Guvernul ar putea aproba, in sedinta de miercuri, o ordonanta prin care se va da posibilitatea celor care vor sa cumpere teren sa achite un avans de numai 10%, a declarat, miercuri, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
"Astazi avem o ordonanta de urgenta care modifica mai multe acte normative. Cea mai importanta modificare se refera la faptul ca dam posibilitatea celor care vor sa cumpere teren sa o faca numai cu un avans de 10%, jumatate din diferenta fiind garantata de Fondul de Garantare iar cealalta jumatate cu terenul respectiv. Extindem baza celor care pot sa acceseze astfel de facilitati, transmite Agerpres.
Pana acum erau doar cei trecuti in contracte de arenda. Acum marim la toti cei care sunt in baza de date la APIA, deci un milion si ceva de fermieri care an de an cer acea plata pe suprafata. Toti vor avea posibilitatea sa beneficieze de aceste facilitati. Este o preocupare a noastra pentru ca si in achizitia de teren au nevoie de un sprijin dar si in partea de cofinantare a fondurilor europene au nevoie de un sprijin, deci de un acces mult mai usor la partea de garantare si de creditare", a spus Daniel Constantin.
Pe de alta parte, referitor la rectificarea bugetara aprobata marti de Guvern, ministrul a explicat ca Agricultura a primit 50 milioane de lei.
"Rectificarea aprobata ieri (marti - n.r.) de Guvern aduce la Ministerul Agriculturii 50 de milioane de lei. Aceste sume vor merge catre cateva sectoare... mai mult
Miercuri, 01 Octombrie 2014, ora 12:00
Liberalizarea pietei funciare din 2014 pune pe jar autoritatile romane care sunt in cautarea unor solutii pentru ca pamanturile tarii sa nu ajunga pe mainile strainilor. O masura care va "impulsiona" romanii sa se intoarca la agricultura o reprezinta facilitatile acordate de stat la achizitia de terenuri agricole: 10% plata in avans, 90% credit din care 50% - garantat de stat, 50% - garantat cu terenul ce urmeaza a fi cumparat.
Se cauta solutii pentru aduce romanii in avantaj competitiv atat cat permite legislatia europeana. Incercarile autoritatilor de a veni in sprijinul romanilor sunt explicate de faptul ca atunci cand se vor afla in competitie directa cu ceilalti cetateni ai Uniunii Europene, romanii sa fie dezavantajati din cauza posibilitatilor marteriale reduse.
"Ceea ce putem face este sa cream competitivitate fermierului roman. Am discutat cu bancile sa punem gaj terenul agricol pe care vrem sa il cumparam, cum era inainte creditul imobiliar. Pana acum, nu s-a permis acest lucru, bancile nu au acceptat terenul ca si gaj. Deci, chestiuni dintr-acestea care ne ofera noua garantia ca fermierul roman va fi competitiv in fata fermierului strain si ca terenurile vor ramane in agricultura, vor fi lucrate in agricultura, se vor crea locuri de munca, se vor plati taxe si impozite aici in Romania", a declarat intr-un interviu acordat Business24 ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Romanii care vor cumpara terenuri agricole pana in 2014 vor beneficia pe de o... mai mult
Joi, 10 Octombrie 2013, ora 13:50
Preturile terenurilor agricole din Romania sunt de 3 pana la 7 ori mai reduse decat in majoritatea statelor europene, desi s-au dublat in perioada 2007-2011, ajungand la o medie de 1.972 euro pe hectar, potrivit unui studiu al companiei DTZ Echinox, care estimeaza mentinerea trendului ascendent.
In Romania, preturile terenurilor agricole difera foarte puternic intre regiuni. In zonele de Nord-Est si Sud-Est pretul mediu de vanzare a terenurilor agricole este de circa 1.500-1.600 de euro pe hectar, in timp ce in zonele de langa Bucuresti ajunge la 2.200-2.700 euro pe hectar, se arata in cel mai recent studiu al companiei. DTZ estimeaza un avans al preturilor in urmatorii trei ani pana la aproape 3.000 de euro pe hectar.
Astfel, pretul mediu la nivel national era in 2011 de 1.972 de euro pe hectar, fata de 927 de euro in 2007 si 1.700 de euro in 2010.
Romania are 14,7 milioane de hectare de teren agricol, din care 10 milioane de hectare sunt folosite ca teren arabil. Cele mai recente studii arata ca 6,8 milioane de hectare sunt neutilizate.
"Suprafata de teren disponibila spre vanzare in prezent in Romania este estimata la 500.000 de hectare. In general, este aproape imposibil sa gasesti parcele mari de teren de vanzare. Sunt disponibile foarte multe terenuri de 0,1-10 hectare rezultate din mai multe divizari, generatii dupa generatii.
Suprafetele mari sunt foarte rare. In aceste conditii, este posibila achizitia unor suprafete mari de teren printr-un proces... mai mult
Marti, 28 Februarie 2012, ora 18:00