitch pentru institutiile de credit din economiile emergente.
Criza datoriilor din Grecia a avut efecte negative asupra bancilor locale.
Astfel, Fitch a retrogradat ratingurile a patru creditori eleni, dupa inrautatirea calificativului suveran al Greciei. In plus, Standard & Poor's si Moody's Investors Service au indicat ca ar putea lua decizii asemanatoare.
Reducerea ratingurilor inseamna ca bancile mama pot face economii pentru piata de origine, insa nu vor reusi sa rezolve problemele legate de datoriile subsidiarelor.
"Estimam ca vor aparea... mai mult
Luni, 08 Martie 2010, ora 15:24
Fitch a revizuit in scadere ratingurile National Bank of Greece (NBG), Alpha Bank, EFG Eurobank si Piraeus Bank, in contextul in care anticipeaza ca ajustarile fiscale pe care va trebui sa le faca guvernul elen vor afecta si mai mult profitabilitatea si calitatea activelor acestor banci.
"In particular, Fitch crede ca masurile de inasprire fiscala pe care trebuie sa le ia guvernul elen vor avea un efect semnificativ asupra economiei reale, afectand cererea de credite si punand o presiune suplimentara asupra calitatii activelor. Aceasta din urma ar putea conduce la un cost al creditului mai mare, slabind in cele din urma profitabilitatea", arata raportul agentiei de rating.
Fitch a revizuit in scadere ratingul pentru imprumuturile pe termen lung de la "BBB+", la "BBB", in timp ce ratingurile pentru creditele pe termen scurt au fost modificate de la "F3" la "F2".
Totodata, perspectiva pentru creditele pe termen lung este negativa.
In acelasi timp, agentia a revizuit in coborare ratingurile individuale ale celor patru banci de la "B/C" la "C".
Pe de alta parte, Fitch a mentinut ratingul ATEbank la imprumuturile pe termen lung, la "BBB-", iar la creditele pe perioada scurta l-a mentinut la "F3".
Pe 22 decembrie 2009, Moody's coborase ratingurile mai multor banci elene, pe fondul temerilor legate de rentabilitatea lor dupa incetinirea economica si capacitatea redusa a guvernului grec de a le sustine, dupa ce mai devreme coborase ratingul suveran al Greciei.
Astfel,... mai mult
Marti, 23 Februarie 2010, ora 17:55