Daca pe vremuri eram fermecati de 'visul american', care desprins din Declaratia de Independenta insemna ca poti veni de oriunde si sa devii orice iti doresti, visul monedei euro incepe usor, dar sigur, sa capete contur, cel putin in mentalul colectiv al cetateanului roman.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, de ce romanii prefera moneda euro si care sunt beneficiile.
Romania este tara unde se inregistreaza cel mai mare procentaj de respondenti (75%) cu opinie pozitiva fata de introducerea monedei euro, releva cel mai recent sondaj de specialitate, realizat in cele sapte state membre care nu au aderat inca la zona euro, Bulgaria, Cehia, Croatia, Ungaria, Polonia, Romania si Suedia. Totodata, Romania a inregistrat o crestere si a proportiei celor care sunt in favoarea introducerii monedei euro, comparativ cu anul 2020, an de pandemie, de la 63% la 75%.
Cetatenii romani sunt de parere ca trecerea la moneda unica a avut consecinte pozitive pentru tarile care o utilizeaza deja, inclusiv, in mod direct, asupra cetatenilor tarilor respective. Avantajele palpabile ale introducerii monedei euro pentru cetatenii romani se vor face simtite treptat, o data cu adancirea procesului de integrare europeana. Pentru firmele care desfasoara activitati de comert exterior cu tari din zona euro, un efect pozitiv imediat il va reprezenta simplificarea birocratiei si tot ceea ce este legat de simplificarea contractelor si procedurilor financiar-contabile.... mai mult
Marti, 13 Iulie 2021, ora 08:30
Premierul Florin Citu a declarat luni ca rata somajului a scazut in fiecare luna din 2021 si a afirmat ca economia Romaniei are, datorita activitatii bune a Guvernului pe care il conduce, "cea mai rapida revenire dupa o criza economica din ultima suta de ani".
"Rata somajului a scazut in fiecare luna din 2021. INS a anuntat ca rata somajului in luna mai a ajuns la 5,5% si la cel mai mic numar de persoane in somaj din martie 2020. O economie in care cresc investitiile si salariile este o economie in care creste numarul locurilor de munca (in mediul privat)", a scris premierul, pe Facebook.
El a adaugat ca economia Romaniei are, datorita activitatii bune a Guvernului pe care il conduce, cea mai rapida revenire dupa o criza economica din ultima suta de ani. ...citeste mai departe despre "Premierul Citu sustine ca Romania a avut cea mai rapida revenire dupa o criza economica din ultima suta de ani" pe Ziare.com mai mult
Luni, 05 Iulie 2021, ora 11:36
Alexandra Dines, sotia lui Daniel Dines, cel mai bogat roman si unul dintre fondatorii companiei UiPath, este graphic designer, insa militeaza pentru "cresterea nivelului educational" din Romania prin UiPath Foundation si se ocupa de copiii din familii vulnerabile, atat din tara noastra, cat si din India.
Alexandra Dines este, din decembrie 2018, presedintele boardului UiPath Foundation, organizatie care sustine copiii din medii vulnerabile "sa-si atinga potentialul si sa se dezvolte alaturi de comunitatile lor, prin accesul egal la educatie si prin dezvoltarea competentelor secolului al 21-lea".
"Dintotdeauna motivatia mea a fost aceea de a participa activ la bunastarea si cresterea societatii romanesti. Am avut intentia de a construi scoli si spitale, de a creste nivelul educational din Romania. Orice organizatie care vrea sa ajute este curajoasa deoarece opereaza intr-un sistem legal care se autosaboteaza", a declarat, intr-un raport, Alexandra Dines, presedintele boardului UiPath Foundation, fundatie creata de cel mai valoros start-up din IT pornit din Romania, scrie zf.ro.
Citeste si: Compania romaneasca UiPath a devenit cel mai de succes produs IT exportat de Europa de la Spotify incoace. Valoarea gigantica la care a ajuns
Alexandra Dines a terminat Facultatea de Design si arte aplicate de la Universitatea Tibiscus din Timisoara, iar in ultimii 11 ani a lucrat in graphic design pentru companiile Deskover (companie precursoare a UiPath), UiPath si... mai mult
Marti, 22 Iunie 2021, ora 22:50
Premierul Viorica Dancila s-a laudat, marti, in Parlament, cand a luat cuvantul inaintea votului pentru motiunea de cenzura, ca avutia romanilor a ajuns la maximul ultimilor 10 ani. Dar oare ce ne spun cu adevarat statisticile?
Opozitia a adunat doar 200 din cele 233 de voturi necesare, astfel ca alianta PSD-ALDE pastreaza deocamdata guvernarea.
Vezi AICI desfasurarea dezbaterilor de la motiunea de cenzura de marti
"Avutia romanilor a ajuns la recordul maxim al ultimilor 10 ani" - este declaratia Voricai Dancila de marti pe care Ziare.com o analizeaza.
Citeste si: USR: 5 minciuni pe care le-a spus Viorica Dancila in Parlament la motiunea de cenzura
Cum premierul nu a explicat clar la ce se refera prin avutia romanilor, vom diseca doua statistici: venitul mediu lunar al unei gospodarii si valoarea activelor.
1. Venitul mediu lunar al unei gospodarii din Romania: Cat castigam, cat cheltuim si cat se duce la stat
In anul 2018, veniturile totale ale populatiei, medii lunare pe o gospodarie, au fost de 4.251 de lei, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).
Salariile (si celelalte beneficii financiare aferente lor) au avut cea mai mare pondere in venituri (67,2%).
Sa vedem cum a evoluat venitul mediu lunar al unei gospodarii din Romania, in ultimii 10 ani, conform INS:
2018: 4.251 de lei
2017: 3.392 de lei
2016: 2.945 de lei
2015: 2.352 de lei
2014: 2.500 de lei
2013: 2.559 de lei
2012: 2.475 de lei
2011: 2.417... mai mult
Vineri, 21 Iunie 2019, ora 07:51
Secretarul general al Partidului Popular European (PPE), Antonio Lopez, a afirmat, sambata, la Bucuresti, ca Romania nu poate cadea in capcana socialismului, precizand ca tara noastra a facut fata turcilor, a daramat comunismul si a rezistat la fantasma nationalismului.
"Socialismul nu mai reprezinta raspunsul la nevoile europenilor. Romania este unul dintre cele mai bune exemple. In aceasta tara vedem fata adevarata a socialismului, vedem dezastrul pe care il provoaca acest pseudo-guvern, vedem care sunt atacurile la persoana si incercarile de a distruge institutii. Spuneam pseudo-guvern pentru ca misiunea unui guvern este aceea de a guverna in interesul cetatenilor. Acest guvern nu se preocupa absolut deloc de interesele cetatenilor romani", a afirmat Lopez.
El a precizat ca romanii au facut fata turcilor, au daramat comunismul, au rezistat fantasmei nationalismului si Romania nu poate cadea in capcana socialismului.
"Ceea ce fac socialistii este sa atace statul de drept, PSD-ul este impotriva valorilor europene. Aceasta tara, care a facut fata turcilor si a luptat cu curaj pentru a darama comunismul, a rezistat la fantasma nationalismului si a construit un stat care in prezent este un exemplu in ceea ce priveste protectia minoritatilor. Romania nu poate ceda in fata capcanei socialismului, Romania nu poate sa cada in capcana socialismului", a precizat secretarul general al PPE.
Antonio Lopez a mentionat ca stie forta romanilor, ca peste un milion de romani... mai mult
Sambata, 16 Martie 2019, ora 13:52
Averea medie a romanilor a crescut in perioada 2000 - 2018 de la 3.843 dolari/persoana la 20.321 dolari/persoana, valoarea totala a avutiei romanilor fiind, conform unui studiu realizat de Credit Suisse, de 317 miliarde de dolari, in conditiile in care avem 15.980 de milionari in dolari.
Cresterea averii romanilor o depaseste pe cea din Rusia, dar este sub Bulgaria, conform datelor studiului.
In Rusia majorarea este de la 2.942 dolari in 2000 la 19.997 dolari in 2018, totalul fiind de 2.240 miliarde de dolari.
Conform calculelor din Global Wealth Databook 2018, averea bulgarilor a crescut de la 3.965 de dolari in 2000 la 23.984 dolari in 2018, totalul fiind de 138 de miliarde de dolari.
In Italia averea medie a crescut de la 120.005 dolari la 217.787 dolari, cu un total de 10.569 miliarde dolari.
Din cei 3.843 de dolari ai unui roman mediu din anul 2000 (pentru 16,3 milioane de adulti), 716 dolari erau active financiare, iar 3.158 dolari erau bunuri nefinanciare. Valoarea medie a datoriei unui roman era de 31 de dolari.
In 2018 valoarea activelor financiare a crescut la 9.449 de dolari, iar a celor nefinanciare la 13.806 dolari, in timp ce valoarea medie a datoriilor a urcat la 2.934 dolari (numarul adultilor luat in calcul este 15,5 milioane).
Conform datelor bancii elvetiene, 14.302 romani aveau averi intre 1 si 5 milioane de dolari, 1.042 detin intre 5 si 10 milioane de dolari, 569 aveau intre 10 si 50 de milioane de dolari, 41 intre 50 si 100 de... mai mult
Duminica, 28 Octombrie 2018, ora 10:46
Prim-ministrul Dacian Ciolos a prezentat, vineri, principalele concluzii ale reuniunii Consiliului European de la Bruxelles.
De asemenea, potrivit unui comunicat remis Ziare.com, Ciolos a prezentat si pozitia Romaniei pe temele discutate - chestiunea migratiei, lupta impotriva terorismului, consolidarea Uniunii Economice si Monetare, uniunea energetica, chestiuni de relatii externe si referendumul pe care Marea Britanie il pregateste.
In ce priveste migratia, au fost discutii despre relocari si despre intarirea controlului la frontierele UE, iar in comunicat se arata ca premierul a precizat ca pentru Romania este important controlul fluxului migrator si pentru ca spatiul Schengen sa continue sa ramana o realitate, iar masurile de control la frontierele Schengen sa reprezinte o solutie temporara.
Ciolos, despre criza refugiatilor: Romania e solidara cu UE, dar pune conditii
In ceea ce priveste referendumul din Marea Britanie, toate statele membre doresc ramanerea ...citeste mai departe despre "Ciolos, concluzii dupa Consiliul European: Ce pozitie a avut Romania" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 18 Decembrie 2015, ora 21:48
Veniturile totale ale populatiei s-au situat in trimestrul al doilea la 2.452 de lei in medie pe gospodarie, din care veniturile banesti au reprezentat 85,1%, in timp ce cheltuielile gospodariilor au fost de 2.210 lei, consumul avand o pondere de 72,5%, potrivit datelor INS.
Veniturile medii lunare care au revenit unei persoane au fost de 919 lei din totalul de 2.452 de lei pe gospodarie, potrivit Mediafax.
Veniturile banesti au fost, in medie, de 2.087 lei lunar pe gospodarie (782 lei/persoana), iar veniturile in natura de 365 lei lunar pe gospodarie (137 lei/persoana). Salariile si celelalte venituri asociate au format cea mai importanta sursa de venituri, de 51,2% din veniturile totale ale gospodariilor.
"La formarea veniturilor totale ale gospodariilor, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale (24,4%), veniturile din agricultura (3,9%), veniturile din activitati neagricole independente (2,4%) si cele din proprietate si din vanzari de active din patrimoniul gospodariei (1,4%). O pondere importanta detin si veniturile in natura (14,9%), in principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (13,2%)", se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).
Veniturile totale medii pe o gospodarie din mediul urban au fost cu 33,9% mai mari decat ale gospodariilor din mediul rural si cu 12,4% mai mari fata de ansamblul gospodariilor.
In urban, veniturile gospodariilor au provenit in proportie... mai mult
Luni, 06 Octombrie 2014, ora 11:15
Sosirile si innoptarile in unitatile turistice de cazare au crescut cu 12,5%, respectiv 12% in luna iulie, comparativ cu aceeasi luna a anului anterior, anunta Institutul National de Statistica.
Sosirile inregistrate in structurile de primire turistica in luna iulie 2012 au insumat 1005,7 mii.
Sosirile turistilor romani in unitatile turistice de cazare au reprezentat 81,3% din numarul total de sosiri in luna iulie 2012, in timp ce turistii straini au reprezentat 18,7% din numarul total de sosiri, ponderi apropiate de cele din luna iulie 2011.
Sosirile in hoteluri detin in luna iulie 2012 o pondere de 73,5% din totalul sosirilor in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare, in crestere cu 10,8% fata de luna iulie 2011.
Innoptarile inregistrate in unitatile turistice de cazare in luna iulie 2012 au insumat 2992,2 mii, in crestere cu 12% fata de luna iulie 2011. Innoptarile turistilor romani in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare au reprezentat 86,9% din numarul total de innoptari in iulie 2012, in timp ce innoptarile turistilor straini au reprezentat 13,1%.
Indicele de utilizare neta a locurilor de cazare a fost de 34,9% in unitatile turistice de cazare din Romania, in luna iulie 2012, in crestere cu 3,8 puncte procentuale fata de aceeasi luna a anului trecut. In cazul hotelurilor, s-a inregistrat un indice de utilizare neta a locurilor de cazare de 43,3%.
Sosirile vizitatorilor straini in Romania, inregistrate la... mai mult
Luni, 03 Septembrie 2012, ora 12:16