Dupa jumatate de an in care n-a inaugurat nici macar o palma de autostrada din cei 180 de kilometri promisi pentru 2019, Cabinetul Dancila a inceput sa caute tapi ispasitori pe care sa arunce vina atunci cand va trebui sa isi explice esecul.
La inceput de an, purtatorul de cuvant al Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Alin Serbanescu, anunta ca, in 2019, institutia ar putea inaugura cel mult 118 kilometri de autostrada.
Dupa numai cateva zile, insa, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu (ALDE) a promis ca, de fapt, in tara noastra se vor construi, in acest an, nu 118, ci 180 de km de autostrada!
Peste noapte, cei mai multi dintre politicienii din coalitia PSD-ALDE au inceput sa sustina declaratia lui Tariceanu.
Initial, CNAIR a precizat pentru Ziare.com ca a luat act de respectivele declaratii ale politicienilor, dar ca nu detine suficiente informatii pentru a se si pronunta asupra lor. Ulterior, insa, oficiali ai institutiei au sustinut ca noul obiectiv este finalizarea a 180 de kilometri de autorstrada, in 2019.
Era greu de inteles cum poate CNAIR - care in 2018 a inaugurat doar 60 de kilometri de autostrada - sa promita ca in 2019 va da in folosinta de trei ori pe atat...
Evident - dupa cum au explicat, in repetate randuri, ONG-urile pasionatilor de infrastructura - sansele ca Romania sa isi dezvolte atat de mult reteaua de autostrazi, in acest an, sunt practic nule.
Pana si fostul ministru al... mai mult
Vineri, 14 Iunie 2019, ora 14:29
Reteaua de autostrazi din Romania trece bariera de 800 de kilometri cu cei 101 noi kilometri adaugati in acest an, desi numai 60 dintre acestia au fost dati efectiv in folosinta, intrucat pe 43 de kilometri din loturile 3 si 4 Lugoj-Deva trebuie remediate "mici gauri de 500 de metri".
Astfel, la final de 2018, Romania se poate "lauda" cu o retea de autostrazi de 807 kilometri.
Anul 2018 marcheaza schimbari in managementul celor mai importante companii aflate in subordinea Ministerului Transporturilor - CFR Calatori, CFR SA, Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti, Metrorex, TAROM - in unele cazuri chiar de doua ori (CNAB).
Sfarsitul anului 2018 "prinde" Ministerul Transporturilor cu un ministru demisionar, dupa ce presedintele Klaus Iohannis nu a vrut sa semneze decretul de numire al lui Mircea Draghici, propus de PSD pentru a fi ministru al Transporturilor in locul lui Lucian Sova.
In pas de melc pe drumurile tarii
Premierul Viorica Dancila declara la inceputul lunii decembrie ca seful Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) "pleaca acasa" daca pana pe 31 decembrie nu sunt finalizati 100 de kilometri de autostrada.
In acest context, pe 14 decembrie 2018, a fost deschisa in sfarsit circulatia rutiera pe inca 6,5 kilometri din autostrada A3 de la Soseaua de Centura pana in zona Petricani, dupa ce reprezentantii CNAIR au receptionat lucrarile la "ciotul de 3 kilometri", respectiv sectorul de autostrada Bucuresti - Ploiesti,... mai mult
Miercuri, 26 Decembrie 2018, ora 17:13
In ciuda faptului ca avem putine autostrazi, iar pe calea ferata circulam astazi in conditii mai proaste decat in comunism, Finantele se pregatesc sa taie, la urmatoarea rectificare bugetara, 1,16 miliarde de lei din bugetul Transporturilor.
Astfel, in loc sa fie investita in dezvoltarea infrastructurii, uriasa suma se va duce, printre altele, pe plata pensiilor si salariilor bugetarilor, majorate iar si iar, in ultima perioada.
Ministerul Finantelor a anuntat, inca de pe 21 noiembrie, ca a pregatit proiectul celei de-a doua rectificari bugetare din acest an. Potrivit informatiilor sumare publicate de Finante pe aceasta tema, ministerul de la care se vor lua cei mai multi bani este cel al Transporturilor. Mai exact, acestuia i se vor taia din buget nu mai putin de 1,16 miliarde de lei, echivalentul a circa 287 de milioane de euro.
Corect planificata, suma ar fi suficienta pentru constructia a cel putin 23 de kilometri de autostrada sau pentru realizarea a mai bine de jumatate din podul peste Dunare de la Braila.
In aceste conditii, e greu de inteles de ce considera Guvernul ca - in loc sa investeasca acesti bani in infrastructura durabila - e preferabil sa ii foloseasca pentru a-si acoperi cheltuielile curente.
Pe de o parte, ne-am gandit ca, poate, cei 1,16 miliarde lei incapusera pe mana unor functionari care nu se pricepeau sa-i investeasca. In acest caz, era normal sa fie realocati.
La fel de posibil este, insa, ca banii sa fi fost de mare folos la... mai mult
Vineri, 23 Noiembrie 2018, ora 09:39
Premierul Viorica Dancila a anuntat luni, in timpul unei vizite la fabrica Avioane Craiova SA, ca au fost desemnati constructorii primelor doua tronsoane ale drumului expres Craiova-Pitesti, cu o lungime totala de 58 de kilometri.
Dupa ce vor fi construite si date in folosinta, cele doua sectoare de drum vor contribui la decongestionarea traficului intre orasele Bals si Slatina. Mai multe detalii a oferit ministrul Transporturilor, Lucian Sova, aflat la Craiova alaturi de Viorica Dancila:
"Cele doua companii (castigatoare - n.red.) prezinta, spun eu, garantii ca lucrarile vor fi finalizate la timp. Vom traversa o perioada de 10 zile in care, potrivit noilor reglementari, pot fi depuse contestatii.
Incurajator e faptul ca cele depuse deja la CNSC au fost respinse, astfel incat n-ar trebui sa se prelungeasca. In iarna, cei doi antreprenori trebuie sa faca proiectare. Vrem sa inceapa lucrarile in zonele cele mai fierbinti, Bals si Slatina", a spus Lucian Sova.
Pana la acest moment, nici Ministerul Transporturilor si nici Compania Nationala pentru Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) nu au anuntat numele companiilor care ar urma sa construiasca drumul.
Cu toate acestea, potrivit informatiilor obtinute pe surse de Ziare.com, societatile care vor construi loturile I si II din drumul expres Craiova-Pitesti sunt S.C. Spedition UMB S.R.L. si Secol Societa Edile Construzioni Opere e Lavori S.P.A.
Pana acum, UMB SC. Spedition UMB S.R.L., detinuta de... mai mult
Luni, 01 Octombrie 2018, ora 14:15
Lucrarile la tronsonul autostrazii Bucuresti-Ploiesti, dintre centura Capitalei si soseaua Petricani, ar putea fi finalizate pana in luna noiembrie a acestui an, iar daca dezvoltatorul ar fi angajat mai multi muncitori, lucrarile ar fi fost gata mai repede, sustine ministrul Transporturilor, Lucian Sova.
Portiunea aproape 6 kilometri, iar ultimii 3 km, spre zona Pipera, vor avea iluminat public si parcari.
"Termenul de finalizare este depasit, trebuia sa fie gata la 30 august. Am cerut CNAIR in mod expres si scris sa apere interesele statului roman si sa evalueze cu foarte mare responsabilitate - pe care o voi monitoriza si eu - daca exista argumente sa nu se mai acorde o extensie de timp.
Astazi cand vorbim, practic, penalitatile curg in defavoarea antreprenorului.
Pe de alta parte, monitorizez proiectul si modul de executie, de doua ori pe saptamana merge un secretar de stat responsabil cu implementarea care are discutii cu constructorii.
Tot de doua ori pe saptamana merge si un consilier personal, de la cabinetul meu, un om cu bogata experienta in implementare de proiecte care monitorizeaza totodata acolo", a declarat ministrul Transporturilor, Lucian Sova.
Desi exista o mobilizare slaba, se inregistreaza progrese, spune el.
"Pot sa estimez ca, in standardul de astazi de lucru, practic aceasta conexiune va fi deschisa la sfarsitul lui octombrie. Orice muncitor in plus pe care constructorul l-ar aduce acolo - dar nu prea o face - ar putea scurta cu... mai mult
Miercuri, 19 Septembrie 2018, ora 11:31
Ministrul Transporturilor sustine ca, pana la finele anului, ar putea fi dati in folosinta alti cativa zeci de kilometri de autostrada, pe langa cei 28,8 care au fost inaugurati zilele trecute, intre Aiud si Turda.
In timpul unei conferinte de presa in care si-a facut bilantul primelor 6 luni de activitate la conducerea Transporturilor, ministrul Lucian Sova nu a scapat ocazia de a aminti ca, in mandatul sau, s-au inaugurat loturile 3 si 4 ale autostrazii Sebes-Turda. In plus, a mai spus Sova, pana la finele anului, s-ar mai putea deschide circulatiei alti kilometri de autostrada.
"Am asteptari cu privire la o serie de loturi de autostrada din Campia Turzii. Loturi destul de avansate ca executie. Unele depasesc 75%. In speranta ca mobilizarea se va imbunatati, ele vor putea fi deschise traficului in acest an", a declarat Lucian Sova.
Singurul lot al Autostrazii Brasov-Bors care este finalizat in proportie de peste 75% - mai exact, in procent de 75,8% - este lotul I, lung de 3,6 kilometri, al tronsonului Ogra-Campia Turzii. Potrivit site-ului Companiei Nationale pentru pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR), constructorul care lucreaza in zona, Asocierea SC Geiger Transilvania SRL & Wilhelm Geiger GmbH & Co.K, ar fi trebuit, insa, sa termine lucrarile inca din 2016.
Un alt segment de drum pe care ministrul si-ar putea dori sa-l vada finalizat pana la finele anului este lotul 2, lung de 10 kilometri, al tronsonului Targu Mures - Ogra. Acesta este... mai mult
Joi, 02 August 2018, ora 17:15
Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, afirma ca ar fi fost mai usor ca autostrazile sa fie gestionate in continuare de ministerul Transporturilor si respecta decizia politica prin care au fost cedate DPIIS, dar asteapta ca macar drumurile nationale sa revina la institutia pe care o conduce.
"Ar fi fost mult mai usor, probabil, ca toate aceste moduri de transport sa fie gestionate in continuare de ministerul Transporturilor. A fost o decizie politica pe care eu o respect, nu am luat-o eu si nu am eu de ce s-o comentez, dar cu siguranta ar fi fost poate mult mai usor asa", a spus ministrul Transporturilor la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica de Pro TV, fiind intrebata daca ar fi vrut ca autostrazile sa ramana in continuare la Ministerul Transporturilor.
Ea a afirmat ca peste tot in statele europene, toate modurile de transport sunt gestionate de un minister, integrat.
"Decizia aceasta nu am luat-o eu. Eu am venit acum trei luni si jumatate in Ministerul Transporturilor. (...) Acum, cred ca toata lumea isi aminteste ca a fost deja o decizie ca drumurile nationale sa se intoarca la Ministerul Transporturilor si nu s-a intamplat inca acest lucru. Macar drumurile nationale. Daca autostrazile raman la domnul Sova (Dan Sova, ministrul delegat al Departamentului pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine - DPIIS, n.r.), ok, raman la domnul Sova. Sa dea Dumnezeu sa se faca foarte multe autostrazi (...). Eu sper sa le faca. Chiar imi doresc sa... mai mult
Duminica, 15 Decembrie 2013, ora 14:05
Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura, Dan Sova, a declarat, joi, la Ionesti in judetul Dambovita, ca tentativa de mita, ce a avut loc la Beijing acum o luna si pentru care a sesizat DNA, a fost pentru un tronson de autostrada.
"E un denunt, cineva a incercat sa ne mituiasca pentru un tronson de autostrada. Am sesizat DNA si o sa vedem", a declarat Sova.
Intrebat de jurnalisti despre ce suma este vorba, Sova a raspuns ca nu a intrat in amanunte.
"Nu am intrat in amanunte. Am fost abordat direct. Reactia anchetatorilor cred ca e buna deocamdata, suntem oameni de meserie, in faza premergatoare dureaza putin mai mult, dar se vor misca", a precizat Dan Sova.
Acesta nu a dat numele celui care a vrut sa il mituiasca, spunand doar ca "e o companie mare care are lucrari cu CNADNR". mai mult
Joi, 10 Octombrie 2013, ora 09:40
Proiectul autostrazii Iasi - Targu Mures, alocat fostului ministru al Transporturilor Relu Fenechiu, va fi transmis Departamentului pentru Proiecte de Infrastructura dupa divizarea CNADNR, afirma noul sef de la Transporturi, Ramona Manescu, care declara: "Nu ne jucam cu autostrazile".
"Daca autostrazile merg la domnul Sova, si aceasta autostrada trebuie sa mearga tot la domnul Sova, pentru ca nu putem sa facem o autostrada aici, o autostrada acolo, nu ne impartim jucariile intre noi. Suntem oameni seriosi, nu ne jucam cu autostrazile. Daca Ministerul Transporturilor poate face o autostrada, atunci poate sa le faca pe toate. La fel cum daca domnul Sova face toate autostrazile, o poate face si pe aceasta. Daca tot facem o delimitare, aceasta sa fie foarte clara de la inceput", a declarat Manescu agentiei Mediafax.
Fenechiu declara in luna martie ca atat el, cat si ministrul delegat pentru proiecte de infrastructura, Dan Sova, isi propun sa construiasca autostrazi, ca macar unul dintre ei trebuie sa le si faca, dar ca ar fi bucuros daca vor exista si alti ministri care sa le realizeze.
In aprilie, Sova afirma ca proiectul autostrazii Iasi - Targu Mures i-a fost alocat ministrului Transporturilor, Relu Fenechiu, care a sustinut ca va realiza proiectul in parteneriat public-privat, dupa ce a fost respins de Guvern pentru costurile prea mari.
Sapte parlamentari PNL din Iasi, intre care si fostul ministru al Transporturilor, au semnat recent un memoriu initiat de... mai mult
Vineri, 27 Septembrie 2013, ora 09:15