La putin peste doua luni dupa ce anunta ca Guvernul a deblocat proiectul autostrazii Timisoara - Pancevo (Serbia) si ca pe urmatorul exercitiu bugetar se doreste executia acestui proiect, premierul Sorin Grindeanu informeaza ca s-a renuntat la aceasta.
Acesta a spus, duminica, ca s-a renuntat la proiect pentru ca autoritatile din Serbia nu mai doresc continuarea proiectului, informeaza Digi 24.
"Din pacate, partenerii sarbi, pentru ca aici trebuie sa fie de acord si Serbia, si Romania, considera si au considerat ca nu este strategic acel proiect pentru sarbi, pentru Serbia. Si au renuntat la sustinerea pentru proiectul respectiv. Nu din partea noastra, ci din partea Serbiei s-a renuntat", a spus Grindeanu.
La inceputul lunii martie cand Grindeanu a anuntat deblocarea proiectului spunea ca includerea unei noi autostrazi este o prioritate in master planurile de transport ale celor doua state.
Guvernul roman sustinea ca tronsonul dintre Pancevo si Varset este recunoscut in lista unica de proiecte pregatite a Serbiei, iar executia lucrarilor pentru sectorul de drum Timisoara - Moravita este cuprinsa in Strategia de implementare a Master Planului General de Transport al Romaniei pe lista lunga a proiectelor din sectorul rutier, in prima perioada de finantare 2014-2020, cu suma de 29,5 milioane euro fara TVA. ...citeste mai departe despre "La doua luni dupa ce anunta deblocarea proiectului, Grindeanu spune ca nu se mai face autostrada Timisoara-Belgrad" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 21 Mai 2017, ora 19:03
Premierul Sorin Grindeanu a anuntat ca Guvernul a deblocat proiectul autostrazii Timisoara - Pancevo (Serbia) si ca pe urmatorul exercitiu bugetar se doreste executia acestui proiect.
Sorin Grindeanu a precizat, sambata, intr-o conferinta de presa sustinuta la Consiliul Judetean Timis, ca au fost aprobati indicatorii tehnico-economici pentru autostrada Timisoara - Pancevo, care va lega Romania de capitala Serbiei, Belgrad.
"Saptamana trecuta, am deblocat proiectul autostrazii Timisoara - Pancevo, s-au aprobat indicatorii astfel incat studiul de fezabilitate sa intre pe finantare, iar pe urmatorul exercitiu bugetar vrem sa se intre la executie pentru finantarea acelui tronson", a spus Grindeanu.
Romania si Serbia vor colabora pentru sustinerea diplomatica si financiara a proiectelor de investitii legate de transport la frontiera comuna, in special pentru constructia autostrazii Timisoara - Varset - Pancevo pana in 2025, potrivit rezultatelor studiilor de fezabilitate.
Executivul a informat ca includerea unei noi autostrazi este o prioritate in master planurile de transport ale celor doua state.
Tronsonul dintre Pancevo si Varset este recunoscut in lista unica de proiecte pregatite a Serbiei, iar executia lucrarilor pentru sectorul de drum Timisoara - Moravita este cuprinsa in Strategia de implementare a Master Planului General de Transport al Romaniei pe lista lunga a proiectelor din sectorul rutier, in prima perioada de finantare 2014-2020, cu suma de 29,5... mai mult
Duminica, 19 Martie 2017, ora 08:58
Guvernul Grindeanu a aprobat in sedinta joi un Memorandum privind negocierea si semnarea unui Protocol de cooperare cu guvernul Serbiei in vederea realizarii unei autostrazi intre Timisoara si Pancevo.
Romania si Serbia vor colabora pentru sustinerea diplomatica si financiara a proiectelor de investitii legate de transport la frontiera comuna dintre Romania si Republica Serbia, in special pentru constructia autostrazii Timisoara - Varset - Pancevo pana in 2025, potrivit rezultatelor studiilor de fezabilitate.
Executivul informeaza ca includerea unei noi autostrazi este o prioritate in master planurile de transport ale celor doua state.
Tronsonul dintre Pancevo si Varset este recunoscut in lista unica de proiecte pregatite a Serbiei, iar executia lucrarilor pentru sectorul de drum Timisoara - Moravita este cuprinsa in Strategia de implementare a Master Planului General de Transport al Romaniei pe lista lunga a proiectelor din sectorul rutier, in prima perioada de finantare 2014-2020, cu suma de 29,5 milioane euro fara TVA.
"Noul drum de mare viteza va contribui la conectarea coridorului rutier cu modurile de cale ferata care tranziteaza Romania si cu modul fluvial care trece prin Ungaria, Serbia si Romania, reprezentat de Dunare", se arata intr-un comunicat de presa al Guvernului.
Citeste si:
Radu Craciun (BCR): Nu putem sa avem si autostrazi si taxe mici. E normal ca Europa sa aiba doua vitezeCezar Preda: Electoratul PSD nu vrea autostrazi, vrea pensii.... mai mult
Joi, 02 Martie 2017, ora 22:16