Rezilierea contractului dintre Ministerul Transporturilor si compania Colas care prevedea realizarea tronsonului din Autostrada Soarelui Cernavoda- Medgidia a fost nedreapta, considera Henri Paul, ambasadorul Frantei la Bucuresti."Eu nu sunt purtatorul de cuvant al companiei, dar ei au multe argumente si din punctul nostru de vedere decizia Guvernului a fost nedreapta. Colas este un jucator mondial nu construieste doar aici (in Romania - n.n.)" spune ambasadorul intr-un interviu pentru Ziarul Financiar.
Potrivit diplomatului francez, acesta este un caz pe care il cunoaste, in care o companie franceza este nedreptatita, ceea ce nu inseamna ca nu pot exista si alte cazuri.
Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR), in subordinea Ministerului Transporturilor a reziliat in aprilie un contract major cu Colas de 224 mil. euro pentru intarzierea lucrarilor de executie a transonului autostrazii amintite - dupa cum a sustinut ministrul de resort, Anca Boagiu. mai mult
Luni, 11 Iulie 2011, ora 19:18
Fostul ministru al Transporturilor Radu Berceanu a declarat, marti, la Craiova, in cadrul unei dezbateri a Comitetului National pentru Dezvoltare (CND), ca lucrarile de constructie a Autostrazii Transilvania nu reprezinta o "prioritate" pentru Romania, potrivit Mediafax. Directorul Agentiei de Dezvoltare Regionala Sud-Vest (ADR S-V) Oltenia, Marilena Bogheanu, a afirmat marti la o intrunire a CND, ca in judetele din Transilvania, prin Strategia Nationala de autostrazi si drumuri expres, au fost prevazute sa treaca mai multe coridoare europene, beneficiind astfel de constructia de infrastructura rutiera.
"Vreau sa va spun ca ne comparam cu alte regiuni care, oricum, erau mai dezvoltate ca noi si stiti mult mai bine ca mine ca in strategia Nationala de Autostrazi si Drumuri Expres trec foarte multe coridoare europene prin Transilvania, dar nu mai continuu pentru ca se intelege ce vreau sa spun", a declarat Marilena Bogheanu.
Ea a fost intrerupta de fostul ministru al Transporturilor Radu Berceanu, care a spus: "Am sa spun eu. A fost o prostie si este o prostie! Autostrada Transilvania nu e o prioritate. Pentru ca am vorbit cu Uniunea Europeana noi Romania si am spus: «vrem Culoarul IV» si dupa aceea nu am fost seriosi sa ne tinem de Culoarul IV.
De aceea nici nu ne sprijina UE si de altfel nimeni pentru Transilvania. Am facut acea bucata pentru ca era inceputa 80 la suta si trebuia facuta, pentru ca era pacat sa aruncam pe geam toata munca aia si banii aia.... mai mult
Marti, 17 Mai 2011, ora 23:09
Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI) ar putea rezilia contractul cu compania franceza Colas, care a castigat contractul de 224 milioane euro pentru constructia tronsonului de autostrada Cernavoda-Medgidia, intrucat aceasta "refuza sa lucreze", informeaza Mediafax."Exista o problema cu una dintre companii, care practic refuza sa lucreze (...) si probabil vom ajunge la solutia extrema, aceea a rezilierii contractului. Vom relansa licitatia daca, si cred ca aceasta va fi solutia, va fi reziliat contractul. Nu putem face curte cuiva care nu vrea sa munceasca in Romania", a declarat ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, pentru Stirile ProTV.
Ea a afirmat in mai multe randuri de la inceputul acestui an ca autostrada va fi deschisa circulatiei in aceasta vara, chiar daca lucrarile nu vor fi incheiate in totalitate.
Tronsonul are 20 de kilometri, iar contractul a fost castigat de Colas in noiembrie 2008.
Potrivit ministrului, autostrada Cernavoda-Constanta va fi receptionata anul urmator, iar pe tronsonul unde constructorul refuza sa lucreze vor exista rute alternative, astfel incat soferii sa poata ajunge la centura Constantei.
Compania Colas a fost deja amendata de autoritati pentru nerespectarea contractului. Boagiu spune ca soferii vor ajunge la vara pe autostrada de la Bucuresti la Constanta, insa pe portiunea dintre Cernavoda si Medgidia vor circula pe o ruta alternativa.
O alta problema care va ingreuna traficul spre litoral este faptul ca podul de la... mai mult
Miercuri, 02 Martie 2011, ora 22:25
Fiecare milliard de euro incasat din privatizarea BCR ar fi trebuit utilizat pentru constructia a 100 de kilometri de autostrada, asa cum a fost planificat la momentul vanzarii, dar ideea a fost abandonata, sustine ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu."Asta a fost conceptia la momentul acela, dar din pacate ea a fost abandonata, dar ar fi trebuit ca pentru fiecare miliard din banii aia sa vedem 100 de kilometri de autostrada.
Si poate atunci puteam sa spunem: aici sunt banii din privatizarea BCR si am schimbat 60% din actiuniule BCR pe 300 de km de autostrada", a afirmat Vladescu, la intalnirea ZF Expert - Cum repornim economia.
In urma cu patru ani, Erste Bank a castigat licitatia de privatizare a BCR, oferind 3,75 miliarde euro pentru pachetul de 61,88% din actiunile bancii.
In toamna anului 2006, statul roman a incasat circa 2,2 miliarde de euro pentru pachetul de 36,8% din titlurile BCR, iar BERD si IFC au primit fiecare aproximativ 750 milioane de euro pentru pachetele reprezentand 12,5% din capitatul social al bancii.
Vladescu sustine ca, dincolo de succesul privatizarii, alegerea ca statul sa renunte la controlul celei mai mari banci din sistem a fost una corecta , si nu crede ca ar fi fost bine ca in perioada crizei Guvernul sa controleze doua institutii de credit mari.
El vede o astfel de idee chiar foarte periculoasa pentru stat, intrucat ar fi existat tentatia de sustinere a zonele care nu functioneaza, de a face "arbitraj politic" "Spuneati la... mai mult
Joi, 01 Aprilie 2010, ora 23:34
PeliFilip a asistat consortiul european Vinci-Aktor, castigatorul procedurii de achizitie publica pentru construirea si operarea autostrazii Comarnic-Brasov, in semnarea primului proiect major de infrastructura din Romania realizat pe baza unei proceduri de concesiune.Cu o valoare de peste 1,7 miliarde de euro, acesta este cel mai important proiect din domeniul infrastructurii din ultimii ani.
Tranzactia a implicat asistenta juridica in legatura cu o procedura complexa de achizitie publica prin dialog competitiv, precum si o analiza extensiva a unei game largi de aspecte legale privind dezvoltarea, construirea si operarea unei autostrazi pe teritoriul tarii noastre.
Timp de un an, PeliFilip alaturi de Linklaters au asigurat asistenta in legatura cu diverse aspecte ale proiectului, inclusiv pregatirea ofertei si participarea consortiului la procedura de dialog competitiv, precum si in legatura cu finalizarea contractului.
"Cu acest proiect am creat un precedent si credem ca a fost deschis un drum nou in domeniul infrastructurii in Romania" a afirmat Francisc Peli, Partener PeliFilip.
Cu afaceri de 35 miliarde euro la nivel mondial si cu investitii totale de 450 milioane euro in Bucuresti, Grupul Vinci este unul dintre cele mai mari grupuri de constructii din lume.
Aktor Concessions & Aktor sunt cel mai mare concesionar, respectiv cea mai mare companie de constructii din Grecia. mai mult
Marti, 19 Ianuarie 2010, ora 16:21