Guvernul asteapta in continuare un punct de vedere al CSAT legat de privatizarea CFR Marfa, dar precizeaza ca nu a cerut convocarea "de urgenta" a Consiliului, ci includerea pe agenda proximei sedinte a proiectului de HG, si vede ca o fortare decizia presedintelui de a convoca "de urgenta" CSAT.
Executivul arata ca hotararile in cadrul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) se iau cu unanimitate de voturi a celor prezenti, in conditiile indeplinirii cvorumului, ceea ce nu ar fi posibil in cazul participarii la sedinta a cuiva fara drept de vot.
Intr-un comunicat transmis vineri, Guvernul informeaza ca a luat act de decizia presedintelui Traian Basescu de a convoca Consiliul Suprem de Aparare a Tarii cu privire la Hotararea de Guvern pentru aprobarea conditiilor principale ale contractului de vanzare de actiuni la CFR Marfa si ca asteapta in continuare un punct de vedere al Consiliului in acest sens, dar precizeaza ca nu a cerut convocarea "de urgenta" a CSAT, ci a solicitat presedintelui sa dispuna includerea pe ordinea de zi a proximei sedinte a Consiliului a proiectului de HG. Solicitarea Guvernului a fost facuta in baza articolului 4 litera d) si articolului 7 din Legea nr.415/2002 privind organizarea si functionarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.
Ce avizeaza CSAT
Articolele mentionate prevad ca CSAT avizeaza proiectele de acte normative initiate sau emise de Guvern privind securitatea nationala, organizarea generala a fortelor armate,... mai mult
Vineri, 02 August 2013, ora 09:17
Responsabilitatea pentru privatizarea CFR Marfa este in continuare pasata de la un palat la altul. Presedintia a postat pe site-ul CSAT o Hotarare a acestei institutii, care inca din 5 februarie 2013 mentiona ca "modalitatea concreta si procedura de privatizare a CFR Marfa se afla in responsabilitatea Ministerului Transporturilor si a Guvernului Romaniei".
Intr-un document oficial postat pe site-ul presedintiei, CSAT arata ca privatizarea CFR Marfa se afla in "responsabilitatea Ministerului Transporturilor si a Guvernului Romaniei", contrazicandu-l astfel pe premierul Victor Ponta.
Prim-ministrul solicitase membrilor CSAT sa avizeze schimbarea controlului asupra CFR Marfa, invocand ca aceasta este o companie strategica. De asemenea, Guvernul anuntase ca neformularea unei pozitii a CSAT in cazul contractului de privatizare a CFR Marfa se va finaliza prin blocarea privatizarii, instituirea unui management privat si restructurarea companiei.
Raspunsul oferit de seful statului la declaratiile premierului nu a intarziat sa apara, iar CSAT a descretizat, miercuri, Hotarea de Guvern (HG) privind privatizarea CFR Marfa, in care se mentioneaza foarte clar ca Guvernul este responsabil.
La Articolul 2 al acestei Hotarari se precizeaza ca "Modalitatea concreta si procedura de privatizare se afla in responsabilitatea Ministerului Transporturilor si Guvernului".
Articolului 3 arata ca Ministerul Transporturilor trebuie sa includa in contractual de privatizare o serie de... mai mult
Miercuri, 31 Iulie 2013, ora 14:58
Premierul Victor Ponta, care este si ministru interimar al Transporturilor, refuza sa semneze contractul de privatizare a CFR Marfa, cu toate ca a sustinut ca e un succes.
Seful Executivului incearca sa paseze responsabilitatea fie catre CSAT, fie catre vicepremierul Gabriel Oprea, care il va inlocui incepand de joi, pe perioada concediului.
Conform caietului de sarcini, miercuri expira cele 5 zile in care ar trebui sa se semneze contractul de privatizare a CFR Marfa, intre Ministerul Transporturilor si Grupul Feroviar Roman (GFR), condus de Gruia Stoica. Negata de Victor Ponta, informatia este publica si a fost confirmata chiar de Andrei Zaharescu, purtatorul de cuvant al Guvernului.
La fel ca si saptamana trecuta, luni seara Victor Ponta s-a eschivat intrebat fiind de un jurnalist ce are de gand sa faca in cazul in care CSAT nu se reuneste si nu da aviz in termenul de cinci zile prevazut in caietul de sarcini.
"Avem 60 de zile pana la care trebuie sa efectuam, daca se respinge de catre CSAT, evident nu mai facem...", a declarat Victor Ponta, anuntand ca incepand de joi pleaca in concediu si nu intentioneaza sa se intoarca in cazul in care va fi totusi convocata sedinta CSAT pe care continua sa o solicite.
Citeste mai multe despre De ce se teme premierul Ponta sa semneze contractul de privatizare a CFR Marfa? pe Ziare.com. mai mult
Miercuri, 31 Iulie 2013, ora 12:20
Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) CSAT a avizat de trei ori, pana in prezent, privatizarea CFR Marfa, a declarat vineri purtatorul de cuvant al Guvernului, Andrei Zaharescu, dupa ce Presedintia a aratat ca CSAT nu a avizat niciodata un contract de privatizare dupa incheierea procesului de licitatie.
"Cu sau fara competente, CSAT a avizat de trei ori pana acum privatizarea CFR Marfa. In 2011, 2012 si 2013 s-au dat avize ale CSAT in legatura cu aceasta privatizare", afirma Zaharescu, potrivit unui comunicat remis Agerpres.
Totodata, el reia "recomandarea ca purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale sa nu comunice in numele CSAT, precum si de a trata cu seriozitate si responsabilitate acest subiect, care trebuie abordat in interes public".
Zaharescu mai reaminteste faptul ca, in sedinta de Guvern de miercuri, a fost aprobata finalizarea negocierilor privind privatizarea CFR Marfa, iar acestea au fost transmise catre Consiliul Suprem de Aparare a Tarii in vederea unei pozitii.
"Guvernul Romaniei nu poate considera ca aceasta pozitie a fost exprimata astazi, prin intermediul comunicatului transmis de Administratia Prezidentiala, sub semnatura domnului Bogdan Oprea", afirma Zaharescu.
El sustine ca Guvernul Romaniei asteapta in continuare convocarea CSAT de catre presedintele Romaniei si formularea unei pozitii cu privire la finalizarea negocierilor pentru privatizarea CFR Marfa.
Purtatorul de cuvant al Guvernului reaminteste, totodata,... mai mult
Vineri, 26 Iulie 2013, ora 15:14
Guvernul asteapta o decizie in prima sedinta a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii legat de CFR Marfa, purtatorul de cuvant al Presedintiei neavand dreptul legal sa exprime pozitii in numele CSAT din a carui componenta nu face parte, afirma purtatorul de cuvant al Guvernului, Andrei Zaharescu.
Argumentul Executivului este ca CFR Marfa reprezinta o companie strategica si se inscrie astfel in atributiile CSAT.
Declaratia purtatorului de cuvant al Guvernului a fost transmisa printr-un comunicat, dupa ce purtatorul de cuvant al Presedintiei s-a pronuntat pe aceasta tema.
In comunicatul transmis miercuri seara, Andrei Zaharescu confirma ca Guvernul va transmite CSAT rezultatul finalizarii negocierilor privind privatizarea companiei CFR Marfa si sustine ca decizia Guvernului este consecventa cu procedura pe care a aprobat-o CSAT in ceea ce priveste strategia de privatizare a CFR Marfa.
"Consideram ca, daca CSAT s-a pronuntat in legatura cu aceasta privatizare inainte de derularea sa, trebuie sa se pronunte si cu privire la rezultatele negocierii. Guvernul asteapta o decizie in prima sedinta a CSAT, purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale neavand dreptul legal sa exprime pozitii in numele CSAT (din a carui componenta nu face parte)", se afirma in comunicat.
Potrivit aceleiasi surse, din punctul de vedere al mai multor ministere, precum Ministerul Apararii sau Ministerul Justitiei, in baza legii, aceasta companie este una strategica si face obiectul... mai mult
Joi, 25 Iulie 2013, ora 09:45
Guvernul va include in strategia de privatizare a CFR Marfa o serie de proceduri de pre-calificare a investitorilor, legate de cifra de afaceri, experienta in domeniu si capacitatea financiara, documentul urmand sa fie discutat, marti, 5 februarie, in CSAT si aprobat a doua zi de Executiv.
Premierul Victor Ponta a declarat, marti seara, la RTV, ca a discutat pe aceasta tema cu presedintele Traian Basescu si ca acesta a fost de acord cu vanzarea companiei, dar cu conditia ca procedura de atribuire sa fie diferita de cea aplicata in cazul incercarii de privatizare a Oltchim, respectiv de licitatie deschisa.
Licitatia pentru cumpararea pachetului majoritar de actiuni la Oltchim a fost castigata anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV. Dicoanecu nu a intrat insa in posesia titlurilor pentru ca nu a platit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.
Guvernul s-a angajat in ultimele negocieri cu FMI sa publice anuntul de privatizare a CFR Marfa in luna martie a acestui an si sa semneze contractul de vanzare a unui pachet majoritar de actiuni pana la jumatatea lui mai, tranzactia urmand sa fie incheiata atunci cand "toate conditiile vor fi indeplinite".
"Pentru CFR Marfa, pregatirile sunt avansate in vederea vanzarii unui pachet majoritar de actiuni catre un investitor strategic. Vom organiza o licitatie publica pentru selectarea castigatorului si intentionam sa incheiem tranzactia cat mai curand posibil, imediat ce toate conditionalitatile din... mai mult
Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 08:28
Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca a respins privatizarea CFR Marfa pentru ca se propunea varianta derularii procesului prin licitatie cu strigare, care permite oricui un show televizat, ca in cazul Oltchim, ceea ce i s-a parut "inadmisibil".
"CFR Marfa a fost respins la privatizare pentru ca se propunea privatizare cu strigare, ca la Oltchim. Ori, sa vii sa vrei sa validezi cea mai riscanta varianta de privatizare pentru o companie de talia CFR Marfa mi s-a parut inadmisibil. Deci, CFR Marfa este o companie care poate fi privatizata, dar nu prin privatizare cu strigare", a afirmat Basescu.
El a subliniat ca la o procedura de privatizare cu strigare poate sa mearga oricine vrea sa faca "un show televizat".
Presedintele a mai spus ca el considera ca privatizarea CFR Marfa trebuie sa se faca cu un investitor strategic.
"Eu o vad cu un investitor strategic, o mare companie feroviara europeana, va opera pe teritoriul Romaniei, o companie care sa-i ridice valoarea, pentru asta facem privatizare", a spus Basescu.
CFR Marfa, prioritatea numarul 1, impusa de FMI
Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat, marti, dupa intalnirea cu reprezentantii FMI, ca privatizarea CFR Marfa a devenit "prioritatea numarul 1", dupa ce saptamana trecuta spunea ca va solicita ca aceasta companie sa nu mai fie trecuta in proprietate privata.
Fenechiu a avut marti o intalnire de circa doua ore si jumatate cu delegatia FMI, Bancii Mondiale si Comisiei... mai mult
Joi, 24 Ianuarie 2013, ora 08:56
CFR Marfa va fi privatizata urmand sa fie vandute maximum 20 de procente din capitalul social, asta insa dupa ce va fi obtinut avizul de la Consiliul Suprem de Aparare a Þarii, a declarat ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu.
"A privatiza o societate atunci cand ea inregistreaza pierderi foarte mari este o greseala, o abordare nerecomandata de niciun manual de management. Astept sa vad o decizie finala din partea CSAT cu privire la privatizarea CFR Marfa. Propunerea mea este ca aceasta societate sa nu fie privatizata decat intr-un procent de maximum 20%. Pana atunci doresc sa numim un management performant, un management privat la aceasta companie, sa o aducem sa joace corect, cinstit si in termenii concurentiali", a spus ministrul Transporturilor, citat de Agerpres.
CFR Marfa, companie aflata pe calendarul privatizarilor nu a putut fi privatizata in 2012 deoarece Consiliul Suprem pentru Apararea Þarii a respins privatizarea pachetului majoritar de actiuni la societate, fiind considerata companie de interes strategic.
Desi fusese trecuta in memorandumul incheiat cu institutiile financiare internationale, Ministerul Transporturilor si Infrastructurii a anuntat in luna octombrie ca finalizarea privatizarii integrale a CFR Marfa in 2012, conform memorandumului cu FMI, va fi amanata in lipsa unui aviz din partea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.
Ministerul Transporturilor primise toate avizele din partea celorlalte ministere pentru privatizarea integrala... mai mult
Vineri, 11 Ianuarie 2013, ora 15:51
Privatizarea CFR Marfa nu se va mai face in 2012, desi evaluarea companiei este finalizata, a declarat, marti, Horatiu Buzatu, secretar general adjunct in Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, care a adaugat ca o decizie va fi luata, cel mai probabil, in 2013.
"Pentru finalizarea privatizarii in acest an raspunsul este mai degraba nu. Am terminat evaluarea companiei, dar nu putem avansa cifre. Asta pentru ca ar fi in dezavantajul vanzatorului, adica statul roman, dar si al celor care vor fi interesati sa participe", a declarat reprezentantul Ministerului Transporturilor, prezent la Zilele Feroviare 2012.
La inceputul lunii octombrie, Horatiu Buzatu declara ca finalizarea privatizarii integrale a CFR Marfa pana la 31 decembrie 2012, conform intelegerii cu Fondul Monetar International, necesita un ultim aviz din partea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT).
"Acest ultim aviz nu a venit, ci am primit un comunicat prin care ni s-a spus ca membrii CSAT au fost informati cu privire la privatizarea societatii. Practic, aceasta a dus la scoaterea proiectului de Hotarare de Guvern privind privatizarea societatii din sedinta de Guvern de miercuri, iar lipsa avizului poate fi o problema din cauza calendarului foarte strans", spunea Buzatu.
De ce a blocat CSAT privatizarea CFR Marfa? Ce spune Presedintia
Acesta a mai subliniat ca Ministerul Transporturilor primise toate avizele din partea celorlalte ministere pentru privatizarea integrala a societatii si... mai mult
Marti, 09 Octombrie 2012, ora 17:00