Banca Nationala a Elvetiei (SNB) a obtinut anul trecut 2,02 miliarde de franci elvetieni (2,16 miliarde de dolari), de pe urma ratelor negative ale dobanzilor cu care a taxat bancile comerciale, in crestere fata de 1,52 miliarde de franci elvetieni in 2016, transmite Reuters.
Ratele negative ale dobanzilor au ajutat SNB sa raporteze in 2017 cel mai ridicat profit din istoria de 110 ani a institutiei.
Luni, Banca Nationala a Elvetiei a confirmat ca profitul sau anual a urcat la 54,4 miliarde de franci elvetieni, mai mult decat dublu fata de 24,5 miliarde de franci elvetieni in 2016, in special de pe urma investitiilor valutare si a detinerilor de aur.
Aprecierea euro a majorat valoarea rezervelor in valuta ale SNB, care au ajuns la 760 de miliarde de franci elvetieni la 30 ianuarie 2018.
In plus, SNB a anuntat mentinerea dividendelor la 15 franci, nivelul maxim legal.
La fel ca majoritatea bancilor centrale, SNB are drept sarcina principala asigurarea stabilitatii preturilor si nu este obligata sa faca profit. Insa, legal, Banca Nationala a Elvetiei are statutul unei corporatii in care majoritatea actiunilor sunt detinute de Guvernul federal elvetian si de cele 26 de cantoane.
Exista, de asemenea, aproximativ 2.000 de investitori privati care primesc dividende, dar care beneficiaza de drepturi de vot extrem de limitate. mai mult
Luni, 05 Martie 2018, ora 13:46
Separarea francului elvetian de moneda unica europeana a generat o serie de socuri in pietele internationale, dar spectacolul este departe de a se fi incheiat, se tem analistii financiari.
Dincolo de incercarile disperate ale oficialilor din Banca Nationala a Elvetiei de a tempera apetitul investitorilor pentru plasamentele in franci, o noua politica monetara a echipei conduse de Thomas Jordan este in masura sa destabilizeze si mai mult pietele internationale.
Intr-un interviu acordat agentiei Sputnik News, traderul independent Florian Grummes considera ca banca centrala elvetiana se va orienta spre piata metalelor pretioase in scurt timp.
"Elvetia s-a intors in punctul mort"
Pentru Grummes, decizia luata de bancherii elvetieni este un semn clar ca piata aurului va fi suprasolicitata in curand. Iar incercarea bancii centrale de a reveni la politica de refacere a rezervei de aur va duce la o crestere destul de rapida a pretului unciei.
"In momentul de fata, Banca Nationala a Elvetiei s-a intors in punctul mort din noiembrie, marcat de desfasurarea referendumului pentru consolidarea monedei prin cresterea rezervei de aur.
Una din variantele de atunci era ca banca sa foloseasca rezervele valutare pentru acest lucru. Acum, dupa ce francul elvetian nu mai este legat de euro, le va fi mult mai usor sa recurga la aceasta masura", apreciaza Florian Grummes.
Acesta anunta, de altfel, ca se inregistreaza deja o cerere destul de mare de aur din partea... mai mult
Miercuri, 21 Ianuarie 2015, ora 18:00
Cutremurul pietelor valutare inregistrat saptamana trecuta prin decizia Bancii Nationale a Elvetiei de a renunta la cursul fix de schimb euro/franc tinde sa fie urmat de alte replici.
Cel putin asa anunta presedintele bancii centrale elvetiene, Thomas Jordan, conform datelor prezentate de Wall Street Journal si citate de publicatia Leap Rate.
Veste socanta
Pentru intreg sistemul financiar vestea nu este deloc imbucuratoare, investitorii, analistii economici si strategii avand in fata o perioada agitata care vine dupa un soc puternic resimtit de oscilatiile inregistrate in piata la sfarsitul saptamanii trecute.
Oficialii Bancii Nationale a Elvetiei sustin ca au fost nevoiti sa isi revizuiasca politica monetara privind evolutia tandemului euro-franc elvetian la un curs fix de 1,200 franci din cauza peisajului economic sumbru din zona euro si a riscului major reprezentant de supra-acumularea unei rezerve uriase in moneda europeana.
"Banca centrala va continua sa monitorizeze situatia si sa intervina daca este cazul", a admis Thomas Jordan in fata reporterilor cotidianului elvetian Neue Zuercher Zeitung.
"Am spus adio ratei minime de schimb. Vom continua sa observam evolutia cursului valutar si suntem gata sa intervenim in piata daca interesele ne dicteaza acest lucru", a mai spus presedintele bancii elvetiene. Jordan a recunoscut ca in acest moment francul elvetian este supraevaluat si spera ca dobanda negativa pentru depozitele la vedere sa tempereze... mai mult
Marti, 20 Ianuarie 2015, ora 09:35
Banca centrala a Elvetiei a anuntat o pierdere de 10 miliarde de dolari pentru anul 2013, cauzata in principal de devalorizarea aurului, astfel ca institutia cu sediul la Zurich a anulat plata dividendelor, pentru prima data in istoria sa de 107 ani, potrivit Wall Street Journal.
Rezervele de aur ale Bancii Nationale Elvetiene s-au devalorizat anul trecut cu 16,6 miliarde de dolari, potrivit unui comunicat al institutiei.
Datorita castigurilor generate de rezervele de valuta, pierderea contabila pentru anul 2013 a fost limitata la 10 miliarde de dolari.
Pe langa anularea dividendelor pentru anul trecut, banca a precizat ca nu va putea face transferuri suplimentare catre cantoane si catre guvernul central pentru prima data din 1991, deoarece aceste plati sunt finantate din profit.
Pretul aurului a scazut in 2013 cu aproape 30%
Pretul aurului a scazut anul trecut cu aproape 30%, cel mai puternic declin din 1981, si a atins in luna decembrie nivelul de 1.195 dolari pe uncie, minimul ultimilor trei ani.
Aurul a provocat astfel pierderi pentru prima data in ultimii 12 ani, afectand colectionari de monede, banci centrale sau investitori de renume precum miliardarul american John Paulson.
Bancile centrale inregistreaza probabil cele mai mari pierderi.
Detinerile de aur ale bancilor centrale s-au depreciat in primele 10 luni ale anului trecut cu 350 miliarde de dolari, potrivit estimarilor Wall Street Journal, care se bazeaza pe datele Fondului Monetar... mai mult
Marti, 07 Ianuarie 2014, ora 12:25
Banca centrala a Elvetiei acumuleaza cu o viteza record rezerve de bani cash, ajunse in iunie la 365 miliarde franci elvetieni (peste 300 miliarde euro), pe fondul interventiilor in piata pentru a impune un curs de schimb de 1,2 franci/euro, iar criza limiteaza semnificativ variantele de investitii.
Presedintele Bancii Nationale a Elvetiei (SNB), Thomas Jordan, cauta optiuni pentru utilizarea rezervelor de franci si de valuta prin investitii sigure, devenite extrem de rare si scumpe odata cu escaladarea crizei datoriilor de stat din zona euro, potrivit unei analize Bloomberg.
"SNB are aceeasi problema ca multe fonduri de administrare a activelor. Activele sigure au devenit foarte scumpe. Deci, pentru moment, prefera banii cash, si nu investitiile", comenteaza pentru Bloomberg ursina Kubli, economist la Bank Sarasin, Zurich.
Criza datoriilor de stat impinge in jos randamentele celor mai putin riscante obligatiuni, precum titlurile de stat germane, astfel ca banca centrala a Elvetiei tine rezervele in cash. Detinerile de moneda ale institutiei au crescut cu 50% in perioada martie-iunie, la 365 miliarde franci elvetieni, echivalentul a peste 300 miliarde euro sau 380 miliarde de dolari. Din suma adaugata in cele patru luni analizate, 72% reprezinta depozite cash la alte banci centrale, Fondul Monetar International si Banca Reglementelor Internationale.
SNB a introdus, din luna septembrie a anului trecut, un plafon de 1,2 franci pentru un euro, dupa ce moneda... mai mult
Miercuri, 29 August 2012, ora 11:32
Banca Nationala a Elvetiei (SNB) trebuie sa continue sa protejeze mentinerea cursului minim de schimb la 1,20 franci pentru un euro, deoarece sunt in crestere presiunile pentru aprecierea monedei elvetiene, a afirmat ministrul economiei, Johann Schneider-Ammann.
"Presiunile asupra SNB vor creste si de aceea este extrem de important sa protejam acest curs minim de schimb fara a face nici un compromis. SNB va face asta dar nu va fi pe gratis", a declarat Johann Schneider-Ammann intr-un interviu acordat publicatiei elvetiene "SonntagsZeitung".
Declaratiile ministrul economiei vin dupa ce vineri Banca Nationala a Elvetiei a anuntat ca rezervele sale valutare au urcat in iunie cu 19% deoarece institutia a vandut franci elvetieni pentru a mentine cursul minim de schimb la 1,20 franci pentru un euro.
In conditiile in care francul elvetian este vazut ca o valoare de refugiu pentru investitorii ingrijorati de posibilitatea dezmembrarii zonei euro, Banca Nationala a Elvetiei este presata sa intervina pe piata pentru a opri aprecierea francului.
Intrebat daca SNB va reduce gradual cursul minim de schimb la 1,20 franci pentru un euro, Schneider-Ammann a afirmat ca nu-si poate imagina o astfel de evolutie.
De asemenea ministrul economiei a apreciat ca SNB si-a indeplinit obiectivele de a asigura stabilitatea preturilor si sprijinirea economiei elvetiene: "Nu avem inflatie si economia, inclusiv turismul, sunt sprijinite de cursul minim de schimb la 1,20 franci pentru un... mai mult
Luni, 09 Iulie 2012, ora 13:46
Banca Elvetiei (SNB) a redus dobanda cheie la "aproape de zero", pentru a opri cresterea francului si a aratat ca va creste semnificativ in urmatoarele zile infuziile de franci in piata, transmite Mediafax.SNB a anuntat ca tinteste o rata interbancara LIBOR la trei luni "cat se poate de apropiata de zero" si a aratat ca va creste semnificativ in urmatoarele zile infuziile de franci in piata.Moneda euro a crescut cu peste 2% dupa anuntul bancii centrale elvetiene, la 1,1066 franci/euro, dupa ce a atins anterior un nou minim sitoric de 1,0794 franci. Dolarul a crescut de asemenea de la 0,763 franci la 0,7764 franci.Analistii avertizeaza insa ca trendul s-ar putea dovedi unul temporar."Aceste masuri vor incetini, in cel mai bun caz, aprecierea francului elvetian, deoarece banii se indreapta catre franc, si nu vorbim doar de fluxuri speculative", comenteaza un analist american.Considerat un refugiu sigur fata de criza datoriilor de stat din zona euro si problemele economice si financiar-fiscale ale SUA, francul a crescut din record in record in acest an fata de euro si dolar.SNB este prima banca centrala care reduce dobanzile de la deteriorarea perspectivelor economice globale, iar asteptarile privind ridicarea dobanzilor de catre Banca Centrala Europeana si Federal Reserve par nerealiste in contextul franarii cresterii.Companiile elvetiene au cerut bancii centrale si guvernului sa ia masuri urgente impotriva aprecierii abrupte a francului, dar SNB a fost criticata anterior... mai mult
Miercuri, 03 August 2011, ora 12:07