Averea obtinuta din petrol e un blestem. Intotdeauna e vorba de aceeasi poveste: pretul creste vertiginos, datorita noilor resurse descoperite, iar apoi oferta depaseste cererea si cotatiile se prabusesc rapid. Cu cat e mai abrupta caderea, cu atat e mai mare impactul social si geopolitic.
Intr-un articol publicat de Project Syndicate si preluat de Inquirer.net, Michael Meyer - care s-a ocupat de partea de comunicare pentru secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, si este decan la Graduate School of Media and Communications din cadrul Aga Khan University din Nairobi - avertizeaza ca noua criza a titeiului ar putea crea un val de refugiati.
Ultima bula de acest tip s-a spart in anii 1980 si a schimbat lumea. La inceputul deceniului, pretul petrolului a urcat pana la 45 de dolari pe baril, iar in 1988 a atins un minim istoric, de 9 dolari pe baril.
Soferii au avut cel mai mult de castigat, ca urmare a ieftinirilor de la pompa. Insa in alte domenii, consecintele au fost ...citeste mai departe despre "Efectul neasteptat al prabusirii petrolului: Un nou val de imigranti va veni catre Europa?" pe Ziare.com mai mult
Luni, 01 Februarie 2016, ora 07:40
Actorul Leonardo DiCaprio, nominalizat la Oscar pentru rolul din filmul "The Revenant", a criticat folosirea in exces a combustibililor fosili si a promis ca va face o investitie semnificativa pentru a salva mediul inconjurator.
El a primit distinctia Crystal Awards in cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, informeaza Esquire.
Iar in timpul discursului pe care l-a tinut cu aceasta ocazie, el a criticat lacomia gigantilor petrolieri si a promis va da 15 milioane de dolari, prin intermediul fundatiei sale, pentru ca lumea sa nu mai fie atat de dependenta de combustibilii fosili.
DiCaprio a precizat ca mai putin de 3% din toate actiunile caritabile merg catre "apararea planetei noastre", insa exista semnale pozitive, avand in vedere ca oameni de afaceri precum Mark Zuckerberg incep sa schimba acest lucru.
Leonardo DiCaprio a donat 1 milion de dolari pentru ...citeste mai departe despre "Leonardo DiCaprio da o avere pentru salvarea planetei si critica dur lacomia companiilor petroliere: Destul!" pe Ziare.com mai mult
Joi, 21 Ianuarie 2016, ora 20:12
Omul de afaceri Ion Tiriac sustine ca va lasa fundatiilor toata averea sa si a comentat efectul pe care il au scaderea pretului petrolului, noul Cod Fiscal, dar si faptul ca prejudiciile nu sunt recuperate cum ar trebui.
El marturiseste ca a intrat in industria energetica atunci cand cotaita titeiului era de 130-140 de dolari, in speranta ca va ajunge la 200 de dolari.
"Ma indoiesc ca pe termen lung ramane la acest nivel. Cred ca petrolul este dependent de situatiile economico-politice care influenteaza piata", explica antreprenorul, intr-un interviu acordat Capital.
De asemenea, el spune ca nu va cumpara rafinaria OMV Petrom de la Pitesti, insa vrea sa "atace" piata carburantilor.
"Sunt niste oameni care se preocupa de treaba asta. (...) Dupa parerea mea nu au niciun fel de proiect sa se bata cu Petrom sau cu Rompetrol, cu acesti magnati ai energiei. Dar vrem sa facem niste entitati. Nu le numim statii petroliere, ci niste entitati mai specializate cu un interes mai larg ...citeste mai departe despre "Ion Tiriac a decis ce va face cu averea. Viziunea sa despre pretul petrolului si Codul Fiscal" pe Ziare.com mai mult
Luni, 07 Septembrie 2015, ora 10:19
Prabusirea dramatica a pietei petrolului, insuccesul in deschiderea bursei pentru investitorii straini si conflictele izbucnite in Orientul Mijlociu si-au pus amprenta pe averile miliardarilor din Arabia Saudita.
In urmatorii cinci ani, numarul milionarilor sauditi va continua sa creasca, dar intr-un ritm mult mai redus, de doar 12,4%, fata de cel de 25 de procente, inregistrat in perioada 2010-2015, anunta agentia WealthInsight, citata de postul CNBC.
Tara milionarilor saraceste
Arabia Saudita este si una dintre cele mai populate tari din zona Golfului Persic, avand peste 29 de milioane de locuitori.
Pana in 2020, 55.245 de sauditi vor reusi sa intre in randul persoanelor cu averi estimate la peste un milion de dolari, o cifra in crestere fata de cei 49.150 de milionari numarati anul acesta.
Cu toate acestea, expertii WealthInsight sustin ca prabusirea pietei petrolului cu 50% in ultimul an va marca o reducere a numarului de persoane bogate asteptate sa apara in urmatorii 5 ani.
"Sunt alte ingrijorari legate de averile sauditilor. Prabusirea pietei petrolului reprezinta doar jumatate din imaginea care descrie Arabia Saudita. Anul acesta a inceput sub auspicii destul de proaste.
Deschiderea bursei pentru investitorii internationali a fost o dezamagire totala, doua conflicte au izbucnit chiar la granitele regatului saudit, iar sfarsitul anului anunta reluarea rivalitatii economice cu Iranul", a notat seful WealthInsight, Oliver Williams, in raportul... mai mult
Marti, 28 Iulie 2015, ora 12:19
Dupa ce pietele globale si mai ales economia rusa au resimtit din plin socul prabusirii pietei petrolului a venit randul oligarhilor rusi sa ofteze adanc cand isi arunca privirile pe extrasele de cont.
Recensamantul 2014 intocmit de Wealth-X si UBS Billionaires arata ca averile celor 114 miliardari rusi au avut de suferit de pe urma crizei petrolului si a investitiilor acestora in sectoare colaterale industriei petroliere, dezvaluie postul CNBC.
Usmanov, lovitura fulgeratoare
Dezechilibrului fulgerator din piata de energiei i s-au adaugat si sanctiunile economice dictate de Occident dupa anexarea Crimeii, prabusirea rublei si inflatia galopanta din Rusia.
Liderii topului miliardarilor din Rusia au inregistrat si pierderile cele mai mari.
Astfel, Alisher Usmanov, cel mai bogat om din tara si actionarul majoritar al companiei miniere Metalloinvest a fost unul dintre marii perdanti pe aceasta conjunctura nefavorabila, sustine Max Schneider, director Wealth-X.
"Usmanov a pierdut nu mai putin de 4,5 miliarde de dolari intre martie si decembrie 2014. Aceasta suma reprezinta aproape un sfert din averea sa", spune Schneider.
Alta victima importanta a caderii inregistrate de preturile materiilor prime este Mihail Friedman, presedinte Alfa Group, cu pierderi de 2,7 miliarde, aproximativ 18% din avere.
Avere injumatatita
"In orice caz, omul care a suferit cel mai mult in 2014 a fost Leonid Mikelson, presedinte si director al firmei de gaze Novatek, cu... mai mult
Miercuri, 27 Mai 2015, ora 15:37
Sergey Galitskiy este fondatorul si actionarul principal al companiei tranzactionate public Magnit, cel mai mare comerciant cu amanuntul din Rusia, cu peste 9.000 magazine deschise in tara. Cel de-al saselea cel mai bogat om din Rusia este adeseori comparat cu Sam Walton, care a dezvoltat Wal-Mart Stores intr-unul dintre cei mai mari retaileri la nivel mondial.
Este o zi fierbinte in Krasnodar, in adancul Rusiei sudice. Actiunea de pe terenul de fotbal este fierbinte, de asemenea. Ari, atacantul brazilian al clubului local, primeste o pasa de pe flancul stang si inscrie un gol superb. Apoi, Ari (numele complet Ariclenes da Silva Ferreira) sarbatoreste executand un salt acrobatic catre marginea suprafetei de joc, smulgandu-si tricoul de joc pentru a expune un mesaj de pe maioul de corp "La multi ani, Sergey Galitskiy!", relateaza publicatia Bloomberg.
Jucatorul a primit un cartonas galben pentru comportament nesportiv, dar proprietarul miliardar al clubului - a 8-a cea mai bogata persoana din Rusia - cu greu ar fi putut fi mai fericit. Sunt coplesit de emotii, a scris el pe Twitter, ulterior, in decursul zilei. Statistica arata ca pe 14 august FC Krasnodar a invins Spartak Moscova cu 4-0, dar adevarul este ca echipa lui Galitskiy, dintr-un oras cu o populatie de sub 1 milion de locuitori, situat la 150 kilometri de Marea Neagra, a zdrobit un club mare, metropolitan, campion de 9 ori.
Inca o data, in ascensiunea sa relatata spre a deveni cel mai mare comerciant cu... mai mult
Luni, 24 Noiembrie 2014, ora 08:48
L1 Energy, vehiculul investitional al miliardarului rus Mikhail Fridman, va prelua pentru 5,1 miliarde euro compania Dea, divizia producatoare de petrol si gaze naturale a grupului german RWE, cu active in Marea Britanie, Germania si Marea Nordului.
Pretul tranzactiei include asumarea unor datorii ale Dea, potrivit unui comunicat publicat de RWE, cel mai mare producator de energie din Germania, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.
Inainte de finalizare, tranzactia trebuie aprobata de consiliul de supraveghere al RWE si de autoritatile de reglementare din Marea Britanie, Germania si Norvegia, tarile unde Dea produce petrol si gaze.
RWE incearca sa vanda Dea de mai bine de doi ani.
Scaderea preturilor la energie electrica in Germania a provocat pierderi uriase pentru RWE.
RWE a inregistrat anul trecut prima pierdere incepand din 1949 si incearca sa-si consolideze situatia financiara prin vanzarea unor active.
Principalul rival al companiei, grupul german E.ON, a fost de asemenea nevoit sa vanda active evaluate la 20 miliarde euro pentru a-si consolida situatia.
O tranzactie anterioara care viza vanzarea activelor din Egipt ale diviziei a fost intarziata semnificativ de criza politica declansata dupa destituirea fostului presedinte Hosni Mubarak, au afirmat la acel moment surse apropiate situatiei, citate de Bloomberg.
Fondul LetterOne, infiintat anul trecut
Preluarea Dea reprezinta prima tranzactie a fondului LetterOne (L1), infiintat anul... mai mult
Luni, 17 Martie 2014, ora 11:06
Bill Clinton se claseaza pe pozitia a zecea intr-un clasament al celor mai bogati 34 de sefi de stat ai Statelor Unite si este singurul fost presedinte in viata din "Topul 10" realizat de blogul 24/7 Wall St., citat Huffington Post.
Topul a fost intocmit pe baza activelor detinute de catre cei 43 de presedinti, ca de exemplu terenuri, economii stranse in timpul vietii, estimate in functie de castigurile obtinute la locurile de munca, mosteniri si bunuri imobile, conform Mediafax.
El a obtinut venituri de milioane de dolari in urma lansarii unor carti si de peste 100 de milioane de dolari prin sustinerea unor conferinte. Sotia sa, fostul secretar de Stat Hillary Clinton, prezentata de analisti ca viitorul candidat democrat in alegerile prezidentiale din 2016, a inceput sa castige, la randul ei, la fel de bine.
Hillary Clinton ar fi primit in avans, pe o carte scrisa anul trecut, suma de 14 milioane de dolari, si a castigat sute de mii de dolari la fiecare conferinta sustinuta, o suma care rivalizeaza cu cea incasata de catre sotul ei, potrivit portalului. 24/7 Wall St. estimeaza averea neta a celor doi soti Clinton la suma de 55 de milioane de dolari.
Barack Obama nu se afla printre cei mai bogati presedinti
In schimb, presedintele Barack Obama nu se afla printre cei mai bogati presedinti. E primeste un salariu lunar de 400.000 de dolari pe an care, desi generos, nu este nici macar pe aproape de salariile pe care le incaseaza unii directori executivi,... mai mult
Luni, 17 Februarie 2014, ora 16:49
Berkshire Hathaway, holdingul controlat de miliardarul american Warren Buffett, va preschimba actiuni in valoare de aproximativ 1,4 miliarde de dolari la operatorul american de rafinarii Philips 66 pentru preluarea integrala a diviziei de servicii pentru conducte petroliere a aceleiasi companii.
Buffett reafirma astfel pariul pe sectorul transporturilor de petrol, care a crescut semnificativ in ultimii ani in SUA odata cu extinderea puternica a productiei interne de titei si gaze naturale.
Berkshire Hathaway va preschimba cele 19 milioane de actiuni pe care le detine la Philips 66, preluand in schimb toate actiunile diviziei Philips Specialty Products, care livreaza produse chimice menite sa eficientiezeze transportul de petrol prin conducte, potrivit unui anunt al Philips 66, citat de Bloomberg.
Produsele si serviciile oferite de companie pot creste capacitatea de transport a conductelor existente, avand in vedere ca procesul de aprobare pentru noi proiecte se dovedeste a fi anevoios.
Actiunile Philips 66 au inchis luni la New York la 74,72 dolari, astfel ca pachetul preschimbat de Buffett are o valoare de piata de aproximativ 1,4 miliarde dolari.
"Berkshire pariaza pe aceste produse pentru ca multe conducte din SUA opereaza deja la capacitate maxima. Reprezinta o solutie pentru majorarea capacitatii acolo unde este nevoie fara investitii mari de bani si de timp pentru noi aprobari si permise", comenteaza pentru Bloomberg un analist american.
Buffett... mai mult
Marti, 31 Decembrie 2013, ora 17:18