Adrian Dumitrescu, expert principal in cadrul Bancii Nationale (BNR), a declarat marti, in cadrul dezbaterilor din cadrul Comisiei de Buget, finante si banci a Camerei Deputatilor, ca BNR nu poate sustine propunerea legislativa care prevede repatrierea a 91,5% din rezervele de aur din strainatate.
Expertul BNR a afirmat ca orice initiativa de modificare a legii de functionare a Bancii Nationale presupune consultarea obligatorie a Bancii Centrale Europene (BCE).
"Pozitia BNR este ca BNR nu poate sustine propunerea legislativa in discutie in forma adoptata in Senat si nici nu poate accepta integral propunerile de amendamente primite de la senatorul Serban Nicolae. Potrivit legislatiei europene, orice initiativa de modificare a legii 312 privind statutul BNR presupune consultarea obligatorie a Bancii Centrale Europene inaintea adoptarii propunerii legislative de catre Parlament, astfel incat avizul acestei institutii europene sa poata sa fie luat in considerare.
Potrivit BCE, atributia bancilor centrale privind detinerea si administrarea rezervelor oficiale ale statelor membre implica luarea unor decizii privind detinerea, pastrarea, dispunerea, negocierea si administrarea zilnica, precum si administrarea pe termen lung a rezervelor internationale.
BCE subliniaza ca bancile centrale nationale de bucura de independenta in ceea ce priveste toate actiunile legate de detinerea si administrarea rezervelor internationale", a declarat reprezentantul BNR.
"Tot BCE... mai mult
Marti, 16 Aprilie 2019, ora 21:20
Banca Nationala a Romaniei asteapta o solicitare de aviz cu privire la proiectul de lege referitor la rezerva de aur, iar acesta va fi insotit de un amplu document de explicatii si atunci nu este corect ca voci de la BNR sa inceapa sa-si spuna parerea in spatiul public inainte de a pleca acest document, a declarat pentru AGERPRES Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Nationala a Romaniei (BNR).
"Banca Nationala nu va intra in dezbaterea publica privind proiectul de lege cu rezerva de aur. Motivul este unul singur. Legea Bancii Nationale spune asa: sunt cinci atributii ale Bancii Nationale si articolul 2, punctul 1, litera e arata ca Banca Nationala printre cele cinci atributii administreaza rezervele internationale ale Romaniei. Iar articolul 3, punctul 2 zice ca orice proiect de act normativ care priveste domeniile in care Banca Nationala are atributii va fi adoptat dupa ce in prealabil s-a solicitat avizul Bancii Nationale a Romaniei. Deci Banca Nationala, potrivit legii, asteapta o solicitare de aviz. Avizul acesta va fi insotit de un amplu document de explicatii si atunci nu este corect, nu este normal, nu este uzual ca voci de la Banca Nationala sa inceapa sa-si spuna parerea in spatiul public inainte de a pleca acest document de la Banca Nationala care sa exprime pozitia Consiliului de Administratie al acestei institutii", a spus Adrian Vasilescu.
Presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, si senatorul PSD Serban Nicolae au depus miercuri la... mai mult
Joi, 28 Februarie 2019, ora 17:38