Bacalaureatul a dat mari batai de cap tinerilor si in 2012, cand sase din 10 candidati au picat examenul. Ce inseamna rezultatele acestui examen pentru angajatori?
Piata muncii, si in special angajatorii, ar putea beneficia de pe urma rezultatelor slabe de la bacalaureatul din acest an, tinerii care nu au promovat examenul orientandu-se cel mai probabil spre meserii tehnice, unde Romania are deficit de personal, a declarat pentru Business24 Ana Ber, specialist HR.
Rezultatul de la bacalaureat nu ii impedica cu nimic pe tinerii sa aiba acelasi joburi pe care le-ar avea si un student in anul intai de facultate, crede Mihaela Feodorof, director in cadrul Yourway Counseling.
Ce meserii ar putea fi resuscitate
Efectele rezultatelor dezastruoase de la bacalaureat nu vor fi resimtite pe termen scurt pe piata muncii. Pe termen lung, insa, reorientarea tinerilor catre joburi tehnice, precum instalatori sau mecanici auto, regleaza piata muncii in domenii in care existat un deficit de personal.
"Pe termen scurt rezultatele de la bacalaureat nu au niciun efect asupra pietii muncii. Pe termen lung, in schimb vor avea. In opinia mea, impactul va fi pozitiv. Marea mea speranta este ca acesti absolventi se vor orienta catre specializari tehnice si atunci nu vom mai duce lipsa de instalatori, mecanici auto si zidari profesionisti", spune Ana Ber.
In 15 ani Romania ar putea deveni o tara de necalificati
Efectele pe care sistemul de invatamant le are asupra pietii... mai mult
Luni, 09 Iulie 2012, ora 12:01
Universitatile particulare au reusit anul acesta sa ocupe mai putin de jumatate din locurile oferite pentru viitorii studenti. Pierderile financiare ale universitatilor alaturi de bugetul pe care statul ar trebui sa il aloce pentru plata somajului, par a fi cele mai grave consecinte ale esecului inregistrat de tinerii romani la examenul de bacalaureat, in 2011.Universitatile particulare sunt urmate in clasamentul perdantilor de piata imobiliara si activitatea notariatelor din aceasta perioada. "Pe intreaga universitate am oferit 2000 de locuri, iar procentul de ocupare in Universitatea Hyperion a fost de 40% pana acum", explica Andrei Cristea, Secretar Sef in cadrul institutiei particulare Hyperion, care adauga ca in sesiunea din 2010, rata de ocupare a fost mult mai mare, de 85%.Taxele in cadrul acestei facultati au ramas la acelasi nivel, intre 1.800 de lei si 4.800 la Facultatea de Arte, potrivit reprezentantului Hyperion, iar un calcul simplu ar putea indica pierderi financiare majore in contextul esecului de proportii din aceasta vara.Cine ar mai putea resimti efectele BAC-ului din 2011Lipsa de studenti in facultati se reflecta, intr-o masura mai mica, ce-i drept, si asupra pietei imobiliare, dar si asupra activitatilor unor notariate, la serviciile carora tinerii care trec de testul bacalaureatului apeleaza in aceasta perioada.In contextul unei promovabilitati de de 53% in ambele sesiuni ale examenului de bacalaureat, numarul de viitori studenti se opreste la... mai mult
Miercuri, 07 Septembrie 2011, ora 19:44
Cand managerii buni vor pleca din tara, locul lor va fi luat de cei care in 2011 au ratat BAC-ul si care vor popula cat de curand facultatile particulare la "vanatoare" de diplome. Procentul celor care vor ajunge in functii de conducere insa nu este mare si, in plus, economia de piata e un examen mult mai dur decat examenul la BAC, este de parere Vlad Dutescu, Managing Partner la Sandler Training Romania.Cu toate acestea, specialistul considera facultatea o “ocazie” de a irosi bani pentru ca, in ziua de azi, nu toate joburile cer studii superioare. “Sunt soferi de taxi, agenti de paza, oameni care si-au luat o diploma la facultate, au platit niste bani care nu se regasesc deloc in plusvaloarea pe care o aduc ei.”
Perioada comunismului este cea care a marcat Romania si care a lasat bine impregnata ideea ca toata lumea trebuie sa aiba o facultate, spune Vlad Dutescu.
“Pe de alta parte, daca sistemul de invatamant universitar ar fi unul care sa asigure un grad de cultura mai mare as fi fericit ca toata lumea din Romania sa faca facultatea”, declara acesta.
Managerul viitorului - mai putina scoala si mai mult fler in afaceri?
Mai mult fler si mai putina scoala pare a fi o tendinta in management, spune Dutescu, oferind drept exemplu modelul american unde conteaza mai putin diplomele si mai mult spiritul antreprenorial, care nu are legatura cu diploma.
“Pe de alta parte, in spatele tuturor acestor oameni cunoscuti pentru astfel... mai mult
Vineri, 19 August 2011, ora 14:15