Presedintele Asociatiei Pro Infrastructura a facut o radiografie a situatiei autostrazilor din Romania pentru Ziare.com. Analiza vine in contextul in care liderii PSD au dat vina pe ONG-uri si pe alti factori externi pentru esecul de a construi o retea rezonabila de sosele de mare viteza.
Expertii sunt de parere ca Romania nu va reusi sa atraga fondurile de zeci de miliarde de euro puse la dispozitie pentru infrastructura de Uniunea Europeana. Problema ar fi ca tara noastra nu ar avea capacitatea de a inaugura mai mult de 35 de kilometri de autostrada anual.
Pe cine da vina PSD din cauza lipsei de autostrazi
Cu ocazia lansarii programului de guvernare potential al partidului in cazul formarii viitorului executiv, liderii PSD au vorbit si despre proiectele de infrastructura din Romania.
"Cred ca trebuie sa fie un consens politic si in interiorul partidelor, dar si in exteriorul partidelor. Eu provin dintr-o regiune unde am vazut vreo 3-4 autostrazi care plecau din vreo 3-4 judete, promovate de-a lungul anilor. Au fost pornite si din dorinta exacerbata de a face lucruri, dar si de a atrage voturi. E bine sa faci autostrazi, dar este important sa intelegem ca nu putem traversa Carpatii, din Moldova in Transilvania, prin trei autostrazi. S-a dovedit ca, de multe ori, am vorbit aiurea si ca a fost o concurenta acerba, dar practic s-au facut foarte putine lucruri", a declarat Dragos Benea, vicepresedinte PSD.
De la PSD citire: "Infrastructura nu are nevoie de... mai mult
Vineri, 13 Noiembrie 2020, ora 06:40
Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, sustine ca "posibili" parteneri care vor sa investeasca in proiecte mari de infrastructura in Romania s-au adresat ministerului spunand ca vor sa investeasca in constructia de autostrazi.
Lucian Bode a catalogat, joi seara, intr-o emisiune la Realitatea Plus, drept "o mizerie marca PSD" parteneriatul public-privat incheiat pentru realizarea Autostrazii Unirii. Bode a spus ca exista bani alocati pentru revizuirea studiului de fezabilitate necesar acestui proiect.
"Aici, alta mizerie marca PSD, parteneriat public-privat. Noi avem fonduri europene alocate pentru Targu Mures - Targu Neamt - Ditrau, 200 de kilometri. Acolo se realizeaza studiul de fezabilitate, in septembrie se preda studiul de fezabilitate, dupa care mai au termen patru luni pentru a preda toate avizele necesare pentru a putea scoate la licitatie respectivul tronson.
De la Iasi la Ungheni avem, in bugetul pe 2020, 16 milioane de lei alocati, toti banii necesari, pentru finalizarea studiului de fezabilitate, revizuire studiul de fezabilitate pe acest tronson.
Pe tronsonul Iasi-Ungheni avem, in acest moment, revizuirea studiului de fezabilitate cu toti banii alocati pentru a finanta revizuirea studiului de fezabilitate, fonduri europene, banii se intorc din fonduri europene.
Pe acest tronson, PSD, ca sa-i amageasca pe oameni, au spus facem un PPP intre Targu Neamt - Iasi.
Am anulat acest parteneriat public-privat, preluam acest obiectiv la Ministerul... mai mult
Vineri, 31 Ianuarie 2020, ora 09:30
Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) vrea sa construiasca autostrazi de la zero prin intermediul companiei pe care o detine, Antrepriza de Constructii, care va participa la licitatii alaturi de celelalte companii interesate si care nu va fi in niciun fel favorizata, a declarat, joi, ministrul Transporturilor Razvan Cuc.
"Domnul Neaga (Narcis Neaga, directorul general al CNAIR - n.r.) a venit cu ideea inca mai demult sa avem aceasta companie. Noi am fost cu totul de acord, pentru ca, ati vazut, avem antreprenori nesiguri, care nu-si fac treaba, si nu putem ramane captivi acestor antreprenori care nu se mobilizeaza si trebuie sa intram noi sa le aratam cum se munceste si cum se face treaba si in acest sens am pregatit o ordonanta care vine sa ajute din punct de vedere financiar compania sa nu mai dam profitul catre stat in acest an, pentru a putea achizitiona utilajele necesare pentru eficientizarea acestei companii", a spus Cuc, intr-o declaratie de presa.
Intrebat daca se refera la achizitia unei companii, ministrul a aratat ca este vorba despre compania Antrepriza de Constructii din cadrul CNAIR, care exista deja ca entitate juridica separata, dar care trebuie populata cu utilajele necesare.
Ministrul a aratat ca a solicitat Finantelor sa excepteze CNAIR de la plata a 50% din profit catre bugetul de stat, ca dividende.
"Sper ca domnul Teodorovici sa aiba ingaduirea necesara sa nu mai ia acesti bani ca sa ramana toti in companie... mai mult
Joi, 28 Martie 2019, ora 15:47
Ambasadoarea Frantei la Bucuresti, Michele Ramis, a declarat joi, la Sibiu, ca investitorii francezi sunt din ce in ce mai interesati sa vina in Romania, dar a precizat ca lipsa autostrazilor de la noi reprezinta "un handicap destul de mare", pe care spera sa il putem rezolva cu ajutorul banilor europeni.
"Este adevarat ca Franta este din ce in ce mai interesata sa investeasca in Romania pentru ca Romania are atu-uri pentru investitorii francezi care vin aici. Exista o traditie industriala in Romania. Din punct de vedere geografic, Romania este foarte bine situata. (...)
Intreprinderile franceze cauta mana de lucru calificata, ingineri. Intreprinzatorii cauta mana de lucru francofona, oameni care vorbesc limba franceza, calificati, pentru a lucra in intreprinderile lor. Cunoasterea limbii franceze ajuta si pentru a fi angajati aici, de catre intreprinderile franceze, dar si sa lucreze in afara in intreprinderi franceze sau francofone", a spus ambasadoarea Michele Ramis.
Potrivit acesteia, lipsa autostrazilor din Romania "este o problema dificila, un handicap destul de mare".
"Este o problema dificila, un handicap destul de mare, dar cu toate acestea ramaneti atractivi. Speram ca fondurile europene sa fie utilizate pentru ameliorarea infrastructurii, este un punct slab, dar speram sa fie ameliorat prin utilizarea fondurilor europene", a mai afirmat Michele Ramis.
Ambasadoarea Frantei in Romania a vizitat, joi, Scoala "Radu Selejan" din municipiul Sibiu, unde... mai mult
Joi, 14 Martie 2019, ora 17:51
Asociatia Pro Infrastructura afirma ca directorul CNAIR, Narcis Neaga, a declarat ca in acest an se vor finaliza inclusiv loturile 1 si 2 ale Autostrazii A10 Sebes-Turda si tronsoanele Campia Turzii-Chetani si Chetani-Iernut din Autostrada A3, dar sustin ca aceste declaratii sunt contrazise de stadiul proiectelor, de birocratie, probleme financiare, inclusiv de Legea bugetului pe 2019.
Reprezentantii asociatiei spun ca, miercuri, la intalnirea Comitetului de Monitorizare al POIM - "un cadru oficial, de fata cu reprezentanti ai Comisiei Europene", directorul general CNAIR, Narcis Neaga, a declarat "cu o seninatate dezarmanta ca in 2019 se vor finaliza inclusiv loturile 1 si 2 ale Autostrazii A10 Sebes-Turda si tronsoanele Campia Turzii-Chetani si Chetani-Iernut, parte din Autostrada A3".
"Sunt doar minciuni sfruntate contrazise vehement nu doar de bunul simt, de stadiul actual al proiectelor, avansul din anii precedenti, birocratia nerezolvata sau problemele financiare si de mobilizare ale unor constructori, ci si de Legea bugetului de stat pe 2019! Folosind rapoartele CNAIR si cifrele bugetului propus ieri, vedem ca pe Autostrada A3 Campia Turzii-Chetani-Iernut avem nevoie de 462 milioane lei (TVA inclusa) pentru a ajunge la 100% din ambele contracte. Suma alocata de guvern? Doar 164,4 milioane (35,6%) prevazute pe toata Autostrada Transilvania, intre Targu Mures si Bors (mai sunt si alte mici sectiuni care, teoretic, vor consuma bani) ", se arata intr-un comunicat... mai mult
Vineri, 01 Februarie 2019, ora 20:23
Reteaua de autostrazi din Romania trece bariera de 800 de kilometri cu cei 101 noi kilometri adaugati in acest an, desi numai 60 dintre acestia au fost dati efectiv in folosinta, intrucat pe 43 de kilometri din loturile 3 si 4 Lugoj-Deva trebuie remediate "mici gauri de 500 de metri".
Astfel, la final de 2018, Romania se poate "lauda" cu o retea de autostrazi de 807 kilometri.
Anul 2018 marcheaza schimbari in managementul celor mai importante companii aflate in subordinea Ministerului Transporturilor - CFR Calatori, CFR SA, Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti, Metrorex, TAROM - in unele cazuri chiar de doua ori (CNAB).
Sfarsitul anului 2018 "prinde" Ministerul Transporturilor cu un ministru demisionar, dupa ce presedintele Klaus Iohannis nu a vrut sa semneze decretul de numire al lui Mircea Draghici, propus de PSD pentru a fi ministru al Transporturilor in locul lui Lucian Sova.
In pas de melc pe drumurile tarii
Premierul Viorica Dancila declara la inceputul lunii decembrie ca seful Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) "pleaca acasa" daca pana pe 31 decembrie nu sunt finalizati 100 de kilometri de autostrada.
In acest context, pe 14 decembrie 2018, a fost deschisa in sfarsit circulatia rutiera pe inca 6,5 kilometri din autostrada A3 de la Soseaua de Centura pana in zona Petricani, dupa ce reprezentantii CNAIR au receptionat lucrarile la "ciotul de 3 kilometri", respectiv sectorul de autostrada Bucuresti - Ploiesti,... mai mult
Miercuri, 26 Decembrie 2018, ora 17:13
Unele tronsoane de autostrazi au fost inaugurate, in sfarsit, cu ceva intarzieri, in timp ce lucrarile la alte tronsoane bat pasul pe loc sau avanseaza lent.
Ziare.com a consultat stadiul lucrarilor aferent lunii octombrie, document publicat de Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).
Vezi AICI situatia lucrarilor in luna septembrie
Receptia lucrarii pentru tronsonul Campia Turzii - Gilau (ce cuprinde un pod peste raul Somesul Mic si un canal) a fost facuta la finalul lunii septembrie. Desi stadiul fizic al lucrarii este de aproximativ 100%, cel financiar este de aproape 55%, in crestere de la 22%, cat a fost luna trecuta. Asta inseamna ca mai sunt niste plati de finalizat.
Portiunea a avut mai putin de un kilometru, iar valoarea contractului este de aproximativ 26 de milioane de lei, constructorul fiind firma italiana Tirrena Scavi.
Concomitent, a fost data in circulatie si "autostrada-muzeu" Gilau - Nadaselu, care avea nevoie de podul peste Somesul Mic pentru a fi functionala.
Cat despre tronsonul Mihaiesti - Suplacu de Barcau, care are o lungime de 80 km, CNAIR a transmis ca a decis contractarea separata a serviciilor de proiectare si ulterior, printr-un contract de tip FIDIC ROSU, a executiei lucrarilor: "Este in lucru documentatia de atribuire a contractului de proiectare, responsabilitatea pentru aceasta revenindu-i UIP si Directiei Tehnice si Calitate". Scenariul cel mai pesimist arata ca aceasta bucata de autostrada ar... mai mult
Luni, 29 Octombrie 2018, ora 00:00
In ultimele 30 de zile au fost date in folosinta doua loturi de autostrada, care insa ar fi trebuit terminate de acum doi ani. In plus, lucrarile la celelalte sosele de mare viteza din tara noastra se misca cu viteza melcului. Ca de obicei.
Ziare.com a consultat stadiul lucrarilor aferent lunii august, document publicat de Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).
Vezi AICI situatia lucrarilor in luna iulie
La tronsonul Campia Turzii - Gilau (ce cuprinde un pod peste raul Somesul Mic si un canal), care face parte din autostrada Brasov - Bors, gradul fizic de executie a ajuns la 74% in august, de la 55% - cat era in iulie. Stadiul financiar se afla, insa, la nici 22%.
Portiunea are mai putin de un kilometru, iar termenul estimat pentru finalizarea lucrarii este sfarsitul lunii octombrie. Valoarea contractului este de aproximativ 26 de milioane de lei, constructorul fiind firma italiana Tirrena Scavi.
La lotul 2 al tronsonului Targu Mures - Ogra din Autostrada Brasov - Bors, lucrarile au ajuns la 76,35%, in aceasta luna, de la 69,11%. Constructorul este firma austriaca Strabag, care s-a ocupat in ultimele 30 de zile cu relocarea retelelor electrice. Lucrarea are valoarea de 251,35 milioane de lei si 10 km lungime, iar termenul de finalizare este luna octombrie a acestui an. Primul lot e in procedura de relicitare si nu are nimic construit.
Gradul de executie a lucrarilor pe lotul 1 al tronsonului Ogra - Campia Turzii a ajuns in... mai mult
Vineri, 17 August 2018, ora 07:11
Directorul general al Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Narcis Neaga, a vorbit intr-un interviu pentru Agerpres despre momentul in care toate provinciile istorice ar putea fi legate intre ele prin autostrazi.
"Cred ca putem vorbi ca orizont de timp undeva in 2030 - 2040", a afirmat Narcis Neaga, in interviul acordat Agerpres.
Seful CNAIR a mai spus ca in acest an are in plan darea in folosinta a 100 de km de autostrada, cu ocazia Centenarului.
"Ideea de baza a fost ca in acest an - este prima data cand o spun si public - ne-am gandit sa dam in trafic in total 100 de kilometri de autostrada. De ce 100? Pentru ca e anul 100. Si am zis: Ministerul Transporturilor, impreuna cu Compania Nationala de Drumuri, sa contribuie intr-un fel la Centenar. De aceea ne-am fixat 100 de kilometri. Ca sunt 106, ca sunt 104, asta mai putin conteaza, dar sa fim la cifra de 100 in trafic.
Asta ce inseamna? Ca exista, de exemplu, o portiune de autostrada, cum ar fi cea de la intrarea in Bucuresti, de vreo 3 km si ceva, care nu este folosita. Acestia, impreuna cu cei care urmeaza sa fie dati in trafic anul acesta, contribuie la suta respectiva. De-aia am zis 'in trafic'. Pentru ca, teoretic, vom finaliza ca lucrari in jur de vreo 90 de kilometri. Dar, impreuna cu cei care vor fi dati in trafic, ajungem la cifra 100, o cifra simbolica", a spus Neaga.
Despre cei trei km de la intrarea in Bucuresti, acesta a spus trebuia sa fie gata de la inceputul... mai mult
Duminica, 12 August 2018, ora 13:29