Rusia a prezentat, joi, o noua bancnota pe care sunt imprimate imagini din Crimeea, peninsula ucraineana anexata de Moscova in 2014.
Aceasta bancnota, in valoare de 200 de ruble (2,92 de euro), este ilustrata cu imaginea unui monument dedicat gloriei Marinei inaltat in orasul Sevastopol, avanport al Flotei Ruse la Marea Neagra, si a unor ruine greco-romane din orasul Chersonesos (Hersones), informeaza AFP.
Aceste imagini au fost selectate in urma unui concurs national organizat anul trecut, potrivit Bancii Centrale a Rusiei.
"Aceasta reflecta dorinta poporului rus de a vedea aceste simboluri pe bancnote", a dat asigurari presedintele Bancii Centrale, Elvira Nabiullina.
Crimeea a fost anexata de Moscova in 2014, dupa ocuparea peninsulei de catre trupele ruse si un referendum calificat drept ilegal de Kiev si de tarile occidentale.
Aceasta anexare a dus la impunerea unor sanctiuni europene si americane la adresa Rusiei, inca in vigoare.
Rubla a devenit moneda oficiala in Crimeea pe 24 martie 2014.
La sfarsitul lui 2015, Rusia a mai emis o bancnota in valoare de 100 de ruble, cu imagini din Crimeea si Sevastopol.
Federatia Rusa a mai prezentat joi o noua bancnota, in valoare de 2.000 de ruble, ilustrata cu imagini de pe cosmodromul rus Vostocinii (in Extremul Orient), unde in aprilie 2016 a avut loc prima lansare a rachetei Soiuz-2.1a. ...citeste mai departe despre "Moscova ia o decizie cu valoare de simbol: Pune Crimeea pe o bancnota noua" pe Ziare.com mai mult
Joi, 12 Octombrie 2017, ora 19:36
Vnesheconombank, o banca de stat din Rusia afectata de sanctiunile internationale impotriva Moscovei, dupa anexarea peninsulei Crimeea, a admis ca directorul Sergei Gorkov s-a intalnit anul trecut cu ginerele lui Donald Trump, Jared Kushner.
Banca a transmis ca intalnirea cu actualul consilier al Casei Albe a avut loc in decembrie 2016, arata The Independent.
Congresul SUA ancheteaza presupusul amestec al Moscovei in alegerile din SUA. Sunt chestionati toti asociatii lui Trump, inclusiv Kushner, in varsta de 36 de ani, care este casatorit cu Ivanka Trump, fiica presedintelui.
Kushner a declarat deja ca s-a intalnit cu ambasadorul rus la Washington in decembrie. Luni a aparut si informatia ca Kushner s-a intalnit cu directorul bancii ruse. Vnesheconombank (VEB) a admis intr-un email ca directorul sau executiv, Sergei Gorkov, s-a intalnit cu reprezentanti ai unor institutii financiare din Europa, Asia si SUA, parte dintr-o noua strategie pregatita de banca.
O astfel de intalnire, anunta banca rusa, a avut loc si cu ginerele lui Trump, care conduce Kushner Companies. Banca nu mentioneaza unde a avut loc aceasta intalnire.
Banca rusa se confrunta cu mari datorii, dupa ce a finantat niste proiecte ale statului, inclusiv pentru Olimpiada de iarna de la Soci.
Marti seara si Kremlinul a reactionat legat de aceasta intalnire. Purtatorul de cuvant al presedintelui Vladimir Putin a transmis ca "intalnirea a fost una obisnuita, de afaceri", relateaza Business... mai mult
Miercuri, 29 Martie 2017, ora 10:41
Rusia a nationalizat o banca importanta cu sediul in Crimeea, care a fost sanctionata de Occident pentru ca a finantat anexarea peninsulei la tara condusa de Vladimir Putin in martie 2014.
Russian National Commercial Bank (RNKB) a anuntat, marti, ca e detinuta in proportie de 100% de statul rusesc, transmite The Telegraph.
"Ne straduim sa oferim locuitorilor peninsulei servicii financiare de calitate", a mentionat seful bancii, Ruslan Arefyev.
Anul trecut, SUA au trecut RNKB pe lista neagra a sanctiunilor pentru ca Rusia s-a folosit de ...citeste mai departe despre "Rusia isi intareste pozitia in Crimeea: Ce se intampla cu o banca aflata pe lista neagra a Occidentului" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 13 Ianuarie 2016, ora 10:29
Exodul bancilor ucrainene din Crimeea care a avut loc anul trecut, dupa ce Rusia a anexat peninsula ucraineana, a expus regiunea riscului de a deveni o placa turnanta in spalarea banilor.
Potrivit unui raport intocmit de grupul de jurnalisti de investigatie Proiectul pentru raportarea crimei organizate si coruptiei (OCCRP), un numar de banci rusesti, detinute partial de catre finantatori suspecti - inclusiv unii cu legaturi cu serviciile rusesti de securitate - "misuna in gaurile" lasate dupa plecarea bancilor ucrainene anul trecut, in martie, relateaza Moscow Times online.
Rusia, lovita de o revelatie teribila: De ce este anexarea Crimeii, de fapt, o mare dezamagire
Mai putin cunoscuta banca Genbank, una dintre primele banci rusesti care a patruns in Crimeea si care opereaza in prezent peste 90 de banci in regiune, este detinuta partial de catre finantatorul Evgheni Dvoskin, potrivit raportului OCCRP, citat de ziarul Novaia Gazeta in editia de miercuri.
Dvoskin a fost ...citeste mai departe despre "Crimeea Rusiei a devenit o oaza pentru spalarea de bani" pe Ziare.com mai mult
Joi, 04 Iunie 2015, ora 10:07
Rusia a anexat peninsula ucraineana Crimeea de un an si localnicii simt acut efectele acestei schimbari. Cei care doresc sa cumpere ceva au la indemana doar doua variante: bani gheata sau Pro-100.
Dupa ce Visa, MasterCard si celelalte sisteme de plata recunoscute international au incetat sa mai functioenze in Crimeea, ca urmare a sanctiunilor occidentale impuse Rusiei dupa anexare, Federatia Rusa a introdus in peninsula Pro-100, prima faza a propriului sistem de carduri de credit, scrie The Guardian.
Pro-100 este singura modalitate de a obtine bani gheata in Crimeea. Nici macar cei care au carduri la banci rusesti nu pot face transferuri sau retrage bani in peninsula.
Localnicii sunt exasperati de situatie, arata jurnalistii de la fata locului. Un cetatean povesteste ca "un prieten din SUA trebuia sa imi transfere niste bani si a fost nevoit sa ii transfere unui alt prieten din Moscova, care a retras banii si apoi a trebuit sa gaseasca pe cineva care venea aici cu avionul ca ...citeste mai departe despre "Situatie fara iesire in Crimeea: Foame de bani si artificii financiare disperate" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 08 Aprilie 2015, ora 11:28
Dupa aproape un an de la anexarea Crimeii de catre Rusia, omul Moscovei in regiune are o singura grija: plata facturilor. Intr-o zona in care banul gheata face regula, chiar si un emisar al Kremlinului trebuie sa plece blindat cu teancuri de bani.
Oleg Saveliev are aceleasi probleme ca toti locuitorii disputatei peninsule din Marea Neagra: cum sa rezisti in taramul nimanui din punct de vedere economic, arata un reportaj Bloomberg.
Viata in sistem cash
Bancile internationale precum UniCredit, cardurile Visa sau MasterCard sau restaurantele fast food ale McDonalds au disparut din peisajul Crimeii la fel de rapid ca un miraj in desert.
Aventura Rusiei pe taram ucrainean a adus doar o viata in sistem cash, inflatie galopanta si o lipsa acuta de bunuri de consum. Crimeea este un loc de care pana si firmele rusesti au ajuns sa se fereasca.
Inainte de fiecare deplasare a sa in Crimeea, Saveliev isi burduseste o valiza cu bani inca din Moscova. Trebuie sa ia totul in calcul, de la cazare la ceaiul servit intr-o cafenea sau plata carburantului pentru masina.
"Este uimitor cum a putut sa se ajunga atat de rapid la asa ceva", spune guvernatorul rus al Crimeii, in varsta de 49 de ani.
In opinia sa, Statele Unite, ucrainenii si vesticii europeni sunt responsabili pentru degradarea rapida a conditiilor de trai din peninsula.
Crimeea, fosta resedinta de vara a tarilor rusi, traieste cea mai degradanta perioada din istoria sa, odata cu anexarea peninsulei de... mai mult
Marti, 17 Februarie 2015, ora 18:20
In Crimeea vor opera pana la sfarsitul lunii aprilie peste 200 de sucursale ale bancilor din Rusia, a declarat viceguvernatorul bancii centrale de la Moscova, Mikhail Sukhov.
"Pana la sfarsitul lunii, reteaua de sucursale ale bancilor rusesti care opereaza cu rubla va ajunge la peste 200 de unitati", a spus el, citat de RIA Novosti.
Viceguvernatorul spera ca procesul de tranzitie la rubla in Crimeea sa se accelereze. Regiunea ucraineana Crimeea a fost anexata de Rusia in luna martie.
"In urma cu doua saptamani nu aveam aceasta retea bancara. Daca totul va decurge in acelasi ritm ca pana acum, vom avea fundamentul economic ca rubla sa devina principala metoda de plata pe intreg teritoriul Federatiei Ruse, inclusiv in Crimeea", a spus Sukhov.
Premierul rus Dimitri Medvedev a anutat in martie ca Rusia va desemna Crimeea ca zona economica speciala, oferind scutiri de taxe pentru a atrage investitori. De asemenea, premierul a cerut bancilor din Rusia sa-si deschida sucursale bancare in regiune.
Mai multe banci s-au retras din Crimeea dupa anexarea acesteia de catre Rusia.
Banca ungara OTP Bank a oprit saptamana trecuta operatiunile in regiune, intrucat mai multe reglementari fiananciare introduse de autoritatile de la Moscova sunt contrare legislatiei ucrainene si fac imposibila continuarea activitatii.
Privatbank, cea mai mare banca comerciala din Ucraina, a fost prima institutie de credit care a oprit activitatea in primele zile ale interventiei Rusiei,... mai mult
Marti, 22 Aprilie 2014, ora 14:59
Banca germana Commerzbank considera ca tulburarile din Ucraina si revenirea fondurilor deschise de investitii ETF, precum si o schimbare dramatica a sentimentului investitorilor va duce la o crestere a pretului aurului, care va atinge valoarea de 1.400 de dolari uncia.
Banca germana a anuntat ca "a fost surprinsa de amploarea cresterii pretului aurului", care a urcat cu 15% in acest an, potrivit The Telegraph.
"Factori speciali, precum nelinistea si agitatia valutara din mai multe economii emergente au jucat cu siguranta un rol, precum si recentele tensiuni dintre Rusia si Ucraina si amenintarea escaladarii conflictului din peninsula Crimeea. Aceste lucruri au stimulat cererea pentru aur ca un mijloc sigur de ...citeste mai departe despre "O banca germana anunta un scenariu nelinistitor: Ce se intampla cu aurul" pe Ziare.com mai mult
Joi, 20 Martie 2014, ora 12:19
Un episcop, un membru al serviciilor secrete italiene si un intermediar financiar au fost arestati, vineri, in cadrul unei anchete a justitiei italiene asupra Institutului operelor religioase al bancii Vaticanului, a anuntat presa.
Potrivit site-ului cotidianului Corriere della Sera, prelatul arestat este monseniorul Nunzio Scarano, episcop de Salerno, in sudul Italiei. Televiziunea Sky TG-24 afirma ca cei trei barbati sunt suspectati de frauda si coruptie, citata de AFP.
Banca Vaticanului a fost acuzata in numeroase randuri de lipsa de transparenta. Institutia a oferit date privind patrimoniul sau o singura data, in 2011, cand a anuntat ca are 20.772 de clienti, 33.000 de conturi si active in valoare de 8,2 miliarde de dolari.
Suma poate parea mica daca este comparata cu cele doua trilioane de dolari detinute de JPMorgan Chase, cea mai mare banca din Statele Unite, trebuie insa tinut cont de faptul ca 68% din aceste conturi apartin unor membri ai clerului.
Legaturi cu Mafia si acoperirea abuzurilor sexuale ale unor fete bisericesti
Lipsa de informatii clare a condus la suspiciuni multiple din partea autoritatilor ca IOR ar reprezenta o fatada pentru operatiuni de spalare de bani si alte activitati ale crimei organizate italiene. In iulie 2012, procurorii italieni au arestat un preot pentru ca acesta ar fi permis unui avocat sa-i utilizeze contul deschis la Banca Vaticanului pentru a comite o frauda.
In 2012, scandalul Vatileaks a scos la iveala... mai mult
Vineri, 28 Iunie 2013, ora 09:56