Amenintarile cu "distrugerea totala" formulate de presedintele american Donald Trump la adresa Coreei de Nord sunt "contraproductive" si dau apa la moara Phenianului, care isi justifica ambitiile nucleare prin nevoia de a se apara, afirma analisti citati miercuri de AFP.
Trump a folosit primul sau discurs in cadrul Adunarii Generale a ONU pentru a lansa un avertisment dur catre Phenian, care a efectuat la inceputul lui septembrie un al saselea test nuclear, iar saptamana trecuta a testat, in premiera, o racheta care a survolat teritoriul Japoniei.
In discursul de marti de la New York, liderul de la Casa Alba a spus despre nr. 1 al regimului de la Phenian, Kim Jong-un, ca este un "om-racheta" pornit intr-o "misiune sinucigasa pentru el si pentru regimul sau".
Daca SUA vor fi constranse sa se apere sau sa-si apere aliatii, nu vor avea alta optiune decat sa distruga total Coreea de Nord, a declarat Trump.
Or, potrivit unor analisti, acest gen de retorica nu va reusi sa descurajeze Phenianul de la concretizarea ambitiilor sale nucleare, ci dimpotriva. Retorica belicoasa este "total neproductiva", a atras atentia Marcus Noland, de la Institutul Peterson pentru economia internationala.
In opinia sa, prin amenintarile sale, Trump i-a ridicat mingea la fileu lui Kim, care se va grabi sa arate pe postul national de televiziune nord-coreean dovada ca Phenianul are nevoie de o forta de descurajare demna de acest nume in fata a ceea ce considera a fi agresiunea... mai mult
Miercuri, 20 Septembrie 2017, ora 21:37
China se pregateste pentru o criza la granita cu Coreea de Nord, unde isi intareste defensiva si isi realiniaza fortele in zonele din jur.
Potrivit The Wall Street Journal, Beijingul muta in acest fel trupele la granita de circa 1.400 de kilometri cu Coreea de Nord pregantindu-se pentru o potentiala criza, inclusiv posibilitatea unui atac al armatei Statelor Unite.
Potrivit unor site-uri militare si guvernamentale, dar si unor interviuri cu experti care au studiat pregatirile, Beijingul a implementat multe dintre schimbari in ultimele luni, dupa ce le-a initiat anul trecut.
Aceste miscari coincid cu anuntul lui Donald Trump, despre o posibila actiune militara americana care sa stopeze programul armelor nucleare ale Coreei de Nord, in timp ce liderul de la Casa Alba preseaza China sa faca mai multe pentru a controla situatia de la Phenian.
Printre masurile luate de chinezi se numara o noua brigada de aparare a granitei, supraveghere video continua in zona montana de la frontiera, sustinuta de drone, si buncare pentru protejarea de explozii nucleare si chimice.
De asemenea, armata chineza a deplasat si a modernizat alte unitati din zonele de granita si a dat publicitatii detalii despre exercitii efectuate recent cu fortele speciale, trupe aeriene si alte unitati despre care expertii sustin ca pot fi trimise in Coreea de Nord intr-o situatie de criza.
Ministerul chinez al Apararii nu a raspuns atunci cand a fost chestionat daca recentele schimbari au... mai mult
Marti, 25 Iulie 2017, ora 22:58
Noul presedinte sud-coreean, Moon Jae In, a spus miercuri ca exista o mare posbilitate a izbucnirii unui conflict militar cu Coreea de Nord.
"Realitatea este ca este o mare posibilitate a unui conflict militar la NLL (Northern Limit Line, linia delimitarii de nord, trad. - n.red.) si la linia de demarcare militara", a spus Moon, potrivit Reuters.
Agentia de presa comenteaza ca, in ultima perioada, Phenianul pare sa fi facut progrese mari in ce priveste capacitatile nucleare si de lansare a rachetelor.
"Vom trata cu asprime cu Nordul, impreuna cu comunitatea internationala", a mai spus liderul de la Seul, citat si de The Independent, adaugand ca armata sa ramane in continuare pregatita sa contracareze orice provocare a Nordului.
Linia delimitarii de nord este o linie de demarcatie maritima, disputata intre cele doua tari, din Marea Galbena. Aceasta linie reprezinta granita militara de facto dintre cele doua Corei.
Comentariile lui Moon vin la cateva ore dupa ce tara sa, care gazduieste 28.500 de trupe americane, a anuntat ca urmareste redeschiderea unui canal de dialog cu Coreea de Nord.
In varsta de 64 de ani, Moon este presedinte al Coreei de Sud de doar o saptamana, urmandu-i lui Park Geun Hye.
Citeste mai multe despre amenintarile Coreei de Nord la adresa Sudului si Statelor Unite:
Tensiuni in crestere: Coreea de Nord ameninta cu razboi total, Trump ii transmite un mesaj lui Kim Jong UnEste iminent un razboi intre SUA si Coreea de Nord?Japonia... mai mult
Miercuri, 17 Mai 2017, ora 12:06