Canicula a determinat autoritatile germane sa impuna miercuri restrictii de viteza chiar si pe acele sectiuni de autostrada pe care in mod normal nu exista limite de viteza, semn ca temperaturile extreme afecteaza cea mai mare economie a Europei, transmite Bloomberg.
Germania are 13.000 km de autostrazi si este singura tara din Europa ce nu are o limita superioara de viteza peste tot.
Autoritatile federale au decis sa reduca limita de viteza pana la 100 de kilometri pe ora pe unele sectiuni de autostrada, de teama ca temperaturile neobisnuit de mari ar putea provoca crapaturi la suprafata autostrazilor, a declarat miercuri un purtator de cuvant al Agentiei pentru autostrazi.
Potrivit Administratiei nationale pentru meteorologie din Germania, miercuri temperaturile ar putea depasi valoarea record pentru luna iunie, de 38,2 grade Celsius, fiind posibil sa fie depasit chiar si recordul istoric de temperatura, 40,3 grade Celsius, inregistrat in luna iulie 2015.
Valul de caldura cu care se confrunta Germania in zilele acestea vine dupa o seceta sustinuta in 2018 care a oprit navigatia fluviala pe Rin, a afectat productia de electricitate, a generat incendii de padure si a obligat Germania sa importe cereale pentru prima data in ultimii 24 de ani.
Acesta este al doilea val de caldura care loveste Europa in acest an, dupa ce in luna februarie timp de mai multe zile temperaturile au trecut de 20 de grade Celsius, provocand incendii de vegetatie in nordul Angliei si... mai mult
Miercuri, 26 Iunie 2019, ora 14:25
Curtea Europeana de Justitie isi comunica marti sentinta in chestiunea taxei de autostrada pentru autoturisme in Germania. Daca va fi introdusa, aceasta va insemna o cheltuiala in plus pentru automobilistii straini.
Se va introduce sau nu taxa de autostrada pentru autoturisme in Germania? Situatia va deveni marti clara, atat pentru guvernul de la Berlin, cat si pentru toti detinatorii de autoturisme din UE. Daca tribunalul va da unda verde pentru noua taxa, toti soferii vor trebui sa plateasca pentru folosirea autostrazilor si drumurilor supra-regionale.
Taxa va fi colectata in urma vanzarii unor viniete de diferite tipuri. In cazul masinilor inmatriculate in Germania, posesorului i se va deduce la plata impozitului auto valoarea unei viniete, astfel ca practic acesta nu va plati noua taxa.
Impotriva acestei intentii a facut plangere Austria, sprijinita de Olanda. Argumentul Vienei: taxa nu este conforma cu acordurile europene, fiindca ii dezavantajeaza atat pe austrieci, cat si pe toti ceilalti cetateni ai UE, cu exceptia germanilor. Astfel, Germania incalca principiul interzicerii discriminarii cetatenilor UE.
S-a luat deja o decizie in culise?
Inaintea pronuntarii de marti, se pare ca Germania a reusit sa convinga instanta de justetea punctului ei de vedere. La inceputul lunii februarie, procurorul general al Curtii Europene de Justitie nu a exprimat in expertiza pe care intocmit-o rezerve intemeiate pe normele europene cu privire la noua taxa preconizata... mai mult
Luni, 17 Iunie 2019, ora 20:07
In numele protectiei climatice este reluata ideea limitarii vitezei pe Autobahn. Sustinatorii si oponentii initiativei apara pozitii radicale. Poate si pentru ca aici este vorba despre mai mult decat o lege.
Ecologistii vor limitarea vitezei pe autostrada, in timp ce unii experti sustin ca masura este inutila din perspectiva mediului.
"Este ca si cum ati incerca sa decretati diminuarea potentei la barbati", a declarat politicianul ecologist Cem Ozdemir, referindu-se la ideea limitarii vitezei maxime pe autostrazile germane.
Invitat in emisiunea matinala a televiziunii publice ARD, politicianul ecologist, a carui afirmatie a lasat cu siguranta perplecsi multi telespectatori, a subliniat ca "in Germania aceasta dezbatere este sustinuta in mod irational".
O dezbatere irationala intr-o tara aparent foarte rationala? Ei bine, da.
Autoturismul este, de multe decenii, copilul de suflet al germanilor, iar pe aproximativ 60 la suta din autostrazile Republicii Federale nu exista limite de viteza. "Drum liber pentru cetateni liberi", a solicitat Automobil Clubul German (ADAC) in 1974, iar multi cetateni nu accepta nici acum, dupa 45 de ani, sa renunte la acest principiu.
Deoarece a conduce cu viteza inseamna mai mult decat a ajunge rapid la destinatie. Este vorba de un sentiment de libertate si de convingerea ca, atunci cand vine vorba despre cel mai important subiect - masina! -, politica nu conteaza.
Un lobby puternic alcatuit din soferi si constructorii de... mai mult
Joi, 24 Ianuarie 2019, ora 11:55
Masinile cu motoare diesel nu mai au acces pe o portiune dintr-o autostrada din Germania.
Interdictia a fost impusa de o instanta administrativa in zona orasului Essen, inclusiv pe un segment al Autostrazii A40, informeaza site-ul T-online.de.
De asemenea, instanta judiciara obliga autoritatile din landul Renania de Nord-Westfalia sa ia si alte masuri pentru imbunatatirea calitatii aerului.
Este prima data cand sunt impuse interdictii de circulatie pentru masini cu propulsie diesel pe o autostrada din Germania.
Citeste si:
Furia soferilor DieselMasinile diesel pot fi interzise dintr-un moment in altul in orasele din Germania. Un tribunal a decis ca interdictia are efect imediat!Berlinul trebuie sa interzica masinile diesel Euro 5 sau mai vechi ...citeste mai departe despre "Masinile diesel au fost interzise pe o autostrada din Germania" pe Ziare.com mai mult
Joi, 15 Noiembrie 2018, ora 16:51
In Germania se mentin temperaturile extrem de ridicate, foarte greu de suportat.
Nu numai oamenii au de suferit in aceasta vara torida, ci si natura. Dar efectele caniculei nu sunt numai negative.
Padure in flacari
Focul a izbucnit la Potsdam in apropierea autostrazii si s-a raspandit cu mare viteza. 90 de hectare dintr-o padure de pini au fost cuprinse de flacari.
In zona s-a descoperit munitie din cel de-Al Doilea Razboi Mondial. Dupa cateva explozii, Politia a inchis suprafata respectiva, anuntand ca, intre timp, incendiul se afla sub control.
Cand apele Elbei se incalzesc
Din cauza caniculei de durata, unele hidrocentrale functioneaza doar la capacitate redusa. Aceasta pentru ca apele raurilor sunt prea calde.
Din cauza lipsei apei la temperaturi joase, pentru racire, ar putea fi afectata si centrala nucleara din Brokdorf, in landul Schleswig-Holstein.
Cu o cantitate de marfa redusa
Si nivelul apei raurilor a scazut, ceea ce ingreuneaza navigarea.
Pe Rin, la sud de Koblenz, vasele nu pot mai transporta decat 50-60 la suta din cantitatea maxima de marfa. Intre Koln si Marea Nordului situatia e ceva mai buna. Dar pe Elba, pe distanta Magdeburg - Hamburg, vasele nu mai pot circula decat fara incarcatura.
Cand panourile solare se incalzesc prea tare
Temperaturile mult prea ridicate afecteaza si randamentul panourilor solare. Acestea isi pierd din eficienta, care atinge, de regula, nivelul maxim in lunile mai si iunie.
Instalatiile... mai mult
Marti, 31 Iulie 2018, ora 16:29
Guvernul de la Berlin a ajuns la un acord cu reprezentantii Comisiei Europene pentru introducerea vignetei pentru autoturisme pe autostrazile germane, afirma surse citate de presa germana.
In septembrie, Comisia Europeana sesizase Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) in legatura cu planul Germaniei de a introduce taxe pe autostrazi, argumentand ca sistemul este discriminatoriu, dat fiind ca cetatenii germani, spre deosebire de alti europeni, ar fi beneficiat de compensarea platii vignetei.
Comisia Europeana si Germania au ajuns la un compromis, taxa de autostrada urmand sa fie introdusa pentru toate autoturismele. Conform publicatiilor Frankfurter Allgemeine Zeitung si Die Welt, pretul vignetei germane va fi de 2,5 euro pe zece zile, in loc de cinci euro, cat prevedea proiectul initial german. Taxele platite de cetatenii germani ar urma sa fie compensate printr-un sistem de impozitare care va avantaja vehiculele ...citeste mai departe despre "Vom plati taxa de autostrada in Germania: 2,5 euro pentru 10 zile - Surse" pe Ziare.com mai mult
Joi, 01 Decembrie 2016, ora 19:21
Guvernul cancelarului german Angela Merkel intentioneaza sa introduca, din 2016, o taxa de pana la 130 de euro pe an pentru soferii straini care circula pe autostrazile din Germania, relateaza Bloomberg.
Potrivit unui proiect de lege prezentat vineri de Ministerul Transporturilor, posesorii de masini inmatriculate in Germania vor putea deduce costul noii taxe din taxa pe care o platesc pentru autovehiculele detinute, informeaza Mediafax
Intentia de a taxa nerezidentii care circula pe autostrazile din Germania a fost anuntata inca de anul trecut. Introducerea taxei a fost una dintre conditiile impuse de Uniunea Crestin Sociala pentru a sprijini actuala coalitie guvernamentala condusa de Merkel.
"Se poate vedea ca suntem fideli conditiilor descrise in tratatul pentru formarea coalitiei. Soferii germani nu vor fi impovarati suplimentar", a declarat vineri Merkel intr-o conferinta de presa la Berlin.
Potrivit ministrului Transporturilor Alexander Dobrindt, "suprataxa pe infrastructura", asa cum este denumita noua taxa, va aduce venituri anuale la buget de pana la 3,7 miliarde de euro.
Cu toate acestea, costurile cu implementarea proiectului, estimate la 195 de milioane de euro, precum si returnarile de taxe pentru soferii rezidenti, in valoare de 3 miliarde de euro, fac ca cifra finala sa fie mult mai mica, de doar 500 milioane de euro pe an.
Contactati de Bloomberg, oficialii UE au declarat ca este prea devreme sa se pronunte in privinta unei posibile... mai mult
Vineri, 31 Octombrie 2014, ora 16:58
Soferii straini care vor conduce pe autostrazile din Germania ar putea fi obligati sa plateasca o taxa, de care rezidentii germani ar fi in practica scutiti, potrivit unui proiect al Ministerului Transporturilor de la Berlin.
Proiectul prevede ca soferii sa lipeasca pe parbrizul masinii o vigneta, dovada ca au achitat taxa, care ar putea ajunge la 100 de euro pe an, in caz contrar urmand sa fie amendati, scrie Financial Times.
Rezidentii germani vor fi, de asemenea, obligati sa cumpere vigneta, dar vor putea deduce costul acesteia din alte taxe pe care le achita pentru drumuri. Acest artificiu va permite Germaniei sa se conformeze reglementarilor UE, care interzic discriminarea in functie de nationalitate, si ii permite cancelarului Angela Merkel sa-si respecte angajamentul electoral de a nu mari taxele.
Introducerea taxei pentru autostrazi ar fi "o decizie politica" in cadrul negocierilor pentru formarea coalitiei de guvernare, ca urmare a alegerilor parlamentare din septembrie, potrivit Ministerului Transporturilor.
Taxarea soferilor straini a fost una dintre temele principale in campania electorala a premierului Bavariei, Horst Seehofer, lider al Uniunii Crestin Sociale, partid aliat Uniunii Crestin Democrate a cancelarului Merkel. Seehofer a afirmat ca taxa pentru straini este o conditie pentru foarmea unei coalitii de guvernare.
"Nevoia de a se face ceva este semnificativa, avand in vedere investitiile structurale prea reduse din bugetul pentru... mai mult
Marti, 05 Noiembrie 2013, ora 19:43
Problema vitezei nelimitate pe autostrazi a reaparut miercuri in Germania, tara unde automobilul este rege, o data cu propunerea liderului social-democratilor Sigmar Gabriel de a o limita la 120 kilometri pe ora, criticata imediat de toate partile, relateaza AFP.
"Cred ca este rezonabila o limitare la 120 de kilometri pe ora pe autostrazi deoarece toate statisticile arata ca aceasta ar diminua numarul de morti si de accidente grave", a asigurat presedintele partidului social-democrat (SPD) intr-un interviu pentru cotidianul regional "Rheinische Post".
"Restul lumii face asta de mult timp", a adaugat acesta in timp ce printre cliseele mentionate in general despre Germania se numara des viteza nelimitata pe autostrazi.
Insa aceasta luare de pozitie a fost imediat respinsa chiar in cadrul partidului sau, mai ales de candidatul SPD la postul de cancelar pentru alegerile legislative din septembrie, Peer Steinbruck.
"Pe o mare parte a retelei rutiere germane avem deja o limitare de viteza", a argumentat Steinbruck, pentru televiziunea publica regionala WDR. Acesta a adaugat ca nu vrea sa se "amestece din nou" in dezbatere.
Purtatorul de cuvant al cancelariei, Steffen Seibert, a subliniat de asemenea ca Angela Merkel nu intentioneaza sa introduca o limita de viteza pe autostrazile germane unde nu este neobisnuit sa vezi masini cu peste 200 de kilometri la ora.
Ministrul Transporturilor, Peter Ramsauer, a declarat la randul sau ca este impotriva limitarii,... mai mult
Joi, 09 Mai 2013, ora 08:34