Liderul PDL, Emil Boc, a afirmat ca "o modificare extrem de importanta" a Constitutiei este introducerea prevederii prin care se pot confisca averile dobandite prin acte si fapte de coruptie, precizand ca Romania este singura tara din UE care nu poate institui actiunea de "confiscare extinsa", conform Mediafax.
"Ati vazut ca aici PSD-ul, Victor Ponta, marele jurist, se opune, Crin Antonescu la fel. Intrebarea este simpla si directa: de ce se opun la reviziuirea Constituitiei, pentru ca si Romania, pentru ca suntem singura tara din Uniunea Europeana care nu avem posibilitatea de a institui asa numita confiscare extinsa, cum se numeste in termeni juridici, pentru a putea sa-i tragi la raspundere pe cei care si-au dobandit averea prin acte si fapte de coruptie.
Pentru ca asta este limita pe care o au PSD si PNL in intelegrerea reformei in justitie. Orice reforma, cu conditia sa nu-i vizeze.
Ori din acest punct de vedere Romania nu mai poate fi un caz unic in Uniunea Europeana, pentru ca suntem aratati cu degetul, ca sa ma exprim intr-un termen popular, prin faptul ca pastram in continuare prevederi care nu permit ca legea sa mearga pana la capat si, in ultima instanta, nu permit sa dam satisfactie romanului si cetateanului care de 20 de ani vede ce se intampla cu politicienii si nu numai, cu persoane care isi dobandesc averea in maniera ilicita si nu sunt trasi la raspundere juridica pentru ca nu avem capacitatea sa modificam textul Constitutiei", a declarat,... mai mult
Duminica, 09 Octombrie 2011, ora 07:59
Textul constitutional privind averea dobandita ilicit ar trebui abrogat pentru a permite autoritatilor sa recupereze averea obtinuta din infractiuni de la persoanele condamnate pentru trafic sau crima organizata, in opnia prim-ministrului Emil Boc, informeaza Mediafax. Proiectul de revizuire a Constitutiei transmis de presedintele Traian Basescu catre Parlament propune eliminarea din actualul text constitutional a prevederii prin care averea se prezuma a fi dobandita licit.
Prevederea a fost declarata drept neconstitutionala de catre Curtea Constitutionala, cu argumentul ca abrogarea acestui text privind averea dobandita licit suprima garantia dreptului de proprietate privata.
Prezent, joi, la o conferinta pe tema noului Cod Civil, premierul Emil Boc a aratat ca Parlamentul trebuie sa puna in aplicare decizia CC in cazul proiectului de revizuire a Constitutiei, sustinand in acelasi timp ca abrogarea acestui text nu incalca garantia dreptului la proprietate, ci "nuanteaza forta prezumtiei absolute".
"Nu este vorba de o slabire a garantiei dreptului de proprietate, niciun cetatean roman, chiar si dupa modificarea Constitutiei intr-o forma apropiata de cea propusa, tinand cont de decizia Curtii Constitutionale, nu trebuie sa se teama ca averea lui va fi pusa vreodata la mezat si confiscata de autoritati. Noi discutam aici ca, pentru o persoana condamnata pentru acte infractionale, aceasta prezumtie absoluta sa nu mai existe.
Adica, ai o persoana condamnata pentru trafic de... mai mult
Joi, 30 Iunie 2011, ora 12:41
"Constitutia trebuie revizuita. Ma declar pentru confiscarea averilor ilicite", a precizat presedintele PSD, Victor Ponta, potrivit Mediafax."Din punctul nostru de vedere, Constitutia trebuie revizuita, dupa ce avem un Parlament legitim.
Sunt puncte asupra carora - eu personal, nu am discutat cu colegii - eu cred ca trebuie sa modificam acel articol care se refera la averi si la confiscare.
Eu sunt pentru confiscarea averilor ilicite. Sunt absolut in aceasta directie", a spus Ponta.
El a mai declarat ca opozitia isi mentine disponibilitatea de a discuta cu UDMR si minoritatile, el precizand ca o discutie poate avea loc oricand pe teme precum revizuirea Constitutiei si modificarea Legii electorale.
"Discutia cu UDMR si cu minoritatile poate oricand sa aiba loc, din punctul nostru de vedere, pe trei teme: una care sper ca s-a rezolvat deja - sa nu mai lasam atitudinea lui Traian Basescu sa dezgroape un monstru cum este cel al tensiunilor interetnice, pentru ca domnul Basescu, prin inconstienta lui, era sa ne aduca din nou in 1990, sa ne luptam romanii cu maghiarii sau maghiarii inte ei", a spus Ponta.
El a precizat ca a doua tema de discutie are in vedere revizuirea Constitutiei.
"Din punctul nostru de vedere, Constitutia trebuie revizuita, dupa ce avem un Parlament legitim.
Sunt puncte asupra carora - eu personal, nu am discutat cu colegii - eu cred ca trebuie sa modificam acel articol care se refera la averi si la confiscare. Eu sunt pentru confiscarea averilor ilicite.... mai mult
Sambata, 25 Iunie 2011, ora 23:15
Traian Basescu a anuntat ca nu va renunta la eliminarea prezumtiei dobandirii licite a averilor, iar articolul va merge mai departe spre Parlament, informeaza Mediafax. Presedintele a spus ca va trimite la Parlament articolul in forma pe care a trimis-o la Curtea Constitutionala, fara a face o revizuire legat de acest subiect.
El a comentat, marti seara, dupa consultarile cu partidele pe tema propunerii de modificare a Constitutiei, comunicatul de presa dat publicitatii de Curtea Constitutionala dupa analizarea propunerilor presedintelui.
Presedintele a explicat ca, pe de-o parte, a insistat pentru eliminarea respectivei prevederi din Constitutie intrucat legea fundamentala contine o alta norma care stipuleaza ca averea dobandita licit nu poate fi confiscata.
"Vreau sa intelegeti foarte clar ca averea este protejata, dar nu avem dreptul sa protejam si hotia.
La articolul 44, inainte de aceasta formulare (cea propusa de presedinte pentru eliminare, n.r.), exista formularea «averea dobandita licit nu poate fi confiscata».
Deci Constitutia da garantii celor care detin averi licite ca nimic nu li se poate intampla", a spus presedintele.
Pe de alta parte, seful statului a invocat existenta unei declaratii a Consiliului JAI in 24 februarie 2005 referitoare la "confiscarea produselor, a instrumentelor si a bunurilor avand legatura cu infractiunile".
Aceasta decizie este, potrivit lui Basescu, obligatorie pentru toate statele membre si ar fi trebuit implementata pana... mai mult
Marti, 21 Iunie 2011, ora 22:40