Posta Romana a anuntat, joi, ca le ofera clientilor posibilitatea de a plati ratele bancare prin intermediul oficiilor postale sau direct de acasa, cu ajutorul factorului postal.
"Clientii bancilor care au in derulare un credit au la dispozitie serviciul Postei Romane - Total Collect Home, prin intermediul caruia pot achita ratele bancare fara a se mai deplasa la sediul bancii. Compania poate incasa ratele creditelor prin intermediul factorului postal, operatiunile de incasare in numerar a ratelor urmand a se efectua la domiciliul titularilor de credit, la solicitarea acestora", arata compania.
De asemenea, Posta Romana le ofera clientilor posibilitatea de a-si achita creditele si la cea mai apropiata subunitate postala din toate cele peste 5.000 de puncte de lucru din reteaua postala nationala.
In baza protocoalelor semnate, institutiile financiar-bancare si nebancare partenere pun la dispozitia Postei Romane informatiile referitoare la titularii de imprumut, cum ar fi numele si prenumele clientului, suma de plata, CNP-ul acestuia, adresa de domiciliu, seria si numarul contractului de imprumut etc.
Clientul prezinta factorului postal fie instiintarea de plata primita de la banca cu partea detasabila prevazuta cu cod de bare, fie ii solicita acestuia un formular tipizat de depunere numerar pe care il va completa cu toate informatiile de identificare a operatiunii (nume, prenume, cont, suma depusa).
Titularul creditului va primi din partea factorului postal o... mai mult
Joi, 28 Mai 2020, ora 10:07
Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) anunta lansarea Programului Prima Casa 2019, ca urmare a primirii, din partea Ministerului Finantelor Publice, a acordului de distribuire pentru suma de 1,987 miliarde lei din plafonul total de 2 miliarde lei alocat pentru anul 2019.
Programul Prima Casa 2019 beneficiaza de aceleasi conditii de acordare a garantiei statului roman pentru finantarile aprobate de bancile participante.
Inceputul anului 2019 marcheaza pentru FNGCIMM, in calitate de mandatar al statului prin Ministerul Finantelor Publice, debutul unei etape noi in derularea proceselor operationale dedicate Programului Prima Casa, si, totodata, materializarea unuia dintre principalele obiective strategice ale institutiei - digitizarea si automatizarea fluxurilor interne de lucru, ca urmare a implementarii unor proiecte demarate in cursul anului 2018.
"Timp de 10 ani Programul Prima Casa a extins in mod natural accesul la creditare pentru persoanele tinere, cu varste pana la 35 de ani, oferindu-le sansa de a achizitiona o locuinta. Eficienta si notorietatea programului se bazeaza pe parteneriatul construit intre statul roman, ca initiator, FNGCIMM, bancile finantatoare si beneficiari, care au privit cu responsabilitate oportunitatea unica de a accesa un credit imobiliar in conditii foarte avantajoase, cu un avans de minimum 5% si cu costuri totale de finantare plafonate.
Pana la finele anului 2018, FNGCIMM a acordat peste 260.000 de... mai mult
Vineri, 01 Martie 2019, ora 10:57
Numarul persoanelor fizice cu restante mai mari de 30 de zile la banci si institutii financiare nebancare a crescut cu 3,27% in ianuarie, comparativ cu luna precedenta.
Astfel, la inceputul anului erau 680.152 de restantieri, dupa cum reiese din cele mai recente date ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Cumulate, aceste persoane aveau datorii in valoare de peste 7,49 miliarde de lei.
Cea mai mare parte a sumei era in lei si euro, respectiv 3,1 miliarde in lei si echivalentul a 3,03 miliarde lei in euro.
In functie de categoria de intarziere, cea mai mare valoare corespunde termenului de peste 90 de zile, cu 4,296 miliarde lei.
Rata creditelor neperformante a scazut la 7,31% in decembrie, respectiv cu 0,33 puncte procentuale (pp) comparativ cu luna precedenta, si cu 2,59 pp in raport cu luna similara din 2016.
Liviu Voinea, viceguvernatorul BNR, declara, la inceputul anului trecut, ca Banca Centrala si-a propus o tinta de 6% a creditelor neperformante in acest an.
"Creditele neperformante au continuat sa se reduca. In acest an exista tinta de 6% cu creditele neperformante, adica de a ajunge la media europeana. Suntem, in schimb, peste media europeana in ceea ce priveste gradul de acoperire cu provizioane a acestor credite", a spus Voinea.
Reamintim ca, in contextul schimbarilor legislative, ratele s-au majorat semnificativ ca urmare a cresterii ROBOR-ului. ...citeste mai departe despre "Ratele au crescut, romanii nu mai au bani sa le plateasca - a... mai mult
Duminica, 11 Martie 2018, ora 11:20
Senatul a aprobat, miercuri, prin lege, infiintarea Bancii de Dezvoltare a Romaniei - S.A, care va avea ca obiectiv sprijinirea antreprenoriatului si dezvoltarea socio-economica a tarii.
Proiectul de lege initiat de parlamentarii PSD-ALDE prevede ca BDR - S.A. (Banca) este o entitate juridica autonoma si independenta capabila sa incheie orice tip de contracte in scopul indeplinirii atributiilor sale, poate participa la achiziti publice si poate detine sau instraina orice bunuri in acord cu obiectul sau de activitate.
Obiectivul Bancii este de a sprijini anteprenoriatul si dezvoltarea socio-economica a Romaniei prin promovarea investitiilor si asigurarea finantarii, prin derularea de servicii financiare si de consultanta, si prin emiterea de titluri de valoare si strangerea de fonduri sau de capital in scopul sustinerii acestor servicii, se arata in proiectul de lege.
Banca ar urma sa acorde o atentie deosebita nevoilor IMM, prin masurile de Ajutor de stat (in conformitate cu Regulamentul general de exceptare pe categorii de ajutoare sau prin masuri de finantare, in conformitate cu Regulamentul de minimis) si marilor proiecte de infrastructura.
Banca de Dezvoltare a Romaniei va putea acorda imprumuturi directe cu conditia sa nu excluda finantarea viabila din partea bancilor comerciale, a investitorilor privati si a altor intermediari financiari privati. De asemenea, poate sa ofere finantare in conditiile pietei si sa obtina rentabilitate echivalenta cu cea... mai mult
Miercuri, 21 Februarie 2018, ora 15:05
Cel mai mare grup bancar din Ungaria, OTP Bank, este interesat de oportunitatile de achizitii si este decis sa se extinda in statele unde exista subsidiare ale bancilor elene, cum ar fi Bulgaria, Romania si Serbia, dar nu in Grecia, transmite presa maghiara.
Anuntul a fost facut, vineri, de adjunctul sefului OTP, Laszlo Bencsik, in contextul crizei elene, potrivit MTI si portfolio.hu.
BCE ar fi creat linii secrete de finantare catre Romania si Bulgaria, pentru bancile elene
BNR, reactie la criza din Grecia: Primele declaratii ale lui Mugur Isarescu despre bancile din Romania (Video)
In alta ordine de idei, el a explicat ca situatia din Ucraina nu este foarte promitatoare si costurile de risc ar urma sa creasca si in viitor, dar pana la sfarsitul anului OTP se asteapta la o stabilizare a operatiunilor din regiune.
Rezultate financiare
Conform rezultatelor financiare publicate vineri, profitul consolidat dupa taxe al OTP s-a situat la 38,2 miliarde de forinti in ...citeste mai departe despre "Maghiarii de la OTP Bank au iesit la cumparaturi: Ar putea prelua subsidiarele bancilor elene din Romania" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 14 August 2015, ora 16:46
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a incercat sa linisteasca romanii, miercuri, in legatura cu criza din Grecia.
El a reiterat faptul ca nu exista banci grecesti in Romania. "Toate sunt subsidiare, adica banci romanesti cu capital grecesc. De asemenea, in primele cinci cele mai importante institutii ale sectorului bancar autohton nu avem nicio banca romaneasca cu capital grecesc, doar 2 sunt in top 10, insa nivelul lor de solvabilitate e peste medie", a explicat Isarescu, intr-o conferinta de presa.
De asemenea, guvernatorul BNR a mai spus ca nu exista nicio influenta directa a deciziilor luate in Grecia asupra bancilor din tara noastra.
"Acestea (bancile - n.red.) sunt persoane juridice romane, se supun doar legislatiei din Romania si sunt supravegheate direct de BNR. In consecinta, eventualele masuri ale autoritatilor elene de restrangeri ale miscarilor de capital nu se aplica si noua", a punctat Isarescu.
Bancile elene din Romania pot face fata ...citeste mai departe despre "BNR, reactie la criza din Grecia: Primele declaratii ale lui Mugur Isarescu despre bancile din Romania" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 01 Iulie 2015, ora 16:05
Banca Comerciala Romana (BCR) a avut in primele noua luni cheltuieli nete cu provizioane de 4,05 miliarde lei (910,9 milioane euro), de 2,5 ori mai mari decat in perioada similara din 2013, ca parte a procesului de curatare a bilantului, ceea ce a generat pierderi nete de 2,42 milioane lei (545,9 milioane euro).
"Rezultatul net din primele noua luni ale anului este influentat in mod semnificativ de o majorare substantiala a provizioanelor de risc, avand in vedere faptul ca am angajat toate eforturile pentru a derula o curatare extinsa a portofoliului de credite neperformante. Pana la finalul anului, obiectivul nostru este sa reducem portofoliul de credite neperformante de la un sfert, pana la jumatate, in functie de conditiile pietei", a declarat intr-un comunicat Tomas Spurny, CEO al BCR, transmis de Mediafax.
Astfel, cheltuielile nete cu provizioanele pentru activele financiare neevaluate la valoarea justa prin intermediul contului de profit si pierdere, au crescut cu 165,3%, la 4,05 miliarde lei (910,8 milioane euro), fata de 1,52 miliarde lei (346,4 milioane euro) in primele noua luni ale anului trecut, "reflectand eforturile accelerate de a solutiona creditele neperformante istorice".
BCR administra, la finele lunii septembrie, un portofoliu de credite neperformante de 9,7 miliarde lei, pentru care a decis solutionarea accelerata, asteptandu-se o imbunatatire semnificativa a calitatii bilantului, respectiv o reducere de circa 25% a creditelor neperformante... mai mult
Joi, 30 Octombrie 2014, ora 12:05
1Sistemul bancar romanesc asigura mai mult de 90% din necesarul de finantare al Romaniei, sustine Florin Danescu, presedinte executiv al Asociatiei Romane a Bancilor.
"Sistemul bancar romanesc finanteaza 92% din necesarul de finantare a Romaniei. In Japonia sistemul bancar finanteaza 50% din economia tarii", a declarat Florin Danescu, prezent in cadrul unei conferinte pe tema mobile banking.
In ceea ce priveste uniunea bancara, presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor apreciaza ca ar duce la uniformizarea tuturor jucatorilor din industrie.
Oficialul Asociatiei Romane a Bancilor a mai declarat ca, in cadrul industriei bancare, concurenta se afla la cel mai inalt nivel. Preluarea unui astfel de produs, respectiv mobile banking, se face doar in masura in care ofera un avantaj competitiv.
"Intrarea unui nou produs de pe piata depinde in mare masura de industria
bancara, care nu poate prelua produsul decat daca ii ofera un avantaj
competitiv. Aceste produse de tehnologie moderna distanteaza tot mai mult clientul de
banca", a precizat Florin Danescu. mai mult
Miercuri, 10 Octombrie 2012, ora 11:16
Romania ar putea fi nevoita sa traga bani din actualul program stand-by de tip preventiv, de cinci miliarde de euro, daca finantarea pe piata externa va fi prea scumpa in prima jumatate a acestui an, potrivit unui raport al UniCredit privind perspectivele sectorului bancar din Europa Centrala si de Est.
"In legea bugetului pe 2012, Guvernul afirma ca intentioneaza sa utilizeze fonduri de la Banca Mondiala. Noi credem ca Guvernul ar putea trage fonduri din cele 5 miliarde de euro puse la dispozitie prin acordul stand-by incheiat cu FMI (acordul de tip preventiv incheiat cu FMI si Comisia Europeana - n.r.) daca imprumuturile externe se dovedesc a fi prea scumpe in prima jumatate a anului 2012", se arata intr-o nota a raportului UniCredit.
Ministerul Finantelor Publice se va imprumuta de pe pietele externe de aproximativ 2,5 miliarde de euro
In luna martie 2011, autoritatile de la Bucuresti au decis sa prelungeasca intelegerea cu FMI printr-un acord de tip preventiv in valoare de circa 3,5 miliarde de euro. Acordul cu FMI este insotit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeana si de un imprumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondiala.
Ministerul Finantelor Publice intentioneaza sa imprumute in acest an de pe pietele externe aproximativ 2,5 miliarde de euro.
Finantarea pe piata externa a unei parti din datoria publica a fost problematica anul trecut din cauza cresterii randamentelor obligatiunilor in zona euro si a scaderii... mai mult
Vineri, 20 Ianuarie 2012, ora 08:45