Extinderea rapida a epidemiei cu noul coronavirus va reduce probabil cresterea economica a Chinei in acest an la 5,6%, in scadere cu 0,4 puncte procentuale fata de prognoza din ianuarie, si va sterge 0,1 puncte procentuale din avansul economiei mondiale, a avertizat sambata Fondul Monetar International, transmite Reuters.
Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a prezentat perspectivele economice la reuniunea ministrilor de Finante si guvernatorilor bancilor centrale din G20, care se desfasoara la Riad, Arabia Saudita.
Georgieva a precizat ca FMI examineaza mai multe scenarii pesimiste daca epidemia de Covid-19 dureaza mai mult si se extinde semnificativ pe plan global.
Adresandu-se oficialilor G20, Georgieva a declarat: "In actualul nostru scenariu de baza, politicile anuntate sunt implementate si economia chineza va reveni la normal in trimestrul doi. Ca rezultat, impactul asupra economiei mondiale va fi relativ minor si de scurta durata. Dar, de asemenea, analizam mai multe scenarii pesimiste, in care raspandirea epidemiei continua si se extinde pe plan global, iar consecintele asupra cresterii economice sunt mult mai extinse".
Oficialii din China au dat asigurari ca inca poate fi indeplinita tinta de crestere pentru 2020, in pofida epidemiei.
Ministrul nipon de Finante, Taro Aso, a avertizat asupra impactului semnificativ asupra economiei mondiale in cazul in care epidemia se raspandeste si mai mult si le-a spus jurnalistilor ca participantii la... mai mult
Luni, 24 Februarie 2020, ora 10:14
Economia Turciei a inregistrat o crestere de 7,4% in 2017, o evolutie spectaculoasa dupa avansul de 3,2% inregistrat in 2016, arata cifrele oficiale publicate joi de Institutul National de Statistica (TurkStat).
"Un succes considerabil", a declarat ministrul turc al Economiei, Nihat Zeybekci, apreciind ca acest rezultat plaseaza Turcia in fruntea statelor din G20, transmite AFP.
Produsul Intern Brut in preturi curente a ajuns la peste 3.100 miliarde lire (aproape 850,7 miliarde dolari) anul trecut, in crestere cu 19% comparativ cu 2016. De asemenea, PIB-ul per capita in preturi curente a fost de 38.660 lire (10.597 dolari), se arata in raportul TurkStat.
"Cresterea de 7,4% plaseaza Turcia deasupra ritmurile de crestere inregistrate de economiile europene si, cred, in aceeasi stratosfera ca si China si India", a comentat Timothy Ash, economist specializat in pietele emergente.
Chiar daca cifra anuntata de TurkStat este peste estimarile analistilor, care mizau pe o crestere de 7,25%, pietele financiare nu par sa fie incurajate de acest rezultat.
Lira turceasca a pierdut 5% din valoare in raport cu dolarul in luna martie, trecand joi dimineata pragul simbolic de patru lire pentru un dolar.
Analistii subliniaza ca relansarea rapida a economiei turcesti a fost insotita de mai multe riscuri structurale, printre care o inflatie de doua cifre si o adancire a deficitului de cont curent, diferenta dintre banii care ies din Turcia si cei care intra. mai mult
Joi, 29 Martie 2018, ora 15:49
Agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service a imbunatatit perspectiva ratingului suveran al Rusiei de la stabila la pozitiva, estimand ca avansul economiei in acest an va depasi in mare parte efectele negative provocate de incetinirea productiei industriale in ultimul trimestru din 2017, transmite Reuters.
Imbunatatirea perspectivei vine pe fondul intaririi institutionale si a rezistentei economiei, care au redus vulnerabilitatea Rusiei la socurile externe cauzate de tensiunile geopolitice sau de scaderea pretului titeiului, se arata in comunicatul agentiei de evaluare financiara.
In prezent Moody's atribuie Rusiei un rating "Ba1". Agentia se asteapta ca recentele castiguri macroeconomice sa fie sustinute pe termen lung iar volatilitatea economica din ultimii ani sa se diminueze.
Ministrul rus de Finante, Anton Siluanov, si-a exprimat speranta ca "stabilitatea macroeconomica va permite agentiilor de evaluare financiara sa imbunatateasca ratingurile Rusiei, nu doar perspectivele".
Economia rusa, afectata de sanctiunile occidentale si de scaderea pretului titeiului, a revenit la o crestere moderata, inregistrand anul trecut un avans de 1,4%-1,8%, conform estimarilor preliminare. mai mult
Vineri, 26 Ianuarie 2018, ora 15:35
Banca Mondiala a revizuit, joi, in scadere, estimarile privind ritmul de crestere care va fi inregistrat de economia mondiala in acest an, in conditiile in care efectul cumulat al crizei din Ucraina si al temperaturilor extrem de scazute din SUA a afectat avansul economiei in prima jumatate a anului, transmite Reuters.
Potrivit raportului 'Global Economic Prospects', Romania ar urma sa inregistreze in acest an o crestere de 2,8%, dupa un avans de 3,2% in 2013, urmata de o crestere de 3,2% in 2015. Situatia este similara in cazul regiunii Europei Centrale si de Est, pentru care Banca Mondiala prognozeaza o incetinire a ritmului de crestere pana la 2,4% in acest an, fata de un avans de 3,6% in 2013, urmand ca anul viitor sa accelereze la 3,7%.
"O relansare modesta in regiunea Europa si Asia Centrala a continuat in primul trimestru al acestui an, in pofida consecintelor negative provocate de turbulentele financiare globale si a tensiunilor geopolitice dintre Rusia si Ucraina. Productia industriala in sub-regiunea Europei Centrale si de Est a inregistrat o crestere anuala de 12% in luna martie, in special in Ungaria si Romania, ajutata de cresterea exporturilor in zona euro", subliniaza Banca Mondiala.
Evolutia economiei americane a fost revizuita la 2,1%, de la 2,8%
La nivel global, Banca Mondiala si-a revizuit prognozele de crestere pana la 2,8% in acest an, fata de estimarile din luna ianuarie care vorbeau de un avans de 3,2%. Estimarile privind evolutia... mai mult
Miercuri, 11 Iunie 2014, ora 11:32
Avansul economic al Chinei ar putea incetini anul viitor la cel mai redus nivel incepand din 1990, estimeaza compania americana Honeywell International, care are afaceri in aceasta tara asiatica.
"Nu ne-ar surprinde ca anul urmator China sa nu treaca de 7%. Ne asteptam la o crestere economica limitata", a declarat directorul financiar al Honeywell, Dave Anderson, potrivit Mediafax.
Compania americana intentioneaza sa reduca din costuri si sa introduca noi produse pentru a mentine anul urmator o crestere a veniturilor similara celei din acest an.
Banca Mondiala estimeaza ca economia Chinei va creste numai cu 7,7% in acest an, fata de 9,3% anul trecut. Institutia internationala se asteapta insa ca tara asiatica sa aiba crestere economica de 8,1% anul viitor.
China: Cresterea economica se reduce in 2012 (Banca Mondiala)
Investitiile directe in China au scazut cu 3,8% in primele noua luni ale acestui an.
China nu mai e vazuta ca un taram al fagaduintei: Investitiile straine directe, in scadere
China a atras 83,4 milioane de dolari din investitii straine directe in perioada ianuarie-septembrie. Doar in luna septembrie a inregistrat o scadere a acestor investitii de 6,8 procente fata de aceeasi perioada din 2011, la 8,4 milioane de dolari, au declarat reprezentantii Ministerului Comertului.
Rezultatele slabe raportate la nivelul investitiilor straine au determinat reprezentantii Ministerului Comertului sa avertizeze ca si exporturile se confrunta cu o... mai mult
Luni, 22 Octombrie 2012, ora 11:30
Revenirea economica in Romania ramane o provocare, spun analistii de la Raiffeisen, care se asteapta la o crestere modesta in cel de-al doilea trimestru din acest, an, care ar duce la un avans al PIB-ului de 0,5% in 2012, mai scazut decat asteptarile pietei, de 1,2%.
Potrivit unei analize a Raiffeisen Research, datele preliminare sugereaza ca activitatea economica s-a deteriorat, in primul trimestru din acest an, in multe sectoare, intre care industria, constructiile si serviciile, in contextul unei cereri externe slabe si a unor conditii meteorologice nefavorabile.
mai mult
Marti, 15 Mai 2012, ora 12:54
Comertul bilateral intre cele doua state va ajunge la 100 miliarde de dolari in 2015, conform NewsIn.China si Marea Britanie au semnat noi acorduri bilaterale in valoare de 2,2 miliarde de dolari.
Acordul a fost anuntat dupa discutiile la Londra, luni, intre premierul David Cameron si omologul chinez Wen Jiabao.
Cameron a spus ca el si Wen au convenit ca Europa nu trebuie sa se teama de competitia chineza, ci "sa deschida comertul in ambele directii".
A fost discutata si chestiunea drepturilor omului, Cameron spunand ca este important ca "progresul economic si cel politic" sa se imbine in China.
Wen, care a vizitat si Ungaria in turneul sau european, urmeaza sa se duca in Germania. mai mult
Luni, 27 Iunie 2011, ora 14:38
Europa este amenintata de stagflatie, fenomen caracterizat de inflatie si avans economic slab, in cazul in care preturile materiilor prime cresc, potrivit La Tribune, citat de Mediafax.Scenariul principal pentru Europa este cel al unei "stagflatii bizare", in care cresterea economica este slaba, iar inflatia se datoreaza cresterii preturilor materiilor prime, si nu a celor salariale, cum ar fi normal, apreciaza Patrick Artus, director de studii economice la banca franceza Natixis.
Printre consecintele acestui gen de stagflatie, economistul enumera reducerea puterii de cumparare, scaderea consumului si a preturilor imobiliare.
Dupa inceputul crizei, in 2007, analistii au prognozat ca Europa si SUA vor fi afectate de deflatie, fenomen asteptat de obicei dupa socuri financiare si economice grave, precum falimentul bancii americane Lehman Brothers, noteaza Artus.
In prezent, insa, preturile de consum cresc, din cauza majorarii costurilor cu materiile prime.
In Europa, cresterea economica este slaba, in conditiile in care guvernele apeleaza la politici bugetare restrictive, iar activitatea de creditare nu si-a revenit.
Totodata, situatia financiara a companiilor s-a degradat puternic, in principal in Franta, Portugalia si Grecia.
In schimb, companiile germane profita de situasia financiara buna pentru a majora salariile, investitiile si cota de piata din statele emergente sau exportatoare de petrol. mai mult
Luni, 11 Aprilie 2011, ora 10:06
Cheltuielile de consum din Romania au fost anul trecut de 4.600 de dolari pe cap de locuitor si vor inregistra pana in 2020 o crestere moderata, constransa de scaderea si imbatranirea populatiei, precum si de avansul economic sters, potrivit Euromonitor International citat de Mediafax. Compania de analiza a pietei anticipeaza pentru 2012 cheltuieli de consum pe cap de locuitor de 5.300 dolari, urmate de 6.100 dolari in 2014 si 7.000 de dolari in 2016. Pentru 2018, Euromonitor estimeaza ca aceste cheltuieli vor ajunge la 8.000 de dolari, iar in 2020 la 9.200 de dolari.
In cazul veniturilor pe cap de locuitor disponibile pentru cheltuieli si economisire, Euromonitor a calculat 4.600 de dolari in 2010, anticipand ca acestea vor avansa la 5.300 dolari in 2012, 6.200 dolari in 2014 si 7.300 dolari in 2016. Compania prognozeaza cresterea acestor venituri la 8.400 de dolari in 2018 si 9.700 de dolari in 2020.
Romania este o piata mare in expansiune si se afla pe locul patru in Europa de Est in privinta veniturilor anuale ale populatiei disponibile pentru cheltuieli si economisire, care, in 2009, se ridicau la 91,3 miliarde de dolari.
Pe primele trei pozitii se afla Rusia, cu 743,6 miliarde dolari, Polonia, cu 266,3 miliarde de dolari si Cehia, cu 103,2 miliarde de dolari.
In cercetare se arata ca Romania este o tara saraca, iar cresterea veniturilor si a cheltuielilor de consum va fi moderata. Tara are, fara indoiala, o clasa de mijloc mare si in crestere, asupra careia... mai mult
Miercuri, 26 Ianuarie 2011, ora 23:36