Uniunea Bancara este solutia magica pentru iesirea din criza si pentru ca Uniunea Europeana sa aiba un viitor prosper, a declarat, joi, reprezentantul Fondului Monetar International in Romania, Guillermo Tolosa, intr-o conferinta pe tema noilor reglementari din sectorul bancar.
"Uniunea Bancara este o solutie magica sa iesim odata din criza. Sigur, nu este singura solutie, dar cu certitudine trebuie sa faca parte din peisaj, astfel incat Uniunea Europeana sa aiba un viitor prosper", a spus Tolosa.
El a aratat ca existenta unui supervizor comun al bancilor are avantaje importante, precum faptul ca acest reglementator poate monitoriza daca reglementarile se respecta in intregul bloc comunitar.
Totodata, un astfel de organism este mai putin atras de interesele locale, a mai sustinut reprezentantul FMI.
"Romania a fost afectata de importul de instabilitate din restul Uniunii Europene, asa ca va beneficia si de avantajele unui singur supervizor al bancilor', a continuat Tolosa.
Potrivit acestuia, trebuie mai bine definite regulile pentru ajutoarele de urgenta.
"De exemplu, trebuie sa se stabileasca mai clar cine suporta pierderile in cazul caderii unei banci', a sustinut Tolosa. mai mult
Joi, 27 Martie 2014, ora 14:15
Marea Britanie a amenintat Uniunea Europeana ca va bloca stabilirea unui organism unic de supraveghere al pietei bancare din zona euro, in cazul in care cei din afara acestei zone nu primesc mai multe asigurari privind pastrarea drepturilor de decizie de pana acum.
Londra isi exprima astfel frustrarile in legatura cu faptul ca solicitarile sale nu au fost considerate prioritare pana acum de ceilalti membri UE, anunta Financial Times.
Cu toate ca premierul britanic David Cameron a declarat ca "nu doreste sa stea in calea" formarii unei uniuni bancare, ambasadorul Marii Britanii a anuntat ca tara sa nu poate accepta deocamdata toate masurile privind supravegherea bancilor zonei euro.
Deciziile din Autoritatea Bancara Europeana, miza negocierilor
Guvernul Regatului Unit doreste intai sa se asigure ca noua uniune bancara pentru zona euro, din care fac parte in acest moment 17 state, nu va ajunge sa detina controlul Autoritatii Bancare Europene (ABE), unde se stabilesc reglementarile pentru toate tarile UE si unde se rezolva disputele dintre state.
Mai mult, reglementarile Autoritatii Bancare necesita acordul Parlamentul European, pe cand planul de supraveghere bancara nu va trebui sa se supuna acestei cerinte.
Marea Britanie a propus in vara lui 2012 un sistem de dubla majoritate, prin care, pentru aprobarea deciziilor ABE ar fi necesara majoritatea voturilor statelor din uniunea bancara, dar si majoritatea voturilor statelor din afara uniunii bancare.... mai mult
Vineri, 09 Noiembrie 2012, ora 12:05
Principalul avantaj pentru Romania, daca uniunea bancara se va infiinta, este includerea statului roman intr-o zona reglementata. Pe de alta parte, afectarea suveranitatii BNR este un dezavantaj major, care ar putea avea consecinte economice grave.
Uniunea bancara este, probabil, unul dintre cele mai ambitioase proiecte gandite de oficialii institutiilor europene, care presupune, in principal, supervizarea bancilor din zona euro din Banca Centrala Europeana (BCE).
Profesorul de economie Mircea Cosea spune ca Romania ar avea doua avantaje principale, daca uniunea bancara va fi implementata. "In primul rand, am intra intr-o zona reglementata, care ar putea avea influente pozitive asupra functionarii pietei bancare romanesti. De asemenea, am putea fi partasi la cunoasterea si interpretarea deciziilor care se iau in cadrul acestei uniuni bancare".
Profesorul atrage insa atentia, ca statul roman trebuie sa faca o analiza foarte atenta inainte de a lua o decizie referitoare la uniunea bancara, pentru ca aceasta implica si anumite dezavantaje, "care nu pot fi acoperite de garantia pe care ne-o da Traian Basescu".
In primul discurs tinut dupa intoarcerea la Cotroceni, Traian Basescu a spus ca Mecanismul European de Stabilitate si realizarea uniunii bancare avantajeaza Romania, intrucat "MES se adreseaza statelor in dificultate, cu datorii mari, si suntem interesati ca aceste state sa aiba solutii convenabile pentru ca Romania exporta in aceste state".
Traian... mai mult
Miercuri, 19 Septembrie 2012, ora 17:25
Ministrul polonez de Finante, Jacek Rostowski, a declarat ca Polonia respinge din start proiectul uniunii bancare propus de Comisia Europeana, pentru ca statul polonez nu ar avea niciun drept de vot in Banca Centrala Europeana (BCE).
"In momentul actual, propunerea inaintata de Comisie nu ne intereseaza absolut deloc. Nu putem participa la o institutie unde nu avem drept de vot si sa ii respectam deciziile. Nici nu se pune problema", a spus Rostowski, citat de AFP.
Parerea ministrul polonez este impartasita de ministrul de Finante suedez, care a declarat ca supervizarea bancilor este "total inacceptabila".
"Orice idee potrivit careia utilizarea banilor contribuabililor nostri ar putea depinde de hotararile adoptate de o institutie in care noi nu avem nicio influenta este total inacceptabila", a subliniat Borg.
Reticenta celor doi ministri de Finante poate fi explicata prin faptul ca 65% din sectorul bancar din statele Europei Centrale si de Est este detinut de institutii de credit din Austria, Germania, Franta si Italia. Din aceasta cauza, aplicarea unei uniuni bancare ar putea conduce la o situatie de concurenta incorecta a marilor banci fata de cele cu capital local.
Traian Basescu: Uniunea bancara, avantajoasa pentru Romania
Presedintele Traian Basescu apreciaza ca uniunea bancara ar fi benefica pentru Romania si considera ca statul roman nu are niciun motiv sa fie impotriva uniunii.
In primul discurs tinut dupa intoarcerea la Cotroceni, Traian... mai mult
Luni, 17 Septembrie 2012, ora 12:35
Presedintele Traian Basescu a declarat ca realizarea uniunii bancare, adusa in discutie de oficialii institutiilor europene, ar fi benefica pentru Romania si considera ca statul roman nu are niciun motiv sa fie impotriva uniunii.
In primul discurs tinut dupa intoarcerea la Cotroceni, Traian Basescu a spus ca Mecanismul European de Stabilitate si realizarea uniunii bancare avantajeaza Romania, intrucat "MES se adreseaza statelor in dificultate, cu datorii mari, si suntem interesati ca aceste state sa aiba solutii convenabile pentru ca Romania exporta in aceste state".
Uniunea bancara: Ce presupune si care sunt sansele de realizare
Seful statului a mai adaugat ca realizarea uniunii bancare va duce la o atenta supraveghere a bancilor din zona euro. "Romania are o piata dominata de banci din zona euro si se afla in avantaj, chiar daca indirect. Le sustinem fara rezerve (Mecanismul European de Salvare si uniunea bancara n.red)."
Traian Basescu a mentionat ca are, totusi, o singura rezerva si anume "ca procesul de realizare a uniunii bancare sa nu se realizeze strict pentru bancile din zona euro".
In discursul sau, seful statului roman a mai amintit si ca Romania mentine tinta de aderare la zona euro, care trebuie sa fie 2015." Doar daca viata ne va demonstra ca nu putem ar trebui sa modificam tinta. In acest moment nu avem niciun motiv", a concluzionat Basescu.
In opinia sa, Romania va avea probleme majore in cazul uniunii fiscale.
"Intervine o alta uniune,... mai mult
Joi, 13 Septembrie 2012, ora 20:25