Comisia Europeana a trimis joi un aviz motivat autoritatilor din Romania si Bulgaria in care solicita celor doua state sa puna integral in aplicare legislatia UE privind blocarea temporara (inghetarea) si confiscarea instrumentelor si a produselor infractiunilor savarsite in UE (Directiva 2014/42/UE), informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar.
Directiva instituie norme minime privind inghetarea bunurilor in vederea unei posibile confiscari ulterioare si privind confiscarea bunurilor in materie penala.
Datorita reglementarilor UE in vigoare, autoritatile nationale pot sa confiste si sa recupereze cu mai multa usurinta produsele si instrumentele provenite din savarsirea de infractiuni in UE.
Potrivit legislatiei UE, "produse" inseamna orice avantaje economice obtinute direct sau indirect din savarsirea unei infractiuni, iar "instrumentele" sunt orice bunuri utilizate sau destinate a fi utilizate pentru comiterea unei infractiuni.
Inghetarea si confiscarea bunurilor dobandite in urma comiterii unei infractiuni ii priveaza pe infractori de activele dobandite ilegal.
Acesta este un mijloc esential de combatere a criminalitatii (organizate) si, totodata, o modalitate de a impiedica spalarea si reinvestirea produselor provenite din savarsirea de infractiuni in activitati comerciale licite sau ilicite.
Statele membre trebuiau sa transpuna directiva in legislatia lor nationala pana la 4 octombrie 2015.
Cu toate acestea, Bulgaria si Romania nu... mai mult
Joi, 08 Noiembrie 2018, ora 16:00
Romania si-a imbunatatit cadrul legal si capacitatea de a ingheta si confisca averile ilicite, insa autoritatile abilitate trebuie sa desfasoare, in maniera proactiva, anchete financiare simultan cu investigarea faptelor penale prin care se genereaza venituri ilegale, releva raportul elaborat de Comitetul de experti privind evaluarea masurilor de combatere a spalarii banilor si a finantarii terorismului al Consiliului Europei (MONEYVAL) si publicat marti la Strasbourg.
Documentul de peste 400 de pagini, care analizeaza situatia la momentul celei de-a patra vizite de evaluare in Romania, efectuata de expertii MONEYVAL in perioada 27 mai - 1 iunie 2013, arata ca in tara noastra a sporit numarul de investigatii, puneri sub acuzare si condamnari pentru infractiunile din sfera spalarii banilor. Totusi, sunt necesare masuri suplimentare pentru a solutiona deficientele structurale referitoare la procesele judiciare si la consolidarea legii.
Potrivit Biroului Procurorului General al Romaniei, riscul manifestarii fenomenului spalarii banilor este ridicat intrucat nivelul averilor ilicite generat in Romania este semnificativ, ajungand la o proportie substantiala din PIB. Se estimeaza ca in aproximativ 80% dintre cazurile de generare a averilor ilicite sunt implicate grupuri organizate, ceea ce creste probabilitatea ca spalarea banilor sa ia forma unor activitati sistematice.
Numarul cazurilor de evaziune fiscala in 2012 a scazut
Conform estimarilor Comisiei Europene, in... mai mult
Marti, 29 Iulie 2014, ora 11:19
Romania a adoptat, inca din 2012, legea confiscarii averilor, insa procurorii nu au apelat de prea multe ori la ea. Se "impiedica" tot de legislatie, recunoaste chiar Procuror Sef al DNA, Codruta Kovesi. Totusi, avocatii spun ca legea "ar cauza prea mare deranj".
Autoritatile lucreaza din nou la aceasta lege pentru a o reintroduce, intr-o formula mai clara, din 2014 in noul Cod Penal. Potrivit prevederilor legale, in cazul in care o persoana este condamnata la minimum cinci ani de inchisoare, procurorii au obligatia sa dovedeasca de unde provine averea acelei persoane.
"Legea aceasta a fost introdusa de Catalin Predoiu si ea prevede ca atunci cand judecatorul are convingerea ca o parte sau tot patrimoniul celui condamnat penal sa poata dispune confiscarea averii. Procurorul trebuie sa convinga judecatorul ca acel patrimoniu a fost obtinut din savarsirea infractiunii pentru care a fost condamnat. Se introduce prezumtia de nelegalitate. S-a trecut deja de prezumptie prin condamnare si atunci nu il mai prezumezi ca fiind nevinovat si nu mai prezumezi ca averea lui a fost obtinuta in mod licit. Nu mai ai prezumtia de licit ai prezumtia de ilicit", a explicat pentru Business24 avocatul Gabriel Biris, partener fondator al casei de avocatura Biris Goran.
Gabriel Biris, avocat
La randul ei, Procurorul sef al DNA, Codruta Kovesi a declarat ca anul trecut, instantele au dispus recuperarea de produse obtinute in urma unor infractiuni in valoare totala de peste 107... mai mult
Marti, 17 Septembrie 2013, ora 08:04
Dosarul privind confiscarea unei parti din averea lui Dan Ioan Popescu va fi rejudecat, dupa ce Completul de cinci judecatori al instantei supreme a casat sentinta de confiscare a peste patru milioane de lei si a decis retrimiterea cauzei la Curtea de Apel Bucuresti, decizia fiind irevocabila.
Completul de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie care a dezbatut recursul formulat de Dan Ioan Popescu si sotia acestuia a decis ca dosarul privind confiscarea unei parti din averea acestora sa fie judecat la Curtea de Apel Bucuresti, la Sectia de contencios administrativ si fiscal.
Astfel, instanta a admis recursurile facute de Elena si Dan Ioan Popescu impotriva deciziilor din 14 iulie 2011 a ICCJ si din 3 noiembrie 2011, a casat aceste hotarari si a trimis cauza spre rejudecare la Curtea de Apel Bucuresti. Decizia in acest caz este irevocabila, astfel ca dosarul urmeaza sa fie trimis de la instanta suprema la Curtea de Apel Bucuresti.
Totodata, Completul de cinci judecatori i-a obligat pe sotii Popescu sa plateasca onorariul pentru expertul stenograf Maria Marcu, in valoare de 1.691,60 de lei.
La ultimul termen de judecata, care a avut loc in 17 iunie, avocatii lui Dan Ioan Popescu au cerut admiterea recursului, modificarea hotararii instantei de fond si cheltuieli de judecata. Avocatii au sustinut ca au trecut opt ani de cand clientii lor nu se simt judecati, ci hartuiti, iar instanta de fond s-a purtat ca un pluton de executie si nu le-a luat in... mai mult
Vineri, 05 Iulie 2013, ora 13:09
Liderul PDL, Emil Boc, a afirmat ca "o modificare extrem de importanta" a Constitutiei este introducerea prevederii prin care se pot confisca averile dobandite prin acte si fapte de coruptie, precizand ca Romania este singura tara din UE care nu poate institui actiunea de "confiscare extinsa", conform Mediafax.
"Ati vazut ca aici PSD-ul, Victor Ponta, marele jurist, se opune, Crin Antonescu la fel. Intrebarea este simpla si directa: de ce se opun la reviziuirea Constituitiei, pentru ca si Romania, pentru ca suntem singura tara din Uniunea Europeana care nu avem posibilitatea de a institui asa numita confiscare extinsa, cum se numeste in termeni juridici, pentru a putea sa-i tragi la raspundere pe cei care si-au dobandit averea prin acte si fapte de coruptie.
Pentru ca asta este limita pe care o au PSD si PNL in intelegrerea reformei in justitie. Orice reforma, cu conditia sa nu-i vizeze.
Ori din acest punct de vedere Romania nu mai poate fi un caz unic in Uniunea Europeana, pentru ca suntem aratati cu degetul, ca sa ma exprim intr-un termen popular, prin faptul ca pastram in continuare prevederi care nu permit ca legea sa mearga pana la capat si, in ultima instanta, nu permit sa dam satisfactie romanului si cetateanului care de 20 de ani vede ce se intampla cu politicienii si nu numai, cu persoane care isi dobandesc averea in maniera ilicita si nu sunt trasi la raspundere juridica pentru ca nu avem capacitatea sa modificam textul Constitutiei", a declarat,... mai mult
Duminica, 09 Octombrie 2011, ora 07:59
Reprezentantii Ministerului Finantelor Publice au gandit pasii pe care ii vor parcurge pentru verificarea romanilor care au averi suspecte pe care nu le pot justifica.Astfel, Fiscul va identifica, va evalua si va gestiona riscurile de nedeclarare ale persoanelor fizice care au fost selectate pentru verificare fiscala.
Reprezentantii ANAF au mai multe modalitati prin care vor putea identifica riscurile de nedeclarare a averii, potrivit EVZ.
Pasul 1: Stabilirea surselor de date
ANAF evalueaza informatiile detinute despre persoanele fizice si stabileste datele pe care trebuie sa le mai obtina pentru a identifica diferentele dintre situatia fiscala persoanala si veniturile declarate.
Fiscul va investiga persoanele fizice si va cauta surse de informatii si la alte autoritati publice.
Pasul 2: Culegerea datelor de la alte autoritati
ANAF va avea acces la bazele de date si va solicita altor autoritati informtii privind situatia fiscala personala a contribuabililor, precum si informatii obtinute de organele fiscale din surse publice.
Pasul 3: Formalizarea datelor in structura analizei
Acest lucru este valabil doar in cazul grupurilor mari de date sau in cazul bazelor de date ale altor autoritati publice, interne si externe, dar si a informatiilor punctuale obtinute din alte surse.
Pasul 4: Definirea caracteristicilor persoanelor fizice cu potential risc de nedeclarare
Autoritatile vor lua in considerare ca indicatori fiscali: veniturile declarate, cresterea valorii patrimoniului,... mai mult
Vineri, 08 Iulie 2011, ora 14:24
Textul constitutional privind averea dobandita ilicit ar trebui abrogat pentru a permite autoritatilor sa recupereze averea obtinuta din infractiuni de la persoanele condamnate pentru trafic sau crima organizata, in opnia prim-ministrului Emil Boc, informeaza Mediafax. Proiectul de revizuire a Constitutiei transmis de presedintele Traian Basescu catre Parlament propune eliminarea din actualul text constitutional a prevederii prin care averea se prezuma a fi dobandita licit.
Prevederea a fost declarata drept neconstitutionala de catre Curtea Constitutionala, cu argumentul ca abrogarea acestui text privind averea dobandita licit suprima garantia dreptului de proprietate privata.
Prezent, joi, la o conferinta pe tema noului Cod Civil, premierul Emil Boc a aratat ca Parlamentul trebuie sa puna in aplicare decizia CC in cazul proiectului de revizuire a Constitutiei, sustinand in acelasi timp ca abrogarea acestui text nu incalca garantia dreptului la proprietate, ci "nuanteaza forta prezumtiei absolute".
"Nu este vorba de o slabire a garantiei dreptului de proprietate, niciun cetatean roman, chiar si dupa modificarea Constitutiei intr-o forma apropiata de cea propusa, tinand cont de decizia Curtii Constitutionale, nu trebuie sa se teama ca averea lui va fi pusa vreodata la mezat si confiscata de autoritati. Noi discutam aici ca, pentru o persoana condamnata pentru acte infractionale, aceasta prezumtie absoluta sa nu mai existe.
Adica, ai o persoana condamnata pentru trafic de... mai mult
Joi, 30 Iunie 2011, ora 12:41
"Constitutia trebuie revizuita. Ma declar pentru confiscarea averilor ilicite", a precizat presedintele PSD, Victor Ponta, potrivit Mediafax."Din punctul nostru de vedere, Constitutia trebuie revizuita, dupa ce avem un Parlament legitim.
Sunt puncte asupra carora - eu personal, nu am discutat cu colegii - eu cred ca trebuie sa modificam acel articol care se refera la averi si la confiscare.
Eu sunt pentru confiscarea averilor ilicite. Sunt absolut in aceasta directie", a spus Ponta.
El a mai declarat ca opozitia isi mentine disponibilitatea de a discuta cu UDMR si minoritatile, el precizand ca o discutie poate avea loc oricand pe teme precum revizuirea Constitutiei si modificarea Legii electorale.
"Discutia cu UDMR si cu minoritatile poate oricand sa aiba loc, din punctul nostru de vedere, pe trei teme: una care sper ca s-a rezolvat deja - sa nu mai lasam atitudinea lui Traian Basescu sa dezgroape un monstru cum este cel al tensiunilor interetnice, pentru ca domnul Basescu, prin inconstienta lui, era sa ne aduca din nou in 1990, sa ne luptam romanii cu maghiarii sau maghiarii inte ei", a spus Ponta.
El a precizat ca a doua tema de discutie are in vedere revizuirea Constitutiei.
"Din punctul nostru de vedere, Constitutia trebuie revizuita, dupa ce avem un Parlament legitim.
Sunt puncte asupra carora - eu personal, nu am discutat cu colegii - eu cred ca trebuie sa modificam acel articol care se refera la averi si la confiscare. Eu sunt pentru confiscarea averilor ilicite.... mai mult
Sambata, 25 Iunie 2011, ora 23:15
Traian Basescu a anuntat ca nu va renunta la eliminarea prezumtiei dobandirii licite a averilor, iar articolul va merge mai departe spre Parlament, informeaza Mediafax. Presedintele a spus ca va trimite la Parlament articolul in forma pe care a trimis-o la Curtea Constitutionala, fara a face o revizuire legat de acest subiect.
El a comentat, marti seara, dupa consultarile cu partidele pe tema propunerii de modificare a Constitutiei, comunicatul de presa dat publicitatii de Curtea Constitutionala dupa analizarea propunerilor presedintelui.
Presedintele a explicat ca, pe de-o parte, a insistat pentru eliminarea respectivei prevederi din Constitutie intrucat legea fundamentala contine o alta norma care stipuleaza ca averea dobandita licit nu poate fi confiscata.
"Vreau sa intelegeti foarte clar ca averea este protejata, dar nu avem dreptul sa protejam si hotia.
La articolul 44, inainte de aceasta formulare (cea propusa de presedinte pentru eliminare, n.r.), exista formularea «averea dobandita licit nu poate fi confiscata».
Deci Constitutia da garantii celor care detin averi licite ca nimic nu li se poate intampla", a spus presedintele.
Pe de alta parte, seful statului a invocat existenta unei declaratii a Consiliului JAI in 24 februarie 2005 referitoare la "confiscarea produselor, a instrumentelor si a bunurilor avand legatura cu infractiunile".
Aceasta decizie este, potrivit lui Basescu, obligatorie pentru toate statele membre si ar fi trebuit implementata pana... mai mult
Marti, 21 Iunie 2011, ora 22:40