Achizitionarea a mii de arme noi de catre politia sarba bosniaca ingrijoreaza Uniunea Europene.
Bruxelles-ul este sceptic cu privire la adevaratele intentii ale guvernului regional condus de separatisti si se teme de sporirea influentei Rusiei intr-o tara divizata, saraca si care are cea mai mare rata a somajului in randul tinerilor.
Luna viitoare, un transport de 2.500 de arme automate urmeaza sa ajunga in jumatatea sarbilor din Bosnia cu doar cateva saptamani inainte de deschiderea unui "centru de formare" in care se asteapta ca rusii sa joace un rol foarte important, informeaza The Guardian.
Armele vor ajunge in Bosnia intr-un moment in care stabilitatea tarii este pusa sub semnul intrebarii. Acordul de Pace de la Dayton a pus capat conflictului bosniac, impartind tara in doua zone semi-autonome: Republica Srpska si o Federatie Musulmano-Croata.
Milorad Dodik, liderul separatistilor sarbi, a confirmat achizitia armelor si a declarat ca va lua masuri suplimentare pentru a incuraja politia pentru "lupta impotriva terorismului". "Este o actiune cu totul legitima si nu avem nimic de ascuns. De 20 de ani nu aveam dreptul sa dotam politia, acum am decis sa o facem", a spus Dodik.
Societarea civila sarba, guvernul central bosniac de la Sarajevo si diplomatii occidentali considera ca o noua unitate de elita a Politie va fi folosita de Dodik pentru a-si consolida pozitia si pentru a-si intimida oponentii la viitoarele alegeri care vor avea loc in luna octombrie.... mai mult
Marti, 13 Februarie 2018, ora 15:35
Comisia Europeana ar putea anunta ca Serbia si Muntenegru au sanse mari sa adere la Uniunea Europeana pana in 2025, sustin mai multi oficiali europeni sub protectia anonimatului.
"Calitatea de membru a statelor din Balcanii de Vest corespunde cu interesele politice si economice ale Uniunii Europene. Cu o vointa politica puternica, Muntenegru si Serbia vor fi pregatite sa devina state membre ale UE, dupa ce pun in aplicare reformele si solutioneaza problemele ramase cu vecinii lor. In acelasi timp, Comisia Europeana considera necesara incheierea unui acord obligatoriu din punct de vedere juridic pentru normalizarea relatiilor dintre Serbia si Kosovo", a declarat un oficial european, citat de Novinite.
Johannes Hahn, comisarul european pentru Politica Europeana de Vecinatate si Negocieri pentru Extindere, vorbea recent despre o "strategie a fruntasului" cu argumentul "competitiei sanatoase" pentru a justifica aderarea Serbiei la UE inaintea altor state din Balcani.
La sfarsitul lunii noiembrie 2017, presedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a sustinut apelul facut de catre Bulgaria pentru integrarea statelor din Balcanii de Vest in UE. Ulterior, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a precizat ca extinderea Uniunii nu este posibila pana in 2020.
Bulgaria, Romania, Slovenia si Croatia sunt singurele tari din regiune care au devenit pana acum membre ale Uniunii Europene. Albania, Bosnia si Hertegovina, Muntenegru, Macedonia, Kosovo si... mai mult
Marti, 06 Februarie 2018, ora 12:54
Federica Mogherini, sefa diplomatiei Uniunii Europene, a declarat marti ca anul 2018 este crucial pentru statele din Balcani in ceea ce priveste integrarea europeana si aplicarea reformelor.
"Nu a fost un an usor in Balcani. Am vizitat cele sase capitale ale regiunii in unele dintre cele mai dificile momente - in unele cazuri, un moment de criza politica profunda. Astazi, datorita deciziilor indraznete si a unei colaborari excelente, aceste crize au fost abordate si rezolvate in cea mai mare parte. Calea catre reforme a inceput din nou (desi inca mai trebuie depuse multe eforturi), iar busola integrarii europene arata calea. 2018 va fi un an crucial, pentru a consolida si a face aceasta cale ireversibila. Ar fi un rezultat important nu numai pentru regiune, ci pentru intreaga Europa", a scris Mogherini pe blogul sau.
La sfarsitul lunii noiembrie a anului trecut, presedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a sustinut apelul facut de catre Bulgaria pentru integrarea statelor din Balcanii de Vest in UE. Ulterior, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a precizat ca extinderea Uniunii nu este posibila pana in 2020.
Bulgaria, Romania, Slovenia si Croatia sunt singurele tari din regiune care au devenit pana acum membre ale Uniunii Europene. Albania, Bosnia si Hertegovina, Muntenegru, Macedonia, Kosovo si Serbia au facut demersuri pentru a initia negocierile de aderare.
Uniunea European este cel mai mare partener comercial al statelor din... mai mult
Miercuri, 03 Ianuarie 2018, ora 09:58
Conferinta dedicata tarilor din vestul Peninsulei Balcanice, organizata la Paris sub patronajul Presedintiei franceze, i-a dat Angelei Merkel ocazia sa iasa la rampa pentru a da asigurari ca procesul de integrare in UE va continua si dupa iesirea Regatului Unit din blocul comunitar.
"Este important sa accentuam faptul ca perspectiva statelor din Balcanii de Vest de a deveni membre ale Uniunii ramane intacta", a specificat Merkel, citata de Bloomberg.
La conferinta au fost prezenti sefi de stat din cinci tari ex-iugoslave si din Albania, interesul liderilor europeni de a stabiliza aceasta zona, care este supusa unei influente rusesti tot mai vizibila dupa anexarea Crimeii in 2014 si ravasita de invazia refugiatilor din Orientul Mijloociu, fiind mai mult decat evident.
"Decizia luata de Marea Britanie nu schimba cu nimic perspectiva integrarii altor state in UE. Este un lucru de care aceste tari se temeau", a precizat cancelarul german in fata presei.
Pe de alta parte, procesul de integrare nu este unul foarte usor, tarile din zona balcanica avand de depasit diverse probleme de natura teritoriala, etnica si religioasa.
"Ne confruntam cu anumite procese politice care se dovedesc destul de complexe", a recunoscut Angela Merkel.
Pentru moment, liderii celor sase state balcanice au convenit sa dezvolte schimburi de experienta intre tineri, ca mod de a dezvolta relatiile de colaborare in regiune. mai mult
Marti, 05 Iulie 2016, ora 12:00