Lotul 1 al autostrazii Sebes - Turda (A10) va fi deschis partial circulatiei joi, 3 decembrie, intre bretelele scurte ale nodului Sebes si nodul Alba Iulia Nord. Circulatia se va inaugura pe circa 15 kilometri din cei 17 kilometri ai tronsonului.
Lotul are 17 kilometri, dar deschiderea circulatie rutiere se va face pe 14,8 kilometri, intre nodul rutier Sebes (legatura cu Drumul National 1 si A1 prin bretelele 5 si 6), nodul rutier Alba Iulia Sud (complet) si nodul rutier Alba Iulia Nord (bretelele 1, 2 si 3).
"Este o veste foarte buna pentru soferii care nu vor mai fi nevoiti sa astepte in ambuteiajele interminabile de pe DN1 dintre Sebes si Alba Iulia", scrie Pro Infrastructura.
Contractul de proiectare si executie a fost semnat in anul 2014 si ar fi trebuit sa circulam pe aceasta autostrada doi ani mai tarziu. Nenumaratele blocaje si intarzierile cu realizarea exproprierilor, relocarile de utilitati, aprobarile proiectelor tehnice sau autorizatiilor de construire, eliberarea gropii de gunoi de la Alba Iulia Sud, precum si ritmul dezamagitor de lucru al constructorului italian Pizzarotti au amanat acest termen cu peste patru ani, spun specialistii in infrastructura.
Constructorul Pizzarotti va continua lucrarile la autostrada si la nodul rutier Alba Iulia.
"Deschiderea circulatiei a fost posibila in acest an doar printr-o mobilizare surprinzatoare de ultim moment a celor de la Pizzarotti, cu asfaltari zi si noapte. Constructorul va mai executa lucrari in... mai mult
Joi, 03 Decembrie 2020, ora 10:41
O firma din Cluj sustine ca de luni, 25 noiembrie, nu mai poate lucra la santiere de pe Lotul 2 al Autostrazii Sebes-Turda. Motivul: a ramas fara materiale de constrcutii si fara bani.
De constructia Lotului 2 al Autostrazii Sebes-Turda (lung de 24,2 kilometri) se ocupa compania Aktor. Aceasta, insa, a subcontractat parte din lucrari. Iar printre societatile subcontractante - adica cele care practic lucreaza pentru Aktor la constructia autostrazii - se numara si Marcotim Impex SRL din Cluj.
Aceasta firma a realizat, incepand cu luna august a acestui an, terasamente pentru soseaua de mare viteza. Seful de santier din partea Marcotim Impex, Mircea Rotaru, a explicat pentru Ziare.com ca societatea a lucrat in ritm chiar mai alert decat se intelese cu Aktor.
"Noi am realizat, pana la acest moment, cantitativ, cu 20% in plus decat era prevazut in contract. Suntem in avans cu lucrarea. Problema este ca avem deja facturi scadente de 1 milion de euro. Bani pe care trebuia sa-i primim de la Aktor si nu i-am primit. Iar pe ce am lucrat si urmeaza sa facturam mai avem de incasat inca aproximativ 500.000 de euro.
La acest moment, nu mai avem materiale, asa ca - in situatia data - nu mai putem lucra. Noi ne dorim sa lucram. Si cred ca toata lumea isi doreste, dar trebuie sa vrea si Aktor, pentru ca, fara ei, antreprenorii generali ai lucrarii, nu se poate", a mai spus Mircea Rotaru.
Acesta a precizat ca, in ciuda insistentelor companiei pe care o reprezinta, cei de la... mai mult
Luni, 25 Noiembrie 2019, ora 14:21
Pe lotul 2 al autostrazii A10 Sebes-Turda, de 24,25 km, constructorul Aktor avanseaza intr-un ritm extrem de lent, mobilizarea fiind una nesemnificativa, desi conditiile meteorologice din ultimele saptamani au fost ideale pentru executie, scrie pe pagina de Facebook Asociatia Pro Infrastructura, care a realizat in urma cu doua zile o filmare din avion deasupra tronsonului respectiv.
"Promisiunile din ultimele luni (venite atat din directia CNAIR, cat si din cea a constructorului) au fost extrem de optimiste. Realitatea din teren este dezamagitoare, chiar dezastruoasa pe alocuri. Ne intrebam contrariati cum de anumiti antreprenori generali sunt amenintati sistematic cu rezilierea pentru mobilizare slaba, iar in cazul de fata santierul parca inghetat in timp nu produce nici cea mai mica reactie oficialilor CNAIR", spun oficialii ONG-ului.
Acestia precizeaza ca sunt lucrari de care constructorul nu se poate apuca din cauza exproprierilor suplimentare inca nerealizate sau a utilitatilor nerelocate.
"Totusi, acolo unde poate se poate munci, nici nu se cunoaste ca autorizatia de construire este obtinuta de mai bine de doi ani de zile. In acest timp, un constructor serios ar fi ajuns la nivel de strat intermediar de asfalt sau structuri aproape finalizate. Aktor abia a reusit sa iasa din pamant cu o parte din terasamente sau cu pilele structurilor, ridicand grinzi doar pe podurile si pasajele mici", scrie asociatia.
Oficialii Pro Infrastructura solicita... mai mult
Sambata, 05 Mai 2018, ora 16:55
Desi era anuntata pentru luna mai chiar de Ministrul Transporturilor, Lucian Sova, deschiderea circulatiei pe Autostrada Sebes-Turda ar putea fi amanata din nou. Saptamana trecuta, taluzul unuia dintre sectoarele de drum s-a prabusit, iar Compania de Autostrazi nu mai are acum nicio siguranta ca lucrarile se vor finaliza in termenul stabilit.
Pe sectorul lung aproape 29 de kilometri dintre Aiud si Turda al Autostrazii A10 ar fi trebuit sa se poata circula deja de luni bune. Pe 9 ianuarie, insa, Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a amanat receptia lucrarilor la lotul 3 al autostrazii, sustinand ca acestea sunt neconforme si trebuie remediate pana in luna aprilie. Pe 15 februarie, institutia a amanat si lucrarile la lotul 4 al Autostrazii Sebes-Turda, din motive similare.
La jumatatea lumii martie, Lucian Sova a anuntat ca traficul intre Aiud si Turda nu se va deschide in aprilie, ci, in cel mai fericit caz, in mai. Planul a stat in picioare pana saptamana trecuta, cand taluzul unei portiuni de autostrada construita de asocierea Porr Construct SLR - PORR Bau GmbH s-a prabusit, in urma unei alunecari de teren.
In consecinta, o adevarata prapastie s-a cascat chiar la marginea autostrazii, riscand sa inghita drumul. Presa clujeana informa la acel moment ca alunecarea de teren a cauzat si fisurarea covorului asfaltic intins pe lotul 4 al A10, fapt care ar fi putut impune reasfaltarea sectorului de drum. Adica ar fi cauzat o alta amanare... mai mult
Miercuri, 04 Aprilie 2018, ora 07:23
Asociatia Pro Infrastructura sustine ca statul tergiverseaza din comoditate deschiderea traficului pe sectorul Aiud-Turda al Autostrazii A10.
Membrii ONG-ului au facut chiar si un test drive pe respectivul sector de autostrada, pentru a demonstra ca in zona se poate circula in conditii de maxima siguranta.
Compania de Autostrazi ramane, insa, de neclintit, sustinand ca legea nu-i permite receptionarea lucrarilor la loturile 3 si 4 ale autostrazii decat atunci cand acestea vor fi conforme si finalizate in proprotie de 100%.
Asociatia Pro Infrastructura a testat sectorul de autostrada dintre Aiud si Turda si a concluzionat ca traficul s-ar putea desfasura in zona in conditii excelente. Vreme de aproape 30 de minute, o masina a ONG-ului a circulat fara incidente de-a lungul celor doua loturi de autostrada inca nereceptionate si despre care CNAIR sustine ca sunt inca neconforme.
In aceste conditii, CNAIR ar trebui sa tina cont ca miile de soferi care circula in conditii de risc pe DN1 merita sa aiba acces la autostrada chiar din aceste zile, sustine directorul executiv al Asociatiei Pro Infrastructura, Ionel Ciurea.
"CNAIR sustine ca legea nu permite receptionarea de lucrari nefinalizate. Am vorbit si noi cu avocati care ne-au spus ca recepetia partiala a unui lot de autostrada se poate face. Mai exact, se poate receptiona doar parte dintr-un lot. Iata de ce. Autostrada nu inseamna doar cale de rulare. Inseamna si centre de intretinere si coordonare (CIC) si... mai mult
Luni, 19 Februarie 2018, ora 23:09
Asociatia Pro Infrastructura a criticat dur decizia de amanare a receptiei lucrarilor la lotul 3 al Autostrazii Sebes-Turda care ar fi trebuit sa aiba loc luni si care se va intampla in martie.
"Din punctul nostru de vedere, inca o amanare a deschiderii acestui lot de autostrada din motive discutabile este atat o crima la adresa soferilor care se deplaseaza pe drumul national paralel si pe care au loc accidente frecvente, cat si o bataie de joc fata de banul public, existand un risc ridicat de a plati daune financiare considerabile constructorului pentru aceasta tergiversare", a transmis Asociatia Pro Infrastructura pe Facebook.
Reprezentantii asociatiei amintesc ca, marti, purtatorul de cuvant al CNAIR a declarat faptul ca exista in continuare o serie de neconformitati care ar pune in pericol siguranta circulatiei (probleme legate de rugozitatea si planeitatea asfaltului).
In acest sens, Asociatia Pro Infrastructura solicita public "CNAIR sa publice IMEDIAT rezultatele testelor realizate atat de CESTRIN care ar fi aratat neconformitati, precum si rezultatele testelor echivalente facute de Supervizorul FIDIC (DRDP Cluj) ".
Lotul 3 al autostrazii are aproximativ 12,5 kilometri si face legatura intre orasele Aiud si Decea. In prima faza ar urma sa fie deschisi doar 8,5 km, urmand ca lucrarile sa continue pe restul portiunii.
In total, Autostrada Sebes-Turda are 70 de kilometri.
A.G. ...citeste mai departe despre "Asociatia Pro Infrastructura, despre... mai mult
Miercuri, 10 Ianuarie 2018, ora 12:55
CNADNR va contracta servicii estimate pana la 1,6 milioane euro, cu TVA, de realizare a documentatiei tehnice pentru exproprieri necesare constructiei autostrazii Sebes - Turda, cu o lungime de 70 de kilometri si o valoare totala a lucrarilor de executie de peste jumatate de miliard de euro.
Contractul vizeaza servicii pentru intocmirea documentatiei tehnice in vederea dobandirii prin expropriere/ transfer a imobilelor necesare executarii lucrarilor de constructie ale autostrazii Sebes Turda, in localitatile Sebes, Alba Iulia, Ciugud, Sintimbru, Galda de Jos, Teius, Aiud, Radesti, Miraslau si Unirea (judetul Alba), respectiv Moldovenesti, Mihai Viteazu si Calarasi (judetul Cluj), potrivit Mediafax.
Valoarea estimata a acordului, la care se vor raporta ofertantii in elaborarea propunerii financiare este de 3,93 milioane lei, fara TVA. CNADNR poate opta ulterior pentru achizitionarea unor servicii similare de 1,96 milioane lei, astfel incat valoarea totala a proiectului poate ajunge pana la 5,9 milioane lei, fara TVA.
CNADNR a identificat 4.720 de imobile, suprafata totala afectata fiind de 9 milioane de metri patrati, potrivit anuntului lansat in vederea selectiei furnizorului.
Contractul, finantat cu fonduri bugetare, va avea o durata de 18 luni de la data atribuirii.
Furnizorul serviciilor va fi contractat prin licitatie deschisa, pentru pretul cel mai scazut, iar termenul limita de depunere a ofertelor a fost stabilit pentru 22 ianuarie.
Autostrada... mai mult
Vineri, 05 Decembrie 2014, ora 13:06
Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a castigat la Curtea de Apel procesul in care erau depuse contestatii pentru loturile 3 si 4 din autostrada Sebes - Turda, a declarat, marti, ministrul Transporturilor Dan Sova, la conferinta Infrastructure Business Summit.
"Pot sa anunt in premiera - nici pe primul ministru Victor Ponta nu am apucat sa il anunt - ca pe doua tronsoane din Sebes-Turda, pe loturile 3 si 4, am castigat definitiv la Curtea de Apel, deci se pot semna contractele. Ieri (luni, 7 aprilie - n. r.) a venit si a doua decizie. Mai avem inca doua tronsoane de asteptat, tot la Curtea de Apel", a spus Dan Sova.
Autostrada Sebes-Turda are o lungime de 70 de kilometri si o valoare estimata, fara TVA, de peste 2,481 miliarde de lei.
Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine a anuntat, la sfarsitul lui 2013, finalizarea licitatiei in vederea atribuirii contractului 'Proiectare si executie autostrada Sebes-Turda, Loturile 1, 2, 3, 4', precizand ca pretul unui kilometru de autostrada este de 6 milioane de euro.
Potrivit comunicatului DPIIS, comisiile de evaluare au desemnat castigatorii pentru executarea autostrazii Sebes - Turda. Conform sursei citate, Lotul I de autostrada, reprezentand primii 17 kilometri, vor fi construiti de Asocierea Impregilo SpA/Salini SpA.
Lotul al doilea, de la kilometrul 17 la kilometrul 41+250, va fi construit de Asocierea RCM Construzioni/Imob Lux... mai mult
Marti, 08 Aprilie 2014, ora 15:38
Primii 70 de kilometri din viitoarea autostrada Sebes-Turda au fost scosi la licitatie de Compania Nationala de Autostrazi, intr-un contract-gigant de 565 de milioane de euro. Conditiile solicitate de stat sunt pe masura, astfel incat doar cele mai mari dintre companiile de constructii romanesti pot spera la un lot din lucrare.
La jumatatea lunii septembrie vom cunoaste castigatorii primelor patru loturi din autostrada Sebes-Turda daca procedura de atribuire va decurge conform planurilor, potrivit cererii de oferte publicata de CNADNR.
Valoarea estimata a contractului ce presupune construirea a 70 de kilometri din proiectul de autostrada Sebes-Turda este de 565 de milioane de euro. Finantarea va fi asigurata in proportie de 85% din fonduri europene prin Programul Operational Sectorial Transport, iar 15% din partea statului roman.
Lucrarile sunt impartite in patru loturi, de 17 km, 24,2 km, 12,5km si respectiv, 16,3 km. Durata contractului se intinde pe o perioada de aproape sase ani.
"Suntem obligati sa finalizam autostrada pana in 2016, pentru ca am reusit sa o introducem pe alocarea financiara 2007 - 2013", declara in urma cu o luna, Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura Dan Sova.
Avand in vedere dimensiunea contractului, conditiile de eligibilitate impuse de stat sunt foarte restrictive, astfel incat doar asocieri intre cele mai mari companii de constructii din Romania pot participa la licitatie.
Cifra de afaceri globala din ultimii trei... mai mult
Luni, 22 Iulie 2013, ora 11:55