Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere a lansat de la inceputul anului patru licitatii pentru contractarea de servicii de paza pe autostrazi, cu o valoare estimata de peste 35 de milioane de lei, informeaza Economic.net
Cea mai recenta licitatie, lansata marti, 13 aprilie, vizeaza incheierea unui acord cadru pe o perioada de doi ani pentru "Asigurare paza patrimoniu prin patrulare si posture fixe pe Autostrada Lot 1 - A10, AIUD - TURDA km 41 + 250 - km 70 + 000 si CIC Dumbrava, km 61+350; Lot 2 - A3, CAMPIA TURZII - TURDA - GILAU - NADASELU km 0 + 000 - km 61 + 200 si CIC Gilau km 51+000; P.S. Savadisla km 39+094; District Turda DN15 km 2+000".
Valoarea estimata a acestor servicii este estimata la 4,45 milioane de lei, ofertele urmand a fi depuse pana pe 12 mai 2021.
Alte trei licitatii, cu o valoare estimata de 10,26 milioane de lei fiecare, au fost lansate pe 25 februarie, fiind in prezent suspendate, conform informatiilor din Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). Acestea vizeaza servicii de paza pe diverse tronsoane din A1, pe A6 si A11, pe o perioada de patru ani.
Pe langa aceste licitatii, lansate in 2021, CNAIR mai are in derulare alte patru licitatii pentru servicii de paza lansate in anii anteriori. Cea mai veche dateaza din septembrie 2018 si vizeaza obiective ale Directiei Regionale de Drumuri si Poduri (DRDP) Timisoara.
La fel ca in cazul constructiei de autostrazi, intarzierile in atribuirea contractelor de paza... mai mult
Miercuri, 14 Aprilie 2021, ora 08:20
In 2021 ar urma sa se inaugureze mai putine loturi de autostrada decat anul trecut. Perspectiva optimista include 52 de kilometri de mare viteza, iar cea realista, doar 35, in contextul in care anul trecut s-au deschis circulatiei cinci tronsoane care insumeaza 64 de kilometri.
Anul 2020 a adus soferilor 64 de kilometri de autostrada, iar Romania a ajuns la un total de 914 kilometri de drum de mare viteza. Anul 2021 va aduce, cel mai probabil, mai putine deschideri, iar harta autostrazilor din tara va trece de 950 de kilometri.
Autostrada Sebes - Turda
Lotul Alba Iulia - Aiud, in lungime de 24,25 kilometri, parte din Autostrada A10 Sebes - Turda, ar putea fi deschis in luna august sau in urmatoarele trei luni de toamna.
Lotul 2, pe sectorul Santimbru-Aiud, este realizat de Asocierea Aktor - Euro Construct Trading, pentru suma de 549,3 milioane de lei. Lucrarile ar trebui sa fie gata in iunie 2021, potrivit graficului.
In prezent, acestea sunt la un stadiu de 78%. Proiectarea si executia au inregistrat, insa, intarzieri majore, din cauza slabei mobilizari a constructorului din anii anteriori, ordinul de incepere al lucrarillor fiind dat la finalul anului 2014.
Anul acesta ar mai fi gata ciotul de 2,2 kilometri de la Alba Iulia Nord si cei patru kilometri la sud de la Aiud, care fac parte tot din A10.
Pe lotul 1 al autostrazii Sebes - Turda s-a dat drumul circulatiei, anul trecut, pe 15 din cei 17 kilometri, de la nodul rutier Sebes, unde se face... mai mult
Marti, 12 Ianuarie 2021, ora 12:18
Executivul a aprobat mai multe exproprieri pentru bucati de autostrada si drumuri expres, in ultima sedinta de Guvern.
S-a aprobat declansarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privata care constituie coridorul de expropriere al lucrarii de utilitate publica de interes national "Drum de legatura Autostrada A1 Arad - Timisoara - DN 69" si se realizeaza urmatoarele:
* amplasamentul lucrarii de utilitate publica de interes national "Drum de legatura Autostrada A1 Arad - Timisoara - DN 69", potrivit variantei finale studiului de fezabilitate;
* declansarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privata, reprezentand teren cu sau fara investitii, care constituie coridorul de expropriere al lucrarii de utilitate publica de interes national "Drum de legatura Autostrada A1 Arad - Timisoara - DN 69", aflate pe raza teritoriala a localitatilor Timisoara, Sanandrei, Giarmata si Pischia din judetul Timis;
* lista proprietarilor de imobile proprietate privata, care se propun a fi expropriate, precum si aprobarea sumei aferente justelor despagubiri, in cuantum total de 8,459 milioane lei, pentru despagubirea unui numar de 270 de imobile avand o suprafata totala de 1.562.582 mp;
De asemenea, de declanseaza exproprieri ale tuturor imobilelor proprietate privata care constituie coridorul de expropriere al lucrarii de utilitate publica de interes national "Autostrada Sibiu Pitesti" - Sectiunea 5 Curtea de Arges - Pitesti,... mai mult
Joi, 31 Decembrie 2020, ora 12:27
Presedintele Asociatiei Pro Infrastructura a facut o radiografie a situatiei autostrazilor din Romania pentru Ziare.com. Analiza vine in contextul in care liderii PSD au dat vina pe ONG-uri si pe alti factori externi pentru esecul de a construi o retea rezonabila de sosele de mare viteza.
Expertii sunt de parere ca Romania nu va reusi sa atraga fondurile de zeci de miliarde de euro puse la dispozitie pentru infrastructura de Uniunea Europeana. Problema ar fi ca tara noastra nu ar avea capacitatea de a inaugura mai mult de 35 de kilometri de autostrada anual.
Pe cine da vina PSD din cauza lipsei de autostrazi
Cu ocazia lansarii programului de guvernare potential al partidului in cazul formarii viitorului executiv, liderii PSD au vorbit si despre proiectele de infrastructura din Romania.
"Cred ca trebuie sa fie un consens politic si in interiorul partidelor, dar si in exteriorul partidelor. Eu provin dintr-o regiune unde am vazut vreo 3-4 autostrazi care plecau din vreo 3-4 judete, promovate de-a lungul anilor. Au fost pornite si din dorinta exacerbata de a face lucruri, dar si de a atrage voturi. E bine sa faci autostrazi, dar este important sa intelegem ca nu putem traversa Carpatii, din Moldova in Transilvania, prin trei autostrazi. S-a dovedit ca, de multe ori, am vorbit aiurea si ca a fost o concurenta acerba, dar practic s-au facut foarte putine lucruri", a declarat Dragos Benea, vicepresedinte PSD.
De la PSD citire: "Infrastructura nu are nevoie de... mai mult
Vineri, 13 Noiembrie 2020, ora 06:40
Lucrarile la autostrazile din Romania si centurile oraselor sunt realizate de companii romanesti, italiene, turcesti si austriece. In topul clasamentului firmelor executante este familia omului de afaceri Dorinel Umbrarescu, care are in prezent cele mai multe contracte cu statul pentru infrastructura rutiera.
Contractele in constructii ale familiei lui Dorinel Umbrarescu
Cele trei firme detinute de familia Umbrarescu au in derulare sapte contracte de infrastructura rutiera in Romania: variante ocolitoare si mult asteptate loturi de autostrada. In total, companiile romanesti ar trebui sa livreze in urmatorii ani drumuri in valoare de 5,2 miliarde de lei.
Asocierea Spedition UMB - Tehnostrade, firmele detinute de omul de afaceri Dorinel Umbrarescu, cunoscut ca unul dintre "regii asfaltului", a castigat contractul pentru varianta ocolitoare a orasului Bacau, in lungime de 30,8 kilometri, pentru suma de 668,3 milioane de lei. Lucrarile sunt gata in procent de 75%, iar soferii ar putea circula pe primul segment din autostrada Moldovei mult mai repede decat era estimat in contract, in primele luni din 2022.
Cele trei firme detinute de familia Umbrarescu, SA&PE Construct, Spedition UMB si Tehnostrade, au obtinut contractul pentru cei 4,5 kilometri ai lotului 4 din sectorul de nord a Centurii Capitalei, pentru suma de 312,6 milioane de lei. Lucrarile trebuie sa fie gata in 2023.
Aceeasi asociere a castigat lucrarile pentru sectiunea Zimbor - Poarta Salajului, parte... mai mult
Vineri, 13 Noiembrie 2020, ora 00:01
Guvernul isi propune, in planul de relansare economica a Romaniei, care urmeaza sa fie prezentat miercuri, finalizarea lucrarilor de infrastructura aflate in implementare, reprezentand 407,3 Km de autostrazi si drumuri expres, conectarea cu autostrazi a provinciilor istorice ale Romaniei si cu retelele de transport pan-europene pana in 2030, investitii in aproximativ 3.000 km de cale ferata, in perioada 2020 - 2030, cu un cost estimat de aproximativ 18 miliarde euro, lansarea tronsonului de metrou Gara de Nord - Otopeni, in document regapsindu-se si metroul Cluj Napoca.
In domeniul investitiilor, principalele investitii care se regasesc in documentul Guvernul sunt cele din domeniul infrastructurii de transport.
Rutier:
- Finalizarea lucrarilor de infrastructura aflate in implementare - 407,3 Km de autostrazi si drumuri expres. Cost estimat: 4,3 miliarde euro.
- Sibiu - Pitesti (Loturi 1, 4, 5), Craiova - Pitesti, Autostrada Transilvania (Suplacu de Barcau - Bors), Sebes - Turda, AO:Inelul de Sud Bucuresti, Varianta de ocolire Bacau, Podul peste Dunare de la Braila.
* Conectarea cu autostrazi a provinciilor istorice ale Romaniei si cu retelele de transport pan-europene, prin demararea lucrarilor la aproximativ 3.000 de km de autostrazi si drumuri expres. - perioada: 2020 - 2030. Cost estimat: 31 miliarde euro.
- Sibiu - Pitesti (Loturi 2, 3), Autostrada Transilvania: Nadaselu - Suplacu de Barcau, Autostrada Unirii: Tg. Mures - Iasi - Ungheni, A3: Ploiesti... mai mult
Miercuri, 01 Iulie 2020, ora 10:45
Marile proiecte de investitii in infrastructura au fost accelerate, iar in acest moment sunt 164 de kilometri de santiere deschise pentru autostrazi si drumuri nationale, sustuine ministrul Transporturilor, Lucian Bode.
"Nu numai ca santierele nu s-au oprit, dar au fost accelerate marile proiecte de investitii in infrastructura.
In acest moment, avem 164 de kilometri de santiere deschise pentru autostrazi si drumuri expres.
Dintre acestea, aproape 70 km au fost santiere deschise in primele patru luni. In perioada de criza am reusit sa intram cu utilajele, pentru ca lumea s-a saturat de anunturile facute de cei dinaintea noastra, care spuneau 'Am trimis la ANAP validarea proiectului X', 'Am finalizat proiectul tehnic pentru autostrada Y'.
A inceput Sibiu - Pitesti, tronsonul 1 Sibiu - Boita, a inceput Varianta Ocolitoare Timisoara Sud, a inceput DN2 A2, apoi drumul expres Craiova - Pitesti, tronsonul 1.
Pana la sfarsitul anului, cred ca putem sa incepem lucrarile pe inca 80 de kilometri si anume pe Centura Sud a Capitalei (52 km). De asemenea, Autostrada Transilvania care are cel putin doua tronsoane, Zimbor - Poarta Salajului si Nusfalau - Suplacu de Barcau, unde vom anunta castigatorul in maxim 2- 3 saptamani si, daca nu vin contestatii, semnam contractul pentru proiectare si executie", a spus Bode, marti seara, la B1 TV.
Ministrul Transporturilor a punctat, totodata, faptul ca, in prezent, s-a trecut "de la teorii, de la desene prin studiourile de... mai mult
Miercuri, 20 Mai 2020, ora 08:52
Cata vreme multi dintre romani raman izolati in locuinte din cauza pandemiei de coronavirus, pe unele santiere de autostrazi din tara inca se lucreaza. Poate ca nu neaparat in ritmul pe care ni l-am dori, dar totusi suficient incat sa avem sanse la inaugurarea a aproape 50 de kilometri de sosea de mare viteaza, in a doua parte a acestui an.
Spre deosebire de predecesorii sai, nici macar la presiunile presei si ale Opozitiei ministrul Transporturilor, Lucian Bode, n-a acceptat sa promita inaugurarea unui anumit numar de kilometri de autostrada in 2020. Cu toate astea, s-a referit in repetate randuri la mai multe loturi de sosea de mare viteza aflate in lucru si care puteau fi finalizate si inagurate in acest an.
Problema este ca acele perspective erau valabile in primul trimestru al anului, inainte ca in Romania sa se instaureze starea de urgenta. Dar oare in noile conditii - cu restrictii importante de transport si chiar de deplasare a populatiei - se mai pot finaliza macar acele capele de autostrada?
Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anuntat, in cursul saptamanii trecute, ca directorul sau general, Mariana Ionita, a convocat o sedinta cu sefii structurilor din tara pentru a verifica stadiul proiectelor si pentru a discuta eventualele probleme.
Care au fost concluziile discutiilor nu stim. Sa existe inca oare probleme greu de depasit, pe santiere? CNAIR n-a comunicat nimic in acest sens, pana la acest moment.
Ba... mai mult
Miercuri, 08 Aprilie 2020, ora 00:00
Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, sustine ca "posibili" parteneri care vor sa investeasca in proiecte mari de infrastructura in Romania s-au adresat ministerului spunand ca vor sa investeasca in constructia de autostrazi.
Lucian Bode a catalogat, joi seara, intr-o emisiune la Realitatea Plus, drept "o mizerie marca PSD" parteneriatul public-privat incheiat pentru realizarea Autostrazii Unirii. Bode a spus ca exista bani alocati pentru revizuirea studiului de fezabilitate necesar acestui proiect.
"Aici, alta mizerie marca PSD, parteneriat public-privat. Noi avem fonduri europene alocate pentru Targu Mures - Targu Neamt - Ditrau, 200 de kilometri. Acolo se realizeaza studiul de fezabilitate, in septembrie se preda studiul de fezabilitate, dupa care mai au termen patru luni pentru a preda toate avizele necesare pentru a putea scoate la licitatie respectivul tronson.
De la Iasi la Ungheni avem, in bugetul pe 2020, 16 milioane de lei alocati, toti banii necesari, pentru finalizarea studiului de fezabilitate, revizuire studiul de fezabilitate pe acest tronson.
Pe tronsonul Iasi-Ungheni avem, in acest moment, revizuirea studiului de fezabilitate cu toti banii alocati pentru a finanta revizuirea studiului de fezabilitate, fonduri europene, banii se intorc din fonduri europene.
Pe acest tronson, PSD, ca sa-i amageasca pe oameni, au spus facem un PPP intre Targu Neamt - Iasi.
Am anulat acest parteneriat public-privat, preluam acest obiectiv la Ministerul... mai mult
Vineri, 31 Ianuarie 2020, ora 09:30