95% din populatia tarii detine doar 20% din averea financiara a tarii, in timp ce restul de 5% din populatie detin restul de 80% din banii Romaniei, potrivit Boston Consulting Group (BCG) in cel mai recent raport al sau, Global Wealth Report.
Si daca majoritatea copletitoare a romanilor se chinuie cu a cincea parte din averea tarii, adica au averi de pana in 100.000 de dolari, 37% din bani apartine celor care au averi cuprinse intre 100.000 si 250.000 de dolari.
Alte 26 de procente din avere este ampartita in mod egal de catre cei care se bucura de avutii intre 250.000 si 1 milion de dolari, 1-5 milioane de dolari, 5-20 de milioane de dolari si 20-100 de milioane de dolari.
17% din averea nationala este detinuta de super-bogatii romaniei, cei putini, dar care au fiecare averi de peste 100 de milioane de dolari.
Cu toate acestea, studiul mai arata ca banii romanilor nu se inmultesc asa repede precum cei ai celor din Europa Centrala si de Est, Statele Baltice si Rusia.
In timp ce, in ultimii 20 de ani, averile noastre au crescut cu 7%, tarile din regiune au cunoscut o crestere de 10%.
"Acest lucru poate parea surprinzator, intr-un context in care Romania a avut una dintre cele mai mari rate de crestere economica din Europa din ultimii 10 ani, dar ar putea fi explicata prin doi factori: o dezvoltare puternica a consumului, care a determinat cresterea economica din ultimii ani si rate mari de crestere a investitiilor non-financiare, in primul rand imobiliare,... mai mult
Joi, 16 Iulie 2020, ora 06:56
Estimam ca in Europa, ratele de economisire ale gospodariilor ar putea creste cu pana la 20 de puncte procentuale, ajungand la o medie de 36% in trimestrul 2 al anului 2020 (a se vedea figura 1). Aceasta inseamna economii suplimentare de 1,3 trillioane EUR sau de 10% din PIB.
Economiile totale ar putea atinge un nivel record de 2,3 trilioane EUR. In anul 2009, economiile din cele 28 de state membre ale UE au crescut cu 100 miliarde de EUR, ajungand la un total de 1,1 trilioane EUR economii (anualizate) observate la momentul cel mai acut al crizei.
Restrictiile cauzate de virusul Covid-19 au facut consumul in multe domenii - de la mancatul in oras la calatorii - practic imposibil. Consumul privat va scadea puternic, pierzand in timpul restrictiilor in medie 35% din nivelul normal.
In plus, estimam ca 40 % din populatia activa va fi plasata in somaj tehnic, ceea ce ii va proteja partial veniturile, dar va duce la o pierdere de 20% pana la 40% din veniturile disponibile; astfel, venitul total al gospodariilor ar putea sa scada cu 8% pana la 16%.
In general, rata economiilor va creste cu +5 puncte procentuale la o scadere a venitului total al gospodariilor cu 5 % si la o cadere a consumului privat cu 10 %.
In timpul procesului de relaxare progresiva a restrictiilor, economiile preventive ar putea deveni o problema: ratele de economisire sunt estimate sa ramana cu +6 puncte procentuale peste nivelurile anterioare crizei, respectiv la 21% la sfarsitul anului 2020.... mai mult
Marti, 28 Aprilie 2020, ora 15:49
Pentru prima data in ultimul deceniu, cei mai bogati oameni ai lumii au suferit in 2018 de o diminuare a averilor lor, din cauza incertitudinilor geopolitice si a pietelor bursiere volatile, sustine un raport publicat vineri de UBS si PwC.
Potrivit acestui raport, averea miliardarilor din intreaga lume a scazut anul trecut cu 388 miliarde dolari, pana la 8.539 miliarde dolari. Cea mai afectata a fost China si regiunea Asia-Pacific la nivel general, transmite Reuters.
"Averea miliardarilor a scazut in 2018 pentru prima data dupa 2008 din cauza factorilor geopolitici", a declarat Josef Stadler, responsabil pentru persoanele ultra-instarite UBS Global Wealth Management.
Averea neta a celor mai bogati chinezi a scazut cu 12,8% in dolari pe fondul prabusirii pietelor bursiere si a unei monede locale mai slabe, in conditiile in care in 2018 a doua mare economie a lumii a inregistrat cel mai slab ritm de crestere economica din ultimele trei decenii.
Potrivit raportului elaborat de UBS/PwC, numarul miliardarilor chinezi a scazut cu 48 pana la 325, insa chiar si asa gigantul asiatic a produs 56 de noi miliardari in 2018, adica unul pe saptamana.
La nivel global, numarul miliardarilor a scazut peste tot, exceptand SUA, unde la finele lui 2018 erau 89 de miliardari fata de 80 la finele lui 2017.
"Acest raport scoate in evidenta rezistenta economiei americane", a subliniat John Matthews, directorul diviziei de private wealth management la UBS in Statele Unite.
In... mai mult
Vineri, 08 Noiembrie 2019, ora 16:23
Una dintre modalitatile de a te imbogati este sa mostenesti afacerea familiei, iar acest lucru functioneaza de sute de ani in unele tari din Europa.
Este si cazul afaceristilor Frescobaldi din Florenta, Italia, transmite Bloomberg.
Ei au inceput ca negustori acum cateva sute de ani, cand vindeau lana, iar acum fac bani din vin si ulei de masline.
In fapt, cele mai bogate familii din Florenta se aflau in varful scarii ierarhice si acum mai bine de 600 de ani, dupa cum arata un studiu recent al Bank of Italy. Iar situatia se regaseste si in alte orase din Europa, caci pe Batranul Continent a ramas traditia de a pasa din generatie in generatie atat averea, cat si meseria.
Astfel, peste o treime dintre bogatii Italiei au mostenit avutia, in timp ce in SUA procentul e de 29%, iar in China de doar 2%.
Germania are cea mai mare rata dintre economiile dezvoltate: 65%.
Dar de ce exista aceasta discrepanta intre continente? In Europa, mobilitatea e mai redusa decat in cazul ...citeste mai departe despre "Cum se imbogatesc oamenii de sute de ani in Europa" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 27 August 2016, ora 18:05
47% din bogatia globala este controlata de catre milionari. Unde ii poti intalni insa pe acesti fericiti ai sortii?
Ei bine, in mod paradoxal, desi cei mai multi milionari din lume provin din Statele Unite, doar un oras american figureaza in topul metropolelor pline cu bogatasi: New York, care ocupa a patra pozitie, cu cate un milionar la 21 de locuitori, anunta CNN Money.
Insa, daca vrei sa mergi umar la umar pe strada cu milionarii va trebui sa te orientezi catre orase din Europa, dupa cum indica analiza efectuata de redactorii Wealth Insight si Spear's.
Monaco este un loc intesat de oameni bogati, aproape unul din trei locuitori ai principatului fiind posesorul unei averi de peste 1 milion de dolari.
Podiumul este completat de Zurich si Geneva, rata milionarilor din cele doua orase elvetiene fiind de 25, respectiv 20 de procente din populatie.
Londra ocupa pozitia a cincea, cu un milionar la fiecare 29 de locuitori, iar topul se completeaza cu Oslo, Hong Kong, Frankfurt, Singapore si Amsterdam.
O surpriza pentru analistii care au intocmit clasamentul o reprezinta Dublin. Capitala irlandeza nu a intrat in Top 10 al oraselor bogatiei la nivel global, dar se afla pe pozitia a zecea in randul metropolelor europene care adapostesc un numar impresionant de milionari in dolari.
"Dublin are o densitate mare de persoane bogate, multe dintre acestea datorandu-si averile de peste 1 milion de dolari evolutiei inregistrata de sectorul IT, fapt ce a atras o... mai mult
Vineri, 29 Iulie 2016, ora 12:17
Europa are unele din cele mai puternice tari din lume si gazduieste 740 de milioane de oameni. Insa doar 8 din cei mai bogati 50 de oameni ai planetei locuiesc pe acest continent.
Business Insider noteaza ca datele vin de la firma Wealth-X, care aduna date despre cele mai istarite 110.000 de persoane din lume.
1% cei mai bogati oameni din lume poseda mai multi bani decat restul
Iata care sunt cei mai bogati 8 europeni:
8. Leonardo Del Vecchio
Avere: 19,7 miliarde de dolari
Varsta: 80 de ani
Tara: Italia
Industrie: Ochelari
Surse venituri: Luxottica Group
7. Dieter Schwarz
Avere: 20,9 miliarde de dolari
Varsta: 76
Tara: Germania
Industrie: Retail
Surse venituri: Schwarz Gruppe (Lidl, Kaufland)
6. Georg Schaeffler
Avere: 22 miliarde de dolari
Varsta: 51
Tara: ...citeste mai departe despre "Cine sunt cei mai bogati 8 oameni din Europa" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 29 Ianuarie 2016, ora 11:33
Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, si-a completat declaratia de avere, aceasta fiind publicata pe site-ul Guvernului.
Astfel, Alexandrescu are, impreuna cu familia, un teren agricol in judetul Iasi, unul intravilan in Bucuresti si o casa de locuit de 358 mp cumparata in 2008, un apartament si o garsoniera in Bucuresti.
Ce avere are premierul Dacian Ciolos
Ce avere detine ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas-Cadariu
El mai are si un autoturism Landrover din 2005.
Ministrul Culturii a declarat venituri de 42.000 lei de la Universitatea Bucuresti, de 22.470 lei de la Fundatia Noua Europa si de 384 lei de la Grupul pentru dialog social, iar sotia sa are un venit de ...citeste mai departe despre "Averea ministrului Culturii: Cate case si terenuri are" pe Ziare.com mai mult
Marti, 22 Decembrie 2015, ora 12:10
Credit Suisse Research Institute a lansat raportul pentru acest an asupra bogatiei la nivel mondial, Global Wealth Report 2013, in care romanii apar pe o tendinta descrescatoare, potrivit unui comunicat al companiei de consultanta EY, fosta Ernst & Young.
Astfel, de la o avere de 13.667 de dolari pe locuitor in 2012, romanii au coborat la 11.191 de dolari in 2013, ceea ce reprezinta o scadere semnificativa, de 18%, fata de anul trecut, a declarat Mihaela Matei, Marketing Supervising Associate EY Romania, coordonatorul proiectului EY Antreprenorii vorbesc.
Conform aceluiasi mentionat in analiza Credit Suisse dar pentru populatia adulta, averea romanilor apare, din nou, in descrestere de la 17.164 de dolari in 2012, la 14.044 de dolari in 2013. Ceea ce reprezinta, din nou, o scadere de 18%.
Romania, printre tarile cu venit mediu scazut
Aceste cifre ne claseaza in zona de venit mediu scazut, adica in zona de venit sub 25.000 de dolari pe adult. Aceasta in conditiile in care, pe harta bogatiei, tarile vestice intra toate in categoria peste 100.000 de dolari pe adult, cu cateva exceptii precum Portugalia si Polonia, care intra in categoria 25.000-100.000 de dolari.
In privinta ponderii averilor romanilor din totalul averii mondiale, din nou Romania este pe tendinta descrescatoare, ajungand de la 0,13% in 2012 la 0,1% in 2013, o scadere de 0,03 puncte procentuale.
Nivelul averii este calculat ca totalul activelor financiare si imobiliare minus totalul... mai mult
Miercuri, 09 Octombrie 2013, ora 13:51
Cipriotii erau inainte de criza de trei ori mai bogati decat cetatenii Germaniei, potrivit unui raport al Bancii Centrale Europene, ce arata ca zona euro nu dorea sa ofere o asistenta financiara mai substantiala insulei mediteraneene.
Conform raportului BCE, cetatenii tarilor cu un rating suveran AAA, care au furnizat cea mai mare parte a fondurilor destinate statelor aflate in criza, sunt mai putini bogati decat cei din tarile cu un rating mai mic, cu exceptia Luxemburgului, transmite Focus.
Datele din 2008-2010 indica faptul ca valoarea medie a activului net al rezidentilor in paradisuri fiscale din Luxemburg (398.000 de euro), Cipru (267.000 de euro) si Malta (216.000 de euro) este semnificativ mai mare decat cea a cetatenilor din celelalte tari din regiune.
In acelasi timp, nivelul mediu de bunastare este de 710.000 de euro la Luxemburg, 671.000 de euro in Cipru si 366.000 de euro in Malta. Finantele personale ale cetatenilor din tarile considerate lideri economici in Europa sunt insa mai mici. Astfel, in Germania, valoarea medie a activului net este de 51.000 de euro, in Olanda, 103.600 euro, iar in Finlanda, 81.000 de euro.
Numai locuitorii din doua tari in criza - Grecia si Portugalia - precum si cei din Slovenia si Slovacia au un nivel de bunastare mai redus decat in statele cu ratingul maxim de tara. In Slovacia, valoarea medie a activului net este de 61.200 de euro, in Slovenia, 100.700 de euro, in Portugalia, 75.200 de euro si in Grecia 102.000 de... mai mult
Miercuri, 10 Aprilie 2013, ora 11:52