In contextul pandemiei de COVID-19, conducerea Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti (UNEJ), prin Biroul Executiv al Consiliului Uniunii, a decis suspendarea evacuarilor silite pe durata instituirii starii de urgenta in Romania.
Pe langa suspendarea evacuarilor, conducerea UNEJ a mai decis ca executorii judecatoresti sa suspende toate procedurile de executare silita directa, precum si luarea altor masuri cu privire la prevenirea raspandirii coronavirusului, atat in randul cetatenilor, cat si al executorilor si al angajatilor birourilor acestora, potrivit unui anunt postat pe site-ul institutiei.
Conform art. 42 alin. (5) din Decretul nr. 195/2020 din 16 martie 2020 privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei, activitatea de executare silita continua doar in cazurile in care este posibila respectarea regulilor de disciplina sanitara stabilite prin hotararile Comitetului National privind Situatiile Speciale de Urgenta, in scopul ocrotirii drepturilor la viata si la integritate fizica ale participantilor la executarea silita.
Dupa publicarea decretului, unele instante au suspendat provizoriu dosarele de executare silita. Asa s-a intamplat de exemplu la Judecatoria Gherla, care a decis suspendarea unei astfel de proceduri la solicitarea unei persoane care era executata silit de o banca, in cazul unui credit ipotecar.
Riscul de a ramane pe drumuri
Barbatul avea deja o cerere de suspendare a executarii silite, motivata prin faptul ca... mai mult
Marti, 24 Martie 2020, ora 10:51
Asa cum ne-am obisnuit in ultimul timp, bancile cesioneaza contractele de credit neperformante catre diferite SRL-uri, firme de recuperari (Kruk, EOS KSI etc).
Puteti obtine anularea actelor de executare silita, daca dovediti macar una din urmatoarele situatii:
Nu vi s-a comunicat cesiunea de creanta dintre unitatea bancara si societatea de recuperareS-a implinit termenul de prescriptie a executarii creantei urmariteFirmele de recuperare nu pot executa direct contractul de credit, asemanator unei banciFirmele de recuperare nu pot fi mandatar in instanta de judecata a unitatilor bancare.
Aspectele enumerate mai sus sunt cu titlu exemplificativ, in practica putand aparea si alte motive pentru a solicita anularea actelor de executare.
Asa cum am precizat mai sus, in cadrul unei contestatii la executare, toata executarea silita poate fi anulata, daca nu se face dovada comunicarii cesiunii de creanta catre debitorul cedat, adica catre imprumutat, in baza unei notificari.
Conform art.1578 Cod Civil - debitorul este tinut sa plateasca cesionarului din momentul in care: fie accepta cesiunea printr-un inscris cu data certa, fie primeste o comunicare scrisa a cesiunii. Comunicarea cesiunii nu produce efecte daca dovada scrisa a cesiunii nu este comunicata debitorului.
In practica, de multe ori se intampla ca cesionarul/cedentul (creditorul initial - ex. banca/noul creditor - firma de recuperare) sa "uite" sa il informeze despre cesiunii pe debitor, fapt ce-l poate... mai mult
Sambata, 25 Martie 2017, ora 10:06
Guvernul a dat o ordonanta, in sedinta de miercuri, prin care se stabileste ca executarile silite pot fi incuviintate doar de o instanta, nu de un executor.
"Potrivit unei ordonante de urgenta pentru modificarea Codului de procedura civila, adoptate in sedinta de astazi a Guvernului, executarea silita nu va mai putea fi incuviintata de executorii judecatoresti.
Competenta de a incuviinta cererea de executare silita va reveni instantei judecatoresti, care va efectua, astfel, un control judecatoresc preventiv asupra declansarii procedurii de executare silita propriu-zisa, ca garantie a respectarii dreptului justitiabililor la un proces echitabil", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.
Din 2014 pana in prezent, aceasta competenta a apartinut executorilor judecatoresti.
Insa Curtea Constitutionala a constatat recent (prin Decizia nr. 895 din 17 decembrie 2015) ca declansarea executarii silite fara un control judecatoresc prealabil incalca exigentele dreptului la un proces ...citeste mai departe despre "Executarile silite, doar cu acordul judecatorului: Detalii despre ordonanta data de Guvern" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 03 Februarie 2016, ora 16:24
Executorul judecatoresc nu mai poate cere "ajutorul" Ministerului Public in cursul procedurii de executare silita, dupa ce Curtea Constitutionala a Romaniei a admis o exceptie de neconstitutionalitate ridicata de Avocatul Poporului, decizia instantei fiind publicata astazi in Monitorul Oficial.
Acest lucru inseamna ca, de-acum, Parchetul nu mai are dreptul de a efectua cercetari asupra conturilor sau depozitelor bancare ale debitorului si nici de a afla daca acesta detine titluri de stat, bonuri de tezaur si alte titluri de valoare.
Cititi continuarea articolului Parchetul nu mai poate cerceta conturile si depozitele bancare ale celor executati silit pe Avocatnet mai mult
Miercuri, 15 Ianuarie 2014, ora 17:37
Anul 2013 anunta schimbari importante pe piata executarilor silite. Noul Cod de procedura civila fluidizeaza procesul de valorizare a imobilelor executate silit, iar politia va putea sechestra masinile rau-platnicilor in trafic.
Pe de alta parte, un proiect de lege aflat in dezbatere publica isi propune amanarea cu doi ani a executarii silite a persoanelor fizice din locuinte.
Intre timp, rata creditelor neperformante a atins 18% si cu toate acestea, bancile nu fac progrese foarte mari in valorizarea garantiilor executate silit. Piata imobiliara este inca la pamant, iar putinii cumparatori nu prea sunt dispusi sa riste viitoare procese, dupa achizitionarea locuintelor executate silit.
In acest context, anul 2013 se anunta decisiv pentru soarta celor aproximativ 100 de mii de romani care, potrivit statisticilor, ar fi in pericol de evacuare in acest moment si care asteapta cu teama data de 1 martie, cand se vor relua procedurile de evacuare din apartamente. Specialistii contactati de Business24 au pareri impartite in ceea ce priveste strategia care ar trebui adoptata de banci.
Sistemul financiar s-ar putea prabusi, daca bancile nu sunt lasate sa recupereze din piederi
Pe de o parte, analistul financiar Aurelian Dochia saluta modificarile aduse Codului de procedura civila care urgenteaza procesul de vanzare a locuintelor executate silit, prin impunerea unui numar maxim de trei licitatii. In plus, pretul imobilului licitat poate fi redus cu pana la 50%, in... mai mult
Vineri, 22 Februarie 2013, ora 13:48
Zece din cele mai mari banci si furnizori de servicii ipotecare din SUA au acceptat luni sa plateasca un total de 8,5 miliarde de dolari pentru a pune capat acuzatiilor ca au comis ilegalitati in procedurile de executare silita, transmite Reuters.
Organismele federale de reglementare au precizat ca cele zece companii, printre care se regasesc nume mari precum Bank of America, Citigroup, JPMorgan si Wells Fargo, au acceptat sa plateasca 3,3 miliarde de dolari in mod direct datornicilor care au fost prejudiciati si alte 5,2 miliarde de dolari sub forma asistenta pentru modificarea creditelor ipotecare.
Office of the Comptroller of the Currency, autoritatea bancara americana, si Rezerva Federala au precizat ca au acceptat acest acord pentru a veni in sprijinul consumatorilor mai rapid decat prin intermediul procedurilor de revizuire.
"A devenit clar ca derularea procesului pana la finalizarea procedurii de revizuire ar directiona fonduri dinspre consumatorii afectati si ar amana in mod inutil acordarea de compensatii pentru debitorii afectati", a declarat presedintele OCC, Thomas Curry.
In luna aprilie 2011, guvernul american le-a cerut organismelor federale sa revizuiasca actiunile de executare silita derulate in 2009 si 2010 pentru a stabili daca debitorii au fost afectati de o serie de erori comise de banci in timpul procedurilor de executare silita.
Conform acordului stabilit cu bancile, aproximativ 3,8 de debitori care au fost victime ale procedurilor de... mai mult
Marti, 08 Ianuarie 2013, ora 08:39
Numarul anunturilor cu imobile executate silit a explodat, in conditiile in care cele mai mari zece banci de pe piata locala au pus in vanzare, in total, aproximativ 2.200 de case, terenuri si spatii comerciale.BRD a inregistrat cel mai mare stoc de bunuri executate silit, peste 370 de case si apartamente, la care se adauga alte 200 de terenuri, spatii comerciale si industriale.Un apartament cu trei camere si o suprafata de 97 de metri patrati, din zona Cismigiu, este scos la vanzare cu 75.000 de euro.Raiffeisen scoate la vanzare mai mult de 200 de imobile executate silit. Banca solicita pentru un apartament din sectorul 4, 26.000 de euro. Grecii de la Bancpost au la vanzare 325 de proprietati, in timp ce pe site-ul bancii de stat CEC Bank exista circa 150 de anunturi, conform Ziarul Financiar.Legea permite creditorilor sa taie un sfert din pretul de evaluare al imobilului incepand cu a doua licitatie, iar ulterior acestia pot sa vanda proprietatile executate silit la cel mai bun pret oferit. mai mult
Joi, 28 Iulie 2011, ora 11:21
Bancile au scos la vanzare sute de apartamente si case, insa clientii nu se grabesc sa le cumpere nici macar pentru preturi mai mici cu 25-35% din valoarea lor de pe piata. Marea problema e ca acestea sunt inca locuite, iar evacuarea proprietarilor este uneori prea dificila si poate dura chiar si cateva luni.Cea mai folosita metoda de vanzare a locuintelor executate silit este licitatia in care banca stabileste un pret de pornire. Totusi, locuintele nu se vand de la prima incercare, asa ca banca sau firma de leasing lanseaza o a doua licitatie in care pretul este semnificativ mai redus. Unele nu sunt vandute, insa, nici macar dupa trei sau patru termene.In prezent, BRD si BCR vand fiecare, prin licitatie, aproximativ 300 de terenuri, locuinte si spatii comerciale din tara, in timp ce Raiffeisen incearca sa isi recupereze banii din peste 100 de bunuri imobile.In Bucuresti, potrivit site-ului Executari.com, pretul de pornire al unui apartament cu doua camere din zona bulevardului Iuliu Maniu este de nici 45.000 de euro, dar cu aceeasi suma poate fi cumparat si un apartament cu trei camere pe Soseaua Alexandriei.Un apartament cu trei camere este mai scump pe Soseaua Oltenitei, pretul de pornire fiind de 73.000 de euro, in timp ce pe bulevardul Regina Elisabeta licitatia porneste de la 86.000 de euro.Executorii nu i-au iertat, insa, nici pe cei mai norocosi dintre noi. Firma TBI Leasing are la vanzare un apartament de 200 de metri patrati in nordul Capitalei in valoare de... mai mult
Joi, 02 Septembrie 2010, ora 12:39
Guy Poupet, presedintele BRD a declarat ca banca va urmari tendinta de scadere a dobanzilor si chiar va anticipa noi miscari ale pietei. "Noi am dat semnalul de ieftinire a creditelor inca din decembrie, iar la ipotecare avem printre cele mai scazute dobanzi de pe piata.
Urmarim cu atentie tendinta generala de scadere a dobanzilor si suntem gata sa facem noi miscari in aceasta directie, chiar cu anticipatie", a declarat pentru cotidianul Ziarul Financiar seful BRD-SocGen.Sorin Popa, director general adjunct al BRD, sustine ca desi imprumuturile sunt in general mai ieftine decat acum doi ani, piata imobiliara este blocata din cauza sentimentului de teama care ii afecteaza pe cei interesati. De asemenea, el spune ca BRD va sustine continuarea programului Prima casa, pentru care banca a avut alocat un plafon de garantare de 250 mil. euro. Si in 2010 BRD va continua procesele de executare silita a rau-platnicilor. mai mult
Joi, 11 Februarie 2010, ora 10:30