Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a solicitat demararea executarii silite pentru o banca, pe motiv ca aceasta nu a respectat o hotarare judecatoreasca in urma careia 260 de clienti ar fi trebuit sa isi recupereze comisionul de risc retinut de banca fara temei legal, din 21 iunie 2010 pana in prezent, a anuntat miercuri, presedintele ANPC, Marius Dunca, in cadrul unei conferinte de presa.
"ANPC depune toate eforturile cu operatorii financiar - bancari. In acest sens, vreau sa va prezint doua exemple elocvente. Avem o decizie definitiva si irevocabila in favoarea ANPC in care sunt implicati 260 de consumatori carora trebuie sa li se restituie toti banii incasati fara temei legal incepand cu data de 21.06.2010 pana in prezent.
Cei 260 de clienti au depus reclamatii in 2010 cand OUG 50 era in forma ei initiala si se aplica contractelor in derulare. La momentul respectiv, ANPC a sanctionat contraventional operatorul financiar - bancar si a dispus masuri complementare de restituire a sumelor incasate fara temei legal", a spus presedintele ANPC. El a mai precizat ca banca este obligata sa sisteze perceperea respectivului comision.
Potrivit sefului ANPC, banca respectiva nu a aplicat hotararea judecatoreasca, emisa inca din 2012, drept pentru care ANPC a solicitat executarea silita, demarata saptamana trecuta.
Presedintele ANPC sustine ca decizia se aplica doar celor 260 de clienti ai bancii, procesul nefiind unul colectiv.
Motivul sanctionarii... mai mult
Joi, 01 Mai 2014, ora 08:38
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor ia partea a 1.000 de romani care au facut credite si au cerut ajutor pentru a se apara impotriva clauzelor abuzive din contractele bancare. Zece banci au fost date in judecata.
Principala problema reclamata e ca, prin modificari neanuntate de dobanda, rata lunara a crescut cu zeci sau sute de dolari in fiecare luna, arata ...citeste mai departe despre "10 banci date in judecata de Protectia Consumatorului - clauzele abuzive la credite" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 02 Februarie 2014, ora 09:59
Un grup de actionari ai Royal Bank of Scotland (RBS) dau in judecata banca pentru recuperarea a cel putin 2,4 miliarde lire sterline (3,8 miliarde dolari) pierdute prin achizitia de actiuni ale institutiei financiare cu putin timp inainte de criza financiara internationala declansata in 2008.
Plangerea este sustinuta de 7.400 de investitori, intre care organizatii de caritate si biserici, iar numarul acestora ar putea creste, a declarat Mike Neill, care coordoneaza actiunea juridica.
O sursa apropiata situatiei a declarat ca firma de avocatura Bird&Bird va trimite luni o scrisoare bancii, in numele actionarilor care au participat la o emisiune de titluri in 2008.
Un reprezentant al RBS a negat ca banca ar fi primit vreo scrisoare sau o citatie.
Plangerea a fost formulata impotriva bancii si a unor fosti directori, intre care Fred Goodwin, director executiv al RBS inainte ca institutia sa fie salvata de statul britanic, a aratat Neill. mai mult
Luni, 12 Martie 2012, ora 20:25
Una dintre dorintele guvernului este sa destrame cea mai mare banca a natiunii si sa descurajeze, in acest fel, creditarea. Dar daca va da curs acestui impuls, guvernul SUA va face o mare greseala, sustin analistii americani, care avertizeaza ca unul dintre efecte ar putea consta in "instalarea" recesiunii.Specialistul financiar Dick Bove considera ca Washingtonul actioneaza fara sa ia in calcul efectele pe care limitarea creditarii si in general orice actiune impotriva bancilor le-ar putea avea.
Declaratia analistului vine in contextul in care Federal Housing Finance Agency a dat in judecata 17 banci, pentru practicile din timpul colapsului Lehman Brothers si pentru faptul ca au prezentat gresit calitatea ipotecilor vandute in timpul crizei imobiliare din America.In plus fata de procese, administratia Obama si Congresul vizeaza si industria serviciilor financiare, cu o serie de masuri printre care se numara reducerea riscurilor si obligarea bancilor sa ia in calcul si cerinte de capital mai mari.Noile reguli referitoare la capital ar putea forta bancile sa isi vanda activele. "La un moment dat, cele mai mari patru banci din SUA aveau 50% din activele totale din sectorul bancar, iar guvernul vrea, acum, sa se desparta de aceste banci", sustine Bove, vicepresedinte al departamentului de cercetare din cadrul Rochdale Securities."Guvernul nu doreste ca cele patru banci mari sa mai continuie sa existe in aceasta forma, ci mai degraba...o raspandire a riscurilor in industria... mai mult
Marti, 06 Septembrie 2011, ora 19:55