O chelnerita din statul american Texas a primit un bacsis de 2.000 de dolari din partea unui client. Insa, femeia spune ca angajatorul nu doreste sa ii dea intreaga suma de bani, gasind diferite pretexte.
Femeia se plange ca restaurantul refuza sa ii plateasca un bacsis de 2.000 de dolari lasat de un client generos. Chelnerita este mama a doi copii si a ramas socata cand a realizat suma pe care avea sa o incaseze. "Am inceput sa plang. Imi spuneam: Doamne! Copiii mei! O sa cheltuiesc totul pentru copiii mei", scrie dailymail.co.uk.
De asemenea, barbatul i-a scris si o urare de Craciun chiar pe nota de plata.
Bucuria femeii nu a durat, insa, mult. Ea sustine ca nu a primit tot bacsisul, deoarece conducerea restaurantului i-a spus ca nu se poate procesa o suma mai mare de 500 de dolari,
Reprezentantii magazinului sustin ca nu au primit niciodata banii, deoarece cardul de credit al oaspetelui a fost, de fapt, respins.
Chelnerita le-a sugerat sa incaseze banii, din patru sume a cate 500 de dolari, insa angajatorul a spus ca acest lucru nu este posibil deoarece tranzactiile ar putea fi incadrate la frauda.
Conducerea restaurantului a mai adaugat ca ar fi intrat in contact cu generosul client si i-ar fi spus de problema aparuta, incurajandu-l sa vina din nou la restaurant, pentru a-i da banii cash femeii.
Publicitatea negativa a afectat afacerea. Restaurantul a avut chiar si zero clienti intr-o zi, dupa mediatizarea povestii chelneritei.
Citeste si:... mai mult
Joi, 03 Decembrie 2020, ora 11:45
Oricine a iesit din tara si a ajuns un pic mai departe de granitele ei si-a pus probabil intrebarea, in momentul achitarii notei, la restaurant: care sunt oare regulile locului, sa las sau nu bacsis? Si daca da, cat?
Asta pentru ca exista tari unde este inimaginabil sa nu lasi bacsis si altele unde e o ofensa sa procedezi astfel, dupa cum arata BBC.
Dar de unde a pornit notiunea de bacsis? Conform sursei, chiar de la britanici, in secolul XVII. Initial, era o practica a aristocratilor, care obisnuiau sa ofere mici cadouri celor din clasele inferioare.
SUA
In SUA, bacsisul a ajuns importat din Europa, in secolul XIX, adus fiind de bogatasii americani recent intorsi din vizita. Tema bacsisului e una amplu dezbatuta si in prezent in America, existand atat pareri pentru, cat si contra.
Insa bacsisul a fost adoptat, iar numai in 2007 se estimeaza ca 42 de miliarde de dolari au ajuns doar la angajatii din restaurante.
China
In China, insa, la fel ca in multe alte tari asiatice, nu exista aceasta cultura, a "atentiilor". De altfel, timp de zeci de ani bacsisurile au fost interzise, considerandu-se ca sunt un gen de mita.
Nu se lasa bacsis la restaurant decat in situatia in care e vorba de localuri destinate clar turistilor straini. La hotel se lasa "atentii" doar daca sunt frecventate de straini (si doar celor care cara bagajele).
Japonia
In Japonia, "atentiile" sunt acceptate doar in anumite situatii: nunti, inmormantari si alte astfel de evenimente... mai mult
Marti, 09 Octombrie 2018, ora 00:00
De cate ori iesi in afara granitelor te confrunti cu obiceiuri si regului incetatenite in locul pe care ai ales sa il vizitezi. Bacsisul nu face nici el exceptie de la aceasta regula.
Ca sa poti beneficia si in ziua urmatoare de atentia barmanului sau a chelnerilor, fa-ti din timp lectiile cu privile la bacsisul pe care fiecare il asteapta de la tine, recomanda Wall Street Journal.
Londra
Sa incepem cu cea mai atipica destinatie turistica din punct de vedere al bacsisului: Londra. Ai doua reguli simple de urmat.
Prima: in restaurant verifica-ti nota de plata. Daca include automat bacsisul obisnuit de 10% nu mai esti obligat sa adaugi nimic.
A doua: nu da niciodata bacsis barmanului intr-un bar. Nu iti face probleme, nu va suferi din aceasta cauza, iar, ca idee, pub-urile londoneze au un pret destul de piperat la bauturi, asa ca au si din ce sa isi plateasca angajatii.
New York
Regula newyorkeza in privinta bacsisului se aplica, de altfel, in orice bar sau restaurant de pe cuprinsul Statelor Unite.
Daca nu vrei sa fii lasat cu ochii in soare a doua zi cand revii in local, ai grija sa lasi de fiecare data un bacsis de 15%-20% din nota de consumatie. Este o chestiune incetatenita, iar razbunarea chelnerilor americani poate fi crancena.
Tokyo
La japonezi lucrurile sunt foarte simple: nu exista ideea de bacsis. In taxi, in bar sau intr-un restaurant orice incercare de a plasa o suma in plus pentru serviciul efectuat nu iti va aduce decat... mai mult
Sambata, 15 August 2015, ora 00:00
Un client multumit de servirea si mancarea primita intr-un local din Statele Unite a lasat un bacsis de peste 20 de ori mai mare decat nota de plata, respectiv 2.000 de dolari.
Multumit de serviciile primite, el a ignorat obiceiul nescris de a lasa 15 sau 20 la suta bacsis din nota de plata, lasand 2.000 de dolari pentru o consumatie de 93 de dolari, scrie The Telegraph.
Masa a fost servita in restaurantul cu specific american Blue 44, din Washington, iar clientul a impartit banii, scriind pe nota cui sunt adresati. Astfel, bucatarul a luat jumatate, in timp ce patronul si chelnerita au ...citeste mai departe despre "Bacsis urias lasat in America - ce a comandat clientul" pe Ziare.com mai mult
Joi, 28 Mai 2015, ora 18:07
Patronatele din turism vor ca bacsisul lasat de romani in restaurante, baruri si cafenele sa fie impozitat cu 16%. Un document a fost deja trimis Ministerului pentru IMM-uri si Turism in acest sens.
Initiativa apartine Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT) si Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), care sustin ca bacsisul ar trebui impozitat cu 16%, arata Realitatea TV.
"In turism, bacsisul este o sursa importanta de venit pentru chelneri, ospatari si barmani. El indica si cat de dragut este acel personal. Tinand cont ca se da bacsis in toate barurile si restaurantele, si se da la negru, noi propunem ca acesta sa fie impozitat cu 16%, asa cum se impoziteaza veniturile personale", a explicat presedintele ANAT, Lucia Morariu.
Patronatele sustin ca oamenii pot lasa bacsis oricat vor, ...citeste mai departe despre "Vor sa puna taxa pe bacsisul lasat in restaurante si baruri: Sa castige si statul ceva" pe Ziare.com mai mult
Joi, 10 Aprilie 2014, ora 12:58
Conceptia asupra bacsisului difera mult de la o tara la alta, chiar in cadrul aceluiasi continent. Desi in Franta si Germania taxa pentru servicii este inclusa, prin lege, in nota de plata, nu ar fi ceva neobisnuit sa lasi un bacsis chiar si de 15% din nota de plata. In Spania, in schimb, majoritatea proprietarilor de baruri interzic aceasta practica.
Asadar, daca te pregatesti pentru o calatorie, ar fi bine sa te interesezi din timp care sunt practicile locale, intrucat te vei lovi de ele de cum ajungi in tara: la taxi, la hotel, la restaurant si chiar la coafor sau manichiura.
Potrivit Contiki Vacations, un lider mondial in vacante pentru turisti intre 18 si 35 de ani, Ungaria si Egipt sunt locuri in care este potrivit sa lasi un bacsis oricui, inclusiv doctorului de familie, in timp ce in Elvetia nu este tocmai comuna aceasta practica, scrie Luxury Lovers News.
In cadrul multor restaurante din Europa, precum in cele din Italia si Finlanda, plata serviciilor este inclusa in nota de plata, asa ca nimeni nu asteapta nimic in plus. Cu toate acestea, in Franta si Germania, un bacsis -oricat de mic- este considerat un gest de politete, desi serviciul a fost deja taxat in nota de plata.
Potrivit Forbes, bacsisul potrivit in majoritatea restaurantelor europene este de 5-10% din nota, in timp ce CN Traveller sustine ca 10% din nota este un bacsis deosebit de generos in aceste restaurante.
Cum lasi bacsis in Anglia?
Daca soliciti un serviciu facut de cineva... mai mult
Sambata, 08 Iunie 2013, ora 00:00
Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) propune Ministerului Finantelor tiparirea bacsisului pe nota de plata din restaurante, initiativa agreata de o parte dintre proprietarii localurilor, care cred ca vor avea un control mai bun asupra veniturile restaurantului, si respinsa de altii, pe motiv ca se va incarca factura clientului.
"ANAT si FAPT cer Ministerului Finantelor legalizarea bacsisului in restaurante. Asta inseamna ca scot la alb si bacsisul chelnerului, care astfel va fi declarat si fiscalizat", a declarat Corina Martin, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT) si al Federatiei Asociatiilor Patronatelor din Turism (FAPT).
Ea spune ca restaurantele isi vor stabili nivelul "atentiei" platite chelnerilor, care trebuie sa fie undeva peste 10%, si astfel statul va colecta mai multe taxe si impozite.
Reprezentantii restaurantelor nu sunt de acord
Nu de aceeasi parere sunt unii reprezentanti ai restaurantelor, care cred ca o asemenea masura ar avea consecinte negative asupra consumului.
"Nu cred ca este o solutie buna, pentru ca se incarca nota de plata a clientului. Este neplacut pentru client sa-l obligi sa lase ceva in plus. Nu toti clientii lasa bacsis", a spus Catalin Mahu, proprietarul lantului de restaurante La Mama.
El crede insa ca o astfel de reglementare ar avea un efect pozitiv asupra salariilor angajatilor, care ar urma sa creasca.
"Pe cealalta parte, ai o incasare cu 10% mai mare, pe care o dai direct... mai mult
Miercuri, 07 Noiembrie 2012, ora 17:25