Banca Angliei ar putea relua programul de relaxare cantitativa inca din vara acestui an, in eventualitatea in care divortul Regatului Unit de Uniunea Europeana va deveni realitate, a admis guvernatorul Mark Carney.
Prognozele efectuate de economistii institutiei arata o diminuare semnificativa a cresterii economice din Marea Britanie in eventualitatea pierderii sau limitarii accesului la piata unica de pe continent, informeaza CNN Money.
"Exista cineva care crede ca aceste riscuri nu au inceput deja sa se manifeste? In opinia mea, prognoza economica s-a deteriorat si unele politici monetare vor fi trebui implementate inca din vara acestui an", a explicat Carnery in fata reporterilor.
Lira sterlina a pierdut 1,5% din valoare in fata dolarului, fiind cotata la 1,32 USD, nu departe de minimul ultimilor 31 de ani, atins in ziua ce a urmat votului pro-Brexit dat de britanici.
De pe 23 iunie si pana in prezent, pierderile cumulate ale valutei britanice au atins 12%. Ratingul de tara al Marii Britanii a fost retrogradat, iar unii analisti independenti prevad o incetinire a motoarelor economiei din regat pentru anul in curs si cel viitor.
Voci mai pesimiste fac referire chiar la o perioada de recesiune, in contextul in care incertitudinea planeaza asupra drumului pe care il va urma Regatul Unit odata ce se va desprinde de UE.
Carney a precizat ca o prima evaluare a necesarului de bani care vor trebui injectati in economie va fi facuta pe 14 iulie, urmand ca... mai mult
Vineri, 01 Iulie 2016, ora 15:16
Procesul de crestere graduala a dobanzii de referinta pe piata americana, initiat de Rezerva Federala dupa aproape un deceniu de stagnare, nu alunga din economia globala perspectiva banilor facuti usor.
Analistii bancii JP Morgan sunt de parere ca ridicarea plafonului dobanzilor de la 0,25 la 0,5 procente si o eventuala crestere ulterioara la 1,5% spre finalul anului viitor nu reprezinta un indemn pentru celelalte banci centrale din lume sa urmeze exemplul Rezervei Federale, dezvaluie Bloomberg.
Dobanzi mici pe termen lung
Viziunea lor este impartasita si de guvernatorul Bancii Angliei, Mark Carney, acesta afirmand la inceputul saptamanii ca economia globala impune un mediu dominat de dobanzi mici pe termen lung.
Cauza pare sa fie reprezentata de potenta politicilor monetare, nivelul scazut al inflatiei si cresterea economica anemica.
"Drumul pe care a inaintat Rezerva Americana este unul anevoios si nicio alta banca centrala nu ii va urma exemplul.
Banca Centrala Europeana si Banca Japoniei cu siguranta nu vor recurge la o crestere a dobanzilor de referinta in viitorul apropiat", sustine David Hensley, director al departamentului de economie mondiala la JP Morgan.
Ba din contra, s-ar putea sa asistam in continuare la o reducere a ratei dobanzii de referinta pe diverse piete in urmatoarele 12 luni, prevad analistii bancii americane.
Din 31 de banci centrale monitorizate de acestia, cele din Suedia, China, Noua Zeelanda si Malaezia ar putea recurge... mai mult
Joi, 17 Decembrie 2015, ora 11:49
Comitetul de Politici Monetare din Banca Angliei a decis, joi, 06 august, sa pastreze acelasi nivel scazut, de 0,5%, pentru dobanda de referinta. Este pentru prima data in ultimele luni cand decizia nu a mai fost unanima, unul din cei noua membri votand impotriva.
Guvernatorul Bancii Angliei, Mark Carney, sustine ca va recurge la o crestere a dobanzii in viitorul apropiat, pentru moment insa, inflatia scazuta, pericolul reprezentat de prabusirea pietei de capital din China si criza datoriilor din Grecia impunand o abordare prudenta, relateaza BBC.
Asteptari inselate
Multi dintre analistii economici care sperau intr-o crestere a dobanzii de referinta pe anul in curs s-au trezit cu asteptarile inselate.
"Cei care au prognozat acest lucru s-ar putea sa fie nevoiti sa isi rupa hartiile cu calcule", a explicat Lucy O'Carroll, economist sef al Aberdeen Asset Management.
Spre deosebire de reprezentantii Rezervei Federale americane care au anuntat o prima crestere a dobanii de referinta in septembrie, Carney a evitat sa dea un termen fix pentru o astfel de decizie. "Nu poate fi prognozata in avans", s-a scuzat guvernatorul.
Carneuy a explicat ca o eventuala crestere a dobanzii va trebui sa aiba la baza fundamente precum cresterea salariilor, productivitate si nivelul importurilor.
Pentru moment, reprezentantii Bancii Angliei se asteapta la o revenire a inflatiei la pragul de 2% abia in urmatorii doi ani.
Caderea survenita in pretul petrolului si a energiei... mai mult
Vineri, 07 August 2015, ora 11:12
Banca Centrala Europeana (BCE) a redus joi dobanda de politica monetara la un nou minim record, de la 0,25% la 0,15%, si a coborat rata la depozitele constituite de banci la -0,1%, devenind astfel prima mare banca centrala care va taxa banii pastrati de banci in conturi BCE.
Rata dobanzii la operatiunile principale de refinantare va fi scazuta de la 0,25% la 0,15%, dobanda la facilitatea de creditare marginala va cobori de la 0,75% la 0,4%, iar cea la facilitatea de depozit va fi redusa de la 0%, la -0,1%, se arata intr-un comunicat al BCE.
Banca va clarifica pe parcursul zilei de joi modul in care va fi implementata rata negativa la facilitatea de depozit.
Prima mare banca centrala care impune dobanzi negative bancilor comerciale
Dobanda de politica monetara se afla la 0,25% de la inceputul lunii noiembrie. BCE este prima dintre marile banci centrale care incearca sa foloseasca rate negative ale dobanzilor la depozitele bancilor comerciale.
Obiectivul acestei masuri este sa convinga bancile sa crediteze in loc sa depoziteze banii in conturi la BCE. Presedintele BCE, Mario Draghi, va sustine o conferinta de presa dupa anuntarea deciziei bancii.
Analistii anticipau ca BCE ar putea folosi mai multe instrumente de politica monetara pentru a sprijini economia zonei euro.
Printre acestea se aflau reducerea dobanzii cheie si a ratei de 0% platita de banci pentru a pastra banii la BCE, un nou program de creditare prin care bancile sa primeasca finantari mai... mai mult
Joi, 05 Iunie 2014, ora 16:55
Consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE) a mentinut dobanda de politica monetara la 0,25%, minimul istoric.
De asemenea, BCE a decis ca dobanzile la facilitatea de creditare marginala si la facilitatea de depozit sa ramana neschimbate la 0,75%, respectiv 0,00%, se arata intr-un comunicat publicat joi de institutia de la Frankfurt.
Presedintele BCE, Mario Draghi, va face in scurt timp comentarii asupra motivelor aflate la baza acestor decizii, intr-o conferinta de presa.
Prin mentinerea dobanzilor, BCE vrea sa castige timp pentru a analiza daca revenirea economica a zonei euro conduce si la cresterea inflatiei, potrivit Bloomberg. Inflatia din zona euro se mentine sub pragul de 1% incepand din luna octombrie a anului trecut, cu mult sub nivelul tintit de BCE, de aproape 2%.
Datele preliminare de la Eurostat arata ca inflatia a crescut in aprilie in zona euro la 0,7%, fata de 0,5% in martie. Indicatorii economici sugereaza ca revenirea accelereaza in zona euro dupa cea mai indelungata recesiune de la introducerea monedei unice, incheiata in al doilea trimestru al anului trecut.
Banca Angliei a mentinut de asemenea, joi, dobanda de politica monetara la minimul de 0,5%, si a pastrat totodata nivelul programului de achizitii de obligatiuni la 375 miliarde lire sterline. Banca Norvegiei a mentinut dobanda la 1,5%.
Presedintele Rezervei Federale a SUA, Janet Yellen, a declarat, miercuri, ca economia SUA, cea mai mare a lumii, are inca nevoie de... mai mult
Joi, 08 Mai 2014, ora 15:44
David Miles, membru al comitetului executiv al Bancii Angliei (BoE), a anuntat ca BoE poate adopta masuri suplimentare pentru a stimula cresterea economiei britanice, daca va persista actualul climat economic.
"Am putea avea nevoie de mai multe masuri de stimulare. Aceasta va depinde de modul in care actualul climat economic va afecta cresterea economiei", a afirmat David Miles intr-un interviu acordat postului de televiziune "Sky News", transmite Bloomberg.
Acesta a apreciat ca programul de stimulare a creditarii bancare "va avea un impact pozitiv anul viitor, dar daca situatia nu se va imbunatati iar economia ramane in recesiune, exista mai multe masuri ce pot fi adoptate pentru stimularea cresterii. Nu am ramas fara munitie".
Guvernatorul Bancii Angliei, Mervyn King, a avertizat saptamana trecuta ca Produsul Intern Brut al Marii Britanii s-ar putea contracta in trimestrul patru din 2012 iar calea spre redresarea economiei va fi "lunga si intortocheata".
"Ar fi o greseala sa incerci sa ajungi prea rapid la o politica monetara mai normala, cand redresarea este destul de anemica", a declarat David Miles.
Luna aceasta, Banca Angliei a decis sa pastreze neschimbata dobanda de referinta la nivelul record de 0,5%, nivel care a ramas nemodificat din luna martie 2009. De asemenea, Comitetul de politica monetara de la BoE a mai anuntat ca nu va extinde programul de relaxare cantitativa, care a ramas la 375 miliarde lire sterline.
Asteptarile analistilor pentru... mai mult
Luni, 19 Noiembrie 2012, ora 10:52
Banca Angliei (BoE) a decis, joi, sa pastreze nemodificata dobanda de referinta la nivelul record de 0,5% si a anuntat ca nu va extinde programul de relaxare cantitativa, care a ramas la 375 miliarde lire sterline (472 miliarde de euro).
Dobanda de baza practicata de BoE a ramas nemodificata din luna martie 2009, transmite Reuters.
De asemenea, Banca Angliei a anuntat ca urmareste cu atentie efectele programului de 80 miliarde de lire sterline (100 miliarde de euro) menit sa incurajeze bancile sa sporeasca creditarea.
Joi, Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) a estimat ca economia britanica se va contracta anul acesta cu 0,7%.
In iulie, Banca Angliei a lansat cea de-a treia runda de stimulente monetare, anuntand ca va cumpara obligatiuni in valoare de 50 de miliarde de lire sterline (62 miliarde de euro) pentru a ajuta la scoaterea economiei din recesiune.
Economia Marii Britanii a reintrat in recesiune mai rapid decat s-a estimat initial si pare putin probabil sa se redreseze curand, arata datele oficiale publicate recent de Oficiul National de Statistica.
Produsul Intern Brut s-a contractat cu 0,3% in perioada ianuarie-martie 2012, asa cum s-a estimat initial, dar in ultimul trimestru din 2011 s-a inregistrat un declin de 0,4%, mai adanc decat s-a crezut initial (0,3%). Companiile din Marea Britanie si-au concentrat eforturile asupra pietelor care se dezvolta rapid, in America Latina si Asia, incercand sa compenseze problemele... mai mult
Joi, 06 Septembrie 2012, ora 18:44
Banca Angliei a lansat joi cea de-a treia runda de stimulente monetare, anuntand ca va cumpara obligatiuni in valoare de 50 de miliarde de lire sterline (62 miliarde de euro) pentru a ajuta la scoaterea economiei din recesiune, transmite Reuters.
De asemenea, comitetul de politica monetar de la BoE a decis joi sa mentina nemodificata dobanda de referinta la 0,5%, nivel la care se afla din luna martie 2009.
Pana acum, BoE a cumparat obligatiuni guvernamentale in valoare de 325 miliarde de lire sterline, iar achizitiile anuntate joi (care se vor intinde pe o perioada de patru luni) vor duce la suma totala la 375 miliarde de lire sterline.
Decizia BoE de a relua achizitiile de active era asteptata de analisti dupa ce luna trecuta guvernatorul Bancii Angliei, Mervyn King, a afirmat ca perspectiva economica s-a deteriorat dupa ce BoE a pus capat, in luna mai, celei de a doua runde de achizitii de active, program cunoscut sub numele de relaxare cantitativa.
BoE sustine ca achizitiile de obligatiuni guvernamentale ajuta economia prin incurajarea altor investitori sa cumpere active mai riscante, ceea ce faciliteaza sarcina marilor companii de a strange fonduri prin vanzarea de obligatiuni sau actiuni. In schimb, criticii sustin ca BoE trebuie sa faca mai mult pentru a stimula creditarea pentru micile companii.
Potrivit cifrelor oficiale, economia britanica este in recesiune dupa ce in primele trei luni ale acestui an PIB a scazut cu 0,3%, dupa o scadere similara in... mai mult
Joi, 05 Iulie 2012, ora 20:07