Ruşii care fug de mobilizarea lui Vladimir Putin în Războiul din Ucraina cu orice preţ, în timp ce Moscova se pregăteşte să le închidă frontiera, plătesc până la 28.000 de euro pentru un loc într-un avion privat, iar unii încearcă să închirieze avioane private cu opt locuri, cu preţuri cuprinse între 89.000 şi 156.000, dezvăluie The Guardian.
”Situaţia este absolut nebună în acest moment. Primim 50 de cereri pe zi acum, aproximativ 5.000”, declară cotidianului britanic Evgheni Bikov, directorul unei societăţi de avioane private ruse, Your Charter.
El spune că întreprinderea sa a început să închirieze avioane comerciale mai mari pentru a răspunde cererii şi că tot ”nu are locuri suficiente pentru toată lumea”.
Antreprenorul precizează că cel mai ieftin loc într-un avion comercial închiriat cu destinaţia Erevan vostă aproximativ 200.000 de ruble (3.300 de euro).
Cererea a crescut de 50 de ori
Potrivit conducătorului altei întreprinderi care propune zboruri cu avionul privat, FlightWay, cererile de zboruri numai dus în Armenia, Turcia, Kazahstan şi Dubai au crescut.
”Cererea a crescut de 50 de ori”, declară cotidianului britanic Eduard Simonov.
Însă oferta este redusă, deoarece numeroase companii de avioane private europene au părăsit piaţa rusă, în urma sancţiunilor impuse Moscovei din cauza Războiului rus din Ucraina.
În Rusia au loc manifestaţii, la care au fost arestate mii... mai mult
Miercuri, 28 Septembrie 2022, ora 14:49
În Franța, o inițiativă legislativă legată de interzicerea folosirii avioanelor private, proiect anunțat de un deputat ecologist, stârnește ample discuții. Ministrul delegat pentru transporturi, Clément Beaune, crede că o astfel de discuție trebuie să aibă loc, dar în anumite condiții și cu anumite reglementări.
Deputatul ecologist, Julien Bayou, a anunțat că lucrează la o inițiativă legislativă care să interzică folosirea avioanelor private. El spune într-un interviu publicat de Libération că ''noi suntem pe aceeași planetă, dar nu în aceeași lume'', referindu-se la cei care folosesc ca mijloc de transport avioanele private.
Ministrul delegat pentru transporturi, Clément Beaune, a reacționat la propunerea deputatului ecologist, admițând că sunt necesare o serie de măsuri. Fără a intra în prea multe detalii, ministrul analizează câteva piste care ar putea fi incluse în planul de ''sobrietate energetică'' anunțat de Emmanuel Macron de Ziua Națională a Franței.
Printre acestea s-ar putea număra taxarea celor care folosesc avioane private, în special al celor care folosesc acest tip de transport pe distanțe scurte pentru care există o alternativă feroviară pentru a se deplasa, precum și reglementarea folosirii acestora. Clément Beaune nu exclude includerea zborurilor cu avioanele private în cotele care se referă la taxa carbon, cote decise de Uniunea Europeană.
Clément Beaune este de părere că... mai mult
Luni, 22 August 2022, ora 23:38
Companiile aeriene analizeaza inca implicatiile restrictiilor anuntate de presedintele Donald Trump pentru calatoriile dinspre Europa spre SUA, insa unii din cei mai bogati americani au inceput deja sa caute o solutie pentru a se intoarce rapid acasa, transmite Bloomberg.
Industria avioanelor private a primit un val de cereri din partea americanilor care in prezent se afla in Europa, chiar daca operatorii incearca sa obtina clarificari cu privire la modul in care interdictia anuntata de Trump le va afecta operatiunile.
"Situatia este fara precedent" a declarat Adam Twidell, director general la compania PrivateFly, care ofera zboruri cu avioane private. "In ultimele ore am primit un numar semnificativ de cereri din partea americanilor care in prezent sunt in Europa si sunt interesati sa zboare inapoi in SUA. Am primit si cereri din partea cetatenilor americani interesati sa zboare in alte parti ale Europei si spre Marea Britanie, care in prezent este scutita de aceasta interdictie", adauga Adam Twidell.
Miercuri seara, Donald Trump a anuntat suspendarea, incepand de vineri, a tuturor calatoriilor din Europa spre SUA (cu exceptia celor din Marea Britanie) in incercarea de a impiedica propagarea virusului Covid-19 pe teritoriul american.
Acest anunt este asteptat sa duca la cresterea cererii pentru avioane private din partea persoanelor fizice, chiar daca calatoriile cu avioanele companiilor sunt in scadere, avand in vedere ca firmele vor sa restrictioneze... mai mult
Joi, 12 Martie 2020, ora 16:59
Piata vanzarilor si inchirierilor de avioane private a inceput sa fie din nou de interes pentru oamenii de afaceri din Romania, numarul persoanelor care calatoresc in acest mod avand un trend ascendent fata de anul anterior.
"Anul acesta, interesul pentru zboruri cu avioane private a crescut comparativ cu anii anteriori, ajungand sa fie comparabil cu cel din perioada de dinainte de criza.
Diferenta fata de anii anteriori, in special daca facem referire la clientii romani, consta in schimbarea comportamentului de cumparare al celor care acceseaza acest tip de servicii. Acestia sunt mai selectivi si nu mai iau decizii imediate, cunosc mai bine piata, in special in ceea ce priveste pretul si serviciile incluse", a declarat Gabriela Grigorescu, director al Private Jets Europe, intr-un comunicat de presa.
Inchirierea unui business jet, in functie de mai multe variabile, printre care tipul aeronavei, an de fabricatie si servicii incluse, variaza intre 1.500 si 8.000 de euro pentru fiecare ora de zbor.
Un zbor dus-intors pe rutele interne variaza intre 5.000-8.000 de euro, in timp ce o calatorie nonstop dus-intors pe ruta Bucuresti-Dubai poate costa 60.000 - 70.000 de euro cu un avion super midsize, tip Gulfstream G280.
Cele mai populare modele de aeronave de acest gen apartin companiilor Gulfstream Aerospace, Bombardier Aerospace, Cessna-Textron Aviation, Embraer si Dassault Falcon.
Pasagerii ce urca la bordul acestor aeronave beneficiaza de confort si... mai mult
Luni, 18 Decembrie 2017, ora 12:58
2Cand vine vorba despre avioane private, standardele sunt la cel mai ridicat nivel, insa noul Learjet 85, care va fi lansat in 2013, promite sa spulbere orice limita a luxului la bord.
Modelul 85 este cel mai mare Learjet realizat vreodata, cu imbunatatiri semnificative in ceea ce priveste zborurile transcontinentale. Este dotat cu cea mai noua tehnologie pentru a spori siguranta, confortul si luxul, relateaza BusinessInsider.
In plus, intr-un astfel de avion nu te vei plictisi niciodata, indiferent, de cat de lunga este calatoria: are la bord DVD Playere, televizoare HD si acces la Internet.
Noul Learjet 85 va fi disponibil exclusiv prin Flexjet, iar costurile se ridica la circa un milion de dolari.
Datorita materialelor folosite pentru constructia avionului, precum fibra de carbon, modelul 85 este mai aerodinamic, iar mentenanta este mai usor de realizat si mai putin costisitoare decat in cazul avioanelor produse de competitie.
Pilotii beneficiaza de ecrane de control mai mari si mai usor de folosit, in timp ce pasagerii se destind in cabine cu design elegant, customizat la cerinta clientului.
Practic, un astfel de avion poate fi dotat cu orice exista intr-o casa de lux, iar costul pentru decorarea interiorului il pot depasi pe cel al avionului.
Astfel, clientii pot cheltui de la cateva sute de dolari, pana la 1,5 milioane de dolari, pentru designul interior al avioanelor private. Cele mai intalnite cerinte sunt sistemele audio, televizoarele... mai mult
Sambata, 25 August 2012, ora 14:20
Economia in plina dezvoltare a Chinei naste miliardari pe banda rulanta, care prind repede gustul risipei de bani pe cumparaturi de lux, cum sunt iahturile sau avioanele private.
De fapt, amploarea fenomenului este atat de mare, incat China ar putea deveni curand paradisul companiilor care vand astfel de vehicule. Iar lucrurile deja se misca. Horizon Yachts a inchiriat superiahtul Lady Gaga unui om de afaceri chinez, potrivit Bornrich.
Si piata avioanelor private din China a inregistrat o crestere semnificativa in ultima perioada. Un dealer din sudul Chinei, Zhuhai Cirrus General Aviation, a vandut 14 aeronave in doar patru zile. Volumul important de vanzari de pe piata chineza demonstreaza clar faptul ca oamenilor de afaceri chinezi le-a revenit apetitul pentru aeronave de lux, in ciuda restrictiilor impuse de Beijing.
Printre cele mai cautate modele de avioane private se numara aeronavele americane Cirrus SR22 si SR20, ale caror preturi se ridica la 791 mii de dolari, respectiv 480 mii de dolari.
Dealerul care are in portofoliu aceste aeronave este chiar cel mai mare jucator de pe piata chineza, care ofera si servicii aeronautice precum alimentarea, gazduire in hangare si asigurarea mentenantei. Iar afacerea merge atat de bine, incat compania, sub sloganul "Zborul este un stil de viata", si-a propus construirea a 40 de baze aeronautice pe teritoriul Chinei.
Insa din cauza reglementarilor foarte stricte si a dificultatilor de a obtine aprobari, proprietarii... mai mult
Joi, 22 Martie 2012, ora 14:37
Oamenii obisnuiti zboara cu avioanele marilor companii, considerand ca cel mai bun mod de a calatorii este de a-si cumpara bilet la clasa business. Bogatii lumii detin insa avioane private, pe care le modifica pentru a le fi pe plac.
Boeing a anuntat recent ca a fost livrat primul avion 747-8 catre un cumparator privat, acesta fiind versiunea mai mare a clasicului avion care poate acomoda 467 de pasageri pe doua etaje. Clientul va putea sa doteze aeronava cu tot ce doreste, singura limita fiind imaginatia sa si cei 444 de metri patrati disponibili, scrie Luxuo.
Nicolas Sarkozy si-a dotat avionul prezidential cu un mic cinema, dar si cu cateva cuptoare de 75.000 de euro bucata.
La randul sau, Dimitri Medvedev, presedintele rus, si-a dotat avionul Ilyushin II-96PU cu bai ce contin bideuri si chiuvete din aur.
Cel mai faimos avion privat din lume, Air Force One, contine destule birouri pentru ca intreaga administratie prezidentiala sa poata conduce tara de la inaltime.
Magnatul Donald Trump si-a prezentat avionul privat intr-un video clip. Printre dotarile avionului sau Boeing 757 se numara o cabina de dus si numeroase elemente placate cu aur.
Actorul John Travolta are si el un avion privat Boeing 707 ce contine o sala de relaxare, cu canapele, lambriuri de lemn si mese pentru cina.
Cel mai ambitios proiect apartine insa printului saudit Al-Waleed bin Talal, care inca nu a fost livrat. El a cerut modificarea unui Airbus A380 superjumbo. Acesta ar... mai mult
Duminica, 04 Martie 2012, ora 15:57
Miliardarii din Romania cheltuiesc zeci de milioane de euro pe avioane private, cu care pot ajunge oriunde in lume in cateva ore. Limuzina sau elicopterul par deja de moda veche, daca judecam dupa optiunile lu Tiriac, Patriciu sau Ioan Niculae.
In Romania, sunt inregistrate peste 80 de avioane private, multe dintre acestea costand intre 50.000 si 1 milion de euro. Vedeta este, insa, un Bombardier Global 5000 care ii apartine milionarului Ion Tiriac. Pretul avionului este de 30 de milioane de euro.
Ion Tiriac - avion de 30 milioane de euro
Fostul jucator de tenis si hochei a ajuns unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri romani. Acesta este primul roman care a ajuns in Topul Forbes al miliardarilor lumii, avand in prezent o avere de 1,5 miliarde de euro.
Avionul lui Tiriac, un Bombardier Global 5000, valoreaza nici mai mult, nici mai putin de 30 de milioane de euro. Acesta poate zbura 11.000 de kilometri fara sa necesite o oprire si atinge 900 km/h. Tiriac poate da o petrecere in acest avion, capacitatea sa fiind de 20 de locuri.
Dinu Patriciu - avion de 12 milioane de euro
Patriciu este binecunoscut pentru afacerile sale din domeniile imobiliar, industrie si mass-media, acesta aparand in topurile Forbes ca fiind cel mai bogat roman, avand o avere ce o depaseste pe a lui Tiriac.
Patriciu are un Bombardier Challenger CL-604, care merge cu o viteza medie de 882 km/h si poate ajunge pana in SUA fara oprire. Capacitatea aeronavei etse de 19... mai mult
Vineri, 10 Februarie 2012, ora 12:28
Miliardarul american Warren Buffett a sustinut, in repetate randuri, necesitatea taxarii bogatilor, pentru ca aceasta ar fi una dintre solutiile iesirii din criza financiara. Pe de alta parte, Buffett detine o companie de transport aerian care da in judecata Fiscul american, tocmai pentru suprataxare.
NetJets, o subsidiara a grupului Berkshire Hathaway, detinut de miliardar, da in judecata guvernul american pentru 642,7 milioane de dolari, suma formata din taxe si penalitati considerate ilegale de catre reprezentantii companiei, scrie Reuters.
Acestia sustin ca Internal Revenue Service a evaluat gresit o taxa pentru biletele de avion, care trebuia sa se aplice numai pasagerilor ce cumparau locuri pe aeronavele comerciale sau charter.
Ca manager al aeronavelor private, NetJets sustine ca serviciiile sale nu se califica drept "transport impozabil", in conformitate cu definitia Congresului si a declarat ca actioneaza ca un "agent" pentru proprietarii de avioane.
In plus, oficialii NetJets au mai precizat ca rivalii companiei nu s-au confruntat cu impozite similare si, ca atare, se vede pus intr-un dezavantaj competitiv.
Din cauza interpretarii gresite facute de Fiscul american, unitatile NetJets au fost taxate suplimentar cu mai mult de 642 milioane de dolari.
NetJets a fost infiintata de Richard Santulli in anul 1986, iar in anul 2007 era cea mai mare companie de acest gen din lume. Miliardarul american a cumparat-o, in 1998, dupa ce trei ani a fost... mai mult
Vineri, 18 Noiembrie 2011, ora 08:57