Averea neta a populatiei s-a redus fata de anul 2007, cand a inregistrat un maxim, in special din cauza scaderii pretului activelor imobiliare aflate in proprietatea romanilor, iar in privinta gradului de indatorare a populatiei, situatia este foarte diferentiata intre anumite segmente, a declarat miercuri viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Liviu Voinea, in cadrul colocviului "Stabilitatea financiara - repere conceptuale si teme de actualitate", organizat la BNR.
"In anul de maxim 2008, raportul a fost de 4,5 la 1 intre activele imobiliare si activele financiare nete iar in prezent a ajuns sub 2 la 1 pe fondul a doi factori a caror dinamica s-a mentinut in ultimii cinci ani. Pe de o parte reducerea pretului activelor imobiliare detinute de populatie, pe de alta parte cresterea activelor financiare nete. Averea neta a populatiei s-a redus, insa, fata de 2007, nivelul de maxim, pentru ca reducerea preturilor activelor imobiliare a fost mai puternica decat cresterea activelor financiare nete. Acum, averea neta a populatiei este de cinci ori mai mare decat venitul anual disponibil", a explicat viceguvernatorul BNR, citat de Agerpres
In privinta gradului de indatorare a populatiei, oficialul BNR a precizat ca, per total, acesta este unul din cele mai reduse din Europa, dar Romania are mult mai multe gospodarii supraindatorate.
"Pe de o parte, avem una dintre cele mai mici ponderi dintre tarile europene in ceea ce priveste datoria populatiei in venitul anual... mai mult
Joi, 26 Februarie 2015, ora 10:06
Numarul gospodariilor cu avere neta de peste un milion de dolari, excluzand valoarea locuintei, a crescut anul trecut la 9,63 milioane, un nou record, potrivit unui studiu al firmei de cercetare Spectrem Group, citat de CNN.
In anul anterior, numarul gospodariilor cu active nete mai mari de un milion de dolari era cu aproximativ 600.000 mai mic.
In 2013, numarul de milionari a depasit pentru prima data maximul perioadei de dinaintea recesiunii, de 9,2 milioane, inregistrat in 2007, arata studiul.
Criza financiara si colapsul burselor a cauzat declinul puternic al numarului de milionari, la 6,7 milioane in 2008.
"In ultimii ani am inregistrat o crestere continua, dar 2013 este primul an in care am trecut in sfarsit peste nivelul anterior crizei economice", a declarat George Walper, presedinte al Spectrem Group.
Cresterea bursei americane la un nivel record anul trecut si imbunatatirea situatiei pe piata imobiliara i-au ajutat pe bogati sa-si sporeasca averile. mai mult
Vineri, 14 Martie 2014, ora 15:01