Gabriel Zetea, vicepresedinte al PSD si presedintele PSD Maramures, sustine ca in Ministerul Transporturilor exista "grupuri de interese", formate din functionari, care sunt intelesi cu constructorii de autostrazi astfel incat sa fie blocaje.
Zetea sustine ca in fiecare CEx al PSD se discuta despre problema autostrazilor - atat a celor in faza de proiect, cat si a celor demarate.
"Am cerut de fiecare data tuturor ministrilor Transporturilor sa puna piciorul pe acceleratie. Lucrurile sunt extrem de dificile prin prisma legislatiei greoaie.
Daca in Romania nu vom ajunge sa construim 200-250 km de autostrada intr-un singur an, nu vom putea niciodata sa recuperam decalajul fata de alte tari. Nu e vina vreunui ministru anume, ei sunt demnitari, fie ca vorbim de PSD sau de altii.
Acum doi ani erau tehnocratii, care nu au facut mare diferenta fata de ministrii politici, poate chiar mai putin. Vorbim de o problema de sistem", a declarat Zetea, duminica seara, la Digi24.
Liderul PSD Maramures a mai afirmat ca in ultimii doi ani s-a incercat eliminarea acestor grupri de interese "care mai mult incurcau".
"In ultimii doi ani s-a incercat eliminarea, distrugerea unor grupuri de interese care mai mult incurcau, fie ca sunt functionari de la minister, care erau intelesi. Nu demnitari, ci functionari care erau intelesi cu constructorii de autostrazi, incat sa existe blocaje, iar ele sa fie perpetuate, acesti constructori sa depuna claim-uri la Ministerul Transporturilor... mai mult
Luni, 18 Februarie 2019, ora 07:39
Asociatiile civice iesene care militeaza pentru construirea Autostrazii Iasi - Targu Mures sustin ca nimic nu o recomanda pe Olguta Vasilescu sa preia Ministerul Transporturilor, cerandu-i presedintelui Klaus Iohannis sa analizeze cu "mare atentie" aceasta nominalizare.
Asociatiile iesene "Moldova vrea Autostrada" si "Impreuna pentru A8" au trimis, luni seara, o scrisoare deschisa presedintelui, in care isi exprima ingrijorarea ca la Ministerul Transporturilor a fost nominalizata Olguta Vasilescu pe care nu o recomanda nimic pentru acest post.
"Guvernul Viorica Dancila a suferit o noua remaniere, pe pozitia de viitor ministru al Transporturilor fiind nominalizata doamna Lia Olguta Vasilescu.
Urgenta construirii infrastructurii principale a Romaniei solicita un ministru extrem de competent, foarte bun cunoscator al domeniului infrastructurii si transporturilor, capabil de a rezolva aceasta intarziere majora.
Domnule presedinte, ne exprimam ingrijorarea ca persoana aleasa pentru acest portofoliu este departe de a intruni calitatile mai sus mentionate, fapt ce va duce la perpetuarea situatiei actuale, cu repercusiuni majore asupra dezvoltarii Romaniei. Absolut nimic din activitatea doamnei Lia Olguta Vasilescu nu o recomanda pentru acest post deosebit de important", se arata in scrisoarea trimisa de cele doua asociatii civice iesene catre presedintele Romaniei.
Totodata, cele doua asociatii ii cer sefului statului sa analizeze "cu foarte mare atentie" aceasta... mai mult
Marti, 20 Noiembrie 2018, ora 09:37
Ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, a trimis Corpul de Control la CNAIR, pentru a verifica legalitatea unui contract incheiat cu o firma condusa de vicepresedintele USR, Clotilde Armand.
Ministerul Transporturilor anunta, intr-un comunicat postat pe site-ul sau, dupa aparitia unor informatii in spatiul public referitoare la contractul dintre CNAIR si societatea J.V. Egis Route Scetauroute - Egis International, ca a fost trimis Corpul de Control pentru a verifica legalitatea acestuia - Contractul de Servicii de Supervizare a Lucrarilor de Constructie a Autostrazii Brasov - Targu Mures - Cluj - Oradea - Granita Romania / Ungaria nr. 2562.
De asemenea, sunt verificate si alte contracte.
Firma J.V. Egis Route Scetauroute - Egis International este condusa de Clotilde Armand.
In comunicat se arata ca respectivul contract a fost incheiat pe 31 august 2004, prin procedura de licitatie deschisa.
"Obiectul Contractului il constituie supervizarea lucrarilor de proiectare si executie a Autostrazii Brasov - Tg. Mures - Cluj - Oradea, reprezentand 415 km, impartiti initial in 8 sectiuni. Valoarea Contractului de Supervizare, la semnare, a fost de 236.576.980,00 lei fara TVA.
Pana in prezent s-au incheiat 8 acte aditionale la Contractul de Supervizare, astfel: in anul 2005, 2006, 2007, 2008, 2012 (2 Acte Aditionale), 2014 si 2016. Dintre acestea, 5 au avut ca obiect modificarea graficului de prestare a serviciilor in corelare cu termenele de executie a lucrarilor pe... mai mult
Vineri, 10 Martie 2017, ora 16:43
Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) va trece, probabil de miercuri in subordinea Ministerului Transporturilor (MT), dupa adoptarea in acest sens a unei Hotarari de Guvern, a declarat, marti, ministrul Transporturilor, Ioan Rus, in comisiile reunite de specialitate din Parlament.
"Probabil ca, de maine (miercuri - n.r.), CNADNR va fi in subordinea Ministerului Transporturilor. Este o decizie a Guvernului referitoare la includerea CNADNR in Ministerul Transporturilor. Discutia a fost mai larga pe acest subiect. Asa cum s-au comasat ministere, ar putea trece si CNADNR la minister', a precizat Rus, potrivit Agerpres.
Bugetul pe 2015 al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a fost avizat, marti, cu 32 de voturi pentru si 9 voturi impotriva de membrii comisiilor reunite de specialitate din Camera Deputatilor si Senat.
Cele 92 de amendamente depuse la proiectul de buget pe 2015 al CNADNR au fost respinse de parlamentarii din Comisia pentru industrii si servicii si Comisia pentru politica economica, reforma si privatizare din Camera Deputatilor, respectiv de cei din Comisia economica, industrii si servicii si din Comisia pentru privatizare si administrarea activelor statului din Senat.
Bugetul CNADNR pe 2015 are prevazuta o valoare de 6,11 miliarde de lei.
Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) se finanteaza prin bugetul Departamentului pentru Proiecte... mai mult
Marti, 16 Decembrie 2014, ora 13:10
Un ordin de ministru care stabileste conditii precise pentru folosirea dronelor aeriene fara pilot a fost publicat in Monitorul Oficial. Printre altele, ordinul interzice folosirea dronelor cu aparatura de filmare montata pe ele.
Ordinul de Ministru al Transporturilor nr 8/2014 a fost publicat in Monitorul Oficial din 21 ianuarie 2014. Pe blogul razvanbb.ro, autorul acestuia sugereaza ca initiativa ministerului Transporturilor se indreapta impotriva celor care, avand astfel de drone echipate cu camere de filmat, au realizat filmari cu lucrarile de pe diferite segmente de autostrazi, aratand intarzierea sau lipsa de interes a constructorilor.
"Dronele astea de jucarie sunt usoare. Au sub 1 kg masa la decolare. Ceea ce, pentru un moment scurt, m-a facut sa ma bucur. Puteam in continuare sa ma plimb cu drona in portbagaj si sa ies sa filmez un peisaj sau ceva misto de pe marginea drumului. Dar nu, ...citeste mai departe despre "Ministerul Transporturilor interzice dronele aeriene cu aparatura de filmat" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 24 Ianuarie 2014, ora 09:07
Proiectul autostrazii Iasi - Targu Mures, alocat fostului ministru al Transporturilor Relu Fenechiu, va fi transmis Departamentului pentru Proiecte de Infrastructura dupa divizarea CNADNR, afirma noul sef de la Transporturi, Ramona Manescu, care declara: "Nu ne jucam cu autostrazile".
"Daca autostrazile merg la domnul Sova, si aceasta autostrada trebuie sa mearga tot la domnul Sova, pentru ca nu putem sa facem o autostrada aici, o autostrada acolo, nu ne impartim jucariile intre noi. Suntem oameni seriosi, nu ne jucam cu autostrazile. Daca Ministerul Transporturilor poate face o autostrada, atunci poate sa le faca pe toate. La fel cum daca domnul Sova face toate autostrazile, o poate face si pe aceasta. Daca tot facem o delimitare, aceasta sa fie foarte clara de la inceput", a declarat Manescu agentiei Mediafax.
Fenechiu declara in luna martie ca atat el, cat si ministrul delegat pentru proiecte de infrastructura, Dan Sova, isi propun sa construiasca autostrazi, ca macar unul dintre ei trebuie sa le si faca, dar ca ar fi bucuros daca vor exista si alti ministri care sa le realizeze.
In aprilie, Sova afirma ca proiectul autostrazii Iasi - Targu Mures i-a fost alocat ministrului Transporturilor, Relu Fenechiu, care a sustinut ca va realiza proiectul in parteneriat public-privat, dupa ce a fost respins de Guvern pentru costurile prea mari.
Sapte parlamentari PNL din Iasi, intre care si fostul ministru al Transporturilor, au semnat recent un memoriu initiat de... mai mult
Vineri, 27 Septembrie 2013, ora 09:15
Bugetul pentru 2012 al Ministerului Transporturilor si Infrastructurii (MTI) a fost aprobat marti de comisiile reunite de industrii si servicii ale Senatului si Camerei Deputatilor, cu 21 voturi pentru si 6 impotriva
Bugetul MTI se ridica la 14,7 miliarde euro (3,4 miliarde euro), fata de 14,2 miliarde euro in 2011, din care 14,2 miliarde de lei de la bugetul de stat, restul reprezentand credite si finantari externe.
Pentru investitii sunt alocate 2,5 miliarde euro, ceea ce reprezinta 73,6% din buget. Bugetul pentru rutier se ridica la 1,83 miliarde euro, pentru metrou, la 266 milioane euro, pentru naval-204 milioane euro, pentru aviatie vor fi 48 miliaone euro, iar pentru companiile feroviare-990 milioane euro.
Bugetul pe 2012 al MTI, axat pe dezvoltarea coridoarelor paneuropene
Ministrul transporturilor, Anca Boagiu, a declarat ca bugetul pe 2012 al MTI se va axa pe dezvoltarea coridoarelor paneuropene
"In 2012 ne vom axa pe coridoarele paneuropene si pe transferul unor volume de trafic de pe rutier pe feroviar si pe dezvoltarea portului Constanta. Cel mai important lucru este sa cheltuim banii de la UE, sa construim autostrazi si sa folosim banii pentru CFR", a precizat Boagiu
Potrivit acesteia, in 2011 sunt in executie 212 km de autostrada, iar alti 421 km urmeaza sa fie licitati, astfel incat in 2013 sa existe peste 550 de km de autostrada finalizati.
Boagiu se va asigura ca CFR Marfa nu-si va schimba obiectul de activitate
Boagiu a mai... mai mult
Marti, 06 Decembrie 2011, ora 13:47
Autostrazile ar putea fi taxate incepand cu 2013, primele care vor avea taxe urmand sa fie Bucuresti - Constanta, Bucuresti - Pitesti si Centura de Sud a Bucurestiului, dar si tronsoanele de pe Coridorul IV, dintre Sibiu si Nadlac.
"In Europa, statele care nu percep o asemenea taxa sunt, mai degraba, exemple singulare. Aceasta taxa exista in majoritatea statelor europene si romanii care au calatorit in afara stiu foarte bine. Autostrazile de pe Coridorul 4, finantate din fonduri europene, vor fi, de asemenea, taxate incepand cu 2013. Am luat aceasta decizie impreuna cu Comisia Europeana, asteptam rezultatele studiului JASPERS la sfarsitul acestui an, pentru a stabili si cuantumul.
Va asigur ca taxele nu vor fi mari si sunt sigura ca romanii prefera sa plateasca cei cativa euro pentru a merge pe sute de kilometri de autostrada, in conditii de rapiditate si siguranta, decat sa mai asteptam ani la randul fara a avea resurse sa construim autostrazi", a declarat Anca Boagiu, ministrul Transporturilor, intr-un interviu acordat ziarului Ziua de Constanta.
Oficialul a mai precizat ca, legat de taxarea autostrazilor Bucuresti - Pitesti si Bucuresti - Constanta, MTI a decis sa inglobeze mentenanta pe aceste tronsoane cu constructia si mentenanta autostrazii de Centura Sud a Capitalei intr-un singur pachet de concesiune, pentru ca in acest mod sa reuseasca sa atraga mai usor investitori care sa finanteze constructia unei noi autostrazi.
"Nu poti sa te astepti de la un partener... mai mult
Miercuri, 19 Octombrie 2011, ora 08:51
Ministerul Transporturilor vrea sa imprumute de la Banca Europeana de Investitii (BEI) circa 500 de milioane euro pentru finantarea din fonduri externe a lucrarilor pentru centura Capitalei, autostrada Bucuresti-Ploiesti si centura Ploiesti Vest, a spus directorul general al CNADNR, Dorina Tiron. "In prezent are loc analiza tehnica a proiectelor pentru a se stabili care primeste finantare. Este vorba de proiectul de largire la patru benzi a centurii Capitalei, autostrada Bucuresti-Ploiesti si centura Ploiestiului. Noi am cerut 500 de milioane de euro, sa vedem cat aproba si ei", a declarat, pentru NewsIn, directorul general al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), Dorina Tiron.
Potrivit lui Tiron, compania are sanse pentru o finantare efectiva numai pentru centura Bucurestiului.
"Pentru autostrada nu cred ca vor fi de acord (BEI, n.r), nu ne-au dat prea mari sperante, insa nu cred ca o sa avem probleme pentru a accesa un imprumut pentru finantarea centurii Capitalei", a precizat oficialul companiei.Tiron a spus ca fondurile bugetare economisite prin inlocuirea finantarii vor fi indreptate catre reabilitarea si intretinerea drumurilor nationale.
"Am primi astfel un balon de oxigen. Sunt foarte multe proiecte pentru care nu avem bani", a adaugat oficialul CNADNR.
O noua intalnire pe aceasta tema intre reprezentantii ministerului si oficialii BEI va avea loc peste doua-trei saptamani.
Autostrada Bucuresti-Ploiesti este... mai mult
Sambata, 11 Aprilie 2009, ora 09:33