Grecia, a sasea cea mai vizitata destinatie turistica din Uniunea Europeana, ar putea duce sectorul turismului la un nou nivel daca aloca mai multe resurse iar statul elimina barierele care blocheaza intrarea de noi capitaluri, sustine presedintele Greek Tourism Confederation (SETE), Yiannis Retsos, transmite Bloomberg.
"Chiar daca aproape 30 de milioane de turisti in perioada mai-septembrie este un numar urias, cifra ar putea ajunge la 40 de milioane daca sezonul turistic ar fi extins la noua luni. Pariul actual este sa imbunatatim produsul turistic si sa avem valoare adaugata care sa atraga nu neaparat mai multi turisti dar mai bogati astfel incat sa avem mai multe venituri", a declarat Retsos.
Turismul este cea mai importanta industrie din Grecia, in conditiile in care sosirile au crescut cu 10% in 2017 pana la 27,2 milioane iar veniturile generate au trecut de 14,5 miliarde euro, potrivit Bancii Centrale a Greciei. In total, calatoriile si turismul au contribuit cu 32,8 miliarde euro la economia Greciei in 2016, fiind responsabile pentru 18,6% din PIB-ul Greciei in acel an, potrivit World Travel & Tourism Council, organism care se asteapta ca cifra sa creasca la 23,8% din PIB in 2027.
Insa, Retsos apreciaza ca pentru a creste sosirile de turisti la 36 de milioane iar veniturile la 20 de miliarde de euro pana in 2021, Grecia trebuie sa investeasca aproximativ sase miliarde euro pe an.
"Chiar daca este o cifra mare, exista investitori straini interesati", a... mai mult
Joi, 08 Martie 2018, ora 14:58
"Grexident", noul termen care desemneaza o iesire accidentala a Greciei din zona euro, ar putea avea un efect devastator asupra pietelor financiare.
In ciuda impasului inregistrat in negocierile purtate de guvernul de la Atena si creditorii internationali, prea putini investitori iau in serios riscul unui abandon grecesc.
Probabilitatea ca Grecia sa paraseasca zona euro s-a accentuat insa dupa ce guvernul de extrema-stanga a preluat conducerea tarii, incercand sa redreseze economia fara a apela la un nou ajutor financiar din partea creditorilor sai. Socul declansat de un astfel de scenariu nu este luat prea mult in considerare de investitori, relateazaThe Telegraph, citand recentele sondaje efectuate la nivel global.
Iesirea din zona euro, varianta incredibila
Un sondaj efectuat de firma germana Sentix arata ca doar o parte redusa din randul investitorilor considera ca Grecia ar putea parasi zona euro in urmatoarele 12 luni.
Din februarie si pana la sfarsitul lui martie, procentul celor care cred ca Gecia sau alt stat european va recurge la iesirea din uniunea monetara de pe continent a scazut de la 38% la 36,8%.
Intrebarile au vizat atat pericolul reprezentat de Grecia pentru economia zonei euro si necesitatea unei interventii financiare de urgenta in economia elena, cat si implicatiile politico-economice ale unei astfel de rupturi.
Nici chiar posibila contaminare a intregii zone euro nu pare sa fie perceputa ca un risc major de catre investitori.... mai mult
Marti, 07 Aprilie 2015, ora 12:21
Banca Europeana de Investitii (BEI) se asteapta sa distribuie Greciei in acest an credite in valoare de peste un miliard de euro, ceea ce, in opinia vice-presedintelui BEI, Mihai Tanasescu, confirma faptul ca 'Grecia constituie un client de incredere pentru Uniunea Europeana', informeaza cotidianul elen Kathimerini.
Cu ocazia semnarii unui acord de imprumut in valoare de 235 de milioane de euro pentru compania elena de utilitati Public Power Corporation (PPC), Mihai Tanasescu a prezentat luni activitatea BEI in Grecia subliniind ca 'BEI nu are limite cu privire la investitiile sale in Grecia', adaugand insa tara trebuie sa prezinte planuri credibile de afaceri.
Planul de afaceri finantat de BEI acopera perioada 2013-2015
In cazul PPC, planul de afaceri finantat de BEI acopera perioada 2013-2015 si are drept obiectiv modernizarea retelei de distributie a energiei electrice precum si extinderea sa pentru a conecta la retea alte 186.000 de gospodarii atat din partea continentala a Greciei cat si din insulele grecesti.
La randul sau, presedintele PPC, Arthouros Zervos, a explicat ca imprumutul BEI face parte dintr-un total de credite in valoare de 415 milioane de euro, restul de 180 de milioane de euro urmand sa faca obiectul unui nou credit care ar urma sa fie semnat in acest an sau cel mai tarziu in 2015.
Creditele acordate de BEI Greciei anul trecut s-au ridicat la 1,4 miliarde de euro, de aproape trei ori mai mult decat cele 550 milioane de euro distribuite... mai mult
Marti, 18 Martie 2014, ora 08:35
Guvernul grec si Banca Europeana de Investitii (BEI) au cazut de acord asupra unui imprumut rapid de 750 de milioane de euro, majoritatea banilor urmand sa mearga catre companiile mici si mijlocii, dar si pentru proiecte in transporturi, energie si educatie.
Din intreaga suma, IMM-urile vor primi aproximativ 440 de milioane de euro, conform declaratiei ministrului de Finante de la Atena, scrie Bloomberg.
Intelegerea "aduce bani reali in economie intr-un moment cand lipsa de lichiditate creeaza probleme care sufoca pietele", a spus Yannis Stournaras, ministrul de Finante.
Conform acestui acord, Grecia va primi din partea BEI imprumuturi in valoare de 1,44 miliarde de euro pentru IMM-uri pana la finalul anului 2015 prin intermediul bancilor.
"Dam un semnal poporului elen si european ca BEI este aici pentru ei si ca ne vom intensifica activitatile in Grecia", a spus presedintele Bancii Europene de Investitii, Werner Hoyer. mai mult
Vineri, 14 Septembrie 2012, ora 09:41
Banca Europeana de Investitii (BEI), institutia de finantare pe termen lung a Uniunii Europene, intentioneaza sa reduca volumul imprumuturilor pe care le acorda, pentru a-si pastra soliditatea financiara, a declarat joi noul presedinte al institutiei, Werner Hoyer.
"Trebuie sa reducem volumul imprumuturilor pentru a proteja soliditatea financiara a bancii", a explicat Hoyer la prezentarea rezultatelor financiare ale BEI pentru 2011.
Banca a obtinut anul trecut un profit net de 2,3 miliarde de euro, in crestere de la 2,1 miliarde de euro in 2010.
Anul trecut, BEI a acordat imprumuturi de 61 de miliarde de euro, in aproape 70 de tari, 54 de miliarde de euro fiind destinate unor proiecte din UE, iar 7 miliarde de euro in afara Uniunii, in principal in tari care vor sa adere sau state vecine din est si sud.
Institutia financiara intentioneaza ca volumul imprumuturilor sa fie redus progresiv, iar pentru acest an este prevazuta o suma totala de 50 de miliarde de euro.
Intrebat daca BEI ar putea participa la recapitalizarea unor banci, pentru a le ajuta sa depaseasca criza datoriilor suverane, Hoyer a spus ca ideea a fost analizata dar respinsa clar de catre actionari (cele 27 de state membre ale UE), intrucat nu acesta este rolul Bancii Europene de Investitii, si nici cel de a participa la planurile de salvare a unor state.
In pofida crizei din Grecia, BEI a acordat imprumuturi de 2 miliarde de euro pentru finantarea unor proiecte din aceasta tara, "un volum... mai mult
Joi, 16 Februarie 2012, ora 18:02
Fondul de salvare al Europei va fi folosit ca ultima solutie pentru a salva bancile, in timp ce investitorii care au expunere pe Grecia ar trebui sa se astepte la noi pierderi profunde, a precizat cancelarul german, Angela Merkel."Ramanem in pana de timp" in stabilirea necesitatii recapitalizarii bancilor", spune cancelarul german care a mai subliniat faptul ca institutiile financiare cu probeleme trebuie sa faca rost de capital pe cont propriu, iar guvernele nationale vor ajuta in cazul in care situatia ajunge la limita.
"Daca o tara nu o poate face cu propriile resurse si stabilitatea zonei euro in intregul ei este supusa riscului deoarece tara se afla in dificultate, doar in aceste conditii exista posibilitatea folosirii FESF", Facilitatea de europeana de stabilitate financiara.
Folosirea fondului de salvare este "intotdeauna legata de anumite conditii", a mai precizat Merkel.
Semnalele ca polticienii europeni ar putea sa-si intensifice eforturile pentru a ajuta bancile si pentru a impinge investitorii sa accepte pierderi mai mari, ca urmare a unui plan de salvare elen reflecta presiuni internationale pentru a pune capat crizei datoriilor.
“O ajustare”
Cancelarul german a subliniat faptul ca in cazul in care va fi absolute necesar va exista o ajustare a cotei investitorilor din cel de-al doilea pachet de salvare pentru Grecia.
Merkel a mai precizat ca sprijina recapitalizarea bancilor europene in cazul in care va exista o evaluare in urma careia va... mai mult
Joi, 06 Octombrie 2011, ora 15:27
Banca Romaneasca, membra a National Bank of Greece, va investi in acest an circa 67 milioane lei in proiecte de infrastructura, decizie aprobata in cadrul Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor (AGOA) la inceputul lunii mai, potrivit unui comunicat emis miercuri de banca, citat de NewsIn."Procesul de implementare a unei noi platforme IT care sa permita operatiuni si tranzactii in timp real, cu beneficii concrete pentru clientul final, este o prioritate in strategia Bancii Romanesti.
De asemenea, in acest an vom implementa un nou model de business , astfel incat sa putem oferi produse si servicii specializate, avand la baza o mai buna segmentare a clientilor, incluzand <personal banking> si <small business banking>.
<!-- /* Font Definitions */ @font-face {font-family:"Cambria Math"; panose-1:2 4 5 3 5 4 6 3 2 4; mso-font-charset:1; mso-generic-font-family:roman; mso-font-format:other; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:0 0 0 0 0 0;} @font-face {font-family:Calibri; panose-1:2 15 5 2 2 2 4 3 2 4; mso-font-charset:238; mso-generic-font-family:swiss; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-1610611985 1073750139 0 0 159 0;} /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-unhide:no; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; margin-top:0in; margin-right:0in; margin-bottom:10.0pt; margin-left:0in; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif";... mai mult
Miercuri, 19 Mai 2010, ora 14:31
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, considera ca riscul de extindere a problemelor financiare ale Greciei in regiune este limitat, intrucat bancile elene sunt solvabile si detin lichiditati suficiente,se arata intr-un articol din Financial Times privind situatia institutiilor de credit din acest stat.Isarescu a aratat ca bancile membre in Initiativa de la Viena au rezistat crizei financiare mondiale si crizei politice din Romania din 2009, iar in prezent sunt supuse unui al treilea test.
Grupurile-mama ale principalelor noua banci cu capital strain cu operatiuni in Romania au semnat, in august 2009, scrisori bilaterale de angajament pentru mentinerea nivelului expunerii pe piata romaneasca si a ratei de solvabilitate a sucursalelor peste 10%, dupa ce, in martie, FMI obtinuse la Viena un acord global al acestora.
Bancile trebuie sa isi mentina expunerea pe Romania de la nivelul de la 31 martie 2009 pana la finele lunii aprilie 2011.
Acordurile au fost semnate de Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank, Piraeus Bank si UniCredit, care detin 70% din piata din Romania.
Temerile ca bancile elene ar putea retrage lichiditati din sucursalele din Balcani se atenueaza, odata cu reducerea ingrijorarii privind intrarea in incapacitate de plata a Greciei. Persista insa incertitudinile referitoare la riscurile la care sunt expuse bancile elene, in conditiile in care criza datoriilor continua.
Afectate de un... mai mult
Joi, 18 Martie 2010, ora 23:50
Grecia a derulat contracte swap cu circa 15 banci, iar unele tranzactii au inclus plati care ar fi putut ajuta statul elen sa-si "ascunda" deficitul bugetar real, potrivit unei surse apropiate acordurilor, citata de Bloomberg.Swap-urile care au permis Greciei sa primeasca plati in avans dateaza dinainte de anul 2008, cand autoritatile din Uniunea Europeana au introdus reguli prin care au limitat utilizarea unor astfel de contracte, a adaugat persoana citata, precizeaza Mediafax.
Goldman Sachs Group, care a furnizat Greciei finantare de un miliard de dolari in 2002 printr-un contract swap care a "ascuns" imprumutul pentru a nu creste datoria publica si deficitul bugetar raportate oficial, ar putea sa fi avut rolul de intermediar pentru majoritatea acestor contracte.
Autoritatile europene au cerut Greciei saptamana trecuta sa ofere informatii legate de contractele swap, intr-o ancheta care are rolul de a determina daca statul elen a folosit derivate pentru a ascunde marimea deficitului bugetar.
Investigatia trebuie de asemenea sa determine daca exista alte state membre UE care au adoptat aceeasi strategie.
Cele 15 banci care au intrat in acorduri swap cu guvernul din Grecia se numara printre asa-numitii dealeri principali din tara, a adaugat sursa citata.
Grecia a avut anul trecut 21 de astfel de dealeri, care pot tranzactiona direct cu banca centrala, pot participa la operatiunile derulate pe piata de aceasta institutie si pot participa la licitatiile de titluri de stat.... mai mult
Luni, 22 Februarie 2010, ora 12:20