Banca Centrala a Rusiei a fost tinta unui atac cibernetic in urma caruia au fost sustrase doua miliarde de ruble, echivalentul a 31 de milioane de dolari.
Intentia hackerilor era sa fure cinci miliarde de ruble, dar expertii in securitate cibernetica ai Bancii Centrale a Rusiei au reusit sa ii blocheze partial si sa redirectioneze fondurile sustrase, a anuntat CNN, citand oficiali ai bancii.
"Din fericire, am putut recupera o parte din bani", a declarat, pentru CNN, Artiom Sychev, reprezentant al bancii. El nu a precizat cand a avut loc atacul cibernetic si nici nu a dat detalii despre metodele folosite de ...citeste mai departe despre "Banca Centrala a Rusiei a fost atacata de hackeri - frauda e de zeci de milioane de dolari" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 03 Decembrie 2016, ora 10:16
Guvernatorul bancii centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, nu se arata speriata de perspectiva unei piete a petrolului prabusita pentru mult timp de acum incolo, cat de coruptia institutionalizata din Rusia si lipsa de reforme.
"Ma ingrijoreaza ritmul scazut de implementare a reformelor in economie care ar putea stimula investitiile private", a declarat Nabiullina intr-un interviu Bloomberg, afirmatiile ei punand si mai multa presiune pe umerii lui Vladimir Putin.
Coruptie si nesiguranta
"Intreg setul de masuri menit sa faca Rusia mai atractiva pentru investitiile private este foarte important. Este ingrijoratoare lentoarea cu care se petrec aceste schimbari", apreciaza guvernatorul Bancii Rusiei.
Comentariile Nabiullinei sunt aproape o minge ridicata la fileu pentru presedintele Vladimir Putin, confruntat deja cu o serie de solicitari din partea guvernului Medvedev de a adopta noi masuri menite sa scoata tara din recesiune.
Oficialii Bancii Rusiei au reusit sa reduca impactul prabusirii pietei petrolului din 2014 recurgand la o depreciere a rublei controlata in ultima instanta printr-un joc abil al dobanzii de referinta, dar intreg sistemul economic din tara ramne in continuare afectat de coruptie si ineficienta.
Raportul Transparency International din 2014 privind nivelul coruptiei plaseaza Rusia pe locul 136 din 174 de tari, alaturi de Nigeria si Kirghizstan, mult mai jos de locul 82 ocupat in 2000, anul de inceput al regimului Putin la Moscova.... mai mult
Joi, 15 Octombrie 2015, ora 11:19
2Rubla s-a depreciat vineri semnificativ fata de dolar, dupa ce Banca Centrala a Rusiei a redus neasteptat rata dobanzii de referinta, de la 17% la 15%, deoarece inflatia "se stabilizeaza", transmit BBC si Bloomberg.
"Inflatia si estimarile privind inflatia sunt asteptate sa scada deoarece economia se ajusteaza gradual la conditiile externe dificile si la impactul dinamicii ratei de schimb asupra preturilor", se arata in declaratia Bancii Centrale. Ultima data cand institutia a redus rata dobanzii de referinta a fost in decembrie 2011, potrivit Agerpres.
Anuntul facut de Banca Centrala a Rusiei a provocat deprecierea cu 1,7% a rublei in raport cu dolarul american, care in jurul orei locale 1,35 p.m era cotat la 6,89 de ruble. mai mult
Vineri, 30 Ianuarie 2015, ora 14:15
Banca centrala a Rusiei a decis, luni spre marti noapte, sa urce dobanda cheie cu 6,5 puncte procentuale, la 17%, marcand cea mai mare crestere intr-o singura zi din 1998 pana in prezent, cu scopul de a sprijini rubla.
Joia trecuta, banca centrala a majorat dobanda de politica monetara la 10,5%, nivel aproape dublu fata de cel de 5,5% inregistrat la inceputul acestui an, pentru a opri deprecierea rublei care risca sa afecteze economia aflata deja in pragul recesiunii. Aceasta este a sasea cresterea a dobanzii cheie efectuata de banca centrala de la inceputul anului pana in prezent, informeaza Bloomberg, transmite Mediafax.
Rubla s-a apreciat cu pana la 10,8% la Moscova, in deschiderea sedintei, si era tranzactionata la 59,99 unitati pe dolar la 9.07, in urma deciziei anuntate de banca centrala.
Luni, rubla a a coborat la noi minime istorice, sub 60 de unitati pentru un dolar, respectiv 75 de unitati pentru un euro.
De la inceputul acestui an, rubla s-a depreciat cu 40% in raport cu euro si cu 45% fata de dolar, din cauza impactului sanctiunilor occidentale asupra economiei Rusiei si a scaderii cotatiei petrolului.
In luna decembrie, banca centrala a cheltuit, fara succes, 5,9 miliarde de dolari pentru a opri declinul rublei, in timp ce, la nivelul anului, institutia a folosit 80 de miliarde de dolari din rezervele sale in acest sens.
In luna noiembrie, banca centrala a adoptat o noua politica, de a interveni pe piata doar in cazul in care este pusa in... mai mult
Marti, 16 Decembrie 2014, ora 11:18
Banca Centrala a Rusiei a decis joi sa majoreze dobanda de politica monetara cu 50 de puncte de baza, de la 9,5% pana la 10,5%, in conditiile in care in ultima perioada rubla a atins noi minime istorice in raport cu euro si cu dolarul, pe fondul scaderii pretului petrolului si al sanctiunilor economice occidentale, transmite BBC.
In urma cu sase saptamani autoritatile de politica monetara de la Moscova au majorat costul creditului de la 8% la 9,5%, transmite Agerpres.
Procesul va continua 'in cazul agravarii suplimentare a riscurilor privind inflatia', se arata intr-un comunicat de presa publicat de Banca Rusiei la sfarsitul sedintei lunare de politica monetara. La 8 decembrie rata anuala a inflatiei se situa la 9,4%, mult peste tinta de 5,5% avuta in vedere de Banca Centrala. Institutia se asteapta ca inflatia sa ramana peste pragul de 8% pana in primul trimestru al anului urmator.
De asemenea, Banca Rusiei a avertizat joi ca avansul economiei va fi slab in perioada 2015-2016 in urma reducerii cheltuielilor de consum.
Autoritatile de politica monetara sunt presate sa majoreze dobanda de baza pentru a putea apara cursul de schimb al rublei, in conditiile in care moneda ruseasca s-a depreciat cu aproximativ 42% din ianuarie, ca urmare a scaderii pretului petrolului si a sanctiunile impuse de statele occidentale pentru actiunile Rusiei in Ucraina. Este pentru a cincea oara in acest an cand Banca Rusiei a majorat costul creditului, in conditiile in care in... mai mult
Joi, 11 Decembrie 2014, ora 16:20
Banca centrala a Rusiei a abandonat miercuri politica interventiilor nelimitate pe piata valutara pentru sustinerea rublei, accelerand procesul de liberalizare a cursului, in urma deprecierii puternice a monedei din ultima perioada, relateaza Financial Times.
Institutia a anuntat ca reduce semnificativ sprijinul pentru rubla, urmand sa cheltuiasca pana la 350 de milioane de dolari pe zi cu interventiile pe piata valutara. Pana acum nu exista o limita a acestor interventii, iar banca a vandut pana la 2,5 miliarde de dolari pe zi, in ultimele saptamani, pentru sustinerea monedei.
Economistul sef pentru piete emergente al Capital Economics, Neil Shearing, a declarat ca aceasta schimbare este echivalenta cu trecerea la flotarea libera a rublei.
Banca Rusiei intentiona initial sa treaca la flotarea libera pana la sfarsitul acestui an, dar depreciarea puternica a monedei, provocata de scaderea preturilor petrolului si sanctiunile occidentale impotriva Rusiei, au obligat institutia sa devanseze masura.
O decizie care linisteste apele
Analistii considera ca decizia elimina temerile ca Moscova ar putea recurge la controlul rublei pentru a preveni deprecierea rapida a monedei, potrivit Mediafax.
Rubla s-a depreciat cu aproape 25% de la jumatatea acestui an. In general, economistii si analistii din Rusia afirma ca devalorizarea nu afecteaza economia, intrucat contribuie la compensarea impactului bugetar al reducerii preturilor petrolului. Scaderea puternica a rublei... mai mult
Joi, 06 Noiembrie 2014, ora 09:00
Viceguvernatorul bancii centrale a Poloniei Piotr Wiesiolek va prelua temporar functia de bancher central si sarcinile pe care le avea guvernatorul Slawomir Skrzypek, decedat in urma accidentului aviatic din Rusia, alaturi de presedintele statului polonez, potrivit Bloomberg.Purtatorul de cuvant al bancii centrale, Maciej Antes, a confirmat in cadrul unui interviu telefonic acordat Bloomberg ca guvernatorul Slawomir Skrzypek se afla la bordul aeronavei care s-a prabusit sambata dimineata in Rusia.
Presedintele polonez Lech Kaczynski si alte 131 de persoane, printre care si guvernatorul bancii centrale poloneze, au murit sambata in urma prabusirii avionului in care se aflau, in vestul Rusiei.
"Sambata, avionul presedintelui, un Tu-154, s-a prabusit la aterizare langa orasul Pesorsk, regiunea Smolensk, in conditii de ceata deasa", a declarat Vladimir Markin, purtator de cuvant al comisiei de investigatii a Procurorului general rus, relateaza RIA Novosti.
"La bord se aflau 132 de persoane, inclusiv presedintele si sotia sa", a precizat el. Oficialitatile ruse spun ca este un aerodrom de clasa I, deci cu conditii de siguranta maxima, si ultimele ipoteze ar fi ca a fost o greseala a echipajului, pe fondul unei ceti foarte puternice, potrivit corespondentului RRA in Rusia.
Conform informatiilor provizorii din partea organelor ruse de ancheta care se afla la fata locului, se pare ca a fost o eroare de pilotaj in momentul in care avionul executa o manevra de aterizare,... mai mult
Sambata, 10 Aprilie 2010, ora 12:57
Banca centrala a Rusiei a coborat vineri dobanda cheie cu 0,25 puncte procentuale, la un nivel minim record de 8,25%, aceasta fiind cea de-a 12-a reducere consecutiva, dupa ce masurile anterioare nu au fost suficiente penru impulsiona economia, relateaza Bloomberg, precizeaza NewsIn.De asemenea, institutia a coborat dobanda repo de la 7,5 la 7,25%, schimbarile urmand sa intre in vigoare pe 29 martie. Ultima masura de politica monetara a bancii a fost reducerea dobanzii cheie cu un sfert de punct procentual, pe 19 februarie."In pofida unor schimbari pozitive in tendintele macroeconomice, ce indica o revenire a activitatii, procesul nu este inca suficient de stabil", a anuntat banca centrala intr-un comunicat.
Rusia reduce costurile de creditare, in contextul in care revenirea economica esle lenta, dupa comprimarea record din anul precedent. Productia industriala a incetinit in februarie, iar nivelul creditelor acordate de banci a continuat sa se reduca.
Somajul si nivelul slab al cererii afecteaza redresarea economica. mai mult
Vineri, 26 Martie 2010, ora 13:17
Banca centrala a Rusiei a coborat joi dobanda cheie la un minim record, de 9,5%, cu scopul de a stimula creditarea, de a limita afluxurile speculative si pentru a ajuta economia sa iasa din recesiune, relateaza Bloomberg, citat de NewsIn.Banca centrala a redus rata de refinantare de la 10% la 9,5% si a coborat dobanda repo de la 9 la 8,5%, schimbarile urmand sa intre in vigoare incepand de vineri.
Institutia a coborat dobanzile de opt ori din 24 aprilie. Ultima masura de politica monetara a bancii a fost reducerea dobanzii cheie cu jumatate de punct procentual, pe 29 septembrie.Decizia a fost luata "cu scopul de a stimula creditarea in sectorul bancar", a anuntat banca centrala intr-un comunicat."Reducerea diferentei dintre dobanzile pe termen scurt practicate pe piata interna si cele de pe pietele externe va reduce, de asemenea, atractivitatea investitiilor pe termen scurt in activele rusesti si va opri acumularea de riscuri pe pietele bursiere si valutare", mai arata comunicatul institutiei.Economia Rusiei a inregistrat o contractie record, de 10,9% in al doilea trimestru si de 9,4% in trimestrul al treilea."Reducerea de astazi va face putin pentru companii si populatie", a declarat Neil Shearing, analist in cadrul Capital Economics. Acesta considera ca banca centrala ar putea inversa reducerile daca pretul petrolului va scadea din nou la 50 dolari/baril anul viitor, depreciind rubla.
"Exista posibilitatea ca dobanda de refinantare sa incheie anul viitor la un nivel de... mai mult
Joi, 29 Octombrie 2009, ora 14:50