Cai extraordinare de atac, o OUG salvatoare, gratierea individuala, o decizie CCR sau chiar o decizie CEDO ar putea sa-l scoata mai devreme din penitenciar pe liderul PSD si inca seful Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, condamnat la 3 ani si jumatate de inchisoare pentru instigare la abuz in serviciu.
Ce sanse are?
Specialisti in Drept au explicat pentru Ziare.com ce variante are Liviu Dragnea pentru a iesi mai devreme din penitenciar.
Liberarea conditionata
Liviu Dragnea poate face o solicitare de liberare conditionata abia dupa ce a executat 2 ani si 4 luni de inchisoare. Termenul poate fi scurtat prin recompense, zile castigate ca urmare a muncii facute in penitenciar sau a participarii la diferite programe si activitati educationale.
Mai multe detalii: Dragnea poate face cerere de liberare conditionata dupa ce executa 2 ani si 4 luni de inchisoare
Calea extraordinara de atac
Avocatii lui Liviu Dragnea pot deschide o cale extraordinara de atac: revizuirea, contestatia in anulare sau recursul in casatie.
Juristii au explicat pentru Ziare.com ca sunt sanse slabe de reusita, daca nu sunt aduse probe sau argumente noi, care nu au fost folosite in timpul procesului de la Inalta Curte.
Deciziile CCR
"Aici ar putea fi o salvare. Daca vine de la CCR o decizie de dezincriminare totala a infractiunii de abuz in serviciu, de exemplu. Liviu Dragnea ar putea face o contestatie la executare si ar fi eliberat.
In cazul in care este impus un prag minim... mai mult
Marti, 28 Mai 2019, ora 13:16
Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) ar putea pronunta luni o decizie care l-ar putea scapa pe liderul PSD, Liviu Dragnea, de condamnarea la 3 ani si 6 luni de inchisoare primita in faza de fond a dosarului Angajarilor fictive la DGASPC Teleorman. Decizia vine in contextul in care chiar luni, la Inalta Curte, sunt stabilite pledoariile finale in acest proces intens mediatizat.
Concret, CCR urmeaza sa se pronuntare asupra conflictului dintre Parlament si Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) pe tema constituirii completurilor specializate in cazurile de coruptie, sesizare facuta de Florin Iordache. Decizia CCR a fost amanata de 3 ori.
Asadar, daca CCR constata existenta unui conflict juridic de natura constitutionala, la Inalta Curte s-ar repeta situatia din cazul completurilor de 5 judecatori. O parte din sentinte vor fi anulate, cazurile vor fi rejudecate, iar Inalta Curte ar trebui sa formeze astfel de completuri.
Iata cum a fost inventata povestea completurilor specializate pentru a-l salva pe Liviu Dragnea de condamnare
Era competent Iordache sa faca sesizarea?
Tot astazi, CCR trebuie sa se pronunte si pe o solicitare facuta de PNL, privind competenta lui Florin Iordache de a sesiza CCR, in locul presedintelui Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea.
Curtea trebuie sa precizeze daca presedintele Camerei Deputatilor isi poate delega atributia de sesizare a CCR catre unul dintre vicepresedinti.
Solicitarea liberalilor: PNL a cerut CCR sa suspende... mai mult
Luni, 20 Mai 2019, ora 00:00
Liderul PSD, Liviu Dragnea, cere completului de 5 judecatori de la Inalta Curte sa desfiinteze sentinta de condamnare la 3 ani si 6 luni pentru instigare la abuz in serviciu, deoarece ar fi fost condamnat de un complet de 3 judecatori obisnuit, si nu de un complet specializat in fapte de coruptie.
Cererea lui Dragnea: Este un caz de nulitate absoluta, deoarece este vorba de o compunere nelegala a completului care a dat decizia in faza de fond, cerem desfiintarea sentintei si trimiterea cazului la rejudecare. Aceasta exceptie nu a fost ridicata in faza de fond a dosarului!
Solicitarea a fost facuta, luni dupa-masa, la finalul audierilor din dosarul Angajarilor fictive la Directia Copilului Teleorman, de catre cei doi avocati ai lui Liviu Dragnea, Marian Nazat si Flavia Teodosiu. Asta in timp ce liderul PSD era internat in spital, dupa ce a acuzat probleme medicale.
Aceeasi solicitare a facut-o si avocatul Toni Neacsu, pentru un alt inculpat din dosar, Olguta Sefu. Toni Neacsu a aparat-o in faza de fond pe Bombonica Prodana, fosta sotie a lui Liviu Dragnea.
Exceptia ridicata de avocatii lui Dragnea a fost depusa la Inalta Curte ca motiv de apel si urmeaza sa se ia in discutie la urmatorul termen, cel din 15 aprilie.
Citeste si: Dragnea va fi audiat peste o luna. Martor in dosarul Angajarilor fictive: El stia de situatie, ceilalti nu comentau de frica
"Cum ajungem la CCR?"
Pe modelul completurilor de 5 judecatori, s-ar putea forta sesizarea Curtii... mai mult
Marti, 19 Martie 2019, ora 18:30
Reprezentantii USR au anuntat, marti, ca vor cere Avocatului Poporului sa atace la CCR ordonanta de urgenta pe legile justitiei, adoptata de Executiv. Ei au facut apel la Comisia Europeana sa intervina pentru ca Romania legifereaza impotriva MCV si a Tratatelor UE.
"USR transmite ca pentru adoptarea OUG-ului erau necesare dezbateri si recomandari ale partenerilor europeni pentru a vedea in ce masura deciziile luate de Tudorel Toader sunt corecte, insa tot procesul a fost netransparent si modificat dupa bunul plac al celor care conduc PSD-ALDE. USR ii va solicita Avocatului Poporului sa atace acest OUG la CCR, mai ales in contextul in care bugetul lui Victor Ciorbea a fost crescut pentru sesizarile la Curtea Constitutionala. De asemenea, USR va face apel si catre organismele internationale. USR considera ca in acest moment Comisia Europeana trebuie sa intervina, deoarece modul in care se legifereaza in Romania este impotriva Tratatelor UE si MCV. Mai mult, USR este dispus sa ajunga in fata Curtii Europene de Justitie pentru a apara justitia din Romania", au transmis reprezentantii USR, intr-un comunicat.
Deputatul USR Stelian Ion a declarat ca prin OUG adoptat, marti, de Executiv Dragnea si Tariceanu acapareaza cele mai importante institutii care lupta impotriva coruptiei din Romania: Parchetul General, DNA, DIICOT, Inalta Curte de Casatie si Justitie.
"Vor sa puna mana pe absolut tot ce inseamna justitie in aceasta tara. Acest OUG nu a fost discutat sau anuntat.... mai mult
Marti, 19 Februarie 2019, ora 21:52
Sectiile Unite de la Inalta Curte au decis ca dosarele intrate la sfarsitul anului 2018 pe rolul completurilor de cinci in care nu au fost administrate probe raman la completurile trase la sorti in decembrie 2018 si nu vor fi repartizate celor constituite in ianuarie 2019. Este vorba inclusiv de dosarele lui Dragnea, Tariceanu si Grebla.
Judecatorii au hotarat ca nu se impune modificarea jurisprudentei care se aplica la repartizarea dosarelor de la completurile de 5 judecatori. Aceasta jurisprudenta a fost schimbata de o decizie data la sfarsitul anului trecut de Consiliul Superior al Magistraturi.
Dosarul lui Liviu Dragnea, de exemplu, va ramane la ultimul complet de judecata stabilit in 2018, singurul care a fost recunoscut pana acum si de avocatul liderului PSD, desi in mod normal ar fi trebuit sa ajunga la un complet stabilit la inceputul lui 2019, ca in fiecare an, pana acum, cand CSM a decis altfel si iata ca judecatorii nu s-au opus.
Sectiile Unite au hotarat ca se vor "respinge, ca inadmisibile, sesizarile formulate de Completul de 5 judecatori in materie penala si Sectia penala privind schimbarea jurisprudentei existente la nivelul Completurilor de 5 judecatori in materie penala, sub aspectul interpretarii si aplicarii principiului continuitatii completului de judecata, subsumat regulii anualitatii ce guverneaza activitatea acestor formatiuni de judecata. Definitiva. Pronuntata, in sedinta publica, astazi 31 ianuarie 2019".
A existat si o opinie... mai mult
Joi, 31 Ianuarie 2019, ora 20:00
Comisia Europeana a anuntat ca a fost notificata cu privire la actiunea in instanta a liderului PSD Liviu Dragnea.
Institutia europeana a precizat, intr-un raspuns pentru Mediafax, ca va depune observatiile intr-un timp adecvat. Totodata, CE a adaugat ca respecta independenta OLAF si a instantelor.
"Am fost instiintati de catre Curte asupra acestei actiuni legale [cazul T738/2018] si acum o vom analiza. Respectam atat independenta OLAF, cat si a instantelor europene. Ca intotdeauna in astfel de proceduri, Comisia va depune observatiile intr-un interval adecvat de timp. Comisia nu va face comentarii in acest caz, pentru a respecta independenta instantelor europene", precizeaza Christian Wigand, purtator de cuvant al Comisiei Europene.
Potrivit site-ului Tribunalului UE, dosarul Dragnea v Commission Case T 738/18 a fost inregistrat pe data de 11.12.2018.
Presedintele PSD Liviu Dragnea a dat in judecata Comisia Europeana, asa cum Ziare.com a anuntat in exclusivitate, in incercarea de a obtine anularea raportului Oficiului European pentru Combaterea Fraudelor (OLAF), institutie care a constatat fraude cu fonduri europene in dosarul Tel Drum.
Surse de la Luxemburg au explicat pentru Ziare.com ca Liviu Dragnea nu mai putea sa atace raportul OLAF, pentru ca iesise demult din termen. Asa ca a ales o cale indirecta, adica ataca raspunsul negativ primit de la Comisia Europeana la o plangere pe care a facut-o in privinta Raportului OLAF.
Intr-o actiune de 40 de... mai mult
Luni, 07 Ianuarie 2019, ora 18:00
Liviu Dragnea se ia la tranta cu Comisia Europeana la Tribunalul UE de la Luxemburg. Presedintele PSD vrea astfel sa ajunga, pe o cale colaterala, la anularea raportului OLAF care constata frauda cu fonduri europene in dosarul Tel Drum, raport care a dus la inculparea sa de catre DNA.
Potrivit site-ului Tribunalului UE, dosarul Dragnea v Commission Case T 738/18 a fost inregistrat pe data de 11.12.2018.
Surse de la Luxemburg au explicat pentru Ziare.com ca Liviu Dragnea nu mai putea sa atace raportul OLAF, pentru ca iesise de mult din termen. Asa ca a ales o cale indirecta, adica ataca raspunsul negativ primit de la Comisia Europeana la o plangere pe care a facut-o in privinta Raportului OLAF.
Intr-o actiune de 40 de pagini, Liviu Drangea acuza faptul ca OLAF nu i-ar fi respectat dreptul de a fi audiat, prezumtia de nevinovatie cu ocazia realizarii Raportului, care ar fi fost intocmit cu incalcarea regulilor de buna administrare a justitiei.
Dragnea este asistat de avocatii Bernard O'Connor si Sebastien Gubel. Juristi consultati de Ziare.com afirma ca actiunea lui Liviu Dragnea impotriva CE este evident inadmisibila si reflecta o mare disperare: "Dragnea crede ca la Tribunalul UE este ca la CCR".
Citeste mai departe despre "Exclusiv Miscare disperata in dosarul Tel Drum: Liviu Dragnea da in judecata Comisia Europeana" pe Ziare.com. mai mult
Duminica, 06 Ianuarie 2019, ora 18:45
Pentru al treilea an consecutiv de la momentul infiintarii, societatea de avocati Dragne & Asociatii a fost nominalizata de Legal 500 Europe, Middle East si Africa (EMEA), unul dintre cele mai renumite ghiduri internationale de profil.
In acest an, aria de practica "Litigii si Arbitraj" o claseaza pe o pozitie de lider. Potrivit publicatiei, Dragne & Asociatii a fost apreciata pentru avocatii sai "remarcabili", care si-au castigat reputatia de specialisti in litigii, avand o "vasta experienta" in aceasta arie de practica.
Dintre partenerii societatii au fost nominalizati de catre Legal 500, Ion Dragne, ca fiind "unul dintre cei mai buni avocati litiganti" din Romania, Stelian Garofil si Delia Bosman.
Stelian Garofil a fost apreciat ca specialist in Proprietate intelectuala si Drept fiscal, iar Delia Bosman ca fiind avocatul care acorda clientilor "cele mai bune sfaturi si strategii".
Editia din 2014 a ghidului international Legal 500 EMEA a fost publicata in cursul zilei de astazi si cuprinde cele mai performante firme si avocati din Europa si din lume.
Inca din 2011, Dragne & Asociatii a primit recunoasterea pentru aria de practica "Litigii si Arbitraj", fiind remarcata de-a lungul timpului si pentru proiectele derulate in materie de "Banci, finantari, piete de capital", dar si "Drept comercial", "Fuziuni si Achizitii". mai mult
Joi, 10 Aprilie 2014, ora 15:15
Delia Bosman, Deputy Managing Partner Dragne&Asociatii, a fost nominalizata in topul Best Lawyers 2012 si face fata cu brio provocarii de a fi manager, in acelasi timp. Asta nu o impiedica sa aiba mereu grija de felul in care arata, pentru ca stie cat de important este acest aspect, in orice ipostaza.
Ea este de parere ca una dintre calitatile managerului trebuie sa fie abilitatea de a a construi o echipa solida, insa ca are nevoie si de o buna cunoastere a pietei dar si o viziune globala asupra business-ului.
Delia Bosman recunoaste ca daca ar fi sa o ia de la capat ar alege tot avocatura desi este o profesie solicitanta si acapareaza o mare parte din timpul personal.
"In cele din urma, gasirea unui echilibru intre viata profesionala si personala e un ideal greu de atins, dar merita sa ne straduim", sustine Delia Bosman, intr-un interviu acordat Business24.
Sunteti inclusa in topul Best Lawyers 2012 in domeniile Arbitraje Internationale, Insolventa si Litigii. Care au fost motivele pentru care ati fost nominalizata pentru acest premiu?
Avocatii sunt nominalizati in topul Best Lawyers de catre colegii de breasla, deci presupun ca am ceva colegi care ma apreciaza si m-au nominalizat. Nu pot decat sa ma bucur si sa ma simt onorata pentru aceasta recunoastere.
Cum impacati functia de management pe care o aveti in cadrul Dragne si Asociatii cu cea de avocat? Ce primeaza: managerul sau avocatul?
Teoretic putem face o distinctie intre cele doua functii,... mai mult
Sambata, 13 Octombrie 2012, ora 00:00