Presedintele Donald Trump a acuzat luni Banca Centrala a SUA (Federal Reserve - Fed) ca ea este "singura problema a economiei" americane, reactie survenita la cateva zile dupa ce aceasta institutie a ridicat rata dobanzii de referinta si a revizuit in scadere previziunile de crestere economica pentru anii 2018 si 2019.
"Singura problema a economiei noastre este Fed. Ei nu au simtul pietei, nu prea inteleg razboaiele comerciale", a scris Trump pe Twitter, comparand Banca Centrala americana cu "un jucator puternic de golf care nu poate baga mingea in gaura pentru ca ii lipseste precizia".
The only problem our economy has is the Fed. They don't have a feel for the Market, they don't understand necessary Trade Wars or Strong Dollars or even Democrat Shutdowns over Borders. The Fed is like a powerful golfer who can't score because he has no touch - he can't putt!- Donald J. Trump (@realDonaldTrump) December 24, 2018
Saptamana trecuta, Trump i-a cerut presedintelui Fed, Jerome Powell, sa nu creasca rata directoare a dobanzii, estimand ca aceasta ar fi o decizie gresita. Dar Powell nu a tinut cont de solicitarea liderului de la Casa Alba.
CNN si Bloomberg au relatat in weekend ca, dupa aceasta decizie, Trump ar intentiona sa-l demita pe Powell, desi chiar el l-a ales in functia pe care o ocupa in prezent. Secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, a dezmintit insa ca presedintele ar avea o asemenea intentie. ...citeste mai departe despre "Trump ataca Banca Centrala: E... mai mult
Luni, 24 Decembrie 2018, ora 21:04
Performantele inregistrate de economiile Statelor Unite ale Americii si ale Marii Britanii par sa ascunda in spate o serie de metode neconventionale aplicate de bancile centrale ale celor doua state, printre acestea numarandu-se si sporirea masei monetare prin noi emisiuni de bancnote.
Metoda a fost subiect de discutie intre presedintii bancilor centrale din toata lumea, reuniti recent in cadrul summitului de la Jackson Hole-Wyoming.
Risc asumat
Consiliile de administratie ale Rezervei Federale americane si ale Bancii Centrale din Anglia au decis sa intervina pe piata monetara din cele doua tari, cu noi emisiuni de bani, inca de la sfarsitul anului trecut.
Dublata de lansarea pe piata a unor titluri de stat, masura aparent inflationista a generat o crestere a veniturilor si o stimulare a investitiilor. Un risc pe care cele doua organisme bancare si l-au asumat, dar care a dat roade fata de alte masuri conservatoare adoptate de reprezentantii Bancii Japoniei sau ai Bancii Centrale Europene. Stimularea economiei prin sporirea masei monetare este si ideea pe care reprezentantii Bancii Centrale Europene, in frunte cu presedintele Mario Draghi, ar trebui sa se axeze, titreaza analistii de la The Economist.
Euro bate pasul pe loc
Zona euro, una dintre cele mai influente piete monetare din lume, a tinut piept cu brio recesiunii economice de acum cinci ani, insa evolutia economica din regiune este limitata la plafonul atins in 2011. Banca Centrala Europeana... mai mult
Marti, 26 August 2014, ora 08:40
Bancile centrale au inceput sa-si faca planuri de urgenta pentru a pastra pietele financiare functionale in cazul in care Statele Unite nu-si vor putea achita la scadenta datoriile, situatie care va pune obligatiunile folosite ca referinta la nivel global in situatia de default.
Liderii bancilor centrale au discutat posibile masuri de raspuns la intalnirea anuala a Fondului Monetar International (FMI), de la sfarsitul saptamanii trecute, au declarat doua surse apropiate situatiei pentru Bloomberg. Discutiile au continuat si dupa ce bancherii au parasit reuniunea de la Washington.
"Doar pentru ca in trecut a fost rezolvata intotdeauna, nu inseamna ca nu trebuie sa facem planuri de urgenta. (...) Ma astept ca Banca Angliei sa se pregateasca. Ma astept ca sectorul privat sa faca acelasi lucru, iar in alte tari situatia sa fie similara", a declarat Jon Cunliffe, care va prelua din noiembrie functia de viceguvernator pentru stabilitate financiara la Banca Angliei.
Raspunsul initial al bancilor centrale la o eventuala intrare a SUA in default ar fi asemanator cu actiunile intreprinse dupa colapsul bancii americane Lehman Brothers in 2008. La momentul respectiv, bancile centrale s-au angajat sa asigure lichiditate suficienta, au redus cerintele pentru garantiile cerute la acordarea de finantare si au deschis linii de swap intre ele pentru a-si asigura un necesar suficient de moneda.
Datoriile SUA catre creditori sunt, insa, de cateva zeci de ori mai mari decat cele... mai mult
Marti, 15 Octombrie 2013, ora 10:41
Casa Alba a anuntat ca presedintele Barack Obama o va numi miercuri pe Janet Yellen, vicepresedinte al Rezervei Federale (Fed), la conducerea bancii centrale a Statelor Unite, prima femeie ce va ocupa acest post, succedandu-i lui Ben Bernanke, informeaza Associated Press.
Ea va prelua postul intr-un moment crucial, dar va continua probabil aceeasi directie politica a Fed ca Bernanke.
Mandatul lui Bernanke se incheie in ianuarie, dupa opt ani de conducere extraordinara in care a ajutat sa scoata economia Statelor Unite din cea mai grava criza financiara si recesiune de dupa anii 1930, noteaza AP.
Sub conducerea lui Bernanke, Fed a creat programe extraordinare dupa declansarea crizei financiare in 2008. Ea a imprumutat bancilor bani dupa ce pietele de credit au inghetat, a redus rata dobanzii cheie pe termen scurt la aproape de zero si a cumparat mii de miliarde in obligatiuni pentru a reduce ratele de imprumut pe termen lung. mai mult
Miercuri, 09 Octombrie 2013, ora 09:18
Bancile centrale au ajuns la detineri de titluri ale Trezoreriei SUA in valoare de aproape 3.000 de miliarde de dolari, in primul trimestru efectuand cele mai mari achizitii dupa primele trei luni din 2009, din cauza crizei din Europa si a devalorizarii yenului, transmite Bloomberg.
Portofoliile de obligatiuni guvernamentale americane ale bancilor centrale, pastrate la Rezerva Federala (Fed), au urcat cu 2,4% in primul trimestru, respectiv cu 63,5 miliarde de dolari, la 2.950 miliarde de dolari, potrivit Fed.
China, cel mai mare investitor strain in titluri ale Trezoreriei SUA, a facut cele mai mari achizitii de acest fel dupa 2011.
Congresmenii americani nu au reusit sa evite intrarea in vigoare a unor reduceri automate ale cheltuielilor federale si majorari ale taxelor de 600 de miliarde de dolari, dar investitorii internationali, in loc sa isi reduca achizitiile de obligatiuni SUA, sunt interesati din nou de acestea, datorita reputatiei lor de plasamente sigure.
Cererea ajuta Fed sa mentina randamentele la un nivel scazut, stimuland apetitul investitorilor pentru dolari, chiar daca banca centrala a introdus in sistemul financiar peste 2.500 de miliarde de dolari, din 2008.
"Economia Statelor Unite inregistreaza crestere, este solida si stabila", a declarat Wan-Chong Kung, manager de fonduri la Nuveen Asset Management in Minneapolis.
Cererea din strainatate pentru obligatiunile SUA nu a venit doar din partea bancilor centrale. Detinerile straine totale... mai mult
Marti, 02 Aprilie 2013, ora 08:34
Presedintia Bancii Centrale Europene este mult mai profitabila decat cea a Federal Reserve din punct de vedere al compensatiei financiare, in conditiile in care Mario Draghi, presedintele BCE castiga 374.124 euro, de peste doua ori mai mult fata de Ben Bernake, care nu a primit decat 199.700 dolari (151.161 euro), in calitate de sef al Rezervei Federale a SUA.
Draghi va fi insa depasit la salariu de urmatorul guvernator al Bancii Angliei, Mark Carney, care va prelua acest post in iunie si va fi rasplatit cu un salariu de baza de 480.000 lire sterline (554.000 euro) pe an. Carney este deocamdata presedinte al bancii centrale a Canadei, relateaza Bloomberg, potrivit Mediafax.
Actualul Guvernatorul Bancii Angliei, Mervyn King, a fost recompensat pentru activitatea sa din 2012 cu suma 305.368 lire sterline (352.498 euro).
Mario Draghi a preluat presedintia BCE in noiembrie 2011 de la Jean-Claude Trichet. Primul an de mandat al italianului a fost marcat de aparenta dezamorsare a crizei datoriilor de stat, dupa ce noul sef al BCE a promis ca va face tot ceea ce este necesar pentru a asigura supravietuirea monedei euro.
Raportul prezentat joi de BCE arata totodata ca doi fosti membri ai Consiliului Executiv al institutiei, Lorenzo Bini Smaghi si Jose Manuel Gonzalez-Paramo, au optat sa renunte la pensii in schimbul incasarii dintr-o data a fondurilor acumulate, platile catre cei doi totalizand 2,46 miliarde euro. mai mult
Vineri, 22 Februarie 2013, ora 10:24
Initiativele anticriza desfasurate de bancile centrale din tarile bogate risca sa destabilizeze economiile emergente prin crearea de "dezechilibre" si "bule" financiare, a declarat duminica la Tokyo, Christine Lagarde, sefa FMI.
"Politicile monetare permisive pot provoca fluxuri importante de capital spre economiile emergente si conduce la formarea unor bule financiare in pretul anumitor active si la nasterea unor dezechilibre financiare", a declarat ea in inchiderea adunarii anuale a Fondului, transmite France Presse.
Pentru a lupta impotriva incetinirii dezvoltarii economice, mai multe banci centrale - Fed in SUA, BCE in Europa, Banca Japoniei - si-au relaxat politicile monetare, injectand masiv lichiditati si scazand ratele dobanzilor de referinta la niveluri apropiate de zero.
Anumite tari emergente, precum Brazilia, se tem ca aceste actiuni le destabilizeaza economia, alimentand fluxuri speculative in tara lor si intarindu-le artificial moneda. In ceea ce o priveste, salutand actiunea "legitima" si "necesara" a bancilor centrale, dna Lagarde a explicat duminica faptul ca economiile emergente s-ar putea sa "nu aiba capacitatea de a absorbi" aceste fluxuri de capital, aparand riscul unei "supraincalziri". mai mult
Duminica, 14 Octombrie 2012, ora 14:45
Christine Lagarde, directorul Fondului Monetar International, le-a cerut, joi, tarilor occidentale sa profite de "elanul" creat de bancile centrale pentru a combate criza economica.
In deschiderea adunarii anuale a Fondului Monetar International si Bancii Mondiale, Christine Lagarde s-a declarat din nou ingrijorata de "incertitudinea" care afecteaza relansarea si care a determinat FMI sa-si reduca previziunile economice, relateaza AF.
"Obtinerea unei relansari durabile este o sarcina din ce in ce mai complexa", a declarat, intr-o conferinta de presa, directorul general al FMI, indreptandu-si fara nicio surpriza privirea asupra zonei euro care ramane, in opinia sa, "epicentrul" crizei.
Aflata in centrul crizei, Grecia vrea sa beneficieze de o amanare suplimentara de doi ani pentru a-si asana finantele publice, a precizat Lagarde, intr-un moment in care numeroase programe de austeritate sunt in derulare in Europa.
"In locul unei reduceri frontale si masive (...), este cateodata de dorit sa existe mai mult timp", a afirmat ea.
In tabloul conturat de sefa FMI economiei mondiale, Christine Lagarde a evidentiat "vestile bune" provenite de la bancile centrale - BCE in Europa, Rezervele Federale in SUA, BoJ in Japonia -, care au transmis "semnale pozitive" prin noile lor masuri de sprijin, printre care de numara si achizitiile de obligatiuni.
"Acest lucru a creat un elan de care trebuie profitat pentru ca in sine acesta nu va fi suficient", a adaugat Lagarde,... mai mult
Joi, 11 Octombrie 2012, ora 15:32
Germaniei ataca planul Rezervei Federale de a pompa 600 de miliarde de dolari in economie, dupa ce, in prealabil China s-a temut ca decizia Rezervei Federale ar putea sa-i intareasca moneda si sa-i afecteze exporturile.Ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schaeuble, a afirmat ca Statele Unite nu vor rezolva in acest mod nicio problema, ci vor crea mai multe in lume, arata BBC.
Oficialul de la Berlin a adaugat "cu tot respectul, politica SUA nu are logica" si a adaugat ca americanii au pompat destui dolari in piata fara sa isi rezolve problemele.
Schaeuble a precizat ca guvernul german va purta discutii bilaterale cu administratia americana pe aceasta tema si va ridica problema si la summit-ul G20 de la Seul. Si China se teme ca decizia Rezervei Federale i-ar putea afecta exporturile si intari moneda.
Guvernatorul banii centrale, Zhou Xiaochuan, a declarat ca e vorba de o politica interna a Statelor Unite, dar ea nu este buna pentru restul lumii si va avea un impact negativ la nivel global.
Si adjunctul ministrului de Externe, Cui Tiankai, a spus ca Statele Unite au dreptul sa ia decizii interne fara sa se consulte cu alte tari, dar le datoreaza niste explicatii. Banca centrala a SUA a anuntat miercuri ca va cheltui 600 de miliarde de dolari pentru a cumpara bonduri guvernamentale in speranta ca fluxul de bani va relansa economia.
mai mult
Sambata, 06 Noiembrie 2010, ora 01:14