Sefii bancilor centrale din zona euro intentioneaza sa conteste miercuri stilul de management al presedintelui Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, din cauza lipsei de transparenta si a comunicarii imprevizibile, ei urmand sa ii ceara mai multa colegialitate.
Bancherii sunt in mod special deranjati ca Draghi a anuntat o tinta pentru cresterea portofoliului de active al BCE, imediat dupa ce consiliul guvernatorilor a decis sa nu faca publice niciun fel de informatii, au spus surse din BCE, citate de Reuters.
"Acest fapt a creat exact asteptarile pe care doream sa le evitam. Acum tot ceea ce facem este comparat cu obiectivul de a mari activele cu 1.000 de miliarde de euro", a spus una din surse.
Guvernatorii ar putea limita capacitatea lui Draghi de a lua masuri indraznete
Iritarea guvernatorilor, care detin majoritatea in consiliul BCE format din 24 de membri, ar putea limita capacitatea lui Draghi de a lua masuri indraznete in urmatoarele luni, in conditiile in care institutia trebuie sa ia decizii cruciale, legate de achizitia de obligatiuni suverane pentru a combate incetinirea inflatiei si stagnarea economica.
Unii membri ai consiliului intentioneaza sa isi exprime miercuri nemultumirile la o cina de lucru traditionala, inainte de sedinta de politica monetara de joi, au explicat sursele.
Multi membri ai bancii centrale, care administreaza moneda unica a celor 18 state din zona euro, au salutat lipsa de formalism a lui Draghi, atunci cand a... mai mult
Miercuri, 05 Noiembrie 2014, ora 08:55
Performantele inregistrate de economiile Statelor Unite ale Americii si ale Marii Britanii par sa ascunda in spate o serie de metode neconventionale aplicate de bancile centrale ale celor doua state, printre acestea numarandu-se si sporirea masei monetare prin noi emisiuni de bancnote.
Metoda a fost subiect de discutie intre presedintii bancilor centrale din toata lumea, reuniti recent in cadrul summitului de la Jackson Hole-Wyoming.
Risc asumat
Consiliile de administratie ale Rezervei Federale americane si ale Bancii Centrale din Anglia au decis sa intervina pe piata monetara din cele doua tari, cu noi emisiuni de bani, inca de la sfarsitul anului trecut.
Dublata de lansarea pe piata a unor titluri de stat, masura aparent inflationista a generat o crestere a veniturilor si o stimulare a investitiilor. Un risc pe care cele doua organisme bancare si l-au asumat, dar care a dat roade fata de alte masuri conservatoare adoptate de reprezentantii Bancii Japoniei sau ai Bancii Centrale Europene. Stimularea economiei prin sporirea masei monetare este si ideea pe care reprezentantii Bancii Centrale Europene, in frunte cu presedintele Mario Draghi, ar trebui sa se axeze, titreaza analistii de la The Economist.
Euro bate pasul pe loc
Zona euro, una dintre cele mai influente piete monetare din lume, a tinut piept cu brio recesiunii economice de acum cinci ani, insa evolutia economica din regiune este limitata la plafonul atins in 2011. Banca Centrala Europeana... mai mult
Marti, 26 August 2014, ora 08:40
Guvernatorul Bancii Centrale a Ciprului, Panicos Demetriades, a apreciat marti ca Ciprul ar fi putut evita conditiile dure incluse in programul convenit cu creditorii internationali in luna martie daca ar fi cerut mai devreme ajutor, transmite Reuters.
De asemenea, Panicos Demetriades i-a criticat pe bancherii locali pentru ca au acumulat portofolii mari de obligatiuni guvernamentale grecesti, a caror restructurare convenita la finele lui 2011 s-a dovedit a fi daunatoare pentru Cipru. "In opinia mea aceasta a fost o investitie catastrofala care nu ar fi trebuit aprobata sa continue", a spus Panicos Demetriades.
In primavara acestui an, Ciprul a fost nevoit sa adopte masura fara precedent de a impune pierderi pentru mari deponenti si de asemenea a inchis a doua banca locala pentru a putea primi un program de asistenta financiara in valoare de 10 miliarde de euro.
In opinia lui Panicos Demetriades, Ciprul ar fi putut cere ajutor international imediat dupa ce liderii europeni au acceptat restructurarea datoriilor Greciei, la finele lui 2011.
"Daca am fi cerut ajutor imediat dupa implicarea sectorului public din Grecia am fi putut obtine conditii mai bune", a apreciat Demetriades, care a fost numit in functia de guvernator al Bancii centrale a Ciprului in luna mai 2012. Potrivit acestuia, un memorandum preliminar de intelegere convenit cu bancile la finele lui 2012 prevedea o suma care sa tina cont si de necesitatile de recapitalizare ale primelor doua banci... mai mult
Marti, 13 August 2013, ora 17:11
Banca centrala a Elvetiei acumuleaza cu o viteza record rezerve de bani cash, ajunse in iunie la 365 miliarde franci elvetieni (peste 300 miliarde euro), pe fondul interventiilor in piata pentru a impune un curs de schimb de 1,2 franci/euro, iar criza limiteaza semnificativ variantele de investitii.
Presedintele Bancii Nationale a Elvetiei (SNB), Thomas Jordan, cauta optiuni pentru utilizarea rezervelor de franci si de valuta prin investitii sigure, devenite extrem de rare si scumpe odata cu escaladarea crizei datoriilor de stat din zona euro, potrivit unei analize Bloomberg.
"SNB are aceeasi problema ca multe fonduri de administrare a activelor. Activele sigure au devenit foarte scumpe. Deci, pentru moment, prefera banii cash, si nu investitiile", comenteaza pentru Bloomberg ursina Kubli, economist la Bank Sarasin, Zurich.
Criza datoriilor de stat impinge in jos randamentele celor mai putin riscante obligatiuni, precum titlurile de stat germane, astfel ca banca centrala a Elvetiei tine rezervele in cash. Detinerile de moneda ale institutiei au crescut cu 50% in perioada martie-iunie, la 365 miliarde franci elvetieni, echivalentul a peste 300 miliarde euro sau 380 miliarde de dolari. Din suma adaugata in cele patru luni analizate, 72% reprezinta depozite cash la alte banci centrale, Fondul Monetar International si Banca Reglementelor Internationale.
SNB a introdus, din luna septembrie a anului trecut, un plafon de 1,2 franci pentru un euro, dupa ce moneda... mai mult
Miercuri, 29 August 2012, ora 11:32
Banca centrala a Germaniei ataca din nou politica anticriza a Bancii Centrale Europene (BCE), criticand masurile anuntate vineri de facilitare a accesuilui la lichiditate pentru bancile aflate in situatii dificile.
BCE a anuntat, vineri, ca reduce pragul de rating si relaxeaza criteriile de acceptare a anumitor tipuri de colateral, pentru a facilita bancilor cu probleme, in special celor spaniole, accesul la operatiunile de lichiditate ale institutiei.
Astfel, Consiliul Guvernator al BCE a extins gama de active eligibile drept colateral si a redus ratingul minim necesar.
BCE va accepta, de acum, valori mobiliare bazate pe pachete de credite ipotecare rezidentiale si pachete de imprumuturi catre intreprinderi mici si mijlocii, cu rating cel putin "BBB-" din partea Standard & Poor's. Prima de risc asociata acestor tipuri de colateral va fi de 26%. Anterior, ratingul minim acceptat pentru astfel de active era "A-".
Imprumuturile auto, activele de leasing si consumer finance, dar si creditele ipotecare comerciale vor fi acceptate incepand de la ratingul "A-" de la Standard & Poor's, cu o prima de risc de 16%.
Activele bazate pe credite ipotecare comerciale cu un rating de cel putin "BBB-" de la S&P vor avea o prima de risc de 32%.
Decizia ar putea creste riscurile asumate de banca centrala, iar Bundesbank s-a pozitionat deja impotriva, criticand masura.
"Adoptam o pozitie critica. Nu vom accepta nimic din ceea ce nu trebuie sa acceptam (in privinta... mai mult
Duminica, 24 Iunie 2012, ora 13:22
Presedintele Bancii Centrale germane, Jens Weidmann, a apreciat drept periculoasa ideea de a modifica statutul Bancii Centrale Europene (BCE) sau pactul bugetar si de a crea datorii.
Intr-un interviu pentru cotidianul Suddeutsche Zeitung, Jens Weidmann i-a reamintit, de asemenea, Greciei de respectarea obligatiilor sale, in caz contrar existand riscul suspendarii acordarii de ajutoare financiare.
"O modificare a statutului (BCE) ar fi periculoasa", a afirmat Jens Weidmann, intrebat in legatura cu propunerea presedintelui francez Hollande din timpul campaniei sale de a i se permite BCE sa ia masuri de sustinere a economiei sau sa imprumute direct statele.
"Locurile de munca si cresterea economica sunt rezultatul schimburilor comerciale. Banca Centrala este cel mai bine plasata pentru a contribui la stabilitatea monedei europene", a declarat presedintele Bancii Centrale germane in interviu.
In materie de inflatie, "trebuie asteptat programul final al guvernului" lui Francois Hollande, care va sosi marti la Berlin, a spus Weidmann. Insa "este clar ca trebuie refuzata revendicarea sa din timpul campaniei, de a desface pactul bugetar european", a adaugat acesta.
"Exista un obicei european conform caruia acordurile semnate se respecta", a subliniat presedintele Bancii Centrale germane.
Cu privire la proiectele de stimulare a cresterii economice cu pretul indatorarii, dl Weidman a declarat: "Noul cuvant cheie este "cresterea", stiu. Insa fiecare intelege... mai mult
Sambata, 12 Mai 2012, ora 15:59
Un consilier al cancelarului Angela Merkel, Jens Weidmann, va deveni presedintele bancii centrale din Germania, Bundesbank, cel mai tanar din istoria de 53 de ani a institutiei, transmite Mediafax. Weidmann, in varsta de 42 de ani, il va inlocui la 1 mai pe Axel Weber, a declarat Merkel.
Merkel a facut anuntul dupa prima sedinta de guvern organizata dupa demisia neasteptata a lui Weber de la conducerea Bundesbank, pe 11 februarie.
Cancelarul a fost nevoit, dupa plecarea lui Weber, sa caute un candidat nu doar pentru sefia Bundesbank ci si pentru presedintia Bancii Centrale Europene, in conditiile in care mandatul lui Jean-Claude Trichet la conducerea BCE se incheie in octombrie.
"Oricine il cunoaste pe Jens Weidmann stie ca are cel mai inalt nivel de competenta, o inteligenta stralucita si o minte independenta", a spus Merkel.
Economist si fost analist al Bundesbank, Weidmann a contribuit, din 2006, in calitate de consilier economic sef, la strategia lui Merkel in perioada crizei financiare, economice si a datoriilor suverane din zona euro.
Weber a declarat ca a renuntat la candidatura la presedintia BCE din cauza opozitiei unor state fata de politica sa monetara dura.
El a sugerat ca Weidmann ar fi un bun inlocuitor, intrucat este un "profesionist complet si un excelent economist". mai mult
Miercuri, 16 Februarie 2011, ora 23:11
Presedintele Bundesbank, banca centrala a Germaniei, Axel Weber, si-a anuntat vineri demisia si ofera astfel ocazia altor candidati la sefia Bancii Centrale Europene (BCE), precum cei din Finlanda si Italia, sa preia presedintia institutiei, transmite Bloomberg.Weber, in varsta de 53 de ani, si-a exprimat dorinta de a demisiona si va renunta la functie pe 30 aprilie, a declarat un purtator de cuvant al guvernului german, Steffen Seibert, dupa ce seful Bundesbank s-a intalnit la Berlin cu cancelarul Angela Merkel.
Plecarea lui Weber, considerat favorit pentru inlocuirea lui Jean-Claude Trichet la conducerea BCE, al carui mandat se incheie in acest an, erodeaza perspectiva ca Merkel sa obtina preluarea sefiei acestei institutii de catre un german care sa creasca increderea populatiei in euro.
"Toate eforturile lui Merkel au fost anulate. Atentia va fi concentrata acum pe gasirea unui inlocuitor la conducerea Bundesbank si abia apoi pe sefia BCE", a declarat James Nixon, economist sef al Societe Generale in Londra.
Candidatii la presedintia BCE trebuie sa fie din zona euro si sa aiba o pozitie recunoscuta si experienta profesionala in probleme monetare si bancare, potrivit Tratatului de la Maastricht.
Intre cei care indeplinesc aceste criterii sunt sefii bancilor centrale din Italia, Mario Draghi, din Luxemburg, Yves Mersch, si Erkki Miikanen din Finlanda.
Germanul Klaus Regling, seful fondului european de salvare, ar putea fi si el un candidat, desi ii lipseste experienta in... mai mult
Vineri, 11 Februarie 2011, ora 23:40
Germaniei ataca planul Rezervei Federale de a pompa 600 de miliarde de dolari in economie, dupa ce, in prealabil China s-a temut ca decizia Rezervei Federale ar putea sa-i intareasca moneda si sa-i afecteze exporturile.Ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schaeuble, a afirmat ca Statele Unite nu vor rezolva in acest mod nicio problema, ci vor crea mai multe in lume, arata BBC.
Oficialul de la Berlin a adaugat "cu tot respectul, politica SUA nu are logica" si a adaugat ca americanii au pompat destui dolari in piata fara sa isi rezolve problemele.
Schaeuble a precizat ca guvernul german va purta discutii bilaterale cu administratia americana pe aceasta tema si va ridica problema si la summit-ul G20 de la Seul. Si China se teme ca decizia Rezervei Federale i-ar putea afecta exporturile si intari moneda.
Guvernatorul banii centrale, Zhou Xiaochuan, a declarat ca e vorba de o politica interna a Statelor Unite, dar ea nu este buna pentru restul lumii si va avea un impact negativ la nivel global.
Si adjunctul ministrului de Externe, Cui Tiankai, a spus ca Statele Unite au dreptul sa ia decizii interne fara sa se consulte cu alte tari, dar le datoreaza niste explicatii. Banca centrala a SUA a anuntat miercuri ca va cheltui 600 de miliarde de dolari pentru a cumpara bonduri guvernamentale in speranta ca fluxul de bani va relansa economia.
mai mult
Sambata, 06 Noiembrie 2010, ora 01:14