Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR, considera ca a venit vremea revizuirii sistemului fiscal, respectiv introducerea unei impozitari progresive pe veniturile persoanelor fizice si pe proprietatile detinute de acestea.
El a criticat capitalismul autohton de dupa 1990, sustinand ca lipsesc 34 de miliarde de euro din capitalul firmelor.
"Avem firme falimentare cu patroni bogati. Ce tara este aceea in care pierderea e mai rentabila decat profitul, iar falimentul nu este o paguba, ci un castig major?", a declarat Florin Georgescu, citat de Ziarul Financiar.
Prim-viceguvernatorul BNR a prezentat rezultatele unor studii sociologice recente potrivit carora 65-70% dintre romani au o parere proasta si foarte proasta despre castigatorii tranzitiei de la comunism la capitalism, prin faptul ca se considera ca nu munca a fost cauza imbogatirii persoanelor respective.
"De aceea, consideram ca actualul edificiu economico-social necesita o corectie. Dupa restituirea averii statului si a unor cetateni onesti, in viitor este nevoie de mai multa redistribuire aplicata cu transparenta.
In scopul asigurarii unei baze solide pentru furnizarea bunurilor si serviciilor publice, in opinia noastra este necesara revizuirea sistemului fiscal, indeosebi cel privind persoanele fizice cu accent pe impozitarea progresiva a veniturilor si proprietatilor pentru a surprinde mutatiile substantiale in distriburiea acestora pe parcursul a 30 de ani", a mai spus Georgescu.
Nu este... mai mult
Miercuri, 30 Ianuarie 2019, ora 10:38
Impozitarea veniturilor globale in mod progresiv nu poate fi omisa atunci cand se discuta despre finantele unei tari, a declarat, marti, Florin Georgescu, la conferinta "Meeting the Challenges of Volatility", acesta precizand ca nu vorbeste in calitate de prim-viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei, ci de profesor de economie.
"Cu totii stiti, mediul privat de acolo, ca exista instrument, dar va feriti dintr-o autocenzura ideologica, asa e parerea mea, va rog sa ma scuzati daca gresesc, sa pronuntati termenul: impozitarea veniturilor globale in mod progresiv. Acesta este stabilizator automat, e redistributie, e crestere incluziva, toate tarile dezvoltate la care facem referire in grafice au asa ceva.
Nu trebuie sa avem niste cote foarte descurajante, pot sa fie si foarte slab-progresiv, moderat, ultra-moderat. Dar trebuie, dupa parerea mea, sa avem dupa 30 de ani o situatie de tranzitie, de transformari profunde economico-sociale, o situatie clara a modului de distributie a veniturilor si a averii in societate, sa asezam impozite pe proprietate, care, iata, sunt benefice din punct de vedere al ciclului economic, pe de o parte, impozite pe venit, de asemenea, fara sa fie descurajata munca.
Dar nu puteti sa omiteti, vorbind despre finantele publice ale unei tari, acest instrument modern, care este introdus la anii 1900 in toate tarile dezvoltate si l-au tinut pana acum, fata de noi, care l-am introdus in 2000 si am renuntat in 2005", a afirmat Florin... mai mult
Marti, 27 Martie 2018, ora 19:18
Premierul desemnat, Victor Ponta, a anuntat lista de ministri pe care o va prezenta Parlamentului in data de sapte mai. Unii dintre acestia au ocupat deja functii in ministerele pe care urmeaza sa le conduca, in timp ce altii abia acum vor incepe sa se familiarizeze cu mediul.
De-a lungul carierei lor politice, nou-venitii la sefia ministerelor au reusit, insa sa stranga averi importante. Iata ce averi detin viitorii ministri propusi de USL:
Ministrul Finantelor Publice - Florin Georgescu
Florin Georgescu a mai ocupat functia de ministru al Finantelor Publice in 1992, in Cabinetul Vacaroiu.
In perioada 1996-2004, a ocupat pozitiile de vicepresedinte si presedinte al Comisiei pentru buget finante si banci. Din 2000-2004, Georgescu a ocupat functia de presedinte al Camerei Auditorilor Financiari din Romania.
Din octombrie 2004, acesta face parte din Consiliul de Administratie al BNR, iar de atunci este vicepresedinte CA si prim-viceguvernator al Bancii Centrale. Tot de atunci, este si membru in Comitetul de Supraveghere Bancara al Bancii Centrale Europene.
Potrivit ultimei declaratii de avere, Florin Georgescu detine terenuri de 1,113 mp, trei apartamente si venituri anuale de 473,595 de lei (adica 39,466 de lei lunar).
Ministrul Administratiei - Victor Paul Dobre
Vine din partea PNL, partid in care s-a inscris in 1991. Din 1996, timp de patru ani, Dobre a fost prefect al judetului Galati, pentru ca mai apoi sa ajunga deputat pe listele PNL. Paul... mai mult
Miercuri, 02 Mai 2012, ora 08:01