Procurorul general al Rusiei, Iuri Chaika, cere Marii Britanii sa returneze Rusiei banii furati de 61 de oligarhi rusi care traiesc la Londra, suma ridicandu-se la aproximativ 8,3 miliarde de dolari.
"Incepand cu 2002, am trimis Marii Britanii 61 de cereri de extradare. Acesti oameni sunt acuzati sau au fost deja condamnati in Rusia pentru infractiuni economice, pagubele ridicandu-se in total la mai mult de jumatate de trilion de ruble (8,3 miliarde de dolari). Acestea sunt doar pagubele directe, suma deturnata de acestia fiind mult mai mare", a spus Chaika pentru postul rus NTV, potrivit Russia Today.
In februarie, guvernul britanic i-a avertizat pe oligarhii rusi din Marea Britanie ca bunurile de peste 50.000 de lire sterline a caror origine nu va putea fi dovedita vor fi confiscate.
"Va asigur, va fi foarte greu pentru multi dintre ei sa-si justifice averile. Speram ca autoritatile britanice vor actiona in conformitate cu legile unui stat civilizat, si nu dupa principiul 'fura bani furati'. Puteti pastra infractorii, dar returnati banii. Sunt banii nostri", a transmis Chaika.
Cciteste mai departe despre "Rusii le cer britanicilor 10 miliarde de dolari furati de oligarhii rusi: Pastrati infractorii, dar dati-ne banii!" pe Ziare.com. mai mult
Luni, 09 Aprilie 2018, ora 18:49
Oligarhii rusi traiesc clipe de cosmar date de noua prabusire survenita pe piata petrolului. Alarma data de revenirea petrolului iranian in piata si spargerea barierei minime de 30 de dolari/baril a evaporat, in doar 10 zile, 11 miliarde de dolari din averea acestora.
Chiar daca activele lor valoreaza in continuare miliarde de dolari, veniturile generate de acestea se diminueaza vazand cu ochii, iar nevoia de lichiditati este mai mare ca oricand, relateaza The Telegraph.
Averi pierdute
Din anii '90 si pana de curand, miliardarii rusi au aparut aproape din neant, acumuland rapid bogatii la o scara greu de imaginat. Acum insa, prabusirea pretului petrolului si deprecierea rublei ameninta sa dizolve multe averi din Rusia.
In doar 10 zile de tranzactii, pierderile suferite de acestia se cifreaza la 11 miliarde de dolari.
Roman Abramovici, personajul care a facut miliarde de dolari din vanzarea gigantului petrolier Sibneft catre Gazprom, a pierdut aproape 820 de milioane de dolari in urma derapajului inregistrat in piata de capital.
Alisher Usmanov, un magnat al otelului si actionar cu o cota de aproape 33% in clubul de fotbal Arsenal, inregistreaza pierderi de 910 milioane de dolari, aparute in primele doua saptamani ale acestui an.
Sectorul industrial din Rusia, in special companiile din minerit si producatorii de otel, a fost primul afectat de lichidarea actiunilor pe burse, odata ce s-a reluat declinul rublei.
Deprecierea survenita in valoarea de... mai mult
Luni, 18 Ianuarie 2016, ora 10:40
Scanadalul spalarii de bani din Rusia in care este implicata Deutsche Bank se adanceste. Conducerea bancii germane a anuntat ca identificat alte tranzactii in valoare de 4 miliarde de dolari care sunt puse sub semnul intrebarii.
In luna octombrie, Departamentul de Justitie al SUA a declansat o ancheta in cazul unor tranzactii in oglinda in valoare de 6 miliarde de dolari desfasurate intre sucursalele din Rusia si Londra ale bancii, anunta Bloomberg.
Investigatorii americani suspecteaza ca operatiunile au fost efectuate in numele unor apropiati ai presedintelui Putin aflati pe lista persoanelor care au interdectie de a intra in SUA sau in UE, cu scopul de a ascunde averile acestora.
Spre deosebire de tranzactiile in oglinda de 6 miliarde de dolari, noile operatiuni suspecte descoperite de bancheri ar putea implica o relatie directa cu o alta banca din Marea Britanie, sustin surse apropiate anchetatorilor.
Neregulile par sa fi fost cunoscute atat de anchetatorii din Statele Unite, cat si de banca centrala a Rusiei, care a si emis o amenda redusa pentru unele operatiuni de retrageri de capital derulate prin intermediul Deutsche Bank.
Este inca o lovitura incasata de cea mai mare banca a Germaniei, dupa ce anul trecut a platit o amenda de 258 de milioane dolari pentru incalcarea legislatiei bancare din Statele Unite si o alta de 2,5 miliarde in scandalul Libor care a zguduit lumea financiara anul acesta.
Ancheta interna privind tranzactiile suspecte dintre... mai mult
Miercuri, 23 Decembrie 2015, ora 10:25
In urma cu un sfert de veac, dizolvarea URSS a facut ca cea mai mare parte a averilor din Rusia sa fie transferata in alte maini decat cele ale statului. In prezent, bancherii rusi cred ca urmeaza o noua miscare de transfer a averilor.
O discreta evaluare efectuata in randul milionarilor si miliardarilor din Rusia dupa impunerea sanctiunilor economice de catre Occident arata ca acestia se simt tot mai inconfortabil in cadrul legal asigurat de puterea de la Moscova, anunta Bloomberg.
Succesiune cu accept de la Kremlin
O mare parte dintre oligarhi rusi sustin ca se gandesc serios sa predea stafeta generatiei urmatoare, dar acest lucru s-ar putea dovedi imposibil, in conditiile in care marile averi au fost cladite pe un intreg efasodaj al coruptiei si jafului.
"Proprietarii marilor fabrici sunt, practic, prizonieri. Ei pot sugera copiilor lor sa le ia locul, dar numai sistemul lui Putin va decide daca acestia sunt acceptati sau nu", explica Alena Ledeneva, profesor de politologie in cadrul Universitatii din Londra.
Phoenix Advisors, o firma de investitii din Moscova crede ca rezulatul acestei miscari va consta intr-o serie de tranzactii masive in urmatorii ani.
Jumatate din respondentii unui sondaj efectuat de Pricewaterhouse Coopers inca din 2014 in randul elitei financiare din Rusia au marturisit ca ar dori sa vanda afacerile detinute in aceasta tara. Procentul este de doua ori mai mare decat media la nivel global.
Un alt studiu similar publicat in... mai mult
Vineri, 13 Noiembrie 2015, ora 16:21
Dupa ce pietele globale si mai ales economia rusa au resimtit din plin socul prabusirii pietei petrolului a venit randul oligarhilor rusi sa ofteze adanc cand isi arunca privirile pe extrasele de cont.
Recensamantul 2014 intocmit de Wealth-X si UBS Billionaires arata ca averile celor 114 miliardari rusi au avut de suferit de pe urma crizei petrolului si a investitiilor acestora in sectoare colaterale industriei petroliere, dezvaluie postul CNBC.
Usmanov, lovitura fulgeratoare
Dezechilibrului fulgerator din piata de energiei i s-au adaugat si sanctiunile economice dictate de Occident dupa anexarea Crimeii, prabusirea rublei si inflatia galopanta din Rusia.
Liderii topului miliardarilor din Rusia au inregistrat si pierderile cele mai mari.
Astfel, Alisher Usmanov, cel mai bogat om din tara si actionarul majoritar al companiei miniere Metalloinvest a fost unul dintre marii perdanti pe aceasta conjunctura nefavorabila, sustine Max Schneider, director Wealth-X.
"Usmanov a pierdut nu mai putin de 4,5 miliarde de dolari intre martie si decembrie 2014. Aceasta suma reprezinta aproape un sfert din averea sa", spune Schneider.
Alta victima importanta a caderii inregistrate de preturile materiilor prime este Mihail Friedman, presedinte Alfa Group, cu pierderi de 2,7 miliarde, aproximativ 18% din avere.
Avere injumatatita
"In orice caz, omul care a suferit cel mai mult in 2014 a fost Leonid Mikelson, presedinte si director al firmei de gaze Novatek, cu... mai mult
Miercuri, 27 Mai 2015, ora 15:37
Bogatii Rusiei dau tonul exodului din tara condusa de Vladimir Putin. Speriati de prabusirea rublei si de supraimpozitarea marilor averi, acestia cauta refugiu in Elvetia sau Marea Britanie.
Un studiu recent al Campden Wealth, in parteneriat cu USB, arata ca majoritatea oligarhilor din Rusia se pregatesc sa paraseasca tara in viitorul apropiat.
Din 30 de milionari rusi chestionati de Campden, jumatate si-au exprimat dorinta de a parasi tara in urmatorii ani, anunta cotidianul The Telegraph.
Planul cincinal al dezertarii
Pentru urmatorii cinci ani, un sfert din persoanele intervievate de Campden sustin ca au in plan sa plece din Rusia.
Participantii la studiu au averi cumulate de peste 2,5 miliarde de dolari si afaceri estimate la 6,5 miliarde, conform rezultatelor financiare din 2014.
Unul dintre cei intervievati a declarat: "Clar, daca nu au facut-o deja, rusii se gandesc sa paraseasca tara, iar Londra este una dintre destinatiile luate in calcul".
Noul cod fiscal introdus la inceputul acestui an in Rusia a crescut gradul de impozitare a afacerilor derulate in afara tarii, punand presiune pe cei 111 oligarhi care controleaza aproape o cincime din PIB.
Dar noile impozite se refera doar la afacerile detinute in tari cu un sistem fiscal cu 75% mai redus decat cel aplicat de Moscova.
Prin urmare, sunt afectate in special afacerile derulate in Cipru si mai putin cele din Marea Britanie.
Vin rusii
Datele din Marea Britanie arata ca, in primele... mai mult
Luni, 30 Martie 2015, ora 11:41
1Secretele financiare ale elitei din jurul liderului de la Kremlin, dar si detaliile privind averea reala a presedintelui Vladimir Putin ar putea iesi cat de curand la iveala, avertizeaza ministrul britanic de Externe, Philip Hammond.
Acesta a mentionat ca vrea sa dezvaluie adevaratele averi detinute de Vladimir Putin si acolitii sai, pentru a-i discredita pe acestia in ochii populatiei din Rusia, arata cotidianul The Telegraph.
Putin, marea amenintare pentru britanici
Ministrul de Externe al Marii Britanii a declarat ca procesul continuu de inarmare si interesul Rusiei de a destabiliza zona estica a Europei reprezinta singura amenintare la adresa Regatului Unit.
"Marea Britanie trebuie sa accepte ca eforturile de a-i oferi Rusiei un loc in ordinea mondiala aparuta dupa incetarea Razboiului Rece au fost respinse", a mentionat oficialul britanic.
Declaratia sa marcheaza schimbarea tonului conciliant folosit de premierul David Cameron, care a repetat ca Rusia va gasi oricand o usa deschisa pentru a discuta posibilitatea normalizarii situatiei din Ucraina.
Hammond a spus ca reinarmarea Rusiei este un motiv de ingrijorare si a confirmat faptul ca serviciile secrete britanice recruteaza in prezent vorbitori de limba rusa.
Cu ochii pe averea "tarului"
Pana acum statele UE au pus sechestru pe bunurile a 151 de persoane din Rusia si Ucraina, acestea avand si interdictie la acordarea vizei de calatorie in interiorul Uniunii.
De asemenea, 37 de companii... mai mult
Marti, 10 Martie 2015, ora 18:04
Bogatii din Rusia ar putea plati mai mult, de anul viitor, in conditiile in care Vladimir Putin, actual premier si candidat la presedintie, a anuntat ca una dintre masurile pe care o va aplica va fi introducerea taxei pe avere.
"Anul acesta ar trebui sa facem primii pasi pentru introducerea acestei taxe, in asa fel incat din 2013, miliardarii si proprietarii apartamentelor si masinilor de lux sa plateasca impozite mai mari", a anuntat Vladimir Putin, citat de cpp-luxury.com.
Premierul rus a adaugat ca taxa pe avere ar trebui platita doar de mediul privat, pentru a preveni un impact redus asupra afacerilor. In opinia sa, taxa ar avea "o importanta fiscala minima" si reprezinta mai mult o masura "morala si etica".
Ministrul de Finante, Anton Siluanov, a prezent o forma initiala a proiectului legislativ in care se arata ca primele impozitate vor fi iahturile, masinile foarte scumpe si locuintele de lux.
Taxa pe avere a mai fost aplicata in Franta, Spania si Italia. Taxarea bogatilor a fost adusa in dezbatere si in Romania, unul dintre cei care au aratat importanta sa fiind miliardarul roman Dinu Patriciu. mai mult
Miercuri, 22 Februarie 2012, ora 12:10
Magnatul rus Mihail Prohorov si-a parasit afacerea pentru a intra in politica. Acesta detinea 50% din Renaissance Capital Limited, cu rol central in consortiul de banci ce intermediaza oferta de privatizare Petrom, potrivit NewsIn.Prohorov a fost clasat de Forbes pe locul al treilea in randul celor mai bogati oameni din Rusia, averea lui fiind estimata la 18 miliarde de dolari "Postul de presedinte al Onexim (compania de investitii a lui Prohorov - n.r.) a fost desfiintat si nu mai sunt angajat in afaceri", a anuntat marti Prohorov.
La sfarsitul lunii iunie, Prohorov parasise si postul de director general al celei mai mari companii de exploatare miniera aurifera din Rusia, Polyus Gold.
In iunie, miliardarul a fost ales presedinte al partidului politic Cauza Dreapta, cu orientare favorabila mediului de afaceri. Noul politician a anuntat ca are ca scop sa se plaseze pe locul al doilea la alegerile parlamentare din decembrie.
Miscarea Cauza Dreapta a fost infiintata in urma cu doi ani si in prezent nu are reprezentare in Duma de Stat a Rusiei.
Oligarhul a motivat ca are nevoie de mai mult timp pe care sa-l dedice politicii si de aceea renunta la conducerea afacerilor.
Prohorov ramane insa principalul beneficiar al profiturilor de la Onexim si Polyus Gold, chiar daca renunta la afaceri.
Presedintele rus Dmitri Medvedev s-a intalnit cu Prohorov dupa ce a fost ales la conducerea partidului Cauza Dreapta.
Fostul lider al Senatului rus, Serghei Mironov, a declarat la inceputul... mai mult
Marti, 19 Iulie 2011, ora 23:37