Bugetul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii creste cu 9,4% si ajunge la 14,1 miliarde de lei, urmand sa fie finantate mai multe constructii de autostrazi si centuri ocolitoare, dar si proiecte ale Metrorex si CFR Calatori.
Ministerul are alocate aproape 8 miliarde de lei pentru investitii din fonduri europene, o crestere de 30% fata de 2020 si un record absolut al ultimului deceniu, potrivit ministrului Catalin Drula.
"Facem cai ferate, autostrazi, linii de metrou, infrastructura portuara si aeroportuara din fonduri europene!", anunta ministrul Transporturilor pe pagina sa de Facebook.
Autostrazi finantate in 2021
Lista principalelor proiecte de constructie autostrazi si variante ocolitoare, introduse in buget in anul 2021, cuprinde urmatoarele obiective:
Autostrada Sibiu - Pitesti sectiunile 1, 2,3, 4 si 5Autostrada Lugoj - Deva (sector Dumbrava-Deva),Autostrada Sebes - Turda,Autostrada Nadaselu - Suplacu de Barcau - Bors, inclusiv legatura Centura Oradea (Giratie Calea Sintandrei) - Autostrada A3 (Biharia),Autostrada Campia Turzii - Ogra - Targu Mures,Autostrada de Centura Sud a municipiului Bucuresti, inclusiv interventiile privind Centura existenta (Largire la 4 benzi de circulatie a Centurii Bucuresti intre A1 - DN 5, DN 2 - A2 si A1 - DN 7, pasajele Berceni, Domnesti, Oltenita si Mogosoaia),Autostrada de Centura Nord a municipiului Bucuresti, Varianta de ocolire Bacau (profil de autostrada si drum national),Drum expres Craiova -... mai mult
Vineri, 12 Februarie 2021, ora 11:23
Ministrul Transporturilor, Catalin Drula, afirma ca proiectul autostrazii care ar trebui sa lege Ploiestiul de Brasov face parte din categoria celor "despre care se vorbeste si cu care nu s-a intamplat nimic" de 16 ani.
El anunta ca saptamana viitoare va fi semnat contractul pentru studiul de fezabilitate pentru acest proiect si sustine ca va cere firmei care va realiza studiul sa livreze mai repede solutiile pentru unele tronsoane.
"Au trecut 16 ani de promisiuni, dar de lucruri concrete in a face un pas inainte, in a pregati proiectul tehnic. (...) In astia 16 ani in care a mers greu nu s-a intamplat nimic. Saptamana viitoare ar trebui sa semnam sau, in fine, s-au trimis documentele catre firma care a castigat licitatia pentru proiectul tehnic al acestei autostrazi de la Ploiesti la Brasov. Asa cum a fost lansat inainte de mandatul meu caietul de sarcini, este doi ani cred studiul de fezabilitate si sase luni proiectul tehnic.
Ceea ce vreau sa fac este ca pe zonele usoare si pe zonele critice sa conving firma sa ne livreze mai repede documentatia. De exemplu, ocolitoare la Comarnic, sa ne scape problema de acolo", a declarat Catalin Drula, marti seara, la TVR.
In ceea ce priveste executia tronsonului, ministrul a estimat ca aceasta va dura 18-24 de luni.
"Trebuie sa fie mai repede de 10 ani. (...) Studiul de fezabilitate care se semneaza saptamana viitoare este de doi ani si eu as vrea ca firma sa il livreze mai repede. Daca il livreaza partea de la... mai mult
Marti, 26 Ianuarie 2021, ora 22:43
Ministerul Mediului vrea sa ii convinga pe romani sa renunte la autoturismele pe benzina si motorina si sa isi achizitionele masini electrice.
Insa, spune ministrul Mediului Costel Alexe, problema o reprezinta punctele de incarcare din tara, care sunt foarte putine. Astfel, el a anuntat marti ca isi propune ca in acest an sa fie instalate pana la 1.200 de noi puncte de incarcare pentru masinile electrice.
"In opinia mea, problema transportului cu masini electrice depinde 100% de infrastructura. Problema punctelor de incarcare reduse din tara face ca transportul electric din Romania sa se dezvolte cu incetinitorul. Avem anul acesta un buget de 19 milioane de euro pentru infrastructura verde din localitati si statiuni din Romania.
Daca primariile se misca bine si repede, putem instala pana la 1.200 de puncte de incarcare in 2020. Vreau sa declansam cea mai mare reforma a infrastructurii verzi din Romania. Depindem insa de primarii si de ritmul lor de implicare", a anuntat ministrul Mediului.
Totodata, el a spus ca Ministerul Mediului va lansa in acest an un program, in premiera, care prevede instalarea altor 1.200 de statii de incarcare pe autostrazi si drumuri nationale.
"Cu infrastructura mergem chiar mai departe de localitati. Venim anul acesta cu un program in premiera in Romania: statii de incarcare pe autostrazi si drumuri nationale. Am primit deja acordul Comisiei Europene pentru acest program. Investim pe aceste rute aproape 20 de milioane de euro, in... mai mult
Marti, 11 Februarie 2020, ora 15:41
Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, sustine ca "posibili" parteneri care vor sa investeasca in proiecte mari de infrastructura in Romania s-au adresat ministerului spunand ca vor sa investeasca in constructia de autostrazi.
Lucian Bode a catalogat, joi seara, intr-o emisiune la Realitatea Plus, drept "o mizerie marca PSD" parteneriatul public-privat incheiat pentru realizarea Autostrazii Unirii. Bode a spus ca exista bani alocati pentru revizuirea studiului de fezabilitate necesar acestui proiect.
"Aici, alta mizerie marca PSD, parteneriat public-privat. Noi avem fonduri europene alocate pentru Targu Mures - Targu Neamt - Ditrau, 200 de kilometri. Acolo se realizeaza studiul de fezabilitate, in septembrie se preda studiul de fezabilitate, dupa care mai au termen patru luni pentru a preda toate avizele necesare pentru a putea scoate la licitatie respectivul tronson.
De la Iasi la Ungheni avem, in bugetul pe 2020, 16 milioane de lei alocati, toti banii necesari, pentru finalizarea studiului de fezabilitate, revizuire studiul de fezabilitate pe acest tronson.
Pe tronsonul Iasi-Ungheni avem, in acest moment, revizuirea studiului de fezabilitate cu toti banii alocati pentru a finanta revizuirea studiului de fezabilitate, fonduri europene, banii se intorc din fonduri europene.
Pe acest tronson, PSD, ca sa-i amageasca pe oameni, au spus facem un PPP intre Targu Neamt - Iasi.
Am anulat acest parteneriat public-privat, preluam acest obiectiv la Ministerul... mai mult
Vineri, 31 Ianuarie 2020, ora 09:30
Asociatiile de infrastructura si de mediu sustin ca un proiect de ordonanta de urgenta pe care l-a initiat Ministerul Transporturilor - sub pretextul ca ar incerca sa accelereze constructia de autostrazi - risca sa distruga arii naturale protejate si chiar sa lase Romania fara bani europeni pentru drumuri.
Inca de la momentul in care a revenit in functia de ministru al Transporturilor (din care fusese demis pentru rezultate slabe, in octombrie 2017), Razvan Cuc a sustinut ca Romania trebuie sa isi schimbe legislatia pentru a putea construi mai repede autostrazi.
In ultimele saptamani, in timpul vizitelor pe santiere, Cuc a tot detaliat modul in care ar vrea sa schimbe legislatia. In cele din urma, Ministerul Transporturilor a lansat in dezbatere publica un proiect de ordonanta de urgenta, care cuprinde propunerile de modificari.
Printre altele, proiectul de OUG prevede ca in legislatie se va introduce notiunea de "proiect de transport de interes national". Acest tip proiect ar urma sa fie exceptat de la "interzicerea dezvoltarii (...) in cadrul ariilor naturale protejate sau in zonele tampon ale acestora". Cu alte cuvinte - daca proiectul de ordonanta ar ajunge sa se adopte in forma pusa in dezbatere - statul ar capata dreptul de a distruge oricate arii protejate, transformandu-le in santiere pentru sosele.
Mai mult chiar, potrivit Asociatiei Pro Infrastructura - constructorii ar putea primi autorizatia de construire a unui drum chiar inainte sa obtina acordul... mai mult
Miercuri, 27 Martie 2019, ora 17:05
Doua companii chineze poarta ultimele negocieri pentru constructia a doua autostrazi in Republica Moldova, a declarat, marti, Vitalie Iurcu, secretar de stat in Ministerul Economiei si Infrastructurii din Republica Moldova, intr-un interviu publicat in cotidianul chinez South China Morning Post.
Potrivit lui Vitalie Iurcu, firma privata China Hyway Group si compania de stat China Railway Group poarta discutii pentru a construi doua autostrazi cu o lungime totala de 300 de kilometri. Prima autostrada ar urma sa incercuiasca Chisinaul, iar cea de-a doua sa faca legatura intre judetele din nordul Republicii Moldova si Ucraina.
Cele doua proiecte, estimate la 400 de milioane de dolari, ar putea fi finantate in doua moduri: fie in totalitate de China, fie in proportie de 85% - 15% de China si, respectiv, Republica Moldova.
"Aceste proiecte vor imbunatati in mod semnificativ traficul si vor contribui la cresterea economica. Negocierile cu privire la finantare vor fi incheiate in acest an, iar lucrarile de constructie sunt asteptate sa se finalizeze in decursul a trei ani", a declarat Vitalie Iurcu, pentru South China Morning Post.
China, cea mai mare putere comerciala a lumii, a anuntat in 2013 o noua initiativa denumita "O centura, un drum", destinata crearii unui nou Drum al Matasii si consolidarii schimburilor comerciale intre Asia, Rusia si Europa. China a promis ca va aloca 126 miliarde de dolari pentru aceasta strategie, in principal sub forma de investitii in... mai mult
Miercuri, 27 Martie 2019, ora 10:44
Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, afirma ca ar fi fost mai usor ca autostrazile sa fie gestionate in continuare de ministerul Transporturilor si respecta decizia politica prin care au fost cedate DPIIS, dar asteapta ca macar drumurile nationale sa revina la institutia pe care o conduce.
"Ar fi fost mult mai usor, probabil, ca toate aceste moduri de transport sa fie gestionate in continuare de ministerul Transporturilor. A fost o decizie politica pe care eu o respect, nu am luat-o eu si nu am eu de ce s-o comentez, dar cu siguranta ar fi fost poate mult mai usor asa", a spus ministrul Transporturilor la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica de Pro TV, fiind intrebata daca ar fi vrut ca autostrazile sa ramana in continuare la Ministerul Transporturilor.
Ea a afirmat ca peste tot in statele europene, toate modurile de transport sunt gestionate de un minister, integrat.
"Decizia aceasta nu am luat-o eu. Eu am venit acum trei luni si jumatate in Ministerul Transporturilor. (...) Acum, cred ca toata lumea isi aminteste ca a fost deja o decizie ca drumurile nationale sa se intoarca la Ministerul Transporturilor si nu s-a intamplat inca acest lucru. Macar drumurile nationale. Daca autostrazile raman la domnul Sova (Dan Sova, ministrul delegat al Departamentului pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine - DPIIS, n.r.), ok, raman la domnul Sova. Sa dea Dumnezeu sa se faca foarte multe autostrazi (...). Eu sper sa le faca. Chiar imi doresc sa... mai mult
Duminica, 15 Decembrie 2013, ora 14:05
Proiectul autostrazii Iasi - Targu Mures, alocat fostului ministru al Transporturilor Relu Fenechiu, va fi transmis Departamentului pentru Proiecte de Infrastructura dupa divizarea CNADNR, afirma noul sef de la Transporturi, Ramona Manescu, care declara: "Nu ne jucam cu autostrazile".
"Daca autostrazile merg la domnul Sova, si aceasta autostrada trebuie sa mearga tot la domnul Sova, pentru ca nu putem sa facem o autostrada aici, o autostrada acolo, nu ne impartim jucariile intre noi. Suntem oameni seriosi, nu ne jucam cu autostrazile. Daca Ministerul Transporturilor poate face o autostrada, atunci poate sa le faca pe toate. La fel cum daca domnul Sova face toate autostrazile, o poate face si pe aceasta. Daca tot facem o delimitare, aceasta sa fie foarte clara de la inceput", a declarat Manescu agentiei Mediafax.
Fenechiu declara in luna martie ca atat el, cat si ministrul delegat pentru proiecte de infrastructura, Dan Sova, isi propun sa construiasca autostrazi, ca macar unul dintre ei trebuie sa le si faca, dar ca ar fi bucuros daca vor exista si alti ministri care sa le realizeze.
In aprilie, Sova afirma ca proiectul autostrazii Iasi - Targu Mures i-a fost alocat ministrului Transporturilor, Relu Fenechiu, care a sustinut ca va realiza proiectul in parteneriat public-privat, dupa ce a fost respins de Guvern pentru costurile prea mari.
Sapte parlamentari PNL din Iasi, intre care si fostul ministru al Transporturilor, au semnat recent un memoriu initiat de... mai mult
Vineri, 27 Septembrie 2013, ora 09:15
Autostrazile ar putea fi taxate incepand cu 2013, primele care vor avea taxe urmand sa fie Bucuresti - Constanta, Bucuresti - Pitesti si Centura de Sud a Bucurestiului, dar si tronsoanele de pe Coridorul IV, dintre Sibiu si Nadlac.
"In Europa, statele care nu percep o asemenea taxa sunt, mai degraba, exemple singulare. Aceasta taxa exista in majoritatea statelor europene si romanii care au calatorit in afara stiu foarte bine. Autostrazile de pe Coridorul 4, finantate din fonduri europene, vor fi, de asemenea, taxate incepand cu 2013. Am luat aceasta decizie impreuna cu Comisia Europeana, asteptam rezultatele studiului JASPERS la sfarsitul acestui an, pentru a stabili si cuantumul.
Va asigur ca taxele nu vor fi mari si sunt sigura ca romanii prefera sa plateasca cei cativa euro pentru a merge pe sute de kilometri de autostrada, in conditii de rapiditate si siguranta, decat sa mai asteptam ani la randul fara a avea resurse sa construim autostrazi", a declarat Anca Boagiu, ministrul Transporturilor, intr-un interviu acordat ziarului Ziua de Constanta.
Oficialul a mai precizat ca, legat de taxarea autostrazilor Bucuresti - Pitesti si Bucuresti - Constanta, MTI a decis sa inglobeze mentenanta pe aceste tronsoane cu constructia si mentenanta autostrazii de Centura Sud a Capitalei intr-un singur pachet de concesiune, pentru ca in acest mod sa reuseasca sa atraga mai usor investitori care sa finanteze constructia unei noi autostrazi.
"Nu poti sa te astepti de la un partener... mai mult
Miercuri, 19 Octombrie 2011, ora 08:51