Dupa cum este unanim cunoscut de catre toti actorii implicati in acordarea fondurilor europene, incepand cu institutiile europene si pana la autoritatile de management si organismele intermediare nationale, unul din principiile fundamentale in aceasta materie este acela al asigurarii unei bune gestiuni financiare, care presupune intrunirea a trei cerinte: economia, eficienta si eficacitatea creditelor.
De asemenea, o alta categorie de actori implicati, de aceasta data, in etapa utilizarii fondurilor europene, si anume beneficiarii, cunosc faptul ca, in numele principiului bunei gestiuni financiare, e posibil sa nu mai primeasca ori chiar sa fie obligati sa restituie fondurile primite, atunci cand autoritatile considera ca fondurile nu au fost folosite intr-un mod economic, eficient si eficace.
Se naste insa in unele situatii intrebarea cum se va aplica acest principiu, cu consecinta sistarii pe viitor a acordarii fondurilor sau chiar a restituirii acestora, atunci cand beneficiarii nu au nicio culpa in ce priveste nerespectarea cerintelor economiei, eficientei si eficacitatii ci, dimpotriva, culpa ar apartine chiar autoritatii care a acordat fondurile respective (nationala sau chiar comunitara)?
Se pot identifica alte principii de drept care sa ii protejeze pe beneficiarii fondurilor europene, chiar daca aceasta ar presupune o infrangere a principiului asigurarii unei bune gestiuni financiare?
In alte cuvinte, este acest principiu, al bunei gestiuni financiare,... mai mult
Miercuri, 21 Noiembrie 2018, ora 10:30
La data de 11 iunie 2014, a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Ordonanta de Urgenta nr. 34 privind drepturile consumatorilor in cadrul contractelor incheiate cu profesionistii, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative.
Adoptarea unui nou act normativ in materia protectiei consumatorului era necesara in vederea transpunerii in legislatia nationala a Directivei 2011/83/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 25 octombrie 2011 privind drepturile consumatorilor, pe care tarile membre UE aveau obligatia sa o implementeze pana la data de 13 decembrie 2013.
In preambulul Ordonantei de Urgenta 34/2014, legiuitorul explica de ce anume a fost necesara utilizarea procedurii de adoptare, in regim de urgenta, a actului normativ de implementare a Directivei: pentru a se evita posibilitatea declansarii procedurii de infringement de catre Comisia Europeana impotriva Romaniei, pentru neimplementarea in dreptul intern a prevederilor directivei comunitare, pana la data de 13 decembrie 2013.
Cu alte cuvinte, urgenta a fost justificata de propria culpa a autoritatilor romane in indeplinirea la termen a obligatiilor ce le revin si care, puse in fata perspectivei de a achita, ca penalitate, o suma forfetara minima fixa de 1.787.000 euro, la care se pot adauga penalitati de intarziere, au decis sa se mobilizeze si sa urgenteze implementarea Directivei, prin adoptarea unui ordonante de urgenta, evitand, astfel, procesul legislativ obisnuit.... mai mult
Marti, 01 Iulie 2014, ora 12:14
La nivel comunitar, achizitiile publice sunt considerate a fi unul dintre instrumentele de piata cu rol esential, care trebuie utilizate de statele membre in scopul realizarii unei cresteri inteligente, durabile si favorabile incluziunii, asigurand in acelasi timp o utilizare cat mai eficienta a fondurilor publice.
Acest rol cheie al achizitiilor publice a fost recunoscut de Comisia Europeana in Strategia Europa 2020, prezentata in comunicarea Comisiei din 3 martie 2010, intitulata "Europa 2020. O strategie europeana pentru o crestere inteligenta, ecologica si favorabila incluziunii".
In aceste conditii, a devenit necesara adaptarea textelor comunitare la noile cerinte si realitati ale pietei, fapt realizat prin adoptarea, la data de 26 februarie 2014, a Directivei 2014/24/UE a Parlamentului European si a Consiliului privind achizitiile publice si de abrogare a Directivei 2004/18/CE privind coordonarea procedurilor de atribuire a contractelor de achizitii publice de lucrari, de bunuri si de servicii.
Care sunt noile praguri valorice instituite de Directiva
Noua directiva instituie norme aplicabile procedurilor de achizitie utilizate de catre autoritatile contractante in legatura cu contractele de achizitie publica si concursurile de proiecte, a caror valoare estimata fara TVA este egala sau mai mare decat:
- 5.186.000 euro, in cazul contractelor de achizitii publice de lucrari;
- 134.000 euro, in cazul contractelor de achizitii publice de produse si... mai mult
Luni, 12 Mai 2014, ora 14:17
Actuala procedura a insolventei, reglementata de Legea nr. 85/2006 a devenit, de-a lungul timpului, un instrument utilizat uneori in mod abuziv, depotriva de debitori cat si de creditori.
Astfel, debitorii se pun la adapost de creditori, sub umbrela generoasa conferita de actuala lege, stiut fiind faptul ca, odata cu deschiderea procedurii, niciun fel de dobanzi, penalitati sau majorari nu se mai adauga la creantele existente iar toate actiunile pentru realizarea creantelor asupra debitorului sau bunurilor sale se suspenda de drept.
Pe de alta parte, la fel de adevarat este si faptul ca, nu de putine ori, si creditorii se folosesc de procedura insolventei pentru a pune presiune pe debitori, prin formularea unor cereri de deschidere a procedurii, desi neplata crentelor nu se datoreaza imprejurarii ca debitorii s-ar afla in insolventa.
La aceste neajunsuri se adauga si faptul ca, sub actuala reglementare, doar un numar mic de firme reusesc sa se redreseze in cadrul procedurii de reorganizare si sa reintre in mediul concurential, ceea ce atrage, dupa sine, o serie de consecinte negative: creditori care nu-si mai vad niciodata creantele acoperite, locuri de munca desfiintate, business-uri potential profitabile ajunse in faliment.
Prin urmare, o noua lege a insolventei se impune cu necesitate, iar asteptarile pe care mediul de afaceri le are de la viitoarea reglementare, cuprinsa in Proiectul de lege privind procedurile de prevenire a insolventei si de... mai mult
Marti, 11 Martie 2014, ora 08:30
Oana Stratula, Partner Stratula Mocanu & Asociatii, considera Craciunul o buna ocazie de a se regasi alaturi de oamenii dragi. Este adepta sarbatoririi Craciunului in mod traditional, impreuna cu familia, spre deosebire de Revelion, cand ii place sa mearga in locuri "zgomotoase".
"Cel mai bine simt parfumul sarbatorilor de iarna in Moldova, pentru ca acolo totul se intampla mai asezat, oamenii isi traiesc viata intr-un ritm mai putin alert, relatiile de familie si chiar cele de simpla prietenie sunt mai stranse si mai calde" a declarat Oana Stratula intr-un interviu acordat Business24.
Pentru partenerii de afaceri si angajatii cadourile constau, in primul caz, in obisnuitele cosuri de sarbatori, iar in al doilea, in prime, astfel ca fiecare sa isi poata cumpara cadoul pe care si-l doreste.
Ce inseamna pentru dumneavoastra Craciunul?
Chiar daca stiu ca suna banal, pentru mine Craciunul este o ocazie de a ma regasi alaturi de oamenii dragi, dupa toata agitatia si nebunia de peste an. Este un moment in care imi doresc sa am parte de liniste si relaxare.
Cum si unde sarbatoriti Craciunul? Sunteti adepta a sarbatorilor traditionale sau preferati ceva mai neconformist?
Anul acesta vom sarbatori Craciunul acasa, la Bucuresti, pentru ca drumul pana "acasa" la Iasi, de unde sunt eu, este prea lung si greu de suportat pentru copiii nostri, care sunt foarte mici.
Altfel, cel mai bine simt parfumul sarbatorilor de iarna in Moldova, pentru ca acolo totul se... mai mult
Miercuri, 25 Decembrie 2013, ora 00:00
In considerarea angajamentelor asumate prin Protocolul de la Kyoto din decembrie 1997, precum si a tintelor stabilite prin Directiva Parlamentului European si a Consiliului nr. 2001/77 privind promovarea electricitatii produse din surse de energie regenerabila pe piata interna a electricitatii, Romania a implementat o schema de sustinere a producerii de energie verde pe termen lung si mediu, pentru a facilita patrunderea mai rapida a acestei forme de energie pe piata energiei electrice.
In conditiile in care Directiva 2001/77 nu a impus tarilor membre utilizarea unei anumite scheme de sustinere a energiei verzi, prin adoptarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, Romania a ales sa promoveze productia de energie verde prin sistemul de cote anuale obligatorii, combinat cu tranzactionarea de certificate verzi.
Cum functioneaza sistemul de promovare a energiei produse din surse regenerabile de energie (E-SRE), prin certificate verzi
Ca prim pas, la nivel national se stabilesc atat cota de energie verde care trebuie produsa-consumata pentru a se realiza tinta nationala, aceasta reprezentand ponderea energiei verzi in consumul final brut de energie electrica, cat si cota anuala obligatorie de achizitie de certificate verzi, impusa furnizorilor de energie electrica, sub sanctiunea aplicarii de penalitati.
In al doilea rand, in functie de tipul de energie verde si de tehnologia folosita,... mai mult
Vineri, 30 August 2013, ora 13:40
In Scrisoarea de intentie agreata cu Fondul Monetar International, la sfarsitul lunii iulie, Guvernul Romaniei si-a exprimat dorinta de a identifica noi modalitati de largire a bazei sistemului de contributii sociale, in scopul declarat de a reduce povara impozitarii muncii.
In acest sens, in documentul oficial se arata ca, pana la mijlocul lunii septembrie 2013, Guvernul va adopta o ordonanta de urgenta prin care sa modifice prevederile actuale ale Codului Fiscal, in sensul aplicarii unei contributii obligatorii la fondul de sanatate asupra veniturilor obtinute de persoanele fizice din chirii.
Pentru a induce speranta ca aceste venituri ar putea sa nu fie, totusi, supuse CASS, in Scrisoarea de intentie se precizeaza ca noua contributie ar urma sa fie aplicata incepand cu data de 1 ianuarie 2014, insa numai in masura in care propunerea de modificare a sistemului fiscal va fi agreata de echipele FMI si CE.
Pana a fi salvati de interventia specialistilor FMI si CE, care sa tempereze avantul Guvernului de a impune noi taxe, este o certitudine ca intentia executivului este de a introduce contributia de asigurari sociale de sanatate in cazul veniturilor obtinute din chirii de persoanele fizice, aceasta reprezentand, de altfel, doar un prim pas in vederea implementarii unei abordari fiscale unitare, asa cum se arata intr-un comunicat oficial transmis de Ministerul Finantelor.
Mai mult decat atat, CASS-ul nu este singura taxa care va diminua veniturile obtinute din... mai mult
Vineri, 09 August 2013, ora 17:58
Nu de putine ori, inca din momentul lecturarii documentatiei de atribuire, se poate intrevedea o preferinta a autoritatii contractante pentru anumiti posibili ofertanti, fapt ce rezulta, de regula, din conditiile stabilite de aceasta in privinta capacitatii profesionale pe care trebuie sa o aiba participantii la procedura.
Acest lucru este evident mai ales in domeniile in care numarul specialistilor nu este foarte mare, iar acestia se cunosc intre ei, inclusiv in ceea ce priveste membrii echipelor, studiile pe care le-au urmat, proiectele in care au fost implicati si valoarea acestora.
Desigur ca o documentatie de atribuire restrictiva poate face obiectul unei contestatii in fata Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor, insa un astfel de demers presupune, pe de o parte, un anumit nivel de cunoastere a legislatiei in domeniul achizitiilor publice, care sa permita identificarea criteriilor restrictive si, pe de alta parte, implicarea unor resurse de ordin financiar, uman si de timp.
Din aceasta perspectiva, initiativa Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice de a interveni prin redactarea unor instructiuni privind modalitatea in care autoritatile contractante trebuie sa formuleze cerintele de calificare ce vizeaza capacitatea profesionala este una binevenita.
Cand pot fi impuse cerinte privitoare la studii si in ce pot consta acestea
Autoritatea contractanta poate solicita informatii referitoare la studii,... mai mult
Miercuri, 03 Iulie 2013, ora 14:21
Intr-un moment incert pentru soarta proiectului Nabucco, care deja este declarat perdant in fata concurentei reprezentate de gazoductul Trans-Adriatic Pipeline (TAP), Romania s-a grabit sa adopte masuri legislative care au drept scop tocmai realizarea lucrarilor de dezvoltare pe teritoriul tarii noastre a Conductei de gaze naturale Nabucco.
Proiectul Nabucco a fost initiat in anul 2002, in vederea diversificarii surselor de aprovizionare cu energie ale unei Uniuni Europene dependente de gazul rusesc, prin construirea unui gazoduct care ar fi urmat sa transporte gazul azer spre Occident, trecand prin Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria.
Nedorind insa sa imparta cu prea multi parteneri beneficiile pozitiei sale strategice, Turcia s-a razgandit si a dezvoltat pe teritoriul sau, impreuna cu Azerbaidjanul, o conducta proprie, Trans Anatolian Pipeline, care pleaca de la Shah Deniz si se opreste la granita sa europeana, de unde gazul ar urma sa ajunga in Occident, fie prin gazoductul Nabucco, fie prin Trans-Adriatic Pipeline.
Desi se pare ca decizia a fost deja luata de reprezentantii statului azer si ai investitorilor de la Shah Deniz, si nu putini sunt pesimistii care spun ca aceasta nu este favorabila proiectului Nabucco, marele castigator va fi anuntat pe 28 iunie, cu o saptamana inaintea intalnirii dintre presedintele azer Ilham Aliyev si Jose Manuel Barroso, care va avea ca subiect principal coridorul sudic de transport al gazelor naturale.
"Mai bine... mai mult
Miercuri, 26 Iunie 2013, ora 12:35