Reteaua de autostrazi din Romania trece bariera de 800 de kilometri cu cei 101 noi kilometri adaugati in acest an, desi numai 60 dintre acestia au fost dati efectiv in folosinta, intrucat pe 43 de kilometri din loturile 3 si 4 Lugoj-Deva trebuie remediate "mici gauri de 500 de metri".
Astfel, la final de 2018, Romania se poate "lauda" cu o retea de autostrazi de 807 kilometri.
Anul 2018 marcheaza schimbari in managementul celor mai importante companii aflate in subordinea Ministerului Transporturilor - CFR Calatori, CFR SA, Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti, Metrorex, TAROM - in unele cazuri chiar de doua ori (CNAB).
Sfarsitul anului 2018 "prinde" Ministerul Transporturilor cu un ministru demisionar, dupa ce presedintele Klaus Iohannis nu a vrut sa semneze decretul de numire al lui Mircea Draghici, propus de PSD pentru a fi ministru al Transporturilor in locul lui Lucian Sova.
In pas de melc pe drumurile tarii
Premierul Viorica Dancila declara la inceputul lunii decembrie ca seful Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) "pleaca acasa" daca pana pe 31 decembrie nu sunt finalizati 100 de kilometri de autostrada.
In acest context, pe 14 decembrie 2018, a fost deschisa in sfarsit circulatia rutiera pe inca 6,5 kilometri din autostrada A3 de la Soseaua de Centura pana in zona Petricani, dupa ce reprezentantii CNAIR au receptionat lucrarile la "ciotul de 3 kilometri", respectiv sectorul de autostrada Bucuresti - Ploiesti,... mai mult
Miercuri, 26 Decembrie 2018, ora 17:13
In seara zilei de 6 februarie 1999, in timpul primei vizite in Ungaria a unui premier roman dupa 1989, seful guvernului maghiar de atunci, Viktor Orban, l-a invitat pe omologul sau de la Bucuresti la o cina intr-un celebru restaurant budapestan, Gundel, plin (ca in fiecare seara, de altfel) cu oameni obisnuiti.
In timpul ospatului cu delicioasele mancaruri unguresti impecabil preparate, Orban i-a propus lui Radu Vasile sa realizeze impreuna un coridor de autostrazi care sa lege Bucurestiul de Budapesta, pe traseul aproximativ Bucuresti-Brasov-Cluj-Napoca-Oradea-Debrecen-Budapesta.
Unul dintre putinii companioni ai lui Radu Vasile la acea cina memorabila, ministrul Transporturilor de atunci, Traian Basescu, a sarit ca ars la auzul acestei propuneri, spunand ca nu exista nicio motivatie pentru constructia unei autostrazi pe traseul indicat de Orban, deoarece valorile de trafic nu justificau o asemenea investitie.
Pentru a explica plastic cam ce spunea Basescu in 1999, putem apela la o figura de stil celebra: "Nu ma spal pe dinti, pentru ca oricum nu ma saruta nimeni. Evident, insa, ca nu ma va saruta nimeni, pentru ca nu sunt spalat pe dinti!".
Au trecut aproape 20 de ani de la acel moment si guvernele succesive ale Romaniei au ramas consecvente in a nu "se spala pe dinti": astazi, la aproape 12 ani de la aderarea la UE, avem doar 777 km de autostrada, la o suprafata a teritoriului national de 238.397 kmp si la o populatie de aproximativ 20 de milioane.
Vecina... mai mult
Duminica, 05 August 2018, ora 11:39
Punctul de trecere a frontierei rutiere Nadlac II-Csanadpalota, prin care romanii pot ajunge in Ungaria direct pe autostrada, este inaugurat sambata, 11 iulie 2015.
Aceasta este prima legatura pe autostrada dintre Romania si un alt stat, informeaza Digi 24.
Noua vama, aflata la jonctiunea autostrazilor A1 (Romania) si M43 (Ungaria), are 20 de benzi de circulatie, cate zece pe fiecare sens.
Conform sursei citate, punctul de frontiera se afla pe teritoriul Romaniei, la aproximativ zece kilometri de Vama Nadlac, situata pe DN 7.
Punctul Nadlac ...citeste mai departe despre "Romania, legata pentru prima data in istorie de o alta tara pe autostrada" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 11 Iulie 2015, ora 11:36
Guvernul a aprobat, miercuri, printr-un memorandum, semnarea unui acord bilateral intre Romania si Ungaria cu privire la infiintarea unui nou punct de trecere a frontierei de stat romano-ungare.
Potrivit unui comunicat remis presei, noul punct de frontiera urmeaza sa lege Romania de Ungaria prin interconectarea autostrazilor A1 si M43, intre localitatile Nadlac si Csanadpalota.
Coada de 10 kilometri la vama Nadlac: Trafic deviat la iesirea spre Ungaria
"Noul punct de frontiera va facilita atat traficul international de persoane, cat si traficul ...citeste mai departe despre "Nou punct de frontiera intre Romania si Ungaria" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 01 Iulie 2015, ora 15:14
Premierul Victor Ponta le-a spus oficialilor companiei SNR Rulmenti, din Zona Industriala Vest a municipiului Sibiu, ca pana si premierul Frantei este invidios pe ritmul accelerat de crestere economica a tarii noastre.
"Romania este o tara care se dezvolta intr-un ritm foarte rapid. Ritmul nostru de crestere economica il face invidios pe colegul meu, prim ministrul Manuel Valls, dar este important ca investitiile franceze in Romania sunt extrem de importante si extrem de apreciate", a spus Victor Ponta.
Acesta a promis sprijin investitorului francez de la Sibiu.
"Cand vorbesc despre sprijin, ma refer la lucruri concrete care pot creste competitivitatea dumneavoastra. Ma bucur ca Ministerul de Finante a aprobat cererea de ajutor de stat, explic de fiecare data ca ajutorul de stat nu este o donatie din partea statului, se recupereaza cu mult mai mult decat statul acorda, prin taxe, impozite si prin crearea de locuri de munca. Este cel mai bun mod in care statul poate sa investeasca o suma de bani", a explicat Victor Ponta.
Premierul roman a garantat conducerii SNR Rulmenti ca se vor face investitii importante in autostrazile care vor lega Sibiul de restul tarii.
"In al doilea rand, vreau sa va garantez ca Sibiul, locul in care ati decis sa veniti in urma cu zece ani, este deja si va fi o regiune extrem de avansata in ceea ce priveste investitiile in infrastructura. Pana la sfarsitul anului 2015, autostrada care va va duce pana la frontiera cu Ungaria, va fi... mai mult
Joi, 22 Mai 2014, ora 08:59
Romania este pe ultimul loc intre tarile din Europa de Est la numarul de kilometri de autostrazi. Avem doar 350 de kilometri de autostrada.
Polonia are 837 km de autostrada, fiind urmata de Cehia, cu 727 de km, de Ungaria, cu 696 km, si de Bulgaria, cu 459 km.
"Romania se afla pe ultimul loc intre tarile din Europa de Est, in ceea ce priveste numarul de km la mia de km patrati", se arata in raportul "Mediul concurential romanesc - evolutii in sectoare esentiale" 2011, lansat de Consiliul Concurentei.
Romania are doar 1,5 km de autostrada la mia de km patrati, in comparatie cu Cehia, unde se ajunge la 9,2 km la mia de km patrati.
Autoritatile romane au insa planuri mari pentru viitor.
"Piata lucrarilor de constructii de drumuri si autostrazi este o piata in plina dezvoltare, date fiind proiectele de realizare a peste 500 km de autostrada pana in 2013, de reabilitare a aproape 900 km de drumuri nationale si de realizare a 10.000 km drumuri judetene si de interes local pana in anul 2020.
Intrucat pentru proiectele de infrastructura sunt alocate sume din bugetul national sau pot fi atrase fonduri europene pentru finantare, piata lucrarilor de constructii de drumuri este mai putin afectata de criza decat piata lucrarilor de constructii civile", se arata in raport. mai mult
Vineri, 21 Octombrie 2011, ora 15:09
Romania a avut candva peste 3.000 kilometri de autostrada, insa numai pe hartie, in proiectele lui Nicolae Ceausescu, in timp ce in realitate a fost construita numai o zecime, potrivit unui articol postat pe blogul publicatiei britanice The Economist. In comparatie, Ungaria, tara cu o suprafata de peste doua ori mai mica decat Romania, are 1.100 de kilometri de autostrada.
Daca vrei sa descoperi Romania nu conduce, inchiriaza un elicopter. Acesta a fost sfatul pe care presedintele Traian Basescu l-a dat, in martie, unor potentiali investitori din regiunea Golfului Persic, se spune in articolul "Drumurile romanesti: Tristetea autostrazilor din Romania" postat pe blogul publicatiei.
"Nu am descoperit niciodata Romania asa cum am facut-o din elicopter", a spus presedintele, admitand ca infrastructura de transport a tarii este mult subdezvoltata.
Este cu siguranta o imagine trista. Cea mai mare parte a celor 300 de kilometri de autostrada din Romania au fost construiti in perioada comunista si varsta lor se vede.
Drumurile care leaga Bucuresti de alte orase sunt foarte aglomerate.
Trenurile se taraie la nu mai mult de 50-60 de kilometri pe ora, mai incet chiar decat atunci cand au fost construite caile ferate.
Dunarea uimeste putinii turisti de pe vasele de croaziera cu imensitatile sale neexploatate. Un raport al Forumului Economic Mondial plaseaza Romania pe pozitia a 134-a din 139 de state dupa calitatea drumurilor.
"Tara a avut odata peste 3.000 de kilometri de... mai mult
Marti, 16 August 2011, ora 17:51
Romania si Ungaria isi vor uni autostrazile, dupa ce ministrul Transporturilor, Anca Boagiu si ministrul ungar al Dezvoltarii Nationale, Pal Volner, au semnat marti, la Budapesta, doua acorduri interguvernamentale pentru conexiunea autostrazilor Arad-Nadlac si Cluj Napoca-Santaul Mare (Bors) cu autostrazi din Ungaria.Acordurile vizeaza conexiunea cu autostrazile Csanadpalota-Mako-Szeged si Nagykereki-Szolnok.
Scopul acestora este de a crea conditiile necesare asigurarii unei legaturi directe prin racordarea autostrazilor din Romania cu cele de pe teritoriul Ungariei, de a stabili punctele de conexiune intre cele doua autostrazi, pe linia frontierei comune si de a reglementa conditiile tehnice de realizare a jonctiunii rutiere.
Romania si Ungaria vor infiinta cate un grup de lucru alcatuit din experti, pentru fiecare conexiune de autostrada, care se va reuni alternativ pe teritoriile celor doua state, si la care vor participa specialisti din domeniul proiectarii, constructiei, intretinerii si managementului de drumuri si poduri.
"De la intalnirea cu domnul Volner de la Bucuresti din decembrie 2010 s-au realizat progrese considerabile in contractarea fondurilor europene pentru infrastructura de transport, dupa ce in ultimele luni am semnat contracte de 1,4 miliarde de euro.
Numai pentru autostrazile de pe Coridorul IV, pe tronsonul Nadlac-Sibiu, contractele insumeaza 1,12 miliarde de euro, ele urmand a fi finalizate in 2013", a declarat Boagiu intr-un comunicat.
Constructia... mai mult
Marti, 05 Iulie 2011, ora 17:52
Secretarii de stat din Ministerele Economiei din Romania si Ungaria, Borbely Károly si, respectiv, Becsey Zsolt , totodata co-presedinti ai Comisiei mixte interguvernamentale romano-ungare de cooperare economica, au semnat vineri Protocolul de cooperare economica intre Romania si Ungaria, relateaza NewsIn.Evenimentul a avut loc in cadrul celei de-a V-a sesiuni a Comisiei mixte interguvernamentale romano-ungare de cooperare economica, care s-a desfasurat la Bucuresti, in perioada 14-15 octombrie 2010.
In 2009, schimburile economice dintre cele doua state s-au ridicat la 4,5 miliarde euro, reprezentand 6,6" din comertul extern al Romaniei, iar in prima jumatate a anului 2010, acestea s-au cifrat la 2,6 miliarde euro.
"Discutiile avute cu aceasta ocazie s-au axat in principal pe dezvoltarea proiectelor comune in domeniul energetic si cel al infrastructurii, fiind insa abordate si aspecte referitoare la colaborarea in domeniile industriei, protectiei mediului si apelor, agriculturii, intreprinderilor mici si mijlocii, camerelor de comert si industrie, cooperarii transfrontaliere, informaticii.
In acest context, oficialul MECMA a apreciat inaugurarea conductei de transport gaze naturale Arad -Szeged, subliniind necesitatea impulsionarii colaborarii in proiectele energetice comune de actualitate: Nabucco, AGRI, linia electrica de interconexiune Oradea-Bekescsaba", se spune intr-un comunicat transmis vineri de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.
De... mai mult
Vineri, 15 Octombrie 2010, ora 18:05