Cele doua mari institutii financiare create cu contributia Chinei in ultimul an sunt pe punctul de a-si incepe activitatea, anunta oficialii de la Beijing.
Noua Banca de Dezvoltare (NDB), aparuta in urma parteneriatului economic dintre Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud (BRICS), ca si Banca de Investitii in Infrastructura Asiei (AIIB), o creatie proprie a Beijingului, sunt aproape de a deschide primele linii de credit, relateaza agentia Xinhua News.
Primul imprumut
NDB, creatia tarilor BRICS, ar putea acorda primul imprumut in luna aprilie a anului viitor, a apreciat vicepresedintele institutiei de credit, Vladimir Kazbekov, in cadrul unui seminar orgnizat la Beijing.
Banca a primit deja solicitari din partea clientilor de pe cele 5 piete emergente si este de asteptat ca primul imprumut sa fie directionat pentru o serie de investitii in domeniul cresterii eficientei energetice, a spus Kazbekov.
Vicepresedintele bancii a mentionat ca pana la sfarsitul acestui an, inclusiv numarul angajatilor NDB va crsste de la 20 la 100 de persoane.
NDB are sediul central la Shanghai si este privita de multi analisti ca o copie a FMI destinata sa asigure finantarea unor proiecte pe cele 5 mari piete emergente ale lumii.
Cadru legal incert
In cazul AIIB, mediul bancar international a desemnat institutia de credit deschisa de China drept o rivala a Bancii Mondiale si a Bancii de Dezvoltare a Asiei, doua institutii controlate de Washington, respectiv Tokyo.... mai mult
Joi, 29 Octombrie 2015, ora 10:24
Banca de Dezvoltare a BRICS, care va fi dotata initial cu un capital de 50 de miliarde de dolari, va deveni operationala incepand din 2016.
Noua banca mondiala de dezvoltare a fost creata in scopul finantarii unor proiecte mari de infrastructura, relateaza Euronews.
Potrivit presedintelui rus Vladimir Putin, ea va interveni si in caz de fluctuatii pe piata.
"Am discutat situatia economica mondiala. Suntem preocupati de situatia de pe piete, de puternica volatilitate a preturilor la energie si materii prime si de acumularea datoriilor suverane ale unor tari. Toate aceste dezechilibre afecteaza dinamica cresterii economiilor noastre.
In aceste circumstante, tarile (emergente) din cadrul BRICS trebuie sa fie capabile sa-si activeze propriile resurse si rezerve interne", a spus el.
Tarile din cadrul ...citeste mai departe despre ""Sosia" chinezeasca a Bancii Mondiale se deschide in 2016 cu un capital initial urias" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 10 Iulie 2015, ora 09:27
Bancile centrale ale tarilor emergente din cadrul BRICS - Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud - au semnat marti un acord de sprijin mutual ce prevede crearea unui fond comun de rezerva.
Potrivit acordului, fondul comun este in valoare de 100 de miliarde de dolari (89,2 milioane de euro). Acest fond este perceput drept o solutie alternativa la institutiile financiare internationale - FMI si Banca Centrala - dominate de catre Statele Unite, relateaza agentia rusa Sputnik in pagina electronica.
FMI trage Italia de maneca: Ce trebuie sa faca pentru... citeste mai departe despre "Tarile din cadrul BRICS si-au facut propriul FMI - cu cati bani contribuie fiecare" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 08 Iulie 2015, ora 09:28
Banca Asiatica pentru Investitii in Infrastructura (AIIB) ar putea simplifica procedura de acordare a imprumuturilor rapide, sustin o parte din reprezentantii tarilor cu statut de membru fondator.
Puterea decizionala ar urma sa fie mutata catre sefii institutiei, eliminand astfel multe dintre intalnirile cosiliului de administratie al bancii, au declarat pentru Bloomberg reprezentantii unor state membre AIIB.
Prea simplu, prea periculos
Propunerea de a transfera puterea decizionala in privinta aprobarii creditelor rapide in mainile directorilor bancii urmeaza sa fie discuta la Singapore in cadrul reuniunii membrilor AIIB de saptamana aceasta.
Procedura reprezinta o simplificare a regulilor dupa care functioneaza celelalte institutii financiare internationale, FMI, Banca Mondiala sau Banca de Dezvoltare a Asiei, dar poate crea un precedent periculos.
China, in special, vrea sa reduca procedura de acordare a creditelor de investitii in infrastructura pentru a evita convocari dese ale reprezentantilor celor 56 de tari membre AIIB.
"In trecut au fost o multime de plangeri legate de modul in care consiliile de administratie au solutionat cererile de imprumut, asa ca este loc pentru imbunatatiri", afirma Justin Lin Yifu, fost economist sef al Bancii Mondiale.
"In acelasi timp, cred ca o minima supraveghere din partea membrilor consiliului este de dorit", mai spune acesta.
La foc automat
Deciziile pot fi luate mult mai rapid si mai eficient fara a mai... mai mult
Marti, 19 Mai 2015, ora 08:55
Moscova paveaza drumul Greciei catre copia FMI creata in parteneriat cu China, Brazilia, India si Africa de Sud: BRICS. Invitatia a fost facuta la inceputul acestei saptamani de catre adjunctul ministrului rus de Finante, Serghei Storchak, in cadrul unei convorbiri telefonice cu premierul elen.
Alexis Tsipras nu s-a ferit sa declare ca priveste gestul ca pe o "surpriza placuta", in conditiile in care tara sa se afla intr-un impas in ceea ce priveste negocierile pe tema datoriilor inregistrate catre FMI, BCE si guvernele din zona euro, arata International Business Times.
Adevaratul plan B?
Noua Banca de Dezvoltare din Shanghai, cunoscuta si sub numele de BRICS, a fost creata la initiativa Chinei ca un instrument financiar pentru extinderea influentei la nivel global.
Fondurile aflate la dispozitia bancii din Shanghai se ridica la 100 de miliarde de dolari, cum cum au raportat cele cinci state membre la sfarsitul lunii martie.
Alaturi de Banca Asiatica pentru Investitii in Infrastructura, BRICS este vazuta de analisti ca o contrapondere la mult mai celebrele FMI si Banca Mondiala, aflate sub controlul Washingtonului.
Tsipras a mentionat ca va analiza oferta, urmand sa discute detaliile unei posibile aderari in cadrul summitului membrilor BRICS din iunie, de la Moscova.
Pentru oficialii de la Atena, aderarea la banca creata de Beijing si Moscova poate reprezenta o alternativa la iesirea din impasul negocierilor cu creditorii internationali pe tema... mai mult
Joi, 14 Mai 2015, ora 09:55
Statele din cadrul asociatiei BRICS - Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud - au convenit sa creeze un depozit de rezerve valutare in valoare totala de 100 de miliarde de dolari.
Proiectul comun al celor cinci poarta numele Noua Banca de Dezvoltare (NDB) si va suplini rolul Fondului Monetar International (FMI) in pietele emergente.
Conform intelegerii, China va contribui cu cea mai mare parte din suma necesara pntru constituirea depozitului, arata agentia moscovita Sputnik.
Instrumente de politica externa
Chinei ii revine rolul de a asigura 41 de miliarde de dolari din fondul ce va fi folosit pentru imprumuturi.
Rusia, India si Brazilia au garantat cu 18 miliarde de dolari fiecare, in timp ce Africa de Sud va contribui doar cu 5 miliarde.
Reinaldo Goncalves, profesor de economie in cadrul Universitatii din Rio de Janeiro, crede ca NBD si rezerva valutara pentru acordarea de imprumuturi in economiile emergente vor juca rolul unor instrumente de exercitare a influentei politice in alte tari membre FMI.
"China va proceda asa cum Statele Unite procedeaza cu FMI, adica isi va impune politica externa prin intermediul unui instrument economic", sustine profesorul brazilian.
FMI nu dispune de lichiditati
Chen Fenying, seful Institutului de Studii Economice Globale din China, sustine chiar ca rezerva de bani ar putea sa ia prin surprindere multe institutii financiare de pe piata.
"Este greu sa subestimezi valoarea acestei rezerve monetare ca... mai mult
Joi, 09 Aprilie 2015, ora 17:32
Christine Lagarde, directorul Fondului Monetar International, le-a cerut, joi, tarilor occidentale sa profite de "elanul" creat de bancile centrale pentru a combate criza economica.
In deschiderea adunarii anuale a Fondului Monetar International si Bancii Mondiale, Christine Lagarde s-a declarat din nou ingrijorata de "incertitudinea" care afecteaza relansarea si care a determinat FMI sa-si reduca previziunile economice, relateaza AF.
"Obtinerea unei relansari durabile este o sarcina din ce in ce mai complexa", a declarat, intr-o conferinta de presa, directorul general al FMI, indreptandu-si fara nicio surpriza privirea asupra zonei euro care ramane, in opinia sa, "epicentrul" crizei.
Aflata in centrul crizei, Grecia vrea sa beneficieze de o amanare suplimentara de doi ani pentru a-si asana finantele publice, a precizat Lagarde, intr-un moment in care numeroase programe de austeritate sunt in derulare in Europa.
"In locul unei reduceri frontale si masive (...), este cateodata de dorit sa existe mai mult timp", a afirmat ea.
In tabloul conturat de sefa FMI economiei mondiale, Christine Lagarde a evidentiat "vestile bune" provenite de la bancile centrale - BCE in Europa, Rezervele Federale in SUA, BoJ in Japonia -, care au transmis "semnale pozitive" prin noile lor masuri de sprijin, printre care de numara si achizitiile de obligatiuni.
"Acest lucru a creat un elan de care trebuie profitat pentru ca in sine acesta nu va fi suficient", a adaugat Lagarde,... mai mult
Joi, 11 Octombrie 2012, ora 15:32
Un acord parafat in India intre cinci state ale organizatiei BRICS ar putea constitui o lovitura importanta data dolarului, ceea ce poate duce la incheierea perioadei de suprematie a bancnotei verzi la nivel mondial.
Organizatia internationala BRICS, formata din cinci tari puternic dezvoltate, Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud, a fost de acord ca schimburile comerciale reciproce sa se desfoare, de acum inainte, in monedele proprii, renuntandu-se, astfel, la tranzactiile in dolari, informeaza The 4th Media.
Oficialii considera ca acest acord va facilita cresterea economica, pe timp de criza. Acordul de schimb valutar are ca scop promovarea comertului si al investitiilor in monedele locale, precum si reducerea costurile de tranzactionare.
Cititi mai multe despre Cinci tari puternic dezvoltate dau lovitura de gratie dolarului pe Ziare.com. mai mult
Duminica, 01 Aprilie 2012, ora 12:00
Cele mai mari economii emergente ale lumii - Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud, care formeaza BRICS, doresc sa puna bazele unei banci de dezvoltare comune in saptamana care urmeaza si sa ia masuri in vederea crearii unei legaturi mai stranse intre bursele locale.
Conform unor surse oficiale citate de Reuters, aceste proiecte au nevoie de timp pentru a deveni realitate, insa liderii sunt ambitionati de faptul ca lucreaza in interesul a aproape 3 miliarde de oameni, populatia insumata a celor cinci state. Problema securitatii energetice si situatia din Orientul Mijlociu vor fi, de altfel, discutate.
Cel mai important anunt survenit dupa primele intalniri din cadrul summitului din India deschis miercuri este confirmarea planurilor de creare a unei banci de dezvoltare comune formate dupa modelul Bancii Mondiale. Initiativa ar permite statelor sa stranga resurse pentru imbuntatiri de infrastructura, iar banca ar putea servi drept creditor in perioade de criza financiara, precum cea din Europa.
Ministrul Comertului din Brazilia, Fernando Pimentel, a declarat saptamana trecuta ca BRICS va semna un acord asupra crearii acestei banci. Sudhir Vyas, ministru de Externe al Indiei a adaugat, luni, ca la summit se va determina structura bancii si modul in care aceasta va fi capitalizata.
"Nu infiintam o banca in fiecare zi", a explicat acesta dupa ce a mentionat ca proiectul va fi desfasurat pe o perioada lunga de timp.
Ideea infiintarii unei banci... mai mult
Miercuri, 28 Martie 2012, ora 18:02