"De ce una dintre cele mai sarace tari din Europa construieste o noua biserica la fiecare trei zile? Exagereaza Romania in incercarea de a-si compensa greselile trecutului comunist impotriva bisericilor?", se intreaba autoarea unui articol publicat miercuri de site-ul american Christianity Today (CT).
Una dintre cele mai sarace tari din Europa concureaza foarte serios cu America's Bible Belt (statele din sudul SUA unde protestantismul evanghelic are cea mai puternica prezenta n.r.) - in ceea ce priveste densitatea de cladiri bisericesti, noteaza autoarea, Melissa Steffan, citata de Agerpres.
Romania a cerut un plan de salvare de la Fondul Monetar International in 2009. Cu toate acestea, guvernul acorda anual peste 100 de milioane de euro Bisericii Ortodoxe Romane pentru salariile preotilor si proiecte de constructie.
Un recent raport oficial noteaza ca "Biserica a profitat de pozitia sa preeminenta in tara, construind biserici noi la o rata de una la fiecare trei zile, inclusiv o enorma catedrala in prezent in constructie in centrul Bucurestiului". Unele orase au mai multe biserici pe cap de locuitor decat America's Bible Belt.
O astfel de relatie confortabila intre biserica si stat are si critici politici, inclusiv Victor Opaschi, secretar de stat pentru Culte in Guvernul Romaniei. Opaschi a declarat ca legaturile stranse "nu sunt un lucru bun", dar statul incearca sa compenseze pentru perioada cand guvernul tarii condus de comunisti a jefuit Biserica... mai mult
Joi, 22 August 2013, ora 09:23
Propunerea deputatului constantean Remus Cernea de a limita accesul BOR la banii publici a starnit reactii virulente si neortodoxe din partea mai multor oameni de afaceri sau politicieni. Cuvintele aruncate in dezbaterea media variaza, de la "satanist" si pana la amenintari grave, aduse inclusiv integritatii fizice a deputatului.
Deputatul Remus Cernea (PSD) s-a inspirat din modelul german si propune o noua modalitate de finantare a cultelor. Practic, deputatul vrea ca statul sa nu mai finanteze "in mod arbitrar" Biserica.
In opinia sa, o solutie mai fezabila si mai aplicata ar fi redirectionarea unui procent din impozitul pe venit al cetatenilor, la libera alegere, catre cultele religioase, o modalitate intalnita in cazul organizatiilor nonguvernamentale.
Reactiile la proiectul sau de lege au aparut imediat. Primul a fost insusi premierul, care a tinut sa precizeze ca initiativa lui Cernea nu are sustinerea USL.
Radu Mazare: Iti rup picioarele!
Radu Mazare, primarul Constantei si coleg de partid atat cu Ponta cat si cu Cernea, a avut o reactie mult mai violenta, amenintandu-l pe initiatorul legii "ca ii rupe picioarele" daca il prinde in Constanta.
"Sunt suparat pe deputatul Cernea. Am aflat eu ieri de la stiri, dar nici prin cap nu mi-a trecut ca ar putea fi unul de-al nostru. Ca de fapt l-am adoptat, mai greu, mai chinuit, ca ne-a rugat premierul sa-l luam ca sa poata sa inchida alianta. (...) Pana la urma l-am adoptat si el, tampitul, ca altfel cum... mai mult
Marti, 09 Aprilie 2013, ora 18:35
Deputatul Remus Cernea a initiat un proiect de lege prin care propune ca Biserica sa nu mai primeasca in mod direct bani de la stat, ci sa beneficieze de bunavointa cetatenilor platitori de impozite. BOR a reactionat imediat. La fel si unii politicieni, chiar daca unii nu au fost chiar "ortodocsi".
Proiectul deputatului Remus Cernea a nascut polemici aprinse. De altfel, averea enorma a Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) si afacerile acesteia, tratate de stat cu "duhul blandetii", au creat numeroase controverse de-a lungul timpului.
In ultimii 20 de ani, statul roman a acordat Bisericii, de la buget, 784 de milioane de dolari, cea mai mare parte a sumei revenind Bisericii Ortodoxe Romane (BOR).
In numai trei ani (2007-2010) Guvernul a directionat catre culte, si in principal catre Biserica Ortodoxa Romana (BOR), jumatate din suma alocata acesteia in ultimii 20 de ani, acordand 354 de milioane de dolari, potrivit adevarul.ro.
Dupa ce proiectul sau de lege a devenit public, deputatul Remus Cernea (sustinut pe liste de PSD Constanta) a devenit "omul negru" atat pentru politicieni cat, si pentru BOR. Facut "tampit" si amenintat de seful PSD Constanta, Radu Mazare, ca ii rupe picioarele, Cernea a acceptat sa acorde un interviu pentru Business24, in care sa explice proiectul pe care il promoveaza. De partea cealalta, purtsatorul de cuvant al Patriarhiei a promis un comunicat prin care sa prezinte argumentele impotriva proiectului de lege, comunicat care pana la... mai mult
Marti, 09 Aprilie 2013, ora 12:59