Banca Centrala Europeana (BCE) a decis, miercuri, sa pastreze nemodificata dobanda de referinta la nivelul record de 0,5%, informeaza Reuters.
Decizia consiliului guvernatorilor BCE de a pastra nemodificat costul creditelor in zona euro nu constituie o surpriza pentru economisti, care nu se asteptau la noi masuri exceptionale anticriza. In schimb, analistii vor urmari cu atentie conferinta de presa a presedintelui BCE, Mario Draghi, pentru eventuale semnale cu privire la viitoarele masuri pe care BCE le-ar putea adopta.
"Era de asteptat", a declarat Christian Schulz, economist la Berenberg bank. "Economia isi revine si exista putine presiuni pentru o reducere a costului creditului in acest moment. In acelasi timp inflatia este la un nivel scazut astfel incat nu exista presiuni pentru o inasprire a politicii monetare", a adaugat Christian Schulz.
Majoritatea economistilor intervievati de Reuters se asteapta ca BCE sa mentina dobanda cheie la nivelul de 0,5% cel putin pana in luna aprilie 2015. In schimb, economistii se asteapta ca BCE sa lanseze un nou program de tip LTRO pentru banci, posibil pana la finele acestui an. BCE a mai utilizat acest program la sfarsitul lui 20111 si inceputul lui 2012 pentru a injecta 1.000 de miliarde de euro in sistemul bancar.
Conferinta de presa lunara a BCE va avea loc miercuri la Paris. In mod traditional, de doua ori pe an BCE organizeaza reuniunile de politica monetara in capitala unei tari membre a uniunii monetare si nu la... mai mult
Miercuri, 02 Octombrie 2013, ora 16:36
Pe masura ce zona euro se pregateste tot mai mult pentru o iesire a Greciei, factorii de decizie europeni inca nu au pus la punct un scut de protectie care sa opreasca un posibil efect de domino, care ar arunca zona intr-o criza si mai profunda.
Banca Centrala Europeana (ECB) incearca din rasputeri sa tina zona euro departe de bancile cu probleme, insa, pana la aceasta ora blocul comunitar inca nu a pus la punct masurile necesare pentru stoparea neicrederii in sistemul bancar.
Fondul de rezerva, o posibila solutie
Saptamana trecuta, liderii europeni au adus in discutie o serie de masuri menite sa vina in sprijinul institutiilor bancare, masuri care, in viziunea Bancii Centrale Europene, ar trebui sa cuprinda o rezolutie privind infiintarea unui fond de rezerva, care sa preia probleme precum restructurarile masive sau chiar falimentul multor banci.
O asemenea masura ar veni in complementarea creditului pe trei ani, in valoare de 1.000 de miliarde de euro, acordat de ECB lunile trecute bancilor din zona euro. Decizia a ajutat sistemul bancar european sa se miste ceva mai bine, mai ales in tarile in care increderea in banca este foarte redusa, iar imprumuturile interbancare sunt privite cu reticenta.
Mai mult, in momentul de fata are loc un val de retrageri puternice ale deponentilor. Acestia se tem ca guvernele nu au puterea necesara pentru a putea sustine bancile, dar si de faptul ca, tara lor va iesi din zona euro, iar economiile vor fi transformate intr-o... mai mult
Miercuri, 30 Mai 2012, ora 08:46
Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a lasat sa se inteleaga ca va implementa noi stimulente financiare, daca economia europeana va continua sa se deterioreze.
In timp ce factorii de decizie prezenti la intrunirea BCE de la Barcelona nu au discutat deloc despre o reducere a ratei dobanzii de politica monetara, Mario Draghi a punctat faptul ca noile previziuni privind cresterea economica si inflatia vor schimba atitudinea BCE.
Incertitudinea angajamentelor viitorilor lideri politico-economici din Grecia si Franta, implementarea reformei fiscale, alaturi de inrautatirea situatie economice si a reaprinderii tensiunilor pe pietele financiare, ar putea forta mana presedintelui BCE pentru o serie de masuri drastice.
Este posibila o noua reducere a dobanzii
"Exista temeri serioase in ceea ce priveste o retrogradare a perspectivelor de crestere economica din partea BCE", a declarat Joerg Kraemer, economis-sef la Commerzbank AG, in Frankfurt.
"Mario Draghi a facut o aluzie indirecta la faptul ca la urmatoarea intrunire a BCE vor fi facute publice noile prognoze. Din moment de BCE va revizui negativ persepectivele de crestere economica, este posibila o noua reducere a dobanzii de politica monetara", sustine Joerg Kraemer.
Masurile de austeritate, menite sa stopeze criza datoriilor, au impins statele din zona euro inapoi in recesiune, iar pe politicienii din Grecia in poate incuraja in incercarea de a reduce imensa datorie externa.... mai mult
Vineri, 04 Mai 2012, ora 12:41
Rezultatele financiare ale celor mai mari banci din Europa pe primul trimestru al anului arata cicatricile adanci pe care le-a lasat criza din zona euro.
Banca spaniola Santander, cea mai mare din Europa, a inregistrat in primele trei luni un profit net in scadere cu 24 de procente, dupa ce a cheltuit 3,1 miliarde de euro pentru a acoperi imprumuturile neperformante, relateaza mai mult
Joi, 26 Aprilie 2012, ora 18:55
Banca Centrala Europeana ar putea interveni din nou pe piata obligatiunilor pentru a linisti investitorii in privinta situatiei fiscale a Spaniei.
Declaratia facuta de Benoit Coeure, unul din directorii executivi ai BCE, ca Banca ar putea interveni pe piata a relaxat tensiunile si a scazut costul de imprumutare al Spaniei. Cu toate acestea insa, astfel de comentarii ar putea crea dispute in cadrul Bancii Centrale asupra uneltelor folosite in lupta anticriza, scrie Finantial Times.
In ultimii doi ani, BCE a achizitionat obligatiuni emise de guvernele zonei euro pentru a incerca sa usureze situatia statelor cu probleme si pentru a ajuta la scaderea costului de imprumut al respectivelor tari.
Programul de achizitie de titluri de stat al BCE nu a mai fost activ din ianuarie, din cauza scepticismului multor legislatori in privinta eficacitatii programului, in timp ce altii sunt de acord cu implicarea Bancii Centrale in problema datoriilor suverane.
Conform declaratiilor lui Coeure realizate miercuri la Paris, situatia din Spania nu este justificata. "Va interveni BCE? Avem un instrument, Programul de achizitii de obligatiuni, care nu a mai fost utilizat in ultima vreme, dar continua sa existe", a spus acesta.
Comentariile oficialului BCE au ajutat la scaderea costului de imprumut al Spaniei. Titlurile de stat pe 10 ani au scazut la 5,87%, dupa ce se ridicasera la 6% marti.
"In primul rand trebuie sa ne uitam la faptul ca dobanzile la care se imprumutau... mai mult
Joi, 12 Aprilie 2012, ora 17:46
Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a dat semnalul ca a facut destule pentru a ajuta la combaterea crizei datoriilor suverane si a dat de inteles ca nu va mai organiza o noua operatiune de creditare a bancilor din zona.
Draghi a declarat ca mediul economic "s-a imbunatatit considerabil" si ca "exista semne de reintoarcere a increderii in moneda euro", dar a pus accentul asupra faptului ca inflatia urmeaza un trend ascendent, depasing limita anterioara de 2% stabilita pentru 2012, scrie Bloomberg.
Banca Centrala Europeana nu intentioneaza sa mai reduca nivelul dobanzii sau sa faca imprumuturi peste trilionul de euro care a fost deja plasat in directia bancilor europene, considera economistii.
"Declaratiile din partea oficialilor BCE nu mai sunt atat de liberale, in ceea ce priveste impactul inflatiei si evita sa mai dea declaratii care ar putea duce la speculatii asupra unei eventuale noi reduceri a ratei dobanzii," considera Holder Schmieding, economist-sef al Berenberg Bank din Londra. "In schimb, tonul discutiilor sugereaza ca urmatoarea miscare a Bancii va fi de a inversa deciziile luate pana acum sau de a mari rata dobanzii."
Masurile de combatere a crizei europene, luate de BCE i-au marit bilantul la peste 3.000 de miliarde de euro, determinandu-l pe Jens Weidmann, presedintele Parlamentului German, sa-i trimita o scrisoare de averizare lui Mario Draghi cu precizarea ca BCE "risca prea mult".
Draghi este de acord cu Weidmann, si... mai mult
Vineri, 09 Martie 2012, ora 18:00
Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, estimeaza ca inflatia din zona euro ar putea accelera in continuare in acest an depasind tinta institutiei in cea mai mare parte a anului, insa evolutia nu ameninta stabilitatea preturilor pe termen mediu, informeaza Mediafax. Inflatia din zona euro a accelerat la 2,4% in ianuarie, cel mai rapid ritm din ultimele 15 luni. Tinta BCE privind cresterea preturilor de consum este de putin sub 2%.
"Continuam sa vedem semne ale unei presiuni ascendente pe termen scurt asupra inflatiei, datorata in principal preturilor energiei si materiilor prime.
Aceasta nu a afectat pana acum aprecierile noastre ca preturile vor ramane stabile", a afirmat Trichet la conferinta de presa care a urmat sedintei de joi a Consiliului BCE, care a mentinut dobanda de politica monetara la 1%.
Oficialul BCE a intarit asteptarile analistilor ca institutia financiara ar putea reincepe procesul de reducere a gamei de masuri anticriza prin care asigura finantare bancilor.
"Piata de capital da semne ca functioneaza mai bine", a mentionat Trichet.
El a adaugat ca BCE ruleaza in continuare programul prin care cumpara obligatiuni pentru sprijinirea tarilor din zona euro confruntate cu probleme legate de datorii. mai mult
Joi, 03 Februarie 2011, ora 23:31