Asociatia Pro Infrastructura a prezentat imagini cu dezastrul de pe autostrada Transilvania, lotul Chiribis - Biharia, unde lucrarile incepute de americanii de la Bechtel ar fi trebuit terminate de spaniolii de la Corsan.
"Amintirile ne chinuiesc, amintirile ne rascolesc... pe lotul Chiribis-Biharia al Autostrazii Transilvania. Mai rezistati?! Lucrarile pe autostrada blestemata au inceput in 2004 in era Bechtel si au fost "continuate" de spaniolii de la Corsan in 2016 care de fapt nu au facut nimic.
Peisajul actual este post-apocaliptic: vegetatie luxurianta care inghite betoanele si distruge terasamentele neprotejate, pile cu armaturi roase de rugina, elevatii cu hidroizolatia mancata de ploi, piloti cu armatura furata si radiere care te duc cu gandul la ruinele antichitatii", arata Asociatia Pro Infrastructura, pe Facebook.
Asociatia Pro Infrastructura anunta ca "dupa 16 ani, doua rezilieri si doua licitatii, pe 12.06.2020 Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere a semnat contractul pentru tronsonul Chiribis-Biharia cu Trameco (grupul Selina), cei 28,55 km trebuind sa fie sa fie proiectati si executati in doi ani cu 326 milioane de lei".
CNAIR a anuntat in 12 iunie ca a semnat contractual pentru tronsonul Chiribis - Biharia, care ar urma sa fie realizat in doi ani pentru pretul de aproximativ 69 de milioane de euro.
"Subsectiunea 3C2 (Chiribis - Biharia), se intinde intre km 30+550 si km 59+100 (28,55 km), incepe in zona localitatii... mai mult
Vineri, 19 Iunie 2020, ora 16:46
Contractul semnat de statul roman cu americanii de la Bechtel nu a fost inca desecretizat, alimentand suspiciunile care planeaza asupra documentului pe care si-au apus amprenta mai multi ministri ai Transporturilor. Varianta originala, semnata in conditii controversat de fostul premier Adrian Nastase, in 2003 a trecut prin cateva schimbari, care nu "garantau" decat o calitate mai proasta, dar mai scumpa.
Business24 face radiografia unui contract care ar fi trebuit sa aduca statului roman 415 kilometri de autostrada, intre Brasov si Bors, al carui pret total ar fi trebuit sa fie de 2,2 miliarde de euro, conform intelegerii initiale din 2003.
In final, Romania nu s-a ales decat cu 52 de kilometri si cu un gol bugetar de milioane de euro. Americanii, desi nu au muncit prea mult, au fost "rasplatiti" cu despagubiri de 37,2 milioane de euro si datorii de 50 de milioane de euro, in urma rezilierii contractului.
Adrian Nastase, artizanul unui contract atribuit fara licitatie
Povestea Romaniei cu Bechtel a inceput in timpul mandatului lui Adrian Nastase, care a atribuit, fara licitatie, contractul americanilor. Conform unui raport al Curtii de Conturi citat de Capital, actul ar fi fost incheiat "in conditii neclare, ce contin clauze ramase neexplicate, interpretabile si in defavoarea partii romane". Guvernul condus de Nastase a aprobat nu mai putin de trei acte normative care in doua luni, referitor la acest proiect.
Atribuirea contractului fara licitatie a... mai mult
Joi, 01 August 2013, ora 14:20
Ministrul delegat pentru marile proiecte Dan Sova a declarat, joi, ca, in opinia sa, singura solutie pentru Autostrada Transilvania ar fi incheierea definitiva a contractului cu Bechtel si gasirea unei variante de finantare viabila.
Dan Sova a fost intrebat, la dezbaterea din Comisiile de buget-finante pe tema bugetului pe 2013, despre situatia contractului cu Bechtel si solutiile privind Autostrada Transilvania.
Sova a spus ca autostrada de la Bors la Brasov ar urma sa aiba 415 kilometri si din 2003 pana in prezent, deci in noua ani, au fost executati doar 86 de kilometri, din care 54 de kilometri fiind in circulatie si s-au platit de la buget 1.300.000.000 de euro.
El a precizat ca acest contract cu Bechtel a fost semnat de guvernul PSD din perioada 2001-2004, cand s-au cheltuit 50 de milioane de euro, iar cele un miliard 300 de milioane de euro s-au datorat "intelepciunii ministrului Dobre" din guvernul PDL.
Sova a aratat ca fondul necesar pentru finalizarea tronsonului Suplacu de Barcau, Gorj este de 250 de milioane de euro, care nu sunt la buget.
"Opinia mea si este opinia personala si vom discuta si cu reprezentantii Bechtel, este incheierea definitiva a acestui contract asumandu-ne toti greselile (...) cred ca singura solutie pe care o avem la dispozitie in acest moment este sa terminam acest contract si sa gasim o solutie de finantare viabila", a precizat Sova.
Proiectul autostrazii Brasov-Bors, denumit Autostrada Transilvania, a fost aprobat in... mai mult
Joi, 31 Ianuarie 2013, ora 14:19
"Bechtel ar putea cere despagubiri si ma indoiesc ca nu o va face. Are toate sansele sa castige, dupa cum sunt prevederile contractuale. Daca nu exista un acord politic anterior rezilierii acestui contract, o intelegere intre parti privitoare la modul in care isi vor utiliza dreprturile pe care le au, 3 ani nu ne atingem de amplasamentul autostrazii Transilvania. Bechtel poate cere statului roman despagubiri extrem de mari, de ordinul sutelor de milioane de euro, daca nu chiar un milliard de euro", a declarat fostul ministru al Transporturilor, Ludovic Orban, pentru Bloombiz.ro.
De ce a esuat contractul cu Bechtel? Cui apartine vina pentru felul cum au decurs lucrurile cu acest mare proiect de infrastructura?
Primul vinovat a fost Guvernul Nastase. La baza constructiei autostrazii nu a fost un studiu de fezabilitate autentic, care sa ofere toate informatiile necesare, sa faca o evaluare corecta a situatiei atat din punct de vedere tehnic, cat si din punct de vedere financiar.
Contractul a fost unul cu incredintare directa. Dintre toate contractele care au existat in intreaga Europa de-a lungul ultimilor 15 ani, e cel mai prost contract pentru stat.
In mod evident, a fost un cadou politic pe care probabil regimul Iliescu-Nastase l-au facut unei firme apropriate de administratia George.W. Bush. Asta a fost vinovatia initiala.
Ulterior, primii doi ai mandatului lui Traian Basescu au fost ani de blocare ai contractului, in care s-a incercat renegocierea, in urma... mai mult
Duminica, 18 Septembrie 2011, ora 21:08
Premierul Emil Boc a declarat, vineri, ca in luna septembrie va intra in Guvern noul contract cu compania americana Bechtel, iar apoi se va scoate la licitatie tronsonul Gilau - Nadasel, din judetul Cluj, al Autostrazii Transilvania, pentru continuarea lucrarilor, informeaza NewsIn.Boc a spus, vineri, pe centura de ocolire a municipiului Cluj-Napoca pe relatia est, Valcele – Apahida, ca lucrarile la Autostrada Transilvania vor continua si pe segmentul Suplacu de Barcau - Bors, in judetul Bihor, transmite corespondentul MEDIAFAX."Pe data la care va intra in Guvern forma noua a contractului cu compania Bechtel, imediat se va scoate la licitatie tronsonul Gilau – Nadasel, judetul Cluj, pentru a fi realizat pe bugetul de stat, pentru a fi continuata lucrarea. Acolo deja exproprierile sunt facute, proiectarea este realizata si vor putea fi continuate lucrarile. Se vor continua lucrarile la Suplacu de Barcau – Bors, judetul Bihor, pe cei 64 de kilometri care vor fi finalizati, astfel incat in acest calendar lucrarile sa continue. Noul contract cu Bechtel va intra in Guvern in luna septembrie", a spus Emil Boc.Acesta a estimat ca licitatia pentru lucrarile de pe tronsonul Gilau - Nadasel ar putea fi finalizata pana la sfarsitul anului."Sa vedem, in functie de cine va veni”, a subliniat premierul.Tronsonul Gilau - Nadasel din judetul Cluj are o lungime de 8,5 kilometri.Costul de construire a autostrazii Transilvania va fi redus la 6,9 milioane euro/km, cu... mai mult
Vineri, 02 Septembrie 2011, ora 15:53
"Nu exista nici o alta companie, dintre marile companii constructoare de autostrazi, care sa fi fost sicanata de catre statul roman mai mult decat a fost compania Bechtel.(…) Bechtel a realizat 17.000 de km de autostrada pe plan global asa ca in nici un caz nu-i putem banui de incapacitate de a lucra", a declarat pentru Bloombiz.ro Stefan Szobotka, presedintele Comisiei pentru Parteneriate Public-Private PNL si bun cunoscator al domeniului constructiilor de infrastructura.Costul de constructie al autostrazii Transilvania va fi redus la 6,9 milioane euro/km, aproape la jumatate, iar compania Bechtel va mai lucra doar pe doua tronsoane…
Niciodata nu se stie cu exactitate cat va costa exact un kilometru de autostrada pana la realizarea finala.
Existenta unei valori orientative este binevenita.
E foarte clar ca nu exista nici o alta companie dintre marile companii constructoare de autostrazi care sa fi fost sicanata de catre statul roman mai mult decat a fost compania Bechtel.
Contractul si felul in care s-a desfasurat acest proiect a fost schimbat de fiecare regim politic pana acum, aceasta instabilitate avand ca si consecinta nerealizarea proiectului.
Nu cred ca fixarea acestor preturi va disciplina statul roman.
In momentul de fata, statul roman datoreaza Bechtel in jur de 110 milioane de euro.
In plus, prin neglijenta statului roman si a celor care au condus ministerul in ultimii 3 ani, lucrarile pe tronsonul Suplacul de Barcau-Bors au fost abandonate fara... mai mult
Vineri, 05 August 2011, ora 14:24
Ministerul Transporturilor si Compania Nationala de Autostrazi (CNADNR) negociaza cu Bechtel un nou grafic al lucrarilor la Autostrada Transilvania, cu noi termene ce vor depasi luna decembrie 2012, data limita luata in calcul pana in prezent pentru finalizarea proiectului, conform Mediafax. Noul termen va fi stabilit la finalul negocierilor dintre parti, au declarat agentiei MEDIAFAX surse oficiale."In prezent, din cauza constrangerilor bugetare si intarzierilor inregistrate in plata lucrarilor efectuate in anul 2010, antreprenorul Bechtel a redus ritmul lucrarilor si efectivele desfasurate pe santier.
Ministerul Transporturilor si CNADNR au demarat negocieri pentru esalonarea platii datoriilor, incadrarea in standardele de cost si refacerea programului de lucrari. In masura in care acestea vor fi rezolvate, se va putea stabili un nou grafic de lucrari si noi termene de finalizare", au aratat sursele.Proiectul de constructie a Autostrazii Transilvania, pe traseul Brasov - Bors, a inceput in 2004, in baza unui contract cu o valoare de 2,2 miliarde de euro acordat companiei americane Bechtel. Lucrarile au fost intrerupte la jumatatea anului 2005, cand autoritatile au inceput reanalizarea contractelor incheiate de guvernarea precedenta.
Ca urmare a sistarii lucrarilor, termenul de finalizare a autostrazii a fost prelungit cu un an, pana in decembrie 2012.Autostrada Transilvania este proiectata pe o lungime totala de 415 kilometri, dar portiunea construita pana in... mai mult
Duminica, 01 Mai 2011, ora 14:53
Premierul Emil Boc a dat, joi, asigurari ca lucrarile la Autostrazii Transilvania vor continua in acest an, pe doua sectiuni din judetele Cluj si Bihor, transmite corespondentul MEDIAFAX.Boc a declarat, joi, presei clujene, ca in buget exista o suma importanta de bani pentru achitarea datoriilor restante pe care statul le are fata de compania americana Bechtel, constructorul Autostrazii Transilvania.
"Cel mai important mesaj este ca lucrarile la Autostrada Transilvania vor continua in acest an. Ca prioritati sunt sectiunile Gilau - Nadaselu, din judetul Cluj, si Suplacu de Barcau, din judetul Bihor. In aceasta perioada exista, inca, negocieri avansate intre CNANDR si Bechtel, pentru stabilirea preturilor conform standardelor de cost si a graficului de plata, inclusiv discutarea problemelor restante. In buget exista o suma importanta de bani pentru achitarea datoriilor restante si cautam solutii de finantare viitoare a Autostrazii Transilvania", a spus Emil Boc.
Potrivit premierului, Autostrada Transilvania este una dintre prioritatile pe care le are Guvernul.
Autostrada Transilvania este proiectata pe o lungime totala de 415 kilometri.
Proiectul de constructie a autostrazii Transilvania, pe traseul Brasov - Bors, a inceput in 2004, in baza unui contract cu o valoare de 2,2 miliarde de euro acordat Bechtel.
Lucrarile au fost intrerupte la jumatatea anului 2005, cand autoritatile au inceput reanalizarea contractelor incheiate de guvernarea precedenta.
Ca urmare a sistarii... mai mult
Joi, 03 Februarie 2011, ora 16:37
Cartel Alfa Cluj a anuntat, miercuri, ca toti cei 1.933 de angajati ai firmei care construieste Autostrada Transilvania, compania Bechtel, vor primi notificari de concediere incepand cu data de 5 martie, fiind demarata procedura de concediere colectiva, transmite corespondentul NewsIn.Presedintele Cartel Alfa Cluj, Grigore Pop, a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, ca in cursul diminetii de miercuri Sindicatul Transilvania al Angajatilor Bechtel, afiliat la Cartel Alfa, a primit o notificare prin care este anuntara ca firma constructoare a Autostrazii Transilvania renunta la tot personalul."Azi dimineata, sindicatul nostru Transilvania, de la compania Bechtel, a fost invitat sa primeasca un document in care ne comunica inceperea concedierii colectiv a intregului personal, a 1.933 de posturi care vor fi anulate din schema de organizare incepand cu data de 5 martie. Spre deosebire de alte dati, notificarea respecta legea, contractul colectiv de munca", a afirmat Pop.Bechtel sustine in actul de notificare de concediere colectiva ca motivele care tin de aceasta decizie sunt "neplata de catre CNADNR a sumelor datorate catre Bechtel la momentul la care acestea au devenit scadente fata de Bechtel, neefectuarea platilor de catre CNADNR afecteza fluxul de numerar, inclusiv capacitatea societatii de a plati salariile, materialele si echipamentul".Din august pana in noiembrie, CNADNR datoreaza Bechtel 159,6 milioane de euro, la care se adauga TVA-ul aferent de 129 de... mai mult
Miercuri, 03 Februarie 2010, ora 17:02