UE nu a avut succes în eforturile sale de a promova reformele statului de drept în Balcanii de Vest, au declarat auditorii UE într-un raport publicat luni.
Uniunea a cheltuit aproximativ 700 de milioane de euro între 2014 și 2020 pentru a ajuta Albania, Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia, Bosnia-Herțegovina și Kosovo să facă progrese în reforme în domenii precum independența sistemului judiciar. Dar Curtea de Conturi Europeană a concluzionat în raportul său că această investiție a avut un impact redus asupra regiunii.
"Sprijinul UE pentru statul de drept în Balcanii Occidentali evident nu a avut succes în producerea unei schimbări pe scară largă", a afirmat inspectorul CCE Juhan Parts într-un comunicat de presă, citat de Politico.eu.
Raportul confirmă îngrijorarea unor state membre ale UE privind statul de drept în Balcanii Occidentali, care a dus şi la blocarea procesului de aderarea la Uniune a unor ţări din regiune.
Lipsa angajamentului şi abordarea neuniformă au dus la insuficienţa sprijinului UE pentru întărirea voinţei politice de rezolvare a unor probleme cum ar fi corupţia sistematică, independenţa justiţiei şi amestecul politic, arată CCE.
Raportul se referă la Albania şi Macedonia - candidate oficiale care aşteaptă începerea negocierilor de aderare cu UE, Muntenegru şi Serbia - ţări care negociază deja cu Uniunea, precum şi Bosnia-Herţegovina şi Kosovo, considerate posibile candidate.... mai mult
Miercuri, 12 Ianuarie 2022, ora 06:11
In Europa se intampla un fenomen la care nu multi s-ar fi asteptat in urma cu ceva ani, cand tarile din estul continentului au aderat la Uniunea Europeana - expatii proveniti de dupa fosta Cortina de Fier incep sa se intoarca acasa.
Motivul este atractia reprezentata de economiile care infloresc in aceste tari si costurile mici de trai, scrie The Economist, care noteaza ca valul de emigranti din Europa de Est a atins varful.
In perioada 1992-2015, nu mai putin de 18 milioane de oameni au plecat, oficial, din Europa de Est, ceea ce inseamna 6% din populatia totala, potrivit cifrelor ONU.
Aceasta tendinta s-a intensificat pe masura ce tarile din regiune au aderat la Uniunea Europeana. Astfel, in loc ca noii membri UE sa se imbogateasca in urma aderarii, acest lucru le-a ademenint lucratorii sa se mute in Europa de Vest.
Sursa citata aminteste de teama britanicilor si francezilor legata de "instalatorii polonezi", respectiv muncitori din Polonia care ar fi urmat sa genereze o scadere a lefurilor in Franta si Marea Britanie. De altfel, vizita lui Emmanuel Macron din Romania si alte tari central si est europene a avut ca tema principala aceasta chestiune.
Incepand cu anul 2010, emigratia neta a scazut in 9 din cele 11 tari membre UE care provin din fosta lume comunista. Spre exemplu, in Marea Britanie a scazut considerabil migratia neta, anul trecut, si asta nu numai din cauza Brexit, ci si ca urmare a cresterii cerintei pentru forta de munca in estul Europei.... mai mult
Marti, 29 August 2017, ora 08:49