Bacsisul trebuie reglementat prin lege, sa fie dat voluntar in semn de apreciere pentru serviciile primite, dar sa fie fiscalizat prin aparitia lui pe nota de plata, a apreciat, miercuri, presedintele Asociatiei Patronale a Hotelurilor si Restaurantelor din Romania - HORA, Dragos Petrescu, intr-o conferinta de specialitate.
"Acest tips nu este reglementat in prezent, in Romania. Prima propunere de reglementare a tips-ului a venit printr-o ordonanta de urgenta, din 2015, cand s-a incercat reglementarea acestuia atat in industria ospitalitatii, cat si in a taximetriei. La nivel european, exista tari care au reglementat tipsul, cum se gestioneaza administrativ si fiscal Germania, Italia, Cehia, dar exista si tari in care nu exista reglementari. Propunerea noastra este ca in Romania sa fie evidentiat pe bonul fiscal, cu o linie separata, astfel incat sa fie extras din zona de TVA si impozitat cu 10%, ca venit din alte surse, asa cum este prevazuta in zona jocurilor de noroc", a precizat Dragos Petrescu.
Acesta spune ca o lege in acest sens ar duce la transparentizarea acestor venituri, care reprezinta o suma "importanta", undeva intre 5% si 20% din cifra de afaceri a operatorilor la nivel european.
"In mod evident, ar fi un beneficiu pentru angajati, pentru stat, dar si pentru operatori care ar putea sa administreze eficient si transparent problema tips-ului. Cred ca propunerea noastra va fi privita pozitiv de MFP si reglementata ca atare", a spus presedintele HORA.... mai mult
Miercuri, 05 Decembrie 2018, ora 15:53
Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) propune Ministerului Finantelor tiparirea bacsisului pe nota de plata din restaurante, initiativa agreata de o parte dintre proprietarii localurilor, care cred ca vor avea un control mai bun asupra veniturile restaurantului, si respinsa de altii, pe motiv ca se va incarca factura clientului.
"ANAT si FAPT cer Ministerului Finantelor legalizarea bacsisului in restaurante. Asta inseamna ca scot la alb si bacsisul chelnerului, care astfel va fi declarat si fiscalizat", a declarat Corina Martin, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT) si al Federatiei Asociatiilor Patronatelor din Turism (FAPT).
Ea spune ca restaurantele isi vor stabili nivelul "atentiei" platite chelnerilor, care trebuie sa fie undeva peste 10%, si astfel statul va colecta mai multe taxe si impozite.
Reprezentantii restaurantelor nu sunt de acord
Nu de aceeasi parere sunt unii reprezentanti ai restaurantelor, care cred ca o asemenea masura ar avea consecinte negative asupra consumului.
"Nu cred ca este o solutie buna, pentru ca se incarca nota de plata a clientului. Este neplacut pentru client sa-l obligi sa lase ceva in plus. Nu toti clientii lasa bacsis", a spus Catalin Mahu, proprietarul lantului de restaurante La Mama.
El crede insa ca o astfel de reglementare ar avea un efect pozitiv asupra salariilor angajatilor, care ar urma sa creasca.
"Pe cealalta parte, ai o incasare cu 10% mai mare, pe care o dai direct... mai mult
Miercuri, 07 Noiembrie 2012, ora 17:25