Moscova a "autorizat" un suspect in doborarea zborului MH17, a carui extradare a fost ceruta de Haga, sa se intoarca in estul separatist ucrainean, acuza procuratura olandeza
Parchetul olandez a acuzat luni Moscova de faptul ca a "autorizat" un suspect ucrainean in doborarea zborului MH17 sa paraseasca Rusia si sa se intoarca in estul Ucrainei, refuzand sa aprobe cererea de extradare a acestuia catre Olanda, relateaza AFP.
Volodimir Temah, un fost lider separatist prorus, a fost arestat si predat Rusiei in septembrie, in cadrul unui amplu schimb de priznonieri intre Moscova si Kiev.
Olanda a cerut imediat Rusiei extradarea lui Volodimir Tamah, suspectat de anchetatorii olandezi de faptul ca a fost implicat in doborarea avionului apartinand companiei malaysiene Malaysia Airlines care efectua zborul MH17, in 2014, deasupra estului Ucrainei. Toti cei 283 de pasageri si 15 membri ai echipajului au murit atunci.
"Potrivit presei, Volodimir Temah s-a intors deja la resedinta sa in estul Ucrainei", a denuntat luni parchetul olandez.
"Ministerul Public a conchis ca Rusia l-a autorizat in mod voit pe Volodimir Temah sa paraseasca Federatia rusa si a refuzat sa dea curs cererii olandeze, in timp ce era obligata sa o faca, in virtutea Conventiei Europene a Extradarii", a subliniat el.
Conventia europeana a extradarii a intrat in vigoare in 1957, prin Consiliul Europei (CoE), din care Rusia face parte din 1996.
Potrivit parchetului, Moscova a anuntat ca nu este in... mai mult
Luni, 02 Decembrie 2019, ora 17:45
Guvernul olandez vrea sa intenteze o actiune in justitie Rusiei, din cauza presupusei responsabilitati a Moscovei in distrugerea avionului care opera zborul MH17, in contextul in care discutii pe aceasta tema se afla intr-un impas, a anuntat joi ministrul olandez de Externe Stef Blok.
Un avion de tip Boeing apartinand companiei malaysiene Malaysia Airlines, care zbura de la Amsterdam la Kuala Lumpur, a fost doborat in zbor, la 17 iulie 2014, in estul separatist prorus al Ucrainei.
Toti cei 283 de pasageri de la bord - intre care 196 de olandezi - si cei 15 membri ai echipajului si-au pierdut viata.
Olanda si Australia, care numara multe victime in randul pasagerilor ucisi in aceasta catastrofa aeriana, au acuzat in mod deschis Moscova, in luna mai.
La mai bine de sase luni de la aceasta decizie, "contactele diplomatice nu au permis inca sa inceapa discutii cu privire la responsabilitatea Rusiei in legatura cu rolul sau in distrugerea zborului MH17", afirma seful diplomatiei olandeze Stef Blok intr-o scrisoare transmisa Camerei Deputatilor.
Vezi si O racheta apartinand Rusiei a doborat avionul prabusit in Ucraina. Anchetatorii au dovezi puternice, care pot fi admise intr-o sala de judecata ...citeste mai departe despre "Olanda vrea sa dea in judecata Rusia in legatura cu avionul doborat in Ucraina" pe Ziare.com mai mult
Joi, 20 Decembrie 2018, ora 23:36
Sistemul de rachete utilizat pentru doborarea avionului de pasageri Malaysia Airlines, in Ucraina, in iulie 2014, a fost transportat de soldati rusi, cu "autorizatie de inalt nivel", releva un nou raport.
O investigatie a unui organism olandez de ancheta a concluzionat anul trecut ca avionul a fost doborat de o racheta trasa de un sistem Buk ce a explodat la un metru de cabina avionului si a provocat ruperea si prabusirea aparatului de zbor, ceea ce a dus la moartea celor 298 de persoane aflate in avion, scrie The Independent. A fost identificata si o suprafata de 320 de kilometri patrati din estul Ucrainei de unde ar fi putut fi lansata racheta.
Raportul olandezilor nu precizeaza cine e insa de vina pentru doborarea avionului. Stabilirea responsabilitatii face parte dintr-o ancheta separata.
Avion doborat in Ucraina: Cum si de ce s-a prabusit aeronava - raportul final
Un raport facut public saptamana aceasta, intocmit de Bellingcat, un grup de investigatori compus din ...citeste mai departe despre "Noi dezvaluiri despre avionul doborat in Ucraina: Investigatia care scoate la iveala implicarea Rusiei la cel mai inalt nivel" pe Ziare.com mai mult
Joi, 25 Februarie 2016, ora 09:13
Producatorul rus de armament Almaz-Antei a anuntat disponibilitatea de a detona o racheta Buk in apropierea fuselajului unui avion Boeing scos din uz, pentru o simulare in cadrul anchetei privind doborarea avionului malaysian in iulie 2014, in estul Ucrainei, informeaza site-ul agentiei TASS.
"Conducerea companiei Almaz-Antei confirma din nou disponibilitatea de a face un experiment prin detonarea unei rachete de tip 9M38M1 (Buk-M1) in apropierea fuselajului unui avion similar cu cel doborat in Ucraina pe 17 iulie 2014", se arata intr-un comunicat.
Experimentul ar urma sa aiba loc intr-un poligon de testare, in prezenta unor experti independenti si a reprezentantilor unor companii aeriene.
"Obiectivul experimentului ar fi confirmarea tipului de racheta folosita pentru doborarea avionului, prin studierea traiectoriei si conditiilor in care a avut loc explozia", precizeaza compania Almaz-Antei.
Avionul companiei Malaysia Airlines prabusit in iulie 2014 in estul Ucrainei a ...citeste mai departe despre "Rusii vor sa simuleze doborarea avionului din Ucraina" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 18 Iulie 2015, ora 21:05
Date inca nepublicate in urma decriptarii cutiilor negre ale avionului malaezian Boeing-777, care s-a prabusit la 17 iulie in estul Ucrainei cu 298 persoane la bord, confirma ca aparatul de zbor a fost lovit de o racheta, dupa cum a relatat canalul CBS.
"Racheta a facut ceea ce trebuia sa faca - sa doboare avionul", a declarat, sub rezerva anonimatului, un expert european in securitate aeriana, pentru postul de televiziune american, citat de RIA Novosti.
El a adaugat ca datele difuzate de sistemele de inregistrare confirma "depresurizarea indusa de o explozie puternica".
SUA au atribuit anterior Rusiei responsabilitatea pentru doborarea avionului companiei Malaysia Airlines, acuzand Moscova de livrari de arme grele, inclusiv sisteme de rachete antiaeriene, insurgentilor prorusi din sud-estul Ucrainei.
Autoritatile ucrainene au acuzat rebelii din Donetk de catastrofa aeriana din 17 iulie, dar insurgentii sustin ca nu dispun de sisteme atat de sofisticate care sa doboare avioane la o altitudine de 10.000 de metri. Dar o serie de date, intre care fotografii si inregistrari ale unor discutii telefonice intre rebeli, demonstreaza ca acestia dispun de sisteme de rachete sol-aer Buk.
Boeing-777 al Malaysia Airlines, care efectua zborul MH17 pe ruta Amsterdam-Kuala Lumpur, cu 298 de persoane la bord, s-a prabusit la 17 iulie in regiunea Donetk, doborat de o racheta sol-aer, la o altitudine de peste 10.000 de metri, intr-o zona controlata de rebeli. Nu au existat... mai mult
Luni, 28 Iulie 2014, ora 12:35
Analistii americani sustin ca avionul cu aproape 300 de oameni la bord doborat, joi, in estul Ucrainei ar fi putut fi lovit de o racheta supersonica.
Epava a fost fotografiata de doi reporteri pentru New York Times, iar pozele au fost analizate de experti in aparare si securitate ai IHS Jane's. Fotografiile ilustreaza resturile aeronavei, imprastiate pe o raza de cativa kilometri.
Imaginile sugereaza ca aparatul de zbor a fost distrus de o racheta supersonica, care, aparent, ar fi explodat foarte aproape de avion, in timp ce acesta se afla la o altitudine de 10.000 de metri.
Specialistii americani au precizat, ulterior, ca racheta ce a doborat avionul a fost trasa cu un lansator BUK rusesc, autoritatile de la Kiev ...citeste mai departe despre "Avion doborat in Ucraina: Aeronava ar fi fost lovita cu o racheta supersonica" pe Ziare.com mai mult
Marti, 22 Iulie 2014, ora 11:04
Prabusirea avionului malaezian in Ucraina ii va determina pe multi turisti de pe alte continente sa evite Europa de Est si, implicit, Romania, considerand ca zona este nesigura, cred operatorii din turism, care spun ca va scadea si numarul romanilor care vor zbura spre Rusia sau tarile scandinave.
"E nenorocirea nenorocirilor", a afirmat Gheorghe Fodoreanu, proprietarul agentiei Invitation Romania, pentru Mediafax
El a explicat ca orice accident aviatic major se reprecuteaza negativ la nivel mondial, iar in perioada imediat urmatoare numarul pasagerilor pe cursele aeriene din intreaga lume scade cu 0,1-0,5%, ceea ce, arata Fodoreanu, este enorm.
"Bineinteles ca exista un impact emotional. Pe mine m-au sunat in ultimele ore cativa prieteni ca sa ma intrebe pe unde trec exact avioanele cu care urmeaza sa zboare", a spus Dorin Ivascu, presedintele Asociatiei Romane a Operatorilor Privati din Aviatie.
Turismul romanesc, victima colaterala a proximitatii geografice
In afara efectului emotional, care afecteaza pasagerii curselor aeriene din intreaga lume, prabusirea avionului in Ucraina afecteaza si turismul romanesc, din cauza vecinatatii celor doua tari.
"Din pacate, Romania este la o distanta relativ mica de zona de conflict din Ucraina, iar turistii din zone mai indepartate, de pe alte continente, nu fac foarte clar distinctia intre Romania, Ungaria, Ucraina sau Bulgaria. Pentru ei, acestea sunt tari din Estul Europei, unde are loc un conflict pe fondul... mai mult
Vineri, 18 Iulie 2014, ora 16:30
Ministerul Afacerilor Externe precizeaza ca un cetatean cu dubla cetatenie, inclusiv romana, se afla pe lista pasagerilor avionului prabusit in Ucraina.
"In completarea informarii de presa transmisa in aceasta dimineata cu privire la tragedia aviatica din Ucraina, Ministerul Afacerilor Externe informeaza ca - urmare a verificarilor care continua in vederea stabilirii identitatii tuturor pasagerilor - i-au fost furnizate noi informatii potrivit carora pe lista transmisa pana la acest moment de compania Malaysian Airlines se regaseste un cetatean care detine dubla cetatenie, inclusiv cetatenie romana", arata MAE intr-un comunicat de presa remis vineri Agerpres.
MAE arata ca familia pasagerului roman a fost informata de autoritatile din tara de domiciliu, iar autoritatile romane au luat, de asemenea, legatura cu familia.
"Familia victimei a precizat ca nu doreste, sub nicio forma, sa fie facute publice niciun fel de date personale", afirma MAE.
Aeronava Boeing-777, care apartinea companiei "Malaysia Airlines" si efectua cursa Amsterdam - Kuala Lumpur, s-a prabusit joi pe teritoriul Ucrainei, la circa 60 de kilometri de granita de Rusia, informeaza ITAR-TASS si Interfax.
Prabusirea a avut loc nu departe de Donetk, unde au loc ciocniri intre fortele ucrainene si separatisti prorusi. mai mult
Vineri, 18 Iulie 2014, ora 12:47
Cele mai multe companii aeriene importante ale lumii si-au redirectionat zborurile pentru a ocoli spatiul aerian al Ucrainei in urma prabusirii avionului MH17 al Malaysia Airlines la granita dintre Rusia si Ucraina.
Intr-o zi obisnuita, scrie Business Insider, spatiul aerian al Ucrainei este unul dintre cele mai congestionate din lume, intrucat serveste drept intersectie majora pentru zboruri care leaga centre majore din Europa cu megalopolisuri din Asia, informeaza mediafax.
Totusi, linii aeriene importante precum Lufthansa si British Airways au dat ordine clare ca aeronavele lor sa evite complet regiunea aflata in conflict.
Harta de mai jos, publicata pe Twitter de catre Newsweek, ilustreaza spatiul aerian al Ucrainei la cateva ore dupa ce zborul MH17 a pierdut contactul cu radarul.
Ce companii aeriene au anuntat ca vor ocoli Ucraina
Agentia federala americana a aviatiei (FAA) a cerut joi avioanelor comerciale americane sa evite spatiul aerian din estul Ucrainei, in urma prabusirii avionului malaysian in aceasta zona, relateaza AFP.
FAA a lansat acest apel "din cauza evenimentelor recente si unor potentiale noi activitati periculoase".
Apelul vizeaza zonele Simferopol (Crimeea) si Dniepropetrovsk.
Compania Air France a anuntat ca a "luat decizia de a nu mai survola estul Ucrainei".
In Germania, Lufthansa, numarul unu printre companiile aeriene de transport in Europa, a decis ca ocoleasca "spatiul aerian ucrainean incepand din acest moment".... mai mult
Vineri, 18 Iulie 2014, ora 12:01