Asa cum ne-am obisnuit in ultimul timp, bancile cesioneaza contractele de credit neperformante catre diferite SRL-uri, firme de recuperari (Kruk, EOS KSI etc).
Puteti obtine anularea actelor de executare silita, daca dovediti macar una din urmatoarele situatii:
Nu vi s-a comunicat cesiunea de creanta dintre unitatea bancara si societatea de recuperareS-a implinit termenul de prescriptie a executarii creantei urmariteFirmele de recuperare nu pot executa direct contractul de credit, asemanator unei banciFirmele de recuperare nu pot fi mandatar in instanta de judecata a unitatilor bancare.
Aspectele enumerate mai sus sunt cu titlu exemplificativ, in practica putand aparea si alte motive pentru a solicita anularea actelor de executare.
Asa cum am precizat mai sus, in cadrul unei contestatii la executare, toata executarea silita poate fi anulata, daca nu se face dovada comunicarii cesiunii de creanta catre debitorul cedat, adica catre imprumutat, in baza unei notificari.
Conform art.1578 Cod Civil - debitorul este tinut sa plateasca cesionarului din momentul in care: fie accepta cesiunea printr-un inscris cu data certa, fie primeste o comunicare scrisa a cesiunii. Comunicarea cesiunii nu produce efecte daca dovada scrisa a cesiunii nu este comunicata debitorului.
In practica, de multe ori se intampla ca cesionarul/cedentul (creditorul initial - ex. banca/noul creditor - firma de recuperare) sa "uite" sa il informeze despre cesiunii pe debitor, fapt ce-l poate... mai mult
Sambata, 25 Martie 2017, ora 10:06
Bancile de pe piata locala incep ofensiva pentru recuperarea creantelor de la datornici, dupa pierderi record de 2,1 miliarde de lei anul trecut si o rata de neperformanta de 18%. Miza este reducerea pana la jumatate a perioadei care precede procedura de executare.
Iar momentul este propice, dupa ce ultimele modificari ale Codului de procedura civila aduc o fluidizare a procesului de valorizare a bunurilor executate silit.
BCR isi face "armata de recuperatori"
Primul semnal vine din partea BCR, care a zguduit finantele Erste Group cu pierderi record de 1,2 miliarde de lei in 2012. Rezultatele sunt puse pe seama unei majorari cu 68% a costului cu provizioane, in contextul in care banca mai atinge un record nedorit pe piata romaneasca: o rata de neperformanta de peste 26%.
BCR a inregistrat o pierdere record in 2012
"Anul acesta vom vedea la BCR o scadere puternica a costului cu provizioanele pentru pierderi din credite. De asemenea, se vad deja unele efecte ale programului de crestere a eficientei bancii, iar cea mai mare parte a costurilor de restructurare au fost prinse pe 2012. Sper ca vom avea un profit in Romania anul acesta", a declarat Andreas Treichl, CEO al Erste Group.
Cu alte cuvinte, liderul pietei bancare din Romania trebuie sa-si amelioreze urgent portofoliul de credite. In acest context, Erste Group intentioneaza sa creeze la BCR o divizie de recuperare a creantelor de dimensiuni nemaintalnite pe piata bancara din Romania, cu o schema de... mai mult
Miercuri, 06 Martie 2013, ora 08:00
Bancile din Romania au vandut in primele zece luni credite cu o valoare cumulata de circa 1,5 mld. de lei catre recuperatorii de creante, astfel ca peste 90% din bancile care au portofoliu de credite de retail au vandut, a declarat pentru NewsIn directorul general al Kruk International.
Valoarea totala a creantelor cumparate in primele zece luni de recuperatorii de datorii, de la clienti precum banci, operatori telecom sau furnizori de utilitati, se ridica la circa 2,8 miliarde lei.
"Marea majoritate a bancilor din piata au vandut credite. Pana la jumatatea anului trecut au vandut preponderent bancile mari si medii, insa in ultimele 12 luni au inceput sa vanda si bancile de talie mica si medie care nu facusera niciun fel de tranzactie de vanzare. De asemenea, in prezent sunt in curs de derulare licitatii pentru portofolii care apartin unor banci care nu au vandut niciodata creante", a mentionat directorul general al Kruk International, Isabela Iacob.
Aceasta a mai spus ca bancile care au vandut portofolii de credite de retail au inceput sa manifeste, in ultima perioada, "o deschidere pentru vanzarea de credite IMM".
"De anul acesta, bancile au inceput sa vanda nu doar creante de retail si ci credite pentru IMM. Bancile vand preponderent credite de retail, insa exista deschidere si catre segmentul al creditelor pentru IMM-uri.", a explicat Isabela Iacob.
Directorul general al Kruk International a subliniat ca marea majoritatea a bancilor au vandut cel putin... mai mult
Duminica, 18 Noiembrie 2012, ora 16:07
Bancile din Romania au vandut anul trecut credite cu o valoare cumulata de circa 1,6 miliarde de lei catre recuperatorii de creante, astfel ca peste 90% din bancile care au portofoliu de credite de retail au vandut, a declarat marti directorul general al Kruk International, Isabela Iacob.
Valoarea totala a creantelor cumparate anul trecut de recuperatorii de datorii, de la clienti precum banci, companii de leasing, operatori telecom sau furnizori de utilitati, se ridica la circa 2 miliarde lei.
"Marea majoritate a bancilor din piata au vandut credite. In urma cu doi-trei ani au vandut in mod special bancile de talie mare si medie. Incepand cu sfarsitul anului 2010 au inceput sa vanda si bancile mai mici, astfel ca peste 90% din bancile de pe piata care au portofoliu de credite de retail au vandut", a mentionat directorul general al Kruk International.
Aceasta a mai spus ca bancile care au vandut portofolii de credite de retail au inceput sa manifeste, in ultima perioada, "o deschidere pentru vanzarea de credite IMM".
"In prezent suntem in discutie cu doua banci si pentru achizitia de portofolii de credite ipotecare si imobiliare", a mai spus Isabela Iacob.
Potrivit acesteia, creditele externalizate la nivel de piata in 2011 se ridica la circa 4 miliarde lei, din care aproximativ 60% reprezentau creditele externalizate de banci.
"In prezent lucram cu noua banci si suntem in discutie avansata cu inca sapte. In ceea ce priveste cumpararea de credite,... mai mult
Marti, 27 Martie 2012, ora 15:44
Principiile economice fundamentale nu mai conteaza in acest moment. Cel mai important lucru este daca guvernele SUA si vest europene au destula vointa si bani pentru a salva sistemul financiar global de la dezastru.Rezerva Federala si-a luat angajamentul de a mentine dobanzile de referinta cat mai aproape de zero pana cel putin la mijlocul lui 2013.
Prin acest gest, Fed a reusit (pentru cateva ore) sa creasca bursele americane dupa doua zile de declin dramatic, mai ales in randul actiunilor financiare.
Vestea a venit la o zi dupa ce Banca Centrala Europeana a primit cu bratele deschise rolul de salvator, cumparand datoriile suverane ale Italiei si Spaniei.
Urmarea pasului facut de BCE a crescut valoarea obligatiunilor pe cale de scufundare ale celor doua state si le-a dat un moment de respiro institutiilor cale le detin.
Notiunea conform careia guvernele mondiale nu vor permite o prabusire economica a parut ca da roade, la mai putin de doua saptamani dupa ce Congresul SUA a amenintat sa arunce in flacari speranta poporului.
Intrebarea esentiala este cat va dura increderea invesitorilor in puterea politicienilor.
Scufundarea Bank of America
Actiunile Bank of America au cazut cu 20% pe 8 august. Pe langa problemele de pe piata financiara globala, Bank of America s-a lovit si de probleme la creditare ipotecara.
AIG (American International Group), salvata de guvernul american, a dat in judecata Bank of America pentru a recupera 10 miliarde de dolari din pierderile... mai mult
Joi, 11 August 2011, ora 15:31
In ultima vreme, tot mai multi clienti ai bancilor refuza sa-si plateasca ratele, tocmai pe motivul ca este criza si nu vor pati nimic. In aceste conditii, in situatia creditelor negarantate cu un bun mobil sau imobil, bancile apeleaza la poprirea salariului debitorului.In cadrul popririi, instanta de executare ii trimite angajatorului o adresa, prin care-l informeaza de situatie."De la momentul primirii acestei adrese, angajatorul are obligatia de a plati un procent din salariul debitorului (procent ce nu poate depasi 50% din salariul net, conform articolului 164 alineat 4 din Codul Muncii) direct bancii creditoare", ne-a declarat Alexandru Rusu, avocat partener al casei de avocatura bpv Grigorescu.Surse bancare spun ca poprirea este una dintre metodele frecvente de a-si recupera banii. "Nu putine sunt cazurile in care banci ca si a noastra a apelat la angajatorul debitorului pentru a-si recupera banii restanti", ne-au spus sursele mentionate.
Una dintre perceptiile complet gresite ale debitorilor rau-platnici este ca bancile isi pot recupera creantele numai la sfarsitul unui proces.Or, cunoscut fiind faptul ca procesele pot dura si mai mult de 2 ani, multi dintre ei traiesc cu falsul confort ca recuperarea propriu-zisa se va produce intr-un viitor indepartat. Din pacate pentru ei, lucrurile nu stau chiar asa."Conform articolului 120 al OU 99/2006 contractele de credit, inclusiv contractele de garantie reala sau personala, incheiate de o institutie de credit constituie... mai mult
Duminica, 08 Noiembrie 2009, ora 23:36